Первая лига Яссин Эссаргини: «Всегда есть над чем работать»Чемпионат ЕвропыХосе Венансио Лопес: «Они не откажутся от своих принципов»ОдессаОдесса. ТОП-5 голов 12 тура Премьер-лиги 2017-18БеларусьБеларусь. 17-й тур: «сухой» матч Дегтяренко, дубль Можейко и первый гол ЛебедяЧемпионат ЕвропыОлександр Косенко: «Суперник показав над чим нам треба працювати»Евро-2018. Украина – Испания – 0:1. Обзор матча. 06.02.2018Чемпионат ЕвропыЕвро-2018. Португалия – Азербайджан – 8:1. Обзор матча. 06.02.2018ЖитомирЖитомир. 14 тур. "Енергія" відбірає очки у ФК "Атлет-Житомир"Экстра-лигаПавло Пічкуров став гравцем «Титана»Экстра-лигаНиколай Белоцерковец – в «Продэксиме»ОдессаОдесса. Премьер-лига. 13 тур. «МКВ» выходит в лидерыХмельницкаяПреміум-ліга: у фіналі Кубку зіграють «Феміда-Старлайф» та «Тетра» (+ відео)Экстра-лигаБогдан Свиридов: «Продэксим» развивается – для этого созданы все условия»ЛьвовскаяГранд-лига Львова: «Бастіон» вийшов у лідери (+ відео)Чемпионат ЕвропыЕвро-2018. Украина – Испания. Прогноз на матч чемпионата Европы. 06.02.2018Сборная УкраиныЗбірна України у жовтні зіграє зі збірною ФранціїЧемпионат ЕвропыЕвро-2018. Сербия – Казахстан – 1:3. Обзор матча. 05.02.2018Сборная УкраиныСтатистика поражения. Украина уступила Португалии практически по всем показателямЧемпионат ЕвропыРамиз Мансуров: «Испания – самый неудобный соперник, который мог попасться нам в четвертьфинале»Первая лига Перша ліга. Група «Захід». 9 тур: без несподіванок

ТВД: рідний зал не підведе (+ відео)

Львівський ТВД став переможцем престижного міжнародного турніру з футзалу серед ветеранів у віковій категорії 40 років і старші. «Будівельники» взяли реванш в одеського «Чорного Моря» за поразку у фіналі Кубка України, обігравши суперника у вирішальному матчі турніру з рахунком 5:2. Турнір у Львові зібрав сім команд з України, Білорусі, Латвії та Іспанії й пройшов на дуже високому рівні.

 

Подібного футзального турніру серед ветеранів Україна не бачила ще ніколи. За усю історію незалежності ветеранські змагання мали здебільшого всеукраїнський масштаб, а от міжнародні змагання серед тих, хто уже завершив професійну кар’єру, – щось нове й водночас цікаве.

   

Окремий респект головному організатору змагань Олександрові Королю (голова комітету ветеранського футзалу АФУ), а також президенту Асоціації футзалу Львівщини Мирославові Хом’яку, який виступив співорганізатором престижного турніру у Львові.
 
Ще за кілька днів до початку турніру організатори отримали неприємний сюрприз. Через невідомі причини до Львова відмовилися їхати поляки, і саме уже в той момент, коли було проведення жеребкування команд груп А та Б. До слова, «Чорне Море» та ТВД організатори свідомо розвели по різних групах, оскільки ці команди були фіналістами Кубка України і за своїм складом претендували на статус головних фаворитів.


«Veterans team» (Іспанія)

Окремо хотілося б відзначити потужний склад збірної ветеранів Іспанії. У заявці іспанців було кілька чемпіонів світу, чемпіонів Європи, володарів Кубка УЄФА, кращі гравці місцевої ліги, а також футзалісти з божевільними рекордами, які невідомо рано чи пізно хтось зможе побити. Для прикладу, Луіс Гомес, відомий за прізвиськом «Залізна людина», в іспанській Прімейрі зіграв 560 матчів поспіль без дискваліфікацій та травм. Спрогнозуємо, що цей рекорд побити майже нереально. Хав’єр Ороль та Альберто Когорро – чемпіони світу та Європи різних років, володарі Кубка УЄФА. Альберто Меріно та Альваро Фернандес також дуже титуловані гравці, колишні збірники. Якщо відверто, то ледь не кожен з іспанців мав чимало титулів за своїми плечима, а відтак можна спокійно говорити про те, що іспанці привезли до Львова «зірковий» склад. Українські команди також порадували вболівальників зірковими ветеранами. Деякі з них були заслуженими (!) майстрами спорту (Раміс Мансуров, Олександр Косенко), а деякі лише нещодавно завершили професійну кар’єру.
 
Парадокс у тому, що з цим складом іспанці не змогли вийти до півфіналу турніру. Одеське «Чорне море» та «Ставні» з Южноукраїнська виявилися трішки сильнішими за свого титулованого суперника, а відтак місце «під сонцем» зайняли саме ці колективи. Велика ймовірність того, що іспанці явно недооцінили рівень українських команд. До Львова Ороль, Когорро та компанія їхали за золотом, а в результаті задовольнилися лише п’ятим місцем, а Ороль у Львові зазнав серйозної травми.
 
Груповий турнір


«Бабри»

Група А виявилася так званою групою «смерті». За вихід до наступного раунду змагань претендували одразу три команди. Білоруські «Бабри» виявилися зайвими у цьому квартеті. Ветерани з Мінська у підсумку отримали три розгроми і зрозуміли, що на турнірі у Львові вони потрапили явно не в ту групу. Ключовими у групі А виявилися очні протистоянні між іспанцями, «Чорним морем» та «Ставнями». В результаті усі команди здобули по одній перемозі, а найгірша різниця забитих та пропущених голів у матчі саме між трьома командами була у наших гостей. Іспанці обіграли «Чорне море» з рахунком 2:1, однак цей результат їх ніяк не влаштував. «Чорне море» з рахунком 4:2 обіграло «Ставні», а останні здобули доленосну перемогу за вихід з групи над збірною Іспанії – 2:0. Ключовим у цьому протистоянні став ризик тренера «Ставнів» Валентина Бондаря, який за рахунку 0:0 наважився підключити до атак п’ятого польового гравця. Ця тактика, зрештою, і вивела «Ставні» до наступного раунду змагань.


 «Veterans» (Латвія)

Через відмову поляків приїхати до Львова за дві путівки до півфіналу боролися не чотири, а три команди. У групу до фаворита львівського ТВД потрапили збірна Латвії та гомельський «Спартак». Як виявилося згодом, останні дві команди і поборолися між собою за єдину путівку з групи, а ТВД у матчах з латвійцями та білорусами лише добре розім’явся перед півфіналом. Єдиним жирним мінусом для ТВД у другому матчі групи стала безглузда і зовсім не потрібна червона картка Андрія Паршикова. В одній з атак білоруського «Гомеля» при значній перевазі ТВД у рахунку Паршиков випадково зіграв рукою, вибивши м’яч з порожніх воріт. Арбітри матчу вирішили, що проти футзальних правил піти вони можуть – пряма червона картка і як наслідок дискваліфікація для Паршикова на один матч.
 
У вирішальному матчу групи В гомельський «Спартак» з рахунком 5:2 зумів обіграти збірну Латвії і з другого місця вийшов до півфіналу, де вийшов на «Чорне море».
 
Півфінали


«Спартак» (Гомель)

Матч «Чорного моря» та гомельського «Спартака» мав інтригу лише до 17 хвилини першого тайму. Якщо відверто, то інтриги у цьому матчі аж ніяк не очікувалось, однак власні ворота на замку білоруси зуміли тримати майже до кінця першого тайму. Як позувала практика попередніх матчів, гравцям «Чорного моря» дуже важливо було якомога швидше забити перший гол у цьому матчі, після чого суперник отримував ще кілька голів. Дива не сталося. Пропустивши вперше, «Спартак» до завершення гри отримав ще кілька голів на будь-який смак і в підсумку пропустив «Чорно море» до фіналу, поступившись одеситам з розгромним рахунком 0:8.


«Ставні Київ»

Матч ТВД – «Ставні» очікувався з особливим нетерпінням. На вирішальні матчі турніру до «Ставнів» доїхали Олег Мірошник, Сергій Вацяк та Валерій Директоренко, ще днем раніше склад підсилили Олександр Косенко та Сергій Владико. Натомість у ТВД була одна серйозна втрата – дискваліфікований Андрій Паршиков.
 
Поєдинок між цими командами вдався на славу і тримав у напрузі вболівальників майже до фінальної сирени. Гравці ТВД, поступаючись по ходу матчу з рахунком 0:1, проявили характер і зуміли здобути перемогу з рахунком 6:2. На гол Директоренка влучними ударами відповіли Кудінов та Кольцун, а у другому таймі своє слово сказав лідер атак ТВД Євген Москвін. Спочатку після помилки Севериненка Євген реалізував вихід сам на сам з Кобцем, а після цього віддав гольову передачу на Свища. Ці моменти у матчі стали ключовими, а героями протистояння стали Євген Москвін та Юрій Кудінов. Окремої похвали на турнірі заслуговує гра воротаря Ігоря Стасюка.

 


Кубок Украины «40+»: «прорыв» ТВД и победа «Черного моря»
 

Фінал

Фінальний матч турніру прогнозовано став його окрасою. Для гравців ТВД важливо було перемогти у цьому матчі і тим самим реабілітуватись за поразку від «Чорного моря» у фіналі Кубка України. З цим завданням команда Леоніда Маковського впоралася на відмінно, а сам матч не міг не сподобатись вболівальникам.


«Чорне море»

Як і у півфінальному матчі, у складі ТВД було одразу двоє лідерів – Юрій Кудінов та Євген Москвін. Обоє гравців заслуговували на статус найкращого гравця турніру, однак організатори віддали його іспанському велетню Альберто Когорро.


Юрій Кудінов

Рахунок у матчі вдалося відкрити Кудінову. Юрій забив після помилки воротаря Костянтина Стародубовського. Останній провів фінал не зовсім впевнено, а відтак цим чудово скористалися лідери атак львів’ян. У першому таймі гравці ТВД довели, що «Чорне море» у фіналі їм «по коліна» – несподівані 4:0 після першого тайму. При рахунку 1:0 на користь ТВД прекрасну можливість зрівняти рахунок втратив Павленко. Максим пробив в поперечину.
 
У другому таймі завдяки успішній грі з п’ятим польовим гравцем команда Геннадія Мірошниченка два голи відіграла, однак інтригу у матчі погасив вищезгаданий Кудінов. Гол Юрія у порожні ворота дав зрозуміти наступне: ТВД стане переможцем турніру у Львові. Гравці господарів в останній змагальний день просто таки феєрили на майданчику, а відтак красень кубок змагань виграли не випадково.


ТВД (Львів)

За словами організаторів турніру, велика ймовірність того, що міжнародний турнір з футзалу серед ветеранів такого рівня стане традиційним. Змагання у Львові отримали масу позитивних відгуків. Ймовірно таки склад учасників наступного турніру буде ще серйознішим. Зрештою, про це заявили дві білоруські та латвійські команди, які не приховували того, що по-справжньому відчули серйозний рівень і наступного року до Львова привезуть найсильніші склади.
 
Найкращі у номінаціях:



Кращий гравець турніру – Альберто Когорро (Іспанія)




Кращий воротар турніру – Ігор Стасюк (ТВД)




Кращий бомбардир турніру – Євген Москвін (ТВД, 8 голів)
 

 

Богдан Пастернак спеціально для futsalua.org

P.S. Огромная благодарность Богдану Пастернаку за яркие репортажи, отличное чувство юмора и подробный рассказ о прекрасном турнире.

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2017 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.