РоссияНеизлечимый диагноз, или еще раз о лауреатах АМФРЭкстра-лигаЕнергетики завершили тренувальний збір у ПольщіФутзал в миреЧемпіонат світу серед студентів: де дивитись?ТурнирыТурнир в Гомеле. День 3. Все по местамФутзал в миреВиктор Кравцов: «Матчи на Кипре проходят как праздник»ТурнирыКиївський ХІТ – переможець IХ Кубка Водяна!Экстра-лигаСпаринги: «Ураган» обмінявся перемогами з чемпіоном ЛитвиКазахстанСергей Коридзе: «С лучшими игроками всегда интересно работать»КазахстанДуглас – лучший футзалист Казахстана сезона-2017/18Экстра-лига«Енергія» – «Heiro» 9:1. Впевнена перемога у першому матчі у ПольщіТурнирыТурнир в Гомеле. День 2. Ничья лидеров и крупная победа «Сокола»Экстра-лигаСтаніслав Гончаренко: «Я щасливий бути учасником нового сезону»Экстра-лигаВолодимир Валявка: «Як на мене, то краще перший матч чемпіонату грати на виїзді»Женский футзалОлег Шайтанов: «Ми зробили все, щоб привести дівчат до єдиного рівня готовності»Женский футзалЖіноча збірна України зіграє з ПольщеюТурнирыКубок на призы В.Водяна. День 2. В финале – ХИТ и кишиневское «Динамо»Экстра-лига«Продэксим» в первом матче межсезонья обыграл венгерский «Nyírgyulaj KSE»ТурнирыМеждународный турнир в Гомеле. День 1. Такие разные похожие матчиЭкстра-лигаЕдуард Босенко: «Максим Павлюк хотів зустрітись у першому турі або з «ХІТом», або з «Продексімом»Экстра-лигаОлександр Бубен: «Зараз навряд чи можна ділити суперників на зручних та незручних»

Станіслав Гончаренко: «Я щасливий бути учасником нового сезону»

Інтерв’ю відомого українського тренера, який у міжсезоння очолив «Кардинал-Рівне»

Головний тренер «Кардинала-Рівне» розповів про своє повернення до Екстра-ліги, зміни в українському футзалі та підготовку рівненської команди до нового сезону.
 
– Ваш прихід у «Кардинал-Рівне» був ініціативою президента клубу щодо Вашого повернення до Екстра-ліги або ж це особисте бажання повернутися до найвищого за рангом дивізіону в якості головного тренера? 
– У мене було три пропозиції. Мабуть не є секретом, що я міг опинитися в «Урагані», «ХІТі» та «Кардиналі-Рівне». Першим до мене звернувся Олександр Бубен з пропозицією попрацювати cпортивним директором в івано-франківському клубі. Потім до мене звернулися «ХІТ» і «Кардинал-Рівне» у відповідній послідовності. Зважаючи на всі обставини я обрав команду з Рівного. На це є причини, але я б не хотів про них більш детально говорити. Я б назвав це життєвими обставинами. Володимир Валявка захотів мене запросити. До того ж, він двічі зі мною контактував. Спершу я відмовив, а коли вже я відповів відмовою на пропозицію столичної команди – президент «Кардинала-Рівне» знову звернувся до мене – і ми домовилися. Тому я зараз працюю у Рівному.
 
– У новому сезоні розіграш Екстра-ліги матиме новий формат. Яке Ваше ставлення до цього нововведення? 
– Загалом, настав час для змін. Система з плей-оф за участі 8-9 команд не завжди виправдовувала себе. Настав час для змін. Нововведення були необхідними. Як на мене, цей формат сьогодні є цікавим та оптимальним. Я ставлюся до цього явища позитивно. Буде цікаво грати. Єдине що, для аутсайдерів друга частина стане нецікавою, а перша шістка – це серйозний рівень суперництва. Думаю, що такі зміни, які були прийняті є найбільш правильними на сьогодні.
 
– Які видозміни відбулися у вітчизняному футзалі за період перерви Вашої тренерської діяльності на найвищому рівні? 
– Я постійно слідкував за чемпіонатом. Маю достатньо знайомих серед тренерів та президентів клубів. Мої спостереження та аналіз ситуації за період, доки я не працював наставником на рівні Екстра-ліги, все ж змушують мене вважати, що рівень футзалу змінився. Передусім, за трьома складовими. По-перше, знизився рівень команд. По-друге, немає певної градації між учасниками Екстра-ліги. Наприклад, новачок змагань «Епіцентр К Авангард» спочатку побоювався суперників, а потім навіть здобував перемоги у протистояннях з фіналістами плей-оф: «Продексімом» та «Енергією». Мені здається, що прірва між рівнем лідерів та аутсайдерів зникла. Третій аспект полягає у тому, що обслуговування футзалу нині перебуває на більш низькому рівні. Воно складається з таких компонентів як матеріально-технічна база, зарплатна відомість та виконавська майстерність гравців. Саме ці компоненти впали мені в око.
 
– Розкажіть про підготовку «Кардинала-Рівне» до чергового сезону в Екстра-лізі? 
– Зараз ми займаємося внутрішньою роботою щодо побудови команди. До цього моменту було проведено внутрішньокомандні матчі. На перегляді перебуває низка нових гравців. Клуб модернізується. Він змінюється на 65-70% свого складу. Поки що ми циклічно займаємося етапами підготовки. Ми вже пройшли початкову стадію, зараз триває основна частина і вже виходимо на спаринги у рамках ігрового розділу нашої підготовки до сезону. Зараз ми перебуваємо в Одесі, де беремо участь у «Кубку Водяна», відгукнувшись на пропозицію Ігоря Калініна. Саме це є першим серйозним переглядом команди вже під час контрольних матчів. Окрім того, «Кардинал-Рівне» стане учасником традиційного турніру «Lviv Open Cup». Це дозволить побачити потенціал команди та її загальний стан.
 
– За Вашими свідченнями, багато гравців зараз перебувають у команді на перегляді. Можливо, визначилися з тими, хто точно захищатиме кольори «Кардинала-Рівне» наступного сезону? 
– Команду поповнили ті гравці, яких я знав раніше і вони працювали зі мною пліч-о-пліч у Києві. Я їм дуже довіряю та вірю у те, що вони прогресуватимуть надалі. Можу відзначити, що кольори нашого клубу у майбутньому сезоні захищатимуть Андрій Ардашніков, Ігор Салтанов, Володимир Поночовний. З воротарями ми так само визначилися. На цю позицію запрошені двоє молодих виконавців: Олександр Сіріцький та Ярослав Морекішка. Беремо їх на перспективу і вже підписали угоди з ними. Також до цього списку додам Олександра Карбулу та Артем Мороховця – екс-гравців «ІнБев/НПУ», які також гратимуть за нас. Натомість, інші кандидати знаходяться у пошуках своїх можливостей. Для цього я матиму ще два турніри, щоб визначити інших футзалістів для підсилення нашої команди.
 
– Питання щодо клубної структури. Чи матиме майбутнього сезону «Кардинал-Рівне» другу команду, яка братиме участь у всеукраїнських турнірах? 
– У тому вигляді як хотілося б – ні. За прикладом «Продексіма», який планує брати участь у Першій або Другій лізі або як це робила «Енергія», ми цього сезону піти не зможемо. Поки що такої можливості немає. У перспективі наш клуб збирається зробити такий крок. Однак, ми маємо низку команд у різних вікових категоріях, які братимуть участь у відповідних чемпіонатах України.
 
– Яке завдання ставите перед командою в Екстра-лізі та Кубку України? 
– Будь-який тренер, який приходить до нової команди завжди прагне, щоб вона почала грати краще. Завдяки певним знанням, досвіду, певної перерви, під час якої я спостерігав за станом українського футзалу, можу сказати, що впродовж першого року нам буде непросто, але я нічого не боюся. Повторюся, зараз серйозно вирівнявся рівень команд, тож, впевнений, що задніх ми не пастимемо.
 
Я вірю у «Кардинал-Рівне», який може досягти результату завдяки спільним зусиллям тренера, керівництва та гравців. Хотілося б, щоб ми виглядали гідно. Я завжди протягом своєї тренерської кар’єри боровся за найвищі позиції. Тим не менш, аби не бути «вискочкою», скажу, що нині головним завданням є потрапляння до першої шістки.
 
Щодо Кубка України. Цей турнір є досить неординарним. У тому числі і за своєю непередбачуваністю. Тут важко щось спрогнозувати. Якщо буде сліпий жереб, як це востаннє бувало на жеребкуваннях АФУ, – то все може бути. Все залежить від того, на кого потрапить команда і на якій стадії. У цьому турнірі будь-яка з команд може зачепитися за результат. Всі бачили приклад «Альтернативи». Я не буду це називати нашим завданням. Однак, зважаючи на специфіку турніру, ми ставитимемо максимальні цілі.
 
– У новому сезоні стартує дебютний розіграш Кубка ліги. Як ставитеся до цього змагання та які завдання ставите перед командою? 
– Ставлення доволі позитивне. Вже назріло розширення ігрової та змагальної діяльності для команд. Особливо, якщо зважати на те, що клуби, які не потраплять до шістки, матимуть значно менше матчів. Кубок ліги – це допоміжна функція, яка стане змогою для команд розвиватися та бачити свої змагальні можливості. Окрім того, це нагода для кожного з 10 клубів мати ще один шанс для побудови команди на сезон.
 
У цьому турнірі ми ставитимемо перед собою завдання щодо побудови команди. Буду відвертим, у Кубку ліги ми будемо залучати 70-75% гравців, які отримуватимуть недостатню кількість ігрового часу в Екстра-лізі. Для того, щоб зрости та зміцніти потрібен певний термін. Для «Кардинала-Рівне» наступний рік стане етапом побудови команди. Максимальні завдання ми перед собою не ставитимемо, але будемо прагнути і працювати над тим, щоб клуб додавав від матчу до матчу у кожному зі змагань.
 
– Кого вважаєте фаворитом майбутнього сезону і який колектив, на Вашу думку, може вистрілити? 
– Є очевидні фаворити за такими показниками як матеріально-технічна база та комплектація. Я б відзначив херсонський «Продексім». Це однозначний претендент на повторення минулорічного результату. Також до переліку претендентів належить київський «ХІТ» – досвідчена команда, яка знає, як грати у футзал. Інша справа полягає у тому, як вдасться молодому тренеру налаштувати команду на цей результат. І, звісно, як завжди розумна та підготовлена «Енергія» на чолі з Валерієм Легчановим. Цих трьох фаворитів я б виділив, інші колективи будуть більш-менш рівними між собою.
 
Бронзові медалі «Титана», здобуті минулого сезону заслуговують на повагу, але зважаючи на ті метаморфози, які відбуваються у клубі – я не можу сказати, що покровчани знову повторять цей результат. Кожного року, навіть якщо команда виглядає досить впевнено, у неї змінюється головний тренер та кількісний склад. Постійна кадрова зміна не призводить до стабільності. Тож, трьох фаворитів я визначив, а інші шість колективів змагатимуться між собою і претендуватимуть на спроби, аби націлитися на щось більше.
 
– Наостанок, Ваші побажання усім учасникам та організаторам змагань. 
– Доля подарувала мені шанс знову займатися своєю улюбленою справою. Я щасливий бути учасником нового сезону, бути його частиною та докласти максимум зусиль, щоб рівень нашого чемпіонату зростав. Мені, як старожилу, після певної перерви буде дуже цікаво позмагатися у свіжій формації. Я б хотів побажати усім командам працелюбства, президентам – вірити у своїх підлеглих, гравцям – міцного здоров’я, Асоціації футзалу України – мудрощів та великої турботи про те, що футзал, передусім, створюють команди. Бажаю, щоб обслуговування Асоціацією нашого чемпіонату було чесним, справедливим і правдивим.


5Х5 за матеріалами офіційного сайту Futsal Association of Ukraine / Асоціація футзалу України

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2018 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.