ОдессаОдесса. ТОП-5 голов 12 тура Премьер-лиги 2017-18БеларусьБеларусь. 17-й тур: «сухой» матч Дегтяренко, дубль Можейко и первый гол ЛебедяЧемпионат ЕвропыОлександр Косенко: «Суперник показав над чим нам треба працювати»Евро-2018. Украина – Испания – 0:1. Обзор матча. 06.02.2018Чемпионат ЕвропыЕвро-2018. Португалия – Азербайджан – 8:1. Обзор матча. 06.02.2018ЖитомирЖитомир. 14 тур. "Енергія" відбірає очки у ФК "Атлет-Житомир"Экстра-лигаПавло Пічкуров став гравцем «Титана»Экстра-лигаНиколай Белоцерковец – в «Продэксиме»ОдессаОдесса. Премьер-лига. 13 тур. «МКВ» выходит в лидерыХмельницкаяПреміум-ліга: у фіналі Кубку зіграють «Феміда-Старлайф» та «Тетра» (+ відео)Экстра-лигаБогдан Свиридов: «Продэксим» развивается – для этого созданы все условия»ЛьвовскаяГранд-лига Львова: «Бастіон» вийшов у лідери (+ відео)Чемпионат ЕвропыЕвро-2018. Украина – Испания. Прогноз на матч чемпионата Европы. 06.02.2018Сборная УкраиныЗбірна України у жовтні зіграє зі збірною ФранціїЧемпионат ЕвропыЕвро-2018. Сербия – Казахстан – 1:3. Обзор матча. 05.02.2018Сборная УкраиныСтатистика поражения. Украина уступила Португалии практически по всем показателямЧемпионат ЕвропыРамиз Мансуров: «Испания – самый неудобный соперник, который мог попасться нам в четвертьфинале»Первая лига Перша ліга. Група «Захід». 9 тур: без несподіванокЛьвовЮрій Цибик: «Приємно виступати під егідою АФЛ»Польша"Рекорд" (Польща) – "Кардинал-Рівне" (Україна). Відеоогляд

Ігор Савка: "Асоціація футзалу Львівщини допомагає нам розвиватись"

Голова Жовківського відділення Асоціації футзалу Львівщини Ігор Савка розповів про специфіку, організацію та перспективи розвитку цього виду спорту на Жовківщині.
– Ігоре Петровичу, скільки років уже займаєтесь організацією футзальних змагань у Жовківському районі?
 Поточний чемпіонат Жовківщини з футзалу уже є дванадцятим. Іншими словами організовую змагання, починаючи з 2005 року. Починали з десяти команд, а зараз маємо уже три ліги (першу, другу, третю) і загалом 32 команди.
 Чи не задумувались про те, що Ваші старання щодо організації футзальних чемпіонатів за ці роки виявляться марними? Або ж все-таки футзал досить популярний на Жовківщині…
 Якщо відверто, ніколи не сумнівався у тому, що роблю. Футзал на Жовківщині досить популярний та масовий вид спорту, але лише взимку. Так вже склалося, що футзал тісно пов’язаний з футболом. Футбол в районі та області завершується приблизно у листопаді. Взимку командам потрібно підтримувати форму, тренуватись. Ми вирішили, що є такий оптимальний варіант – чемпіонат з футзалу. Як то кажуть, поєднали корисне з приємним. Команди задоволені, адже з’явився спортивний інтерес. Наприкінці чемпіонату – нагородження. Моє головне завдання – залучити до занять фізкультурою якомога більше сільського і міського населення. Якщо навіть взяти ті ж таки 32 команди, то у футзал у нас грають близько півтисячі хлопців.
 Коли і в якому місці проводите змагання?
 У нас є один майданчик – зал ДЮСШ (директор Богдан Багрій) у Жовкві. Минулого року проводили чемпіонат у вівторок, середу, суботу та неділю. Чотири дні, бо було понад 40 команд. Цьогоріч маємо 32 команди і граємо у середу з 19-00 до 22-00, а також у суботу-неділю з 14-00 до 22-00. Входимо в той графік оптимально, зібрано.
 Чи не замало одного спортивного залу для районної першості? 
 Окрім ДЮСШ, на Жовківщині є ще хороший тенісний зал, але людина, яка є власником, не захотіла перед стартом поточного розіграшу чемпіонату адаптовувати приміщення під футзал. Втім, гадаю, він невдовзі змінить своє рішення. Зараз найголовніше – щоб той зал, що маємо, добре відремонтувати, а далі будемо думати. Тим питанням більше опікується районна рада. Уже виділяли кошти, але наразі чомусь той процес тупцює на місці. У нас, в принципі, все компактно продумано і гарно організовано. Для району одного залу наразі вистачає. Наразі з дирекцією ДЮСШ добре налагоджені відносини, оскільки при проведенні турнірів завжди закупляємо інвентар для спортзалу: сітку, м’ячі, інколи допомагаємо у ремонті паркету.
 З якими проблемами, окрім приміщення, зіткнулись, коли організовували чемпіонат?
 Найбільша проблема – зібрати команди. Якщо питання зі спортзалом можна вирішити більш-менш швидко, то привабити команди для участі набагато важче. Ще давно починали чемпіонат з 10 команд, далі кількість зростала. Ми висвітлювали районні змагання з футзалу у пресі, зазначали про відродження жовківського футзалу. То дало свої плоди. Зацікавленість у команд зросла.
 А як щодо фінансування? Важко було шукати спонсорів?
 Спонсорів як таких то нема. Кожна команда дає якийсь членський внесок, на суддів, на оренду залу. Щоб хтось офіційно вкладав, то такого нема. Все поки що ґрунтується на ентузіазмі колективів. Такий наразі стан справ з футболом, і з футзалом також. Команди знаходять спонсорів самі. Для участі у наших першостях не потрібно великих витрат.
 Як у Вас налагодилась співпраця з Асоціацією футзалу Львівщини?
 Офіційно співпрацюємо з АФЛ вже з цього літа. В червні мені запропонували стати головою Жовківського відділення Асоціації футзалу Львівщини, на що я погодився. Поки що є напрацювання. Бачу, що АФЛ серйозно взялася за справу, а це, звісно, приємно. Є моральна підтримка. Вважаю, зараз потужно треба розвивати дитячий футзал і приємно, що це прекрасно розуміє президент АФЛ Мирослав Хом’як. Він нам допомагав провести турнір пам’яті Героїв Небесної Сотні, допомагає з виїздами дитячих жовківських команд на всеукраїнські турніри. Все наразі у стадії становлення, але покращення від співпраці помітні вже зараз.
 У Першій лізі Львова з футзалу виступає команда з Жовківщини «ЕнДжі Метал» (Куликів). Чи бачите перспективи для того, щоб невдовзі й інші команди з Жовківського району спробували себе в обласних першостях?
 У нас є хороші команди з Гійче, Туринки. Наша перевага в тому, що ми робимо акцент на власних гравцях. У наших районних першостях беруть участь ті, хто проживають на території Жовківського району, а також ті, які тут офіційно працюють на підприємствах. До речі, «ЕнДжі Метал» якраз і є однією з тих команд, які виникли при підприємстві. Вони грають увесь рік, бо керівник організації зацікавлений в цьому. Перспективи інших команд? Наразі важко про це говорити, адже тут мова знову піде про футзальні майданчики, яких у нас мало. Звісно, ті команди, що хочуть рости і мають гроші, йдуть собі грати вище.
 Перед інтерв’ю впіймав Вас на залізничному вокзалі у Львові… Ви розповіли, що везете дівчат-футзалісток на змагання до Києва. Чи популярний дівочий футзал на Жовківщині?
 Якщо відверто, то зараз більшу ставку роблю саме на жіночий футзал. Бачу там перспективи. При спортивній школі «Юність» у Жовкві є секція для дівчат. Там і сам треную. Зараз дівочий футзал у Жовківському районі та й в області починає стрімко розвиватись. Уже три роки поспіль наші дівчатка стають чемпіонами на змаганнях «Золотий колос» у Скадовську. Зараз от їдемо на змагання до Києва. Декілька моїх вихованок є уже збірниками молодіжних команд України. Сокаль, Буськ, Жовква зараз, по суті, є осередками розвитку дівочого футзалу на Львівщині. Трішки важко з фінансами, але «крутимось» як можемо. Знову ж таки Мирослав Хом’як чим може допомагає, батьки гроші на дорогу дають. АФЛ м’ячами забезпечила, міська рада форму надала і так потрошки-потрошки. Переважно на змаганнях займаємо призові місця. Перспективи, звісно ж, є.
 Які у вас плани на майбутнє щодо розвитку Жовківського футзалу?
 Щодо дитячого футзалу, то АФЛ зараз розпочинає турнір з футзалу серед хлопчиків 2005-2006 років народження. Гадаю, два склади з Жовківщини братимуть участь у цих змаганнях. Щодо дорослих, то буду реалістом. Було б добре зберегти хоча б те, що є. 32 команди – оптимальний варіант. Минулого року, коли були 42 команди, то все було дуже загружено, навіть в березні ще грали. Зараз уже більш серйозно відбираємо колективи. Беремо тих, хто грає і гарантує, що не припинить виступи впродовж чемпіонату. У нас на Жовківщині є хороші штучні майданчики, тому плануємо провести щось на кшталт літніх обласних змагань з футзалу. Хочемо також провести турнір серед ветеранів «40+». Плануємо навіть на весну організувати турнір в честь якогось свята, річниці, тощо. Мирослав Хом’як от дав пропозицію, щоб дві найкращі команди Жовкіщини зіграли в обласному кубку з футзалу. Думаю, що дві команди в нас будуть гідні. Загалом, всі знають, що Жовківщина – футбольний край, тому і футзал, відповідно, також не занепаде. Якщо людям це потрібно, то ми готові працювати та розвиватись.
Володимир Дидик, прес-служба АФЛ

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2017 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.