ИспанияАнтонио Вадийо: «Мы продолжаем стучаться в двери к грандам»РоссияРоссия. Суперлига. Плей-офф. 1/4 финала. LIVE!Экстра-лигаКубок Львівщини-2020. День 2. LIVE!КазахстанКака — о чемпионате Казахстана: «Никакой уверенности, много сомнений»ИспанияИгрок «Мовистар Интер» заболел COVID-19ФранцияПьер Жаки: «Следующий этап развития футзала во Франции зависит от его профессионализации»Экстра-лигаКубок Львівщини-2020. День 1. «Енергія» і «Продексім» стартували з перемогЖенский футзалФутзалістки збірної України провели майстер-клас для майбутніх чемпіонівКазахстанМакси-интриги в мини-футболеКубок УкраиныФінал чотирьох Кубка України перенесено на 19-20 серпняЮношеский футзалАкадемія НФК «Ураган»: готовність №1 Экстра-лигаАндре Броканело: «Ты можешь работать хорошо и не выиграть, ты можешь вообще не работать и выиграть, но если ты работаешь хорошо, гораздо больше шансов, что ты победишь»ТурнирыРоман Проць: «Загалом, нововведення у футзальних правилах мають на меті спрощення гри»Беларусь«Борисов-900» дал старт предсезонке, а также представил Вячеслава Быковского и Дмитрия КудиКазахстан«Кайрат» может подписать Рината Турегазина и отпустить двух игроковЭкстра-лигаОлександр Бондар повертається до РівногоТурниры«Володимир» у фіналі розгромив «Яско» і виграв «Odessa Open Cup-2020». WeekendАссоциация футзала УкраиныОновлені Правила гри у футзал 2020/2021 українською мовоюИталия53-річний Марсіо Браншер ще на рік продовжив контракт з «Реалом Арциньяно»БеларусьШкола футбола и школа жизни, где тренер, как отец. Не картонная команда МФК ЦКК

Бразильський «мірошник» та елітна Миколаївка

«Продексім» очолив бразилець Андре Броканело, а переможець першого дивізіону «Де Трейдинг» підвищився в класі.


Сезон в українській Екстра-лізі був припинений в середині березня, а 22 травня на виконкомі АФУ його достроково закрили. «Бабки підбивали» на підставі місць, що команди займали за підсумками регулярного чемпіонату – пандемія грянула якраз перед медальними розбірками. «Золото» четвертий рік поспіль завоював «Продексім», тим самим встановивши «серійний» національний рекорд, срібним призером вперше став київський «ХІТ», «бронза» дісталася «Урагану» з Івано-Франківська.

Суперечки про те, чи було правильним «закруглитися», тривають досі. Зокрема, головний тренер «Урагану» Максим Павленко таке рішення вважає поспішним і неспортивним.

– Ми чекали іншого варіанту розвитку подій. Так, були закриті зали, але гравці підтримували форму і були готові відновити тренування після закінчення карантину. Серед футзалістів не було масових захворювань коронавірусом, і особисто я не бачив підстав для дострокового завершення чемпіонату, – сказав Павленко в інтерв’ю клубній прес-службі. – Ми були готові догравати за формулою, затвердженою на початку сезону. Тобто, провести другий етап, що складається з десяти матчів. Можна було відправити команди у відпустку і дограти чемпіонат в серпні за скороченим календарем або в два тури в якомусь одному місті.

– Чи вважаєте ви за доцільне розподіл місць за підсумками регулярного сезону? Або все ж потрібно було не визначати чемпіона, як було зроблено в деяких європейських чемпіонатах?
– Переконаний, що рішення про розподіл місць було неспортивним і поспішним. На момент завершення регулярного чемпіонату «Продексім» мав певний запас очок, але у фінальній кульці все могло змінитися. На жаль, до нас не прислухалися, і лауреати сезону були визначені не за спортивним принципом. У нас є СOVID-чемпіон і СOVID-призери.

Виконавчий директор АФУ Володимир Гримайло заявив, що «позиція розподілу місць зводиться до здорового глузду». Згодні з цим твердженням?
– АФУ прийняла суто політичне рішення, яке, як виявилося згодом, принесло дивіденди співробітнику АФУ і за сумісництвом головному тренеру однієї з команд Екстра-ліги. «Продексім», «Ураган» і «Енергія» наполягали на дограванні чемпіонату. І справа не тільки в спортивній складовій, а ще й в необхідності отримання ігрової практики молоддю.

– Відкритим залишилося кубкове питання. По-вашому, як потрібно завершити Фінал чотирьох?
– Наша позиція наступна: жодних дозаявок і дозволів для тих, хто не був заявлений за команди на момент припинення розіграшу Кубка країни. Але у мене знову питання: чому Кубок ми дограємо, а чемпіонат – ні? Сподіваюся, що в майбутньому буде суворе дотримання регламентних норм.

На початку нинішнього тижня підопічні Павленка вже приступили до тренувань. Щоправда, склад команди зазнав змін – Івано-Франківськ покинули Юрій Когут, а також душа, мозок і капітан «драконів» Андрій Федюк. У обох закінчилися контракти з «Ураганом».

Попрощалися зі своїм капітаном і столичні «кабельники». 37-річний воротар «ХІТа» і збірної України Євген Іваняк (у синьо-жовтій дружині він також носить пов’язку) продовжить кар’єру в російському клубі «Оргхім» з Нижнього Новгорода. Для уродженця Запоріжжя це вже сьома за останні 10 років команда після київського «Інтеркасу», львівського «Тайму», харківського «Локомотива», московської «Діни», «Урагану» і «ХІТа».

Розпочали підготовку до нового сезону, який, швидше за все, звично стартує у вересні, і інші колективи. У тому числі й «Де Трейдинг» з 14-тисячного містечка Миколаївка Слов’янського району Донецької області. Команду Олександра Хурсова, яка, до речі, пробилася до Фіналу чотирьох Кубка України, очікує дебют в Екстра-лізі.

Перші тренування провели і чемпіони країни. І вже з новим наставником – 7 липня президент «Продексіма» Ігор Колихаєв представив команді бразильського фахівця Андре Броканело. Останнім часом процедура для «мірошників» звична. Ігор Москвичев, Карлос Барбоза і Хаві Родрігес змінювали один одного кожні 12 місяців і щоразу в грудні. Півроку тому з приставкою «в.о.» команду очолив Дмитро Бербенцев, а за три дні до карантину справи у нього прийняв Станіслав Гончаренко, який зі скандалом покинув рівненський «Кардинал-Рівне». Але попрацювати в Херсоні найбільш титулованому в Україні тренеру не судилося через пандемію. Кілька днів тому «Продексім» несподівано оголосив про повернення Хаві Родрігеса. Спочатку іспанець начебто сказав «так», але потім чемно відмовився. Святе місце порожнім не буває, і на береги Дніпра прибув Андре Броканело.

«Для мене честь тренувати команду, яка чотири роки поспіль ставала чемпіоном своєї країни», – відкланявся на своїй презентації 48-річний бразилець. На батьківщині Броканело грав за «Корінтіасе» і «Банеспу», з якою став двічі чемпіоном Бразилії і володарем Кубка країни, п’ять років провів в Іспанії, де захищав кольори «Оренсе», «Поларіса» і «Каха Сеговія». Кар’єру тренера розпочав у 2006 році – працював з дитячими та юнацькими командами в Картахені. У 2017-му увійшов до тренерського штабу «Джимбо-Картахена», що виступає в першому іспанському дивізіоні, а з листопада 2018-го по грудень 2019-го очолював команду.

Звичайно, за титулами, заслугами, зірковості і тренерському досвіду Броканело не рівня своїм попередникам – Хаві Родрігесу, Карлосу Барбозі та Москвичеву, який зараз працює в «Кардиналі-Рівне». Але як показує практика, починаючи з 2016 року, Колихаєв незмінно робить «золотий» вибір.

Джерело
 Ігор БАЛАНЧИВ, Спорт-Арена

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2018 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.