Чемпионат ЕвропыРоберт Лупу: «Трудно быть одновременно и тренером и игроком»Кубок УкраиныКубок Украины-2017/18. 1/8 финала. Ответные матчи. Львовский разгром (обновляется)Кубок УкраиныКубок Украины. 1/8 финала. Ответные матчи. LIVE!БеларусьНаші за кордоном: Олександр Хурсов повернувся у «Лідсельмаш»Экстра-лигаВіталій Радевич: "Збірній України під силу поборотись за нагороди Євро"Кубок УкраиныКубок Украины-2017/18. 1/8 финала. Ответные матчи. Анонс-2: пройдет ли аутсайдер лидера?УкраинаПродолжается благотворительный аукцион в поддержку Василия СимоноваИспания"Эль Посо Мурсия" попала под горячую руку "Хаэну" и проиграла всухуюРоссияАлександр Соколов: «Есть большая цель»БеларусьУкраїнський голкіпер Ігор Байдак залишив «БЧ»Первая лига Эдуард Босенко: «Приходите за эмоциями!»ЛьвовГранд ліга Львова: "Бастіон" перервав переможну серію "Галицької Здоби"Сборная УкраиныОлександр Косенко оголосив список з 15 гравців, які розпочнуть підготовку до Євро-2018ОдессаОдесса. Премьер-лига. 10 тур. Фаворитам пришлось несладко.Первая лига Знакомьтесь – Андрей ОгнистыйЖитомирскаяЖитомир. Вища ліга. 11 тур: попереду "Атлет", "ІнБев" та "Енергія"ТурнирыАнонс "Epicentr Brovary Open Cup-2018"ЛуганскЮрій Кравченко: «Створення команди Екстра-ліги є одним з головних наших завдань»Кубок УкраиныКубок Украины-2017/18. 1/8 финала. Ответные матчи. Анонс-1: кто из лидеров останется за бортом?Экстра-лигаІван Гончар: «Рухаємося вперед»

Юрій Кравченко: «Створення команди Екстра-ліги є одним з головних наших завдань»

Президент Асоціації футзалу Лугансьrої області Юрій Кравченко – про складності відродження футзалу, структуру змагань і успіхи Асоціації

Президент Асоціації футзалу Лугансьrої області Юрій Кравченко розповів в інтерв’ю прес-службі АФЛУ про складності відродження футзалу у регіоні, що охоплений війною, структуру обласних змагань і значні успіхи молодої Асоціації на ниві популяризації футзалу у регіоні за короткий час.

 Юрію, яким ми побачимо чемпіонат Луганської області в новому сезоні? Чи є якісь відмінності у проведенні обласних змагань у цьому і минулому сезоні?
 Сезон 2017-2018 на Луганщині стартував з двох Кубків - Кубка області (8 найсильніших команд) і Кубка Асоціації (26 команд). Змагання стартували 11 листопада і тривали трохи більше місяця.
Головна відмінність цього чемпіонату від попереднього – кількість ліг. Якщо в минулому розіграші була одна ліга, то в цьому сезоні їх у нас п’ять (40 команд). Популярність футзалу в Луганській області поступово зростає і охочих грати стає все більше. Вважаю, що це  є результатом тісної і плідної співпраці нашої Асоціації з управлінням молоді та спорту Луганської облдержадміністрації і відділом молоді та спорту Сєвєродонецької міської ради.
У Вищій лізі чемпіонату Луганської області беруть участь вісім найкращих команд нашого регіону. Змагання проходять в два етапи. Перший – в одне коло. В другому – чотири найкращі за набраними очками після першого етапу команди сформують Супер-лігу, команди з четвертого по восьме місце – Вищу лігу. Змагатимуться в одне коло.
Ще два роки тому в наших турнірах грало всього лише 10-14 команд. Трохи менше ніж за два роки нам вдалося збільшити кількість учасників змагань в декілька разів.


 Як Асоціація футзалу Луганщини пережила початок війни і які головні проблеми постали у зв’язку з цим?
 Все починалося 2015 року з  різноманітних турнірів на підконтрольній Україні території. Влітку 2015 і 2016 років було проведено два Кубки Голови Луганської облдержадміністрації. Завдяки цим турнірам з’явилося багато нових команд, які хотіли регулярно грати. Тому Луганською обласною федерацією футболу разом з управлінням молоді та спорту Луганської облдержадміністрації було організовано перші чемпіонат і Кубок області з футзалу, переможці яких – сєвєродонецький «ІВТ» і кремінська «Чайка» – успішно спробували свої сили в турнірах всеукраїнського рівня. Ми побачили, що у нас є непоганий футзал, який потрібно розвивати і яким потрібно займатися. У вересні 2017 року ми зареєстрували Асоціацію футзалу Луганської області.
Головна проблема сьогодні – це дуже мала кількість спортивних залів. Команд щороку стає більше, всім потрібно не лише грати, але й тренуватись і для багатьох учасників знайти вільний час в залах майже неможливо. До того ж, Льодовий палац також приймає домашні поєдинки «Сєвєродончанки» у Вищій лізі чемпіонату України з волейболу, різноманітні концерти зірок естради та інші масштабні заходи, тому навіть питання місця проведення змагань і тренувань команд-учасниць стоїть дуже гостро. Є зал в Рубіжному, але маленький і до нього не зовсім зручно добиратися. Ще є один зал в Сєвєродонецьку, який ми використовуємо коли зайнятий Льодовий палац, але не завжди знаходимо спільну мову по кількості часу. Так що рівноцінної заміни немає.


 Скільки людей зараз організовує роботу в Асоціації?
 Голова Асоціації футзалу Луганської області Юрій Кравченко, почесний президент Анатолій Івченко і віце-президент Артем Духан.

 Наскільки географічно область представлена у футзальних змаганнях?
 
 Майже всі матчі проводяться в Сєвєродонецьку. Місто сьогодні стало футзальною столицею нашого регіону. Взагалі в  чемпіонаті грають команди зі Старобільська, Гірського, Кремінної, Рубіжного, Лисичанська і Сєвєродонецька.

 Які взагалі фінансові витрати несуть команди-учасниці обласних змагань?
 Команди сплачують заявкові внески, розмір яких залежить від кількості команд-учасниць. В середньому одна гра для команди коштує 290 грн.

 Як оціните розвиток футзалу в області на цей момент?
 Важливо, що нам вдається зацікавити людей змаганнями, тому що перш за все вони отримують мотивацію для регулярних занять фізичною культурою і спортом за допомогою футзалу.  До речі, дуже ефективним чинником в плані популяризації і залучення  широких верств населення до таких занять є наявність в регіоні команди-учасниці Екстра-ліги. Тому створення такої команди є одним з головних наших завдань.
Вже в цьому сезоні Луганська область вперше представлена чотирма командами у Другій лізі чемпіонату України. Вважаю, для початку це непоганий показник.


 Чи плануєте проводити змагання серед дітей, ветеранів і жінок?
 У січні стартує Шкільна ліга, в лютому-березні плануємо провести турніри серед ветеранів. А весною спільно з Асоціацією жіночого футболу Луганської області хочемо провести турнір Кубок Донбасу серед жінок.

 Яка ситуація з футзальними арбітрами в області? 
 Комітетом проведено два семінари для арбітрів перед початком змагань. Сьогодні охочих стати арбітром у нас, чесно кажучи, не дуже багато, але все ж такі є. Також є група досвідчених арбітрів, які на хорошому рівні обслуговують матчі чемпіонату України і передають свій досвід суддям-початківцям.

 Чи знаєте що відбувається з футзалом на окупованій частині області?
 В Луганську були дуже потужні футзальні традиції, ще до 2014 року була створена належна інфраструктура. Наскільки мені відомо, як і раніше проводиться чемпіонат міста Луганська, але, звісно, команд-учасниць стало менше.

 Що у вас в планах на сезон 2018/19?
 В планах Асоціації максимальне сприяння створенню належних умов для ефективного розвитку футзалу в регіоні.

 Що скажете про проект АФЛУ? Чи є якісь побажання та ідеї щодо його розвитку?
 Дуже цікаві турніри і Всеукраїнський фінал, і Елітний фінал. На мою думку, такі змагання сприяють появі нових команд в чемпіонатах України. 

Андрій Гулій, прес-служба АФЛУ

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2017 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.