Международный футзалДмитро Михайленко і Сергій Стромілов продовжать кар'єру в латвійському ТФК "Резекне"Международный футзалМаксим Паутяк змінить "Пяст" на "Гатту Актив" БеларусьБеларусь: обзоры матчей 3-го тура (обновляется)Международный футзалЭРА-ПАК в Брно не удержал свои ворота сухими, но победу не упустилЗапорожскаяКубок на призы газеты "Неделя и люди". 2-й тур. Как "Колесо-центр" "переехал" АРПИ (обновляется)Винница24 сентября в Виннице стартует 15-й сезон футзальных соревнований среди IT - компаний городаДрогобычАрбітри Асоціації футзалу Львівщини дебютували в Екстра-лізіЭкстра-лигаЭкстра-лига-2017-18. Тур 1. Начали неплохо...ЛьвовТарас Мацик: «В Асоціації футзалу Львівщини сталися позитивні зміни»Международный футзалДмитрий Сорокин и «Экономац» дважды обыграли сборную ЧерногорииМеждународный футзал«Спортинг» выиграл у «Фундао» и возглавил турнирную таблицуВетераныВолодимир Шеремета: «Наша «бронза» - хороший результат»ПольшаАлександр Бондарь вместе с «Рекордом» выиграл Суперкубок ПольшиМеждународный футзал"Мовистар Интер" и "Барселона Ласса" забили своим соперникам по пять мячейЭкстра-лигаЭкстра-лига-2017/18. Тур 1. Покер Хамдамова и три сухих победы (обновляется)Экстра-лигаЭкстра-лига. Тур 1. LIVE!Международный футзал19.00 Суперкубок Польши: "Рекорд" (Бельско-Бяла) - "Клирекс" (Хожув). LIVE!Женский футзалВолодимир Колок: "Український жіночий футзал зараз тримається на одній людині"ВетераныКубок Украины «40+»: «прорыв» ТВД и победа «Черного моря»Экстра-лигаЗа день до старту: "Ураган" - "Титан-Зоря". Передмова

Тарас Шпичка: «Подивимось, як ми виглядаємо на фоні кращих команд Європи»

Наприкінці червня дівоча збірна України (WU-17) зіграє на «Турнірі розвитку УЄФА», який відбудеться в Іспанії. Наразі «синьо-жовті» під керівництвом Тараса Шпички готуються до цих змагань. Про те, як триває підготовка, і які задачі стоятимуть перед командою і Іспанії, головний тренер дівочої збірної розповів у інтерв’ю прес-службі Асоціації футзалу України.
 

- Тарасе Олександровичу, перш за все, дозвольте привітати Вас з офіційним призначенням на посаду головного тренера жіночої та дівочої збірних України, вже без приставки «в. о.». Скажіть, будь ласка, який настрій у дівчат на заключному зборі перед виїздом в Іспанію? Чи всі дівчата, які були викликані на збір, здорові?
- Дякую за привітання. Так, всі дівчата приїхали у хорошому настрої та готуються до виїзду в Іспанію. Поки що серйозних травм ні у кого немає, всі готуються та хочуть показати себе в Іспанії з найкращого боку.

- Ви розпочинаєте цей збір фактично за тиждень до першого матчу на «Турнірі розвитку УЄФА». Це Ваша ініціатива?
- Частково – це моя ініціатива, оскільки я хотів би, щоб дівчатка якомога краще підготувались до такого турніру. Не будемо забувати, що багато хто з них ще грає у великий футбол, тому нам потрібен час для того, щоб привести дівчат до однакових кондицій, і щоб вони знову звикли до паркету та до м’яча – «четвірки». Так вже вийшло, що наші збори проходили і зараз проходять у розпал футбольного сезону. Тому, такий термін проведення зборів, перш за все, потрібен для того, щоб гравці швидше адаптувались до нових умов. Ну, і трохи попрацювати у тактичному плані також треба.

- Суперниками наших дівчат стануть дівочі збірні Іспанії, Португалії та Бельгії. Суперники, м'яко скажемо, не подарунок. Чи є у Вас план, за рахунок якого можна здобути позитивний результат у поєдинках з цими командами?  
- Ігри в Іспанії - це перший офіційний турнір УЄФА для цієї збірної, тому наше основне завдання – подивитися, як ми виглядаємо на рівні кращих команд Європи, щоб розуміти, в якому напрямку нам рухатися далі. Звичайно, проти Іспанії та Португалії буде складно грати. Про Бельгії поки нічого не можу сказати. Але нам треба подивитись на рівень цих команд і порівняти його зі своїм. Так, можливо, десь будуть помилки, але для наших дівчат це буде хороший досвід.

- Ця дівоча збірна провела вже два збори, наразі проводить третій. Як Ви вважаєте, в чому є сила цієї команди?
- Про силу цієї команди ми можемо казати лише після того, як вона зіграє на турнірі в Іспанії.

- Доводилось чути, що дівчата 2000 р. н. дуже перспективні, і що вони цілком реально можуть за кілька років стати гідною зміною у жіночому футзалі. Чи не передчасна така оцінка?
- Мабуть, передчасна. Можливо, у великому футболі це дійсно може у перспективі бути гарне покоління. Адже зараз ми бачимо, як наші 17-річні футболістки успішно виступають на футбольному «Турнірі розвитку УЄФА». До речі, серед тих дівчат, які наразі тренуються у складі футзальної збірної, є і такі, які мають досвід виступів за футбольну дівочу збірну на «Турнірі розвитку УЄФА». Тобто, у них вже є міжнародний досвід, хоча і невеликий. Тому, вони, вочевидь, і мають повести нашу команду за собою на іграх в Іспанії. А щодо оцінок перспектив цієї команди – скажу так. Тут дівчатам доведеться спочатку багато попрацювати, щоб ми потім змогли по-справжньому оцінити їх силу та перспективу у жіночому футзалі. Тобто, якщо висловитися коротко – бути перспективними у футболі – це одне, а бути перспективними у футзалі – це інше.

- Тарасе Олександровичу, перед цим тренувальним збором проходив ще один – у Славутичі. Там як раз проходив футзальний турнір, і була можливість переглянути велику кількість кандидаток у збірну, адже були викликані 25 юних футзалісток. Наскільки важко було відібрати з такого числа кандидаток тих, хто вже буде цілеспрямовано готуватись до «Турніру розвитку УЄФА» в Іспанії?
- НТЗ у Славутичі був дуже продуктивним, за короткий час вдалося переглянути 25 кандидатів у збірну. Всі дівчата поставилися відповідально і з бажанням, показали всі свої найкращі ігрові якості. І скажу чесно, що вибирати було дуже складно і до останнього моменту ми думали над остаточним списком на НТЗ перед Іспанією.

- Чи можна сказати, що той склад, який готуватиметься до «Турніру розвитку», буде кістяком дівочої збірної, яка буде грати у відбіркових матчах Юнацької Олімпіади?
- Відбір у команду буде проводитись постійно, і двері в збірну відкриті для всіх, і на відбіркові ігри поїдуть кращі на той момент гравці.

- Тарасе Олександровичу, таке питання, яке наразі досить актуальне для подальшого розвитку нашого дівочого футзалу. Як відомо, що багато хто з дівчат ще грає і у великий футбол, і там дехто теж отримує виклики до дівочих збірних. Що треба зробити для того, щоб дівчата-футзалістки не переходили у футбол і не були потім заграні у футбольних збірних України, тим самим позбавляючись можливості зіграти за футзальну збірну?
- Втримати дівчаток в фугзалі складно. Головне - бажання дівчаток грати за свою країну і в хороших клубах, щоб вони росли далі в професіональному плані.

- Для наших дівчат виїзд в Іспанію – можливість не тільки показати себе на міжнародному рівні, а і потрапити «на олівець» до провідних клубів жіночої Вищої ліги. Як Ви вважаєте, наскільки велика ймовірність того, що ці дівчата вже незабаром поповнять ряди умовних «ІМС-НУХТ» чи «ПЗМС»?
- Думаю, все в їх руках. Якщо дівчата все-таки захочуть залишитись у футзалі, прогресувати саме як футзалістки і не переходити у футбол, то є шанс, що на них звернуть увагу у згаданих Вами клубах, і не тільки в них.

- Що треба зробити для того, щоб зберегти це покоління для українського жіночого футзалу?
- Я думаю, що треба створити своєрідну «дорожню карту» розвитку дівочого футзалу в Україні. Адже у нас, в принципі, є такі ДЮСШ, де є відділення футзалу, в яких займаються дівчатка. Тільки їх, на жаль, не так багато, як хотілося би. Для того, щоб у нашого жіночого футзалу був гідний резерв, треба, щоб у керівників регіональних футзальних осередків була зацікавленість розвивати цей напрямок. Треба робити дівочі команди, які би спеціалізувалися суто на футзалі. І потім треба зробити умови, щоб дівчата могли спокійно переходити до дорослого, жіночого футзалу. Як це зробити? Поки що не знаю, але, думаю, ми разом з керівництвом Асоціації футзалу України будемо шукати шляхи, як заохотити дівчат займатися цим видом спорту і як зберегти ті переможні традиції, які має наш жіночий футзал

Джерело - Прес-служба Асоціації футзалу України

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2017 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.