Лига чемпионов УЕФАЛига чемпионов УЕФА. Предварительный раунд. Нашего полку прибылоРоссияРоссия. Суперлига. 1 тур. LIVE!Футзал в мире«Магнус Футзал» – обладатель Межконтинентального кубка-2018!Турниры«Столица» – победитель «LVIV OPEN CUP-2018»Футзал в мире11.30. Межконтинентальный кубок. Финал. «Карлос Барбоза» (Бразилия) – «Магнус Футзал» (Бразилия). LIVE!Футзал в миреВ финале Межконтинентального кубка встретятся «Карлос Барбоза» и «Магнус Футзал»Лига чемпионов УЕФАЛига чемпионов УЕФА. Предварительный раунд. Неудача «Лео» и успех «Информатики»Польша «Акана Оржель Футзал» – переможець FUTSAL MASTERS-2018!РоссияНа старте 27-й Чемпионат РоссииБеларусь«Витэн» впервые выиграл Суперкубок БеларусиЛига чемпионов УЕФАЛига чемпионов УЕФА. Успех Павла Пикалова и пять украинских головТурнирыFUTSAL MASTERS-2018. День 3. Різні матчі українських клубівТурнирыLVIV OPEN CUP-2018. В финале сыграют «Продэксим» и «Столица»КазахстанУчасник Ліги чемпіонів підписав Олександра СорокінаДмитрий Медведь покинул ХИТЛига чемпионов УЕФАЛига чемпионов УЕФА. Предварительный раунд. 3 день. Александр и Дмитрий Бондари – четыре гола на двоихСборная УкраиныОлег Шайтанов: «З кожною серед команд-суперниць можна грати»ВетераныВ ветеранских соревнованиях в Одессе сыграют 47 командТурнирыLVIV OPEN CUP-2018. День 2. Пять претендентов на два места в финалеТурнирыFUTSAL MASTERS-2018. День 2. Дві поразки українських клубів

Валерій Легчанов: «Фани «Енергії» – каталізатор нашого успіху»

Головний тренер «Енергії»  про підсумки сезону, вболівальників клубу, кадрові зміни і найближчі плани

Нещодавно закінчились змагання у найвищому футзальному дивізіоні України – Екстра-лізі. Львівському колективу «Енергія» не вистачило лишень одного кроку до завоювання «золотого дублю». Про здобутки «енергетиків» у сезоні, проблеми, які вирішували впродовж сезону, кадрові пертурбації команди, підготовку до майбутнього сезону та багато іншого в інтерв’ю нашому сайту розповів головний наставник «Енергії», найкращий тренер сезону за підсумками Екстра-ліги Валерій Легчанов.
 
Валерію, перш за все, хочеться привітати Вас та «Енергію» зі здобуттям Кубка України з футзалу та срібних нагород в Екстра-лізі.
– Дякую. Завжди приємно чути схвальні відгуки на адресу нашого клубу. Завжди намагаємося робити все можливе для того, щоб приводів для таких вітань було якомога більше.
 
Як колектив відсвяткував такі здобутки?
 – Слід відзначити, що такі трофеї здобуваємо не вперше. Дуже приємно, що Кубок повернувся до Львова. Трішечки не вистачило, щоб зачепити ще й «золотий дубль», але, вважаю, команда рухається у правильному напрямку. Щодо святкування? Святкування відбулося у приміщенні Львівобленерго. Запросили всіх, хто доклався до таких важливих для нас звитяг. Відсвяткували як належить. Втім, це вже історія. Дивимось вже у майбутній сезон з надією щодо досягнення своєї мети – здобуття чемпіонської корони.
 
Що, на Вашу думку, завадило здобути титул чемпіона України вже цьогоріч?
 – Формула проведення змагань така, що плей-офф все вирішує. На мою думку, наш шлях до фінального протистояння був дещо важчим, аніж в «Продексіма». Багато сил як фізичних, так і моральних ми витратили, прямуючи до вирішальних двобоїв. Травми часто «енергетикам» дошкуляли, починаючи ще з серії поєдинків проти хмельницького «Сокола». Не вистачило, скоріш за все, кадрового оснащення команди. Не завжди був баланс між лініями.

Другий рік поспіль у фіналі зустрічаємося з «Продексімом». Херсонський колектив дуже добре організований. У поєдинках з «херсонцями» реалізація моментів виходила на перший план. Такі зустрічі були, перш за все, шаховими. Хіба що львівський матч, гадаю, дуже потішив око спраглого до голів та атак вболівальника. Основна причина нашої поразки у фіналі, вважаю, те, що «Продексім» був більш свіжий, аніж ми.
 
В протистояннях з яким суперником впродовж серії плей-офф «енергетикам» довелося віддати найбільше сил?
 – Це не буде сюрпризом, якщо відповім, що найбільше попітніти нам довелося у чвертьфінальних двобоях проти хмельницького «Сокола». Футзалу у тих протистояннях було не так багато. Поєдинки з «Соколом» були більше схожі на регбі, на якийсь жорсткіший вид спорту. Багато емоцій, окрім того, було спалено. Закулісних ігор було аж занадто. Саме тому в цьому питанні хочу окремо виділити матчі з «Соколом». А якщо загалом, то в плей-офф кожен суперник може здивувати. Втім, знову ж таки, стартувати видалося найважчим завданням для нас.
 
Коли в «Енергії» розпочинається підготовка до наступного сезону?
 – Наразі команда перебуває у відпустці. Приблизно 9-10 липня збираємося і розпочинаємо збори. Поїдемо спершу на Шацькі озера, потім заходимо в зал і тренуємося. У рамках підготовки до сезону будемо брати участь у товариських турнірах. Остаточна інформація щодо товариських турнірів вже згодом з’явиться на нашому офіційному сайті. Ну і, звісно ж, інтенсивно вже будемо готуватись до поєдинку за Суперкубок з «Продексімом». Цього трофею у нас, на жаль, ще немає, тому дуже хочемо його здобути. Гадаю, усі підстави для цього є.
 
Нещодавно з’явилася інформація про те, що «Сокіл» (Хмельницький) та «Ураган» (Івано-Франківськ) у рамках підготовки до наступного сезону планують взяти участь в одному з європейських товариських турнірів. Чи планує «Енергія» грати у якихось схожих міжсезонних міжнародних змаганнях?
 – Такий турнір плануємо зробити тут, у Львові. Наразі не можу підтвердити учасників. Можу зазначити тільки те, що такі змагання відбудуться наприкінці літа. Попередньо вже розіслали запрошення командам з-за кордону. Якась точніша інформація буде висвітлена на нашому офіційному сайті. Спільно з Асоціацією футзалу Львівщини хочемо зробити конкурентноспроможний міжнародний турнір, який буде цікавим для вболівальників. Окрім того, є у нас попередня домовленість з білоруським клубом «ВРЗ» (Гомель) про те, що «Енергія» на початку серпня поточного року братиме участь у товариському турнірі, який буде організовано у Білорусі.
 
Чи можете виділити якісь особливості саме у літній підготовці «енергетиків» до сезону?
 – Нещодавно планували виїхати з хлопцями на заміську базу, поспілкуватися. Чекали погоди хорошої, бо були дощі. А загалом, то відпустку кожен планує собі окремо. Якраз скучимо одне за одним. Хтось відпочиватиме з сім’єю, хтось сам планує собі якусь подорож. В будь-якому випадку в липні вже збираємося всі з новими емоціями, силами. І під час сезону, до речі, інколи собі можемо зробити якийсь мінімальний відпочинок на тих-таки Шацьких озерах. Всі професіонали і всі розуміємо коли можна відпочити трішки, а коли слід працювати на максимумі своїх можливостей.
 
Нещодавно закінчився турнір «Fujikura Open 2018» з міні-футболу, де навіть Ви зіграли в півфінальному матчі змагань за колектив «Галицька Здоба». Співорганізатором того турніру була Асоціація футзалу Львівщини. Як оцінюєте можливість «енергетиків» під час міжсезоння взяти участь у місцевих змаганнях, які відбуваються під егідою АФЛ?
 – Відгуки з того півфінального поєдинку досі для мене залишились (усміхається…). Вийшов на поле, відіграв, по суті, півтори зміни і давні «болячки» дали про себе знати. Загалом, приємно було знову пограти в одній команді з досвідченими, заслуженими гравцями. Маю на увазі Максима Павленка, Сергія Тригубця, які також виступають у складі «пекарів». Якщо говорити про рівень «Fujikura Open 2018», то, безперечно, відзначу цей турнір. Для мене, як для наставника, це ще й додаткова можливість переглянути молодих виконавців. Щодо варіанту «енергетиків» пограти у схожих змаганнях? Хто дійсно має бажання, то у відпустці нікому підтримувати форму нікому не забороняю. Гадаю, що для гравців «Енергії» місцеві чемпіонати, які організовує АФЛ, можуть слугувати хорошою можливістю для підтримки ігрового тонусу під час міжсезоння. Заборон немає, всі ми – професіонали.

Про кадрові пертурбації «Енергії» перед наступним сезоном… Які позиції, можливо, плануєте підсилювати? Кого думаєте відпускати?
 – Наразі ведемо переговори зі всіма чинними гравцями команди. Точно, тим не менш, вже відомо, що Володимир Кардаш перейшов до івано-франківського «Урагану». Подивились з Володею одне одному у вічі, потиснули руки, подякували одне одному за співпрацю. А загалом, то тільки після того, як проведемо перемовини з усіма «енергетиками» про пролонгацію контрактів, то зможемо говорити про якісь можливі підписання. Хто має хорошу пропозицію у фінансовому плані чи в питанні кар’єрного росту, то ми того тримати сильно не будемо. У нас свій напрямок розвитку. Маємо те, що маємо.
 
Всі чудово розуміють, що у нас є певні фінансові обмеження. Саме тому ми не будемо чинити перепон будь-якому нашому гравцю, якщо тому надійде дійсно гідна пропозиція. Впродовж червня, гадаю, вже буде остаточно відомо хто в клубі залишиться, а які позиції ще треба підсилювати. Відвідую також поєдинки Гранд-ліги Львова, бачу, що молоді таланти є. Окрім того, одного з таких місцевих талантів ми вже підписали. З наступного сезону за нас виступатиме Андрій Ременець.

Днями також на сторінці капітана «енергетиків» Андрія Федюка у соціальній мережі Facebook з’явився пост, який, по суті, напряму натякає про відхід з команди багаторічного лідера. Як прокоментуєте такі заяви Андрія? Чи відомо Вам взагалі щось про такі висловлювання капітана?
 – Кожна людина має право на власний вибір. Не маю жодного права такий вибір засуджувати. Можу тільки подякувати за співпрацю. Якщо Андрій дійсно має хороший варіант продовження кар’єри, то тримати його ніхто не буде. Час розставляє все на свої місця, кожен приймає такі рішення, які вважає необхідними. Якщо він прийняв таке рішення, то можу тільки побажати Андрієві успіхів. Він дійсно дуже багато зробив для «Енергії», став символом команди, тому тут для нього завжди бажатимуть тільки найкращого.
 
Валерію, Вас визнали найкращим тренером сезону в Екстра-лізі. Як би там не було, але таке звання вдається вибороти далеко не кожному наставнику. Чи з’явилась до Вашої персони вже зараз якась зацікавленість з боку інших клубів, можливо, навіть іноземних?
 – Не буду приховувати, певні розмови з представниками інших команд вже були. Втім, скажу так, що від добра – добра не шукають. Наразі у Львові мене все влаштовує. Якщо буде якась конкретна, хороша пропозиція, то будемо з керівництвом «Енергії» сідати за стіл переговорів. Наразі, окрім того, колектив перебуває у фазі становлення, молодь активно почали підтягувати. Не маю ніякого морального права на цьому етапі команду залишати, тому буду працювати і, сподіваюсь, надалі вигравати трофеї з «Енергією». Мені тут комфортно, підтримують, довіра з боку керівництва є, тому розмов щодо моєї можливої зміни клубу не ведеться.
 
Хто б що не казав, але «Енергія» видала досить вдалий сезон. На поєдинках Вашої команди у Львові трибуни палацу спорту «Галичина» часто були переповнені. Чи можете Ви з цього приводу зробити висновок, що футзал в Україні, зокрема у Львові, набуває все більшої популярності?
 – На мою думку, футзал – наймасовіший вид спорту. Починаючи з «перестрілок» у дворах, зустрічах на штучних майданчиках та поєдинках у спортзалах. Грають не тільки професіонали, а є й багато аматорських ліг. Зручно те, що не треба збирати 11 гравців, як у футболі. Думаю, що з кожним роком буде все більше і більше охочих займатись саме цим видом спорту. Знаю, що вже й на Олімпійських іграх футзал буде представлено. Наразі юнацькими збірними. Щоразу бачу, втім, що футзал активно в Україні розвивається.
 
Ви зазначили також про вболівальників «Енергії». Зацікавленість з їхнього боку, безперечно, є. Я дуже вдячний нашим фанам за те, що підтримували нас і, сподіваюсь, надалі не менш ревно це робитимуть. Як тільки дивишся на те, скільки людей на трибунах, скільки людей реально переймаються, підтримують, то розумієш, що команда все робить правильно. Вважаю, що наші фани – каталізатор нашого успіху. Завжди намагаємось віддаватись на повну, грати до кінця, щоб подарувати радість нашим вболівальникам.
 
Завдання «Енергії» на наступний сезон… Як завжди максимальні?
– Правильно, в «Енергії» завжди максимальні завдання. Які б не були фінансові умови, стан справ у колективі, «Енергія» – команда з традиціями. Ще раз відзначу, що не завжди гроші не завжди прізвища на футболках вирішують все. Досягають успіху ті, які постійно вдосконалюються, мають бажання грати. Ще попереду будуть загальні збори, де вже наш президент озвучить всі плани та цілі на наступний сезон. Гадаю, нічого суттєво не зміниться. Безперечно, будемо боротись за медалі. Які ці медалі будуть? Це вже залежатиме від нас. Кубок України теж хотілося б ще на рік у Львові залишити. Все реально, втім, потрібно докладати до цього максимум зусиль. Попередній чемпіонат довів, що будь-яка команда може добряче полоскотати нерви. Головне – вилучити можливість недооцінки та наполегливо працювати.
 
Володимир Дидик,
прес-служба АФЛ

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2018 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.