Сборная УкраиныMontesilvano Futsal Cup: две сборные Украины сыграют за золото турнираЭкстра-лигаИтоги сезона. Неудержимый Сокол и великолепная семерка ГрицыныОдесскаяОдесса: первая победа «Orange Machine» и очередная порция ничьихЖитомирВизначились півфіналісти Кубку Житомирської областіДнепрСуперлига: «Екатеринославхлеб» встретится в финале с «ЛАДом» (+видео)СумыСумы: "КомпСервис" побеждает в схватке лидеров, второе очко "Руха"Экстра-лига"Локомотив" находится под угрозой исчезновенияХарьковІсторична Хроніка Кращих голів усіх кубків ФК "Універ" 2Сборная УкраиныMontesilvano Futsal Cup: сборные Украины сыграют в четырех полуфиналахЛьвовІгор Матвійчук: Найголовніше у роботі – масовість та популяризація футзалуСборная УкраиныMontesilvano Futsal Cup: три наши команды уже в следующем этапе турнираСборная УкраиныС футзалом в Монтесильвано не скучно: пять побед украинцев в шести матчахЭкстра-лигаІван Гончар: “Відверто про все”Экстра-лигаДмитрий Шувалов: «На первых просмотрах в молодежную команду были талантливые ребята, ждем второй этап просмотров»Экстра-лигаБоргун не вернется в Ураган и останется в Титан-ЗареЭкстра-лигаСергій Піддубний про плани на новий сезонОдессаОдесса: итоги сезона от ФМФО (+видео)ХмельницкийПреміум-ліга: перша перемога чемпіона та несподіванка від «Ротора-2»Сборная УкраиныУкраина планирует в декабре сыграть два матча с ИталиейСборная Украины«Montesilvano Futsal Cup». День 1. Результати матчів за участю українців

Іван Гончар: “Відверто про все”

Сезон закінчено, підсумки підбито, команда у відпустці, але в клубі робота не припиняється – йде копітка підготовка до наступного сезону. Про це, а також про багато іншого –  у нашому інтерв’ю з президентом СК “Сокіл”, Іваном Ярославовичем Гончаром.
 

“Міжсезоння: мінус Моспан і Тимощук, плюс п’ятеро юніорів та турнір за кордоном”

– Добрий день, Іване Ярославовичу! Перше питання – про зміни у складі команди. Хто пішов, хто прийшов або можливо поповнить ряди “Сокола”?
– Покинули команду Тимощук і Моспан. Новачків немає – не бачимо, хто міг би нас посилити з гравців, які виступають в українському чемпіонаті. Якісні легіонери, з огляду на нинішні реалії, в країну не поїдуть. Рік тому клуб взяв курс на виховання своїх юніорів. П’ятеро з них і поповнять склад команди. На вітчизняному трансферному ринку з року в рік повторюється одна і та сама ситуація – 15-20 чоловік мігрують з одного клубу в інший у пошуках заробітку. Заробітчанами ми не цікавимося.

– Чи є вже якісь контури підготовчого періоду? В яких турнірах плануєте взяти участь?
 На жаль, сьогодні у нас є проблема – організатори турнірів не дуже охоче чекають команду, яка зайняла в чемпіонаті України сьоме місце. Але ми активно працюємо на ринку міжнародних турнірів і вже є результат. В кінці серпня візьмемо участь в турнірі, який пройде в Польщі. Плануємо провести традиційний міжнародний турнір “Кубок Свободи”. Ми впевнені, що в наступному сезоні вже не будемо мати тих проблем, які маємо зараз.

– Гравці деяких клубів Екстра-ліги з метою більш якісної підготовки до футзальному сезону беруть участь у турнірах з пляжного футболу. Яке Ваше ставлення до такого способу підготовки?
– Чемпіон світу з боксу у важкій вазі Ентоні Джошуа любить грати в шахи, і говорить про те, що це допомагає йому на рингу. Але при цьому він не бере участі в офіційних змаганнях з шахів. Якщо мені не зраджує пам’ять, то в минулому з клубів Екстра-ліги в повному складі у чемпіонаті з пляжного футболу брав участь тільки одеський “Марріон”, якому в одному із сезонів вдалося зайняти четверте місце. «ХІТ», частина гравців якого також бере активну участь у різних змаганнях з пляжного футболу, в минулому сезоні теж був четвертим. Можливо, в період відпустки хтось із наших гравців і грає в подібних турнірах – це їхня справа. Виступати ж у пляжному футболі командою вважаємо недоцільним і навіть шкідливим.

“U-21: змін немає”

– Два тижні тому відбулася нарада президентів клубів Екстра-ліги за участю керівництва АФУ. Перш ніж перейти безпосередньо до наради та її підсумків, хотілося б дізнатися, чи обговорювали Ви з керівництвом АФУ ситуацію, яка склалася навколо молодіжної збірної України?
– За годину до початку наради ми зустрілися втрьох – я, голова комітету збірних АФУ – Андрій Новіков, і президент АФУ – Сергій Владико, для того, щоб обговорити ситуацію, яка склалася, і знайти конструктивне рішення цього конфлікту. Позиція керівництва клубу “Сокіл” залишається незмінною – тренер молодіжної збірної Віталій Одегов повинен вибачитися за свої слова на адресу тренера і керівництва нашого клубу, які спотворювали ситуацію, що склалася навколо гравців “Сокола” і є відвертою брехнею. Скажу більше – більшість моїх аргументів і оцінка ситуації не викликали у пана Новікова і пана Владики заперечень. Однак ніяких публічних вибачень ні від Одегова, ні від керівництва АФУ ми не отримали, і з жалем констатуємо, що ситуація залишилася такою ж, як і раніше. Ще раз озвучу нашу позицію: “Сокіл” – український клуб і для наших гравців важливо виступати за збірну своєї країни. Ми готові разом з АФУ розвивати футзал в країні, але ми також вважаємо обов’язковою умовою з боку керівництва АФУ ставитися до всіх клубів з повагою і зважати на їхню думку. Поки, принаймні на словах, керівництво АФУ це декларує, але, на жаль, на ділі цього не відбувається. А, беручи до уваги, що зовсім недавно з паном Одеговим був підписаний контракт на 2,5 роки, приходжу до висновку, що клуб найближчим часом вибачень від тренера молодіжної збірної не дочекається і ситуація навряд чи зміниться на краще.

"Формула чемпіонату колишня. А арбітраж?"

– Повернемося до наради. Наскільки нам відомо, в ній взяли участь представники дев’яти клубів Екстра-ліги (за винятком керівників “Титана-Зорі”). Зустріч вийшла тривалою та об’ємною і тривала близько п’яти годин. Чи можна більш детально про те, які керівники яких клубів були присутні, які питання обговорювалися в ході цієї наради і які були прийняті рішення?
– Зустріч вийшла дійсно дуже насиченою. Ми докладно, іноді навіть занадто докладно (посміхається) поговорили про багато що і прийняли відповідні рішення, які стосуються формули розіграшу чемпіонату, формату Кубка України, кількості матчів на різних стадіях плей-офф обох турнірів, питань календаря і багато чого іншого. Приємно, що наша ініціатива грати чемпіонат у форматі спарених турів знайшла підтримку у ще одного клубу. Впевнений, що у майбутньому кількість клубів, які підтримують запропонований нами формат, буде збільшуватися. В продовження теми зазначу, що юніорський чемпіонат країни у віці U-15 в наступному сезоні буде проводитися саме у форматі спарених турів. Виходить, що юніори можуть грати в такому форматі, а дорослі – ні? (посміхається). Подивимось, може через кілька років і Екстра-ліга прийде до цього.

– У минулому сезоні багато нарікань було на адресу арбітрів. Чи обговорювалося це питання?
– Так, це одне з найбільш наболілих питань вітчизняного футзалу. Нас і не тільки нас категорично не влаштовує ситуація, що склалася у суддівському корпусі і ми про це постійно говоримо. Одна з основних претензій – немає зворотного зв’язку між клубами і комітетом арбітрів в тих ситуаціях, коли судді допускають грубі, часто незрозумілі з точки зору неупередженого суддівства помилки, які і помилками можна назвати лише з великою натяжкою. З цього приводу особисто у мене виникла гостра дискусія з куратором від ФФУ паном Дердо, позиція якого мене, відверто кажучи, не задовольнила. Хочеться сподіватися, що в наступному сезоні ситуація зміниться і якість арбітражу покращиться.

– Керівництво АФУ неодноразово говорило про необхідність створення молодіжних або других команд в системі кожного клубу…
– І на цій зустрічі таке питання піднімалося. У нас проблем з “молодіжками” немає – в клубній системі “Сокола” є друга і третя команди. На сьогоднішній день ми не бачимо необхідності їм брати участь у змаганнях Першої та Другої ліг. Хмельницькі регіональні змагання, на наш погляд, не поступаються їм з точки зору спортивного рівня, а з точки зору організації процесу за багатьма пунктами перевершують, і є набагато менш витратними, що теж має важливе значення. На жаль, нам незрозуміла позиція керівництва АФУ, яке, замість того, щоб створювати умови для появи нових професійних клубів, намагається змусити вже існуючі клуби створювати дочірні команди і заявляти їх в Першу і Другу ліги. Не зважаючи на те, що у нас в цьому питанні все в порядку, нам не подобається постановка питання з боку керівництва АФУ, яке недопрацювання з боку деяких регіональних організацій намагається вирішити за рахунок професійних клубів. Така ситуація склалася в Харкові, де друга команда “Локомотива” є, але немає змагань, що проходять під егідою АФУ.

“Цікава статистика від “Instat” і гра в одні ворота від керівництва АФУ”

– Які ще питання обговорювалися на нараді?
– Дуже цікавою і важливою для розвитку українського футзалу була презентація статистично-аналітичної програми “Instat”. Представники компанії-виробника докладно розповіли про можливості свого продукту. Завдяки цій програмі можна буде оперативно отримувати аналіз гри, ТТД і багатьох інших показників для кожного клубу та навіть кожного гравця Екстра-ліги. Всі присутні керівники клубів висловилися за те, щоб придбати цю програму. Для нас очевидно, що завдяки придбанню такого продукту бренд “Екстра-ліга” стане більш привабливим. І ми готові витрачати на це гроші.

– Витрачати зараз, щоб в майбутньому заробляти, як “Манчестер Юнайтед” або “Реал”?
– (посміхається) Ми – “Сокіл”, і знаємо, що будемо заробляти стільки, скільки заслужили. Однак не все було настільки безхмарно і тут. Тому що наступне питання, яке ми обговорювали, на відміну від прекрасного продукту компанії “Instat”, такого одностайного схвалення вже не викликало. Скажу більше, боюся, що це потенційно нова конфліктна ситуація, яка, якщо її вчасно не змінити, може виявитися ще більш гострою, ніж питання взаємодії клубів і збірних. Президент АФУ озвучив, що у Асоціації може з’явитися партнер, співпраця з яким дозволить керівництву Асоціації отримати досить велику суму (називалася цифра з шістьма нулями). Для цього клуби будуть зобов’язані розмістити рекламу партнера АФУ на своїй формі, віддати тому самому партнеру значну частину рекламних щитів в залі, а також розмістити банер партнера на своїх сайтах (?!).

Відразу виникає багато питань:

1) Клубам без обговорення в ультимативному порядку нав’язують умови співпраці. Хотів би подивитися, як поводяться представники, наприклад, англійської або іспанської федерацій, обговорюючи такого роду питання з вищезгаданими “Манчестер Юнайтед” або “Реалом”.

2) Ніде в світі жодна федерація або асоціація не заявить, що вона має право безплатно розміщувати рекламу своїх партнерів на формі клубів. Форма – це власність клубу, з ним необхідно домовлятися, і категорично протипоказано заявляти, що клуби зобов’язані це робити тому, що так вирішило керівництво організації, що проводить змагання.

3) Яким чином керівництво АФУ може зобов’язати клуб розміщувати рекламу на своїх ресурсах (форма, зал, сайт), попередньо не погодивши з клубом рекламодавця? Наприклад, СК “Сокіл” ніколи не розмістить рекламу Опозиційного блоку або виробників тампаксів-презервативів. Ніколи. Крапка. Сума значення не має.

4) Якщо контракт підписується, то ймовірно, що не безплатно. Чому в цьому випадку не озвучуються цифри? Або ці цифри не мають безпосереднього відношення до клубів?

І поясніть мені наступне. Якщо ми (клуби) і асоціація – надійні партнери, то чому не відбувається приблизно такий діалог: хлопці, нам пропонують 2 млн. гривень у тому випадку, якщо ми всі разом зробимо одне-друге-третє. Клуби роблять те-то і те-то, асоціація – те-то і те-то. Отриману суму пропонуємо розділити в таких пропорціях – стільки-то клубам, стільки-то асоціації для розвитку дитячого, юнацького та інших напрямків українського футзалу. Замість цього нам намагаються навіть не продати, а нав’язати кота в мішку. Ми цього не сприймаємо.

5) На жаль, в черговий раз ми бачимо непослідовність керівництва АФУ. Судіть самі. Коли потрібно зібрати гроші з клубів (програма “Instat”) для розвитку бренду “Екстра-ліга”, керівництво намагається почути думку кожного клубу та наполегливо переконує нас в необхідності придбання цього продукту. І ми спокійно ставимося до того, що за наш рахунок, за рахунок клубів, цим продуктом будуть користуватися не тільки клуби, а й збірні, завдяки чому рівень українського футзалу та його популярність зростатимуть. А ось у разі появи поки що гіпотетичного рекламного прибутку, який може отримати і розподілити без участі клубів керівництво АФУ ситуація кардинально змінюється – нам все одно, що ви (клуби) думаєте. Ви будете робити те, що ми (керівництво АФУ) вам скажемо.

З усього вищесказаного можна зробити один сумний висновок – судячи з усього, ситуація у нас на очах перетворюється в конфліктну.
Зверніть увагу – на минулому тижні на офіційному сайті АФУ був розміщений звіт про засідання Виконкому АФУ. В якому чорним по білому написано:
Третім питанням порядку денного Виконком розглядав затвердження регламентних документів на змагальний сезон 2017/2018 р. р. Відпрацюванню цього питання передували робоча нарада представників клубів Екстра-ліги та збори керівників клубів, на яких пройшло обговорювання всіх змін та доповнень до регламенту проведення чемпіонату та Кубку України в наступному сезоні. Ключові з них до відома членів Виконкому доповів Володимир Гримайло. Зокрема, це:

… – кілька інших доповнень, пов’язаних з проведенням післяматчевих прес-конференцій, часу початку матчів, запровадження єдиної схеми розміщення реклами на ігровій формі гравців та консолідованої реалізації рекламних та комерційних прав підчас проведення чемпіонату та Кубку України.”
З цими змінами та доповненнями регламентні документи на змагальний сезон були затверджені Виконкомом АФУ з наступною передачею для затвердження в ФФУ."

Як бачите, Виконком вже проголосував за те, з чим ми і не тільки ми категорично не згодні. Я розумію членів Виконкому – з огляду на те, що більшість з них далекі від проблем клубів Екстра-ліги, їм складно уявити, що такі зміни не узгоджені з керівниками клубів Екстра-ліги.

Я говорю про це зараз для того, щоб у вересні не виник новий гострий конфлікт обставлений черговими звинуваченнями в порушенні вимог регламенту.
Наостанок хочу ще раз акцентувати увагу всіх – будь-яка спроба прописати в регламенті пункт, що несе в собі комерційну складову, буде успішною тільки в разі детального обговорення та узгодження з усіма без винятку клубами Екстра-ліги. Будь-яка інша позиція для нас неприйнятна.

– Будемо сподіватися, що зацікавлені сторони знайдуть оптимальний вихід з цієї ситуації. Іване Ярославовичу, останнє запитання – що побажаєте нашим уболівальникам в новому сезоні?
– Дорогі вболівальники, я хочу побажати вам яскравих емоцій, незабутніх вражень і віри в команду, яка грає для вас.

Прес-служба СК “Сокіл”

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2017 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.