Первая лига Перша ліга 2021/22. 5 тур. «SkyUp» став одноосібним лідером, «Любарт» завершує перше коло на передостанньому місціПольшаЭкстракласа-2021/22. Тур 13. Когда голы не в радостьИталияИталия-2021/22. Тур 10. Десятая победа «Падуи» и неудачный дебют Кайо ЖуниораИспанияИспания-2021/22. Тур 8. «Барса» выходит в единоличные лидерыЖенский футзалВища ліга (жінки) 2021/22. 2 тур. Гольова перестрілка в Хмельницькому і поразки дебютантокЭкстра-лигаParimatch Екстра-ліга 2021/22. 13 тур. «Ураган» відпускає конкурентівБеларусьПремьер-лига-2021/22. Тур 10. LIVE!Футзал в миреІрина Дубицька та Анастасія Кліпаченко продовжать кар’єру в кувейтській «Аль-Сальмії»Женский футзалВища ліга (жінки) 2021/22. 2 тур. «Легіон-Університет» (Луцьк) – «Новий Львів» (Львів). АнонсЛига чемпионов УЕФАЭлитный раунд Лиги чемпионов УЕФА начинается 1 декабряРоссияСуперлига-2021/22. Тур 6. LIVE!Женский футзалДмитро Голоскоков: «Готується серйозний проєкт щодо проведення жіночих змагань серед університетських команд»Первая лига Морено: «Приємно знову повернутися до України»ИталияКайо Жуниор перебирается в ИталиюЭкстра-лига«ХІТ» – «VIVA CUP»: історія особистих протистояньЧеркаси приймуть Матч зірок-2021Экстра-лигаParimatch Екстра-ліга 2021/22. Тур 13: анонсПервая лига Перша ліга 2021/22. Захід. 5 тур. Славута – Любарт. АнонсБеларусьДмитрий Лось: «Нам не хватает этих вещей: характера, реализации, уверенности»Бразилия54-річний Баже хоче, щоб його визнали найстарішим футзалістом у світі

Олег Іванов: «Проблема – переклад правил»

Арбітр ФІФА з футзалу Олег ІВАНОВ розповів про семінар арбітрів, тенденції розвитку і зміни у правил

Один із найкращих футзальних арбітрів України Олег Іванов у ексклюзивному інтерв’ю розповів про семінар арбітрів, тенденції розвитку і зміни у правилах.

22 грудня, з ініціативи Екстра-ліги спільно із комітетом арбітрів і інспекторів у Домі Футболу відбувся семінар арбітрів, інспекторів і делегатів Екстра-ліги. Після семінару вдалось поговорити із одним із кращих арбітрів України Олегом Івановим, який недавно був у Празі, де відбулись міжнародні курси для арбітрів УЄФА.

 Учора відбувся семінар арбітрів, інспекторів і делегатів матчів з ініціативи Екстра-ліги спільно із комітетом арбітрів та інспекторів АМФУ. Про що йшла мова?
 Основна ціль семінару, для чого ми збирались, це єдина трактовка правил гри у футзал, на прикладі зіграних матчів. Ми дивились відео матеріали і приймали єдине рішення, щоб всі однаково трактували той чи інший епізод. Не казали, що той арбітр, чи той помилився, а просто обговорювали, щоб дійти до спільного знаменника. Основні аспекти – це призначення пенальті, гра рукою, гра в підкаті і червона картка за фол останньої надії.

На початку грудня в Празі відбулися курси, де обговорювали нововведення в правила арбітри УЄФА. Я розказав нашим суддям про що йшлось там. Також нещодавно ми отримали відео матеріали ФІФА і УЄФА. Ідея така, щоб ми йшли в ногу з часом. Ціль така, що б в нас не було своїх особливостей через менталітет. Про це ми говорили у Празі. В Іспанії люди одні, в Чехії  інші, в Україні ще інші, але трактовка правил має бути одна – на це нам наголошували у Чехії.

Загалом вчора семінар був дуже цікавим, один з найбільших за останні роки. Всі дійшли до думки, що семінари повинні проходити частіше. Одного такого зібрання на рік мало, адже питань багато і їх можна вирішувати саме такими спільними зібраннями. Їх потрібно організовувати щопівроку, а в ідеалі що два місяці.

 Які на Вашу думку потрібно роботи кроки, щоб підвищити рівень українського суддівства?
 Знову ж таки, одне витікає з іншого. Побільше б семінарів, відеоматеріалів, аналізувати їх, розбирати моменти – рівень суддівства був б ще кращим. Все треба аналізувати. Ми це й робимо. Я от поїхав на семінар, хтось поїхав судити міжнародні ігри, щось нове побачили, поділились досвідом із іншими арбітрами.

Є розмови, що рівень суддівства відстає в Україні. Це зовсім не так. Ми як тут судимо, так і там. Нас запрошують на міжнародні поєдинки. І нам поважні інспектори ставлять хороші оцінки. Це є свідченням того, що судді в нас непогані.

Щоб рівень підвищувався треба тримати руку на пульсу, знати всі новини, про оновлення в правилах, аналізувати інші матчі. Зараз ж є дуже багато інформації в інтернеті, треба дивитись матчі, аналізувати їх.

 Що потрібно, щоб рівень суддівства у Європі підвищувався?
 Семінарів проводять мало. Для нових суддів проводяться раз у два роки перед Євро, У всій Європі говорять, що цього мало. Це все через те, що футзал молодий вид спорту, недостатньо уваги поки. Але й це добре, що подібні зібрання проводять. Завдання тих, хто там був, не тільки послухати і записати, але й довести це до своїх федерацій і асоціацій.

 Минулого року ФІФА ввела у правила футзалу нові поправки, але через деякий час від деяких вирішили відмовитись. Чому?
 Всі правила йдуть на збільшення видовищності, збільшення динаміки. Обмеження по грі воротаря, зв’язано з тим, що команди часто використовували таку гру і це вбивало видовищність матчу.

Але ще одна панічна проблема – це переклад. Правила на іспанській мові пише авторська група, потім їх перекладають на англійську мову, а потім ми перекладаємо на російську і українську. Нам важко своїми силами перекласти. Тому деякі правила відміняють бо були різні варіанти трактування у різних мовах.

 Як на Європі трактують підкати? Чи є у цьому відмінності із українським чемпіонатом?
 Це важкий елемент гри. Це була одна із тем розмови на курсах у Празі. Згідно правил гри підкати дозволені. Але всі доходять до висновку, що підкати в великому футболі і в футзалі це різні речі. Якщо в великому футболі треба зіграти в м’яч, а після цього можна зіграти в гравця, збити його, то у футзалі це порушення правил. У футзалі підкат має бути чистим, жодного контакту із суперником, не має бути надмірної сили чи фази польоту. Яскравий приклад підкатів, нам продемонстрували на відео матеріалах.

 Де Вам важче судити, європейські матчі чи поєдинки вітчизняного чемпіонату?
 Однозначно  це матчі внутрішнього чемпіонаті. І така ситуація не тільки в Україні. З тими арбітрами, з якими вдавалось поспілкуватись, всі казали, що на Європі судити легше. Тому це у всіх країнах така ситуація, а не тільки в нас. Причина в тому, що УЄФА має чітко прописані правила, штрафи і т.д. Там нікому в голову не приходить агресивно поводитись до арбітра, одна з причин, що команди бояться штрафів. А друга – заключається в тому, що на Європу виходять найкращі клуби, це і більш грамотні тренери і дисциплінованіші команди. Вони розуміють, що це честь клубу, країни.

 Як Ви ставитесь до російського експерименту, що поєдинок триває не 40 хвилин «чистого» часу, а 50?
 Я ставлюсь до цього позитивно. І по відгуках російських арбітрів, чув, що це дуже добре рішення для їхнього футзалу. Люди приходять дивитись на голи, на видовище, тому додаткових 10 хвилин залучає тільки більше глядачів. Найважливіше у футзалі  це останні 5 хвилин. В Росії ці рамки трохи збільшили. В них ці останні хвилини надважливі.

Володимир КРУПЧУК, Екстра-ліга

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2016-2021 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.