Экстра-лигаДмитрий Камеко: «Не дали возможности довести до конца начатое»РоссияЕвгений Серый: «В старости будет о чём рассказать внукам»Испания«Мовистар Интер» выиграл регулярный чемпионат, «Барселона Ласса» – втораяВетераныВетераны "40 плюс". Этап 3. День 3. LIVE!РоссияРоссия. Суперлига. 20-й тур. LIVE!БеларусьБеларусь. 30-й тур. LIVE!ВетераныВетераны "40 плюс". Этап 3. День 2. LIVE!Футзал в миреКубок Либертадорес. 1/2 финала. ОбзорыЭкстра-лигаПетро Шотурма: «Своєю грою задоволений, а результатом – ні»Женский футзалЧемпіонат України серед жінок. Вища ліга. «IMS-НУХТ» (Київ) – «ПЗМС» (Полтава). LIVE!ЧехияУкраинцы Дмитрий Литвиненко и Александр Сорокин стали чемпионами ЧехииПервая лига 17.30. Первая лига-2017/18. 2 этап. 6 тур. МКВ – АРПИ Запорижжя. LIVE!Экстра-лигаДмитро Камеко залишає "Титан"ВетераныВетераны "40 плюс". Этап 3. День 1. LIVE!Футзал в миреКубок Либертадорес. 1/4 финала. ОбзорыРоссияСергей Денисов: «Плей-офф – это совсем другой мир!»Казахстан«Его часто недооценивали». Семь лет Алешандре в «Кайрате»ВетераныВетераны "40 плюс". Этап 3. Накануне. Часть 2КазахстанАлешандре и Эдуардо покидают «Кайрат»Экстра-лига«Екстра-футзал»: випуск № 25

Петро Шотурма: «Своєю грою задоволений, а результатом – ні»

Підсумки сезону 2017/18 на думку одного зі старожилів "Урагану"

Попри те, що чемпіонат України з футзалу зразка 2017/2018 рр. ще триває, і серед четвірки кращих команд Екстра-ліги вже визначилися претенденти на чемпіонство, для івано-франківського "Урагану" боротьба за медалі вже завершена. Тож, яким видався пройдешній сезон у серії інтерв’ю розкажуть гвардійці "Урагану". Перший з них – Петро Шотурма.

- Для "Урагану" сезон 2017/2018 завершився, які, загалом, враження?
- Насамперед, перша частина чемпіонату була для нас невдалою, бо команда була ще не зіграна. Згодом відбулися певні зміни у "четвірках", гравці зрозуміли тактику тренера, почали грати агресивніше, сконцентрованіше, дисциплінованіше виглядали в обороні, тому друга половина чемпіонату була успішнішою, особливо це стосується стадії плей-офф. Ми на рівні грали з "ХІТом", але знову нам не вистачило трохи везіння, щоб пробитися до півфіналу. Хоча, як на мене, – наша команда виглядала достойно, і "Ураган" не програв жодну гру в основний час...

- З чим пов’язана серія поразок у першій половині чемпіонату?
- На кожного суперника ми завжди серйозно налаштовувалися, і намагалися грати лише на перемогу. Десь була нереалізація гольових моментів, десь "нефарт", це і в сукупності показало такий результат…

- Після Нового Року "Ураган" додав, цьому посприяли твої виступи на Чемпіонаті Європи?
- Чемпіонат Європи і командна гра – трохи різні речі. Зокрема, в збірній України – одна гра, інша установка тренера. В "Урагані" - ще інша, і тренер хоче бачити у нашому виконанні більш агресивну гру, ніж в збірній. На кожен матч у нас була максимальна налаштованість, і професійний підхід.

- З початком календарного року ти вийшов на пік форми, і показав достойну гру на Євро-2018. З чим це пов’язано?
- Найперше – це вимоги до себе, до своєї роботи, більша самовіддача на тренуваннях. Тим більше, була велика довіра від тренера національної збірної Олександра Косенка. Та й у розташуванні збірної була хороша атмосфера, що підштовхувало тільки максимально працювати і віддаватися на всі сто.

- На Чемпіонаті Європи "синьо-жовті" знову зупинилися на стадії чвертьфіналу. Це - наш максимум? Чи могла збірна все-таки виступити краще?
- Зіграти краще могли, але, на мою думку, головною причиною дисбалансу стало те, що половина деяких топ-виконавців, які мали допомагати на майданчику, не грали, тож відбулися певні зміни у "четвірках". Але з іспанцями грали гідно, не вистачило реалізації моментів, їх було мало, але на нічию могли сподіватися.

- Експерти УЄФА включили тебе до символічної збірної Євро-2018. Що це для тебе означає?
- Для кожного гравця – це дуже велика особиста перемога. Також таке визнання - це вагоме досягнення для моїх батьків.

- Якраз після чемпіонату Європи покращилася ситуація на внутрішній арені: "Ураган" таки здобув путівку у плей-офф, здорово виступив в Кубку України. Крім того, два місяці поспіль ти ставав кращим гравцем за версією АФУ…
- Ці досягнення є виключно командними, всі працювали на цей результат. Разом ми награвали стандарти, викладалися на тренуваннях, також не менш важливий фактор, що тренер дуже нам допомагав і вірив у нас. Трохи не пощастило нам у Кубку України, адже для більшості "ураганівців" це був перший фінал. "Енергія" сповна скористалася нашими помилками і таки виборола трофей.

- У тебе хороша взаємодія на майданчику з Андрієм Сімкою, де за системою "гол+пас" у вас обох кращі показники у команді. Як вдавалося асистувати і забивати? І як почуваєш себе з партнерами по "четвірці"?
- З Сімкою завжди приємно грати, ми за стільки років розуміємо одне одного без слів, тож більшість своїх голів я забивав саме після його передач. Сімку можу порівняти із Сержао, ще б покращити реалізацію моментів... Також лише хороші слова можу сказати і про нашого капітана Романа Кіндратіва, який у вирішальні моменти взяв на себе відповідальність у матчах плей-офф з "ХІТом". З Михайлом Зваричем по ходу сезону ми також знайшли спільну мову, особливо при грі з п'ятим польовим.

- Незважаючи на відсутність медалей чи трофеїв, сезон 2017/18 видався успішним особисто для тебе?
- Сезон, особисто для себе, відніс би в актив успішних, якби з "Ураганом" здобули перший в історії кубок, а зі збірною України вийшли б у півфінал чемпіонату Європи! А окремі мої здобутки - це самовіддача на тренуваннях та бонус від улюбленої справи. Загалом, своєю грою задоволений, а от результатом, зрозуміло, - ні.

- Зараз в Екстра-лізі наступає час вирішальних матчів плей-офф. Чи стали несподіваними результати півфіналів? Хто виграє цей чемпіонат, кому дістанеться "бронза"?
- Півфінал у виконання "Продексіму" і "Титану" видався менш прогнозований, ніж я собі уявляв. Команда з покровського дуже легко віддала два домашніх матчі. Думаю, херсонці за рахунок хорошої гри в обороні та індивідуально сильних гравців впевнено зіграють в фіналі. Щодо іншої пари "ХІТ" - "Енергія", то тут була боротьба рівних суперників, але, якщо взяти до уваги, що львів’яни виступали без Коваля та Кузя, а "ХІТ" був без кадрових втрат, то перевагу я віддавав останнім. Всі пам'ятаємо минулорічний фінал. "Енергія" зі всіх сил захоче "золотий дубль" та зробити реванш! Але "Продексім", користуючись перевагою домашнього майданчика, перемогу легко не віддасть. Тому нехай переможе той, в кого буде більше везіння!

- Добігає до завершення твій контракт з "Ураганом". Напевне, привабливих пропозицій вистачає - і в Україні, і закордоном? Ти вже визначився зі своїм найближчим майбутнім?
- Пропозиції є, ведуться перемовини, але з рішенням не поспішаю, адже у провідних чемпіонатах тільки починається плей-офф. Також чекаємо на збори в "Урагані", на яких стане зрозумілим майбутнє в івано-франківському клубі.

- В Україні Петро Шотурма вигравав усі можливі трофеї - повний комплект медалей, Кубок і Суперкубок країни. Чи є заповітна мрія чи певна мета у кучерявого хлопця?
- Цілі завжди є! Але головна мрія – таємниця (посміхається).

Олег ЛАНЯК, Христина ЧУЛОВСЬКА, прес-служба НФК "Ураган

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2017 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.