Экстра-лигаFavbet Екстра-ліга 2020/21. 1/2 фіналу плей-оф. Анонс перших матчівИспанияДаниэл Шираиши: «Мы не можем уступить в финалах дважды одной и той же команде»Вторая лигаДруга ліга України 2020/21. Результати жеребкування чвертьфіналівЭкстра-лигаДаніел Роза: «Я дуже щасливий в Україні»Вторая лигаНазар Бугайчук: «З суперників відзначу «Сервіт», бо рівень чемпіонату Києва дозволяє упродовж всього сезону грати у повній напрузі»Вторая лигаВторая лига Украины 2020/21. Харьков. «Гепард» всех обогналЧемпионат ЕвропыЗбірна України кваліфікувалася на чемпіонат Європи 2022 рокуКиевВиктор Цой: «Когда играл в «Граните», то возил в Беларусь термобелье и коньяк «Bolgrad»Экстра-лига«Продэксим» расстался с Андреу ВаргасомСборная УкраиныРегресс футзала в Украине. Часть 1. СборнаяЭкстра-лигаСергій Журба: «З «Ураганом» романтичного футзалу буде мінімум»Чемпионат ЕвропыЕВРО-2022. Отборочные матчи. LIVE!КазахстанКака: «Кайрат» стремится повышать уровень мастерства не только среди игроков, но и тренеров»Чемпионат ЕвропыТьяго Болинья: «Боль не помешает мне выйти и сыграть»Футзал в миреТоп-3 проблемы самостоятельности и самоидентичности футзалаЭкстра-лигаЄвген Рогачов: «На чемпіонаті світу мали відносно сприятливу сітку, а потім несподівано втратили ґрунт під ногами»КиевВідійшов у вічність Сергій КобецьЭкстра-лигаМатчі «Ураган» – «ХІТ» відбудуться за присутності глядачівЖенский футзалДЮСШ ім. Бутовського посів п'яте місце у жіночій Вищій лізіВторая лигаДруга ліга України 2020/21. Київ прийме Фінал восьми

Денис Пашкевич: «На Рівненщині гостро стоїть проблема нестачі залів»

  Президент Асоціації футзалу Рівненської області Денис Пашкевич розповів про поточний чемпіонат області, виклики, які постали перед молодим керівником, проблеми футзалу у регіоні, співпрацю з «Кардиналом-Рівне», і подальші плани Асоціації.
 

 Денисе, як Ви оціните старт чемпіонату аматорської ліги Рівненщини? Що вдалося реалізувати із задуманого, а що - поки ні? Чи є якісь відмінності у проведенні змагань у цьому і минулому сезоні?
 Порівняно з попереднім чемпіонатом, у цьому сезоні ми об’єднали другу і третю ліги в одну. Тепер у нас в першій лізі налічується 12 команд, а у другій лізі
 16 команд. У першій лізі ведеться відеозйомка всіх матчів, а також введено номінацію на найкращий гол місяця шляхом опитування на сайті. Вперше були зіграні матчі не в обласному центрі, а в Костополі. Минулорічний чемпіон запрошує команди до себе в гості і дехто пристає на цю пропозицію, тобто росте популяризація футзалу в районах Рівненської області. Запросили до співпраці нового адміністратора сайту, який повністю оновив вигляд нашої інтернет-сторінки. Думаю, що рухаємося вперед і цього року чемпіонат цікавіший, ніж у попереднього. Виконано все, що було замислено зробити в цьому чемпіонаті.

 Скільки людей зараз працює в Асоціації футзалу Рівненської області?
 Зараз у нашій асоціації працюють президент, віце-президент, комітети з організації і проведення змагань, комітет дитячо-юнацького футзалу, дисциплінарний комітет, адміністратор сайту, комітет арбітрів. Ще 9 людей у Виконкомі. Тобто, загалом десь до 20.

 Наявність команди Екстра-ліги в регіоні допомагає чи можливо навпаки в чомусь заважає?
 Наявність команди в Екстра-лізі допомагає тим, що про футзал у Рівному знають, люди на нього ходять. Наразі намагаємося налагодити співпрацю з президентом «Кардиналу-Рівне» Володимиром Валявкою. Уже домовилися, що Шкільна футзальна ліга U-11 (5-ті класи) буде проводитися під його патронатом. У нас відбулася попередня зустріч за результатами якої було визначено, що клуб у фінансовому плані візьме шефство над цим турніром. У якому вигляді це буде відбуватися – чи то безпосередньо при нагородженні, чи то на фінальному етапі, зараз обговорюється. «Кардинал-Рівне» хоче допомогти, а ми від допомоги ніколи не відмовляємося.

 Тобто ви перебуваєте на стадії налагодження зв’язків?
 Саме так. Їм цікавий дитячий футзал, а нам цікаво все, що стосується футзалу у Рівненській області і будь-яка допомога.

 Як збираєтеся проводити Шкільну футзальну лігу?
 У Рівному буде проведено свій чемпіонат шкільної ліги, а райони області проводитимуть свої власні чемпіонати. Переможці районних змагань і міста Рівного зіграють у фінальній частині, яка відбудеться в обласному центрі. Скільки команд з’їдеться з районів - не знаю, але в Рівному стартуватиме 32 колективи. Сліпим жеребом визначимо пари 1/16 фіналу, потім 1/8 фіналу, 1/4 фіналу, а після того найімовірніше проведемо Фінал чотирьох, у якому за коловою системою команди розіграють переможця.

- Скільки команд у цьогорічному чемпіонаті представляють Рівне, а скільки - область?
- В першій лізі 11 рівненських команд і одна з Костополя – «Свиспан-Костопіль» – минулорічний чемпіон. У 2 лізі теж усі рівненські, а одна команда з Рівненського району – села Біла Криниця, що за 4 кілометри від Рівного. Так що на мапі асоціації наразі тільки Рівне.

 У чому причина цього?
 Причина, мабуть, в тому , що Асоціація футзалу Рівненської області – дуже молода організація. Незабаром буду виїжджати в райони, дивитися чи є зали, чи буде можливість проводити в районах якісь відбіркові змагання і т.д. Тобто роботи дуже багато, а самому це все не здійснити. Наприклад, якщо брати найближчий район, де може бути розвинутий футзал – це 60 кілометрів від Рівного. Тож якщо їздити звідти команді у Рівне – це великі фінансові витрати.

 Як оціните розвиток футзалу у Рівному і в інших населених пунктах області?
– В обласному центрі футзал розвинений на належному рівні. Знаю, що у Костополі щорічно проводять футзальний чемпіонат, а в Здолбунові першість на відкритих майданчиках. Про те, що відбувається у більш віддалених районах інформацією не володію, але будемо налагоджувати зв’язки з керівниками районних федерацій футболу.

 Які взагалі фінансові витрати несуть команди-учасниці чемпіонату Рівненщини?
– Внесок команди у першій лізі складає 5000 грн, а у другій лізі - 4000 грн. За рахунок цих внесків і проводяться змагання: здійснюються виплати за відеозйомку, роботу арбітрів, оренду залів, ведення сайту, нагородження. Команді з Костополя до цієї суми ще варто додати транспортні витрати.

 У порівнянні з великими містами сума є невеликою.
– Однак, навіть на такі суми вкрай важко знайти команди, які б хотіли брати участь у змаганнях. Тому поїздка на три дні на всеукраїнський фінал боляче б’є по бюджету наших команд, адже сплачується такий самий внесок, як і на весь сезон, що триває 4-5 місяців. У нас немає команд, які б тримали заводи чи дуже великі спонсори – вони існують завдяки внескам самих гравців. З 28 команд лише десь 4-5 фінансово захищені: «Рівнегаз», «Рівнеоблводоканал»… Це команди при бюджетних організаціях: гравці в них працюють, а профспілки сплачують внески. Решта грає за рахунок внесків гравців. У нас внесок розбитий на дві частини – одна сплачується до нового року, інша – після.

 Чи плануєте запровадити змагання серед ветеранів і жінок?
– Якщо по районах області я хоч з кимось познайомився і щось намагаюся напрацювати, то про жінок не те що нуль інформації, а взагалі мінус. Знаю, що в Костополі є футбольна команда «Родина-Ліцей». У Футбольній федерації зараз перехідний період – змінилися люди. Відбувається реорганізація з громадської організації в громадську спілку, тобто все по-новому – тоді вже будемо знайомитися. По жінках ще не розбирався, бо зараз першочергове завдання провести Шкільну лігу. По ветеранах є певні напрацювання. У нас проводиться одноденний турнір 35+. Думаю, що цього року запустимо повноцінний чемпіонат серед ветеранів. Поки що невідомо чи це буде турнір з роз’їздами, чи всі зберуться в одному місті. Треба перезнайомитися з усіма, хто тримає ветеранські футбольні команди і переговорити чи це їм цікаво. Хотілося б і збірну Рівного створити для участі у всеукраїнських змаганнях. Ідеї є, але на їхнє втілення потрібні чималі кошти.

 Яка ситуація з футзальними арбітрами в області?
– Якщо брати суто футзальних арбітрів, то в Рівному є двоє арбітрів Екстра-ліги – Павло Кравцов і Володимир Дзюра. Вони обслуговують нашу першу лігу. Павло Кравцов є головним арбітром змагань і головою комітету арбітрів Асоціації, оскільки він найдосвідченіший суддя. Взагалі 1 лігу у нас обслуговує чотири арбітри, серед яких є одна дівчина. Другу лігу обслуговують ті самі арбітри, а також їм допомагають, скажімо так, гравці-судді, які виступають у першій лізі і надають допомогу арбітрам.

 Може серед цих гравців-арбітрів є якісь відомі імена, наприклад, Андрій Паршиков?
– На рівненському рівні це відомі люди, але на загальноукраїнському  навряд. Андрій Паршиков свисток у руки точно ніколи не візьме. Зараз Андрій Дмитрович є граючим тренером команди «Рівнеобленерго». Це, мабуть, буде останнє, що Андрій зробить (сміється). Це просто гравці першої ліги, які, наприклад, влітку обслуговують футбольні матчі у ролі асистентів арбітрів. Футзальних арбітрів катастрофічно не вистачає.

 Чи маєте якісь думки стосовно шляхів вирішення цієї проблеми?
– Павло Кравцов щось думає. Торік залучили лише одного молодого арбітра. З Другою лігою він справляється, але треба вчитися і рости. Арбітри у нас переважно з футболу і перелаштовуються на футзал. Суто футзальних арбітрів троє – загадані уже Кравцов, Дзюра і Віктор Самков. Він колись обслуговував матчі Першої ліги України. Самков у нас теж обслуговує першу лігу.

 Які основні проблеми футзалу на Рівненщині?
– Нестача арбітрів і відсутність залів – це найбільша проблема. У Рівному є тільки два зали – зал ДЮСШ №4, де виступає «Кардинал-Рівне», і зал НВК №26. На наш основний зал дуже великі навантаження – там і гандбол, і баскетбол, і кікбоксинг, і різдвяні бали. Це велика проблема, бо у нас утворилася пауза в два тижні через відсутність залу. На вихідних були свята, а посеред тижня не можна втулитися в розклад. У залі школи грає друга ліга, бо перша ліга там грати не може. Він трохи менше стандартних розмірів і для другої ліги це оптимальний варіант, а у вищому дивізіоні вже не ті критерії.

 Які плани маєте на сезон 2018/19?
– Наступного сезону хотілося б провести на належному рівні чемпіонат області для всіх районів, а також повноцінний чемпіонат серед ветеранів 35+. Ну і дай Бог, щоб у нас в січні все вийшло зі Шкільною лігою.

 Що скажете про проект АФЛУ? Чи є якісь побажання та ідеї щодо його розвитку?
– Якщо говорити про Асоціацію футзалу України, то все влаштовує і видно, що люди працюють над розвитком футзалу. Безпосередньо щодо АФЛУ хочу сказати, що таким областям як наша дуже важко сплачувати внески. Якщо всеукраїнський фінал чи Кубок регіонів будуть проводитися далі, ніж у Києві, то я сумніваюся, що наші представники туди поїдуть. Причина в тому, що треба знайти велику суму на поїздку: сплатити внесок, оплатити проїзд, проживання, харчування гравців. У нас настільки заможних команд, на жаль, немає. Минулого року «Свиспан-Горизонт» їздив і я спілкувався з їхніми представниками, то вони мені казали, що бюджету поїздки їм би вистачило на 2-3 сезони виступів у нашому чемпіонаті. Гроші – це велика проблема. На Рівненщині немає спонсорів і людей, які б тримали футзальні клуби. У зв’язку з цим край не представлений у Першій чи Другій лізі чемпіонату України. На це потрібні кошти, а вкладати у футзал їх зараз ніхто не хоче. А так, загалом, АФЛУ – дуже цікавий проект, великий досвід для футзалістів, спілкування з командами із інших регіонів.
Андрій Гулій, прес-служба АФЛУ  

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2016-2021 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.