БеларусьПремьер-лига-2021/22. Тур 2. Разгром от БЧ и трудная победа ВРЗЭкстра-лига«in.IT» в рамках підготовки до першої ліги України зіграв спаринг з «Енергією»Чемпионат мираКубок світу-2021. День 14: Бразилія та Аргентина утворять південноамериканський півфіналЧемпионат мираСергей Скорович: «Обидно проигрывать такие матчи»Женский футзал«Будстар-НПУ» та «ЗХО-Тесла» здобули розгромні перемоги у перших матчах півфіналу Кубка УкраїниСборная УкраиныУкраїна бере впевнений реванш у Румунії у другому товариському матчіЧемпионат мираДуглас Жуниор: «Финал Казахстан – Бразилия – моя заветная мечта»Сборная УкраиныМикола Микитюк: «Вважаю, що ми не заслуговували програти румунам»Чемпионат мираМатиас Люкуйкс: «Я буду бесконечно благодарен футзалу за все, что он мне дал»Чемпионат мираЗемсков и Кнаудт о четвертьфинале ЧМ Россия – АргентинаПольшаМикола Морозов – новий тренер польського «Come-On»БразилияКубок Бразилии (Copa do Brasil de Futsal)-2021. Финал. Матч 2. Жарагуа – Сеара. LIVE!Сборная УкраиныВ першому товариському матчі Румунія здобуває вольову перемогу над УкраїноюЧемпионат мираРобиньо: «Мы сделаем все, чтобы выиграть трофей»ФранцияДжамель Арун – тренер сборной ФранцииЧемпионат мира​Кубок світу-2021. День 12: Іран, Португалія та Іспанія завершують список чвертьфіналістівСборная УкраиныЯрослав Лебідь: «Хотів розуміти своє майбутнє до завершення сезону, а «Ураган» пропонував почати переговори тільки після»Чемпионат мираХо Ван И: «Я пообещал себе, что выйду на новый, более высокий уровень»Чемпионат мираМатиас Люкуйкс: «У нас есть мечта – снова сыграть все семь матчей»Чемпионат мираНуржан Доскеев: «Сборная показала как раз тот уровень, которого и ждали от Казахстана»

Валерій Легчанов: «Знаю, що гравці «Енергії» можуть грати ще краще»

Головний тренер «Енергії» розповів про старт сезону, чому львів'яни зараз на першому місці, мотивацію Кузя та тактику команди

 


«Повністю всіх замішав, зробив таку собі «солянку» і це дало результат»

 
 По грі «Енергія» лідер чемпіонату?
– В мене суб’єктивна думка. Можу говорити за окремі матчі, що вдалось, що - ні. Особливо по останнім іграм перші тайми не були добрими. Але якщо команда повертається у гру, переважає і забиває, то я задоволений. Вчора їм говорив, що «Продексім» за такі помилки не вибачить і треба з перших хвилин зрозуміти суперника і спрацювати по ньому. Щодо ставлення до нас, то може на початку нас недооцінювали. Але мене це не цікавить. Важлива гра моєї команди, яку ми маємо стабілізувати та зробити правильний продукт на весну.    
 
 Три останні перші тайми не складаються в команди. В чому проблема?
– Можливо, під час підготовчого циклу інформація не повністю була донесена. Потрібно було на окремих моментах ще кілька разів зупинитись. Це такі чисто тактичні моменти, які допомагають краще увійти в гру і бути більш сконцентрованими й виваженими.
 
Я казав, що рано чи пізно нас будуть карати за помилки. Бо треба не тільки супернику не дати забити, а й самим розуміти, за рахунок яких компонентів будемо досягати результату. А потім вже, якщо є клас, то можна говорити про контроль й ведення гри спокійно. Його наразі у нас немає. Тому краще одразу здобувати результат, а не гнатись за суперником. Є над чим подумати. 0:2 в Харкові допоможе нам правильно зрозуміти свої дії на початку матчу.
 
 Те, що цього сезону буде плей-оф, дозволяє командам більше експериментувати і відчувати менше відповідальності в регулярному чемпіонаті?
– Не можу говорити за всіх. В останній грі тільки завдяки діям Пітулі було мінус два, а могло бути і більше. Він кілька разів нас дуже сильно виручив. Було прийняте рішення, що поточні зміни будемо грати два через два, три чоловіки, міняти нападника, по 40 секунд. Немає вже шаблонності в діях: гра по дві хвилини чи досвідченою і молодою четвіркою. Повністю всіх замішав, зробив таку собі «солянку» і це дало результат. І я отримав більше інформації про гравців. Дуже приємно, що хлопці правильно сприйняли гру. Напевно, вже вимальовується модель гри, яку всі розуміють і позиції та четвірки не важливі. Добре, що в регулярці це можна спробувати. Хоча тут більше змушував рахунок так грати. А загалом, то коли буде зіграно 60-70% матчів, розпочнуться експерименти. Бо зараз всі хочуть набрати очок, знайти баланс і швидше «вилізти» повище та мати запас.   


Мар'ян Пелех  найкращий бомбардир команди після семи турів (7 голів)

 Статистика (цей сезон ще не дуже репрезентативний): команда забиває 4 і пропускає 2 голи за гру; минулого року: 1,81 та 2.43 відповідно. Це суперники слабші, «Енергія» сильніша чи календар сприяє?
– Я б в статистику сильно не заглиблювався. Все залежить від командної роботи, як в захисті, так і в атаці. Тарас Кузь минулого року не виступав за нас, а клас в нього великий. У нас вирівнявся баланс. Минулого року ми не так багато пропускали, були ситуативні провали. В декого прорізалось гольове чуття. Але я знаю, що гравці «Енергії» можуть грати ще краще в захисті та атаці. Хоча краще виграти п’ять матчів по 1:0, ніж один 5:0, а решту програти чи зіграти внічию. Статистика не важлива, тільки якщо вивчаєш дії окремого гравця. Головне заробляти очки. І треба завжди мати план «Б», щоб була варіативність в діях. 
 

«Без роботи на чужому м’ячі на пєдестал не залізеш»

 
 Велика кількість дальніх ударів і голів після них. Це так складається ситуація, чи окремо награвали цей елемент?
– Шукаємо золоту середину. Футзал стає максимально прагматичний. Багато голів після рикошетів, дальніх ударів, добивань. Чистих голів дуже мало. Мало команд, і вони не часто просідають так, щоб закотити гол. Тому треба бити, бити багато й з різних позицій. Також специфіка дій воротарів така, що треба навіть деякі елементи з хокею брати, щоб забити гол. Тому дуже багато ударних вправ. Я прошу не просто бити для статистики, а розуміти, чи є хтось на добиванні, чи може хтось підхопити м’яч, щоб не нарватись на контратаку. Це колись в захист не повертались, а зараз тактична складова на дуже високому рівні. 
 
 Команда грає досить широко, але дуже мало прострілів під удар, а там, де вони є, то дуже погана реалізація. В чому проблема?
– Команди вже так грають, що якщо воротар бачить момент удару і це дальня відстань, то захисники його не накривають. А перекривають гольові передачі і вільні зони. Більше грають лінійні схеми, щоб уповільнити динаміку атаки. Колись говорили: «Нехай віддасть, а потім перебудуємось». Зараз перекривають передачі, шукають потенційно небезпечну передачу і перекривання зон, а удар залишають більше на воротаря. Шукаємо, де треба наситити штрафну і бити з-під ноги, або шукати «стовпа» і скидати на того, хто вбігає. В нас є куди рости в пошуку загострення. Чим вищий клас суперників, тим менше голів з позиційних атак і більше з помилок, обрізок, рикошетів і «стандартів».  
 
 Склалось враження (по відео), що в команди є проблеми з виходом в атаку під час високого пресингу суперника…
– Тут треба дивитись по грі з кожним суперником окремо. Основний принцип, який говорю гравцям – це врахування відстані від суперника, бачення всього поля та читання гри. У нас є ще над чим працювати. З кимось виходить, з кимось - ні. В кожної команди різний принцип накривання. Хтось персонально накриває, хтось зонно, в когось двійка пресингує. Від кількості будемо приходити до якості. Від входу в гру багато залежить, бо ми довго аналізуємо ці принципи гри суперника. Треба, треба ще працювати і не тільки над цим компонентом.  


на рахунку Олега Легендзевіча 6 голів

 Дуже багато дальніх пасів при виході з-під пресингу: це повернення Кузя вплинуло чи від суперника залежить?
– Все робимо під суперника. Але така опція це плюс, маючи таких «стовпів» як Тарас і Олег. Вони мають не просто стояти і приймати, але й пересмикувати і знати, як зіграти далі. Тут ще треба розуміння від захисників. Також впливає агресивність верхньої лінії суперника. Чим вони ближче до наших захисників, тим більше вільних зон і варіантів у нашого «стовпа». Будемо вдосконалювати сильні сторони кожного гравця, щоб краще використовувати у грі і робити гру більш варіативною. 
 
 У вас немає повноцінних трьох четвірок, є вікові гравці, але команда часто високо та інтенсивно пресингує. Чи вистачить фізично гравців?
– У футзалі якість пресингу більше залежить від тактичного розуміння гри, а не фізики. Той, хто ставить на фізику, не витримає весь сезон. Більш важливі колективні дії. Вся четвірка має розуміти, що робити і тримати баланс. Все це награється, і відносно суперника та його моделі гри. Також тренуємо модель агресивних дій на чужому м’ячі. Без цього зараз нікуди. Ти не даєш супернику увійти в гру, відчути м’яч і мінімізуєш переходи на твою половину поля – це великий обсяг роботи. Але це сучасний футзал. Без роботи на чужому м’ячі на п’єдестал не залізеш.   
 

«Ми ще не можемо грати так нахабно. як збірна Казахстану чи «Кайрат»

 
 Два пенальті в останніх двох матчах: випадковість, помилка суддів чи емоції?
– В мене суб’єктивна думка, бо я зацікавлена сторона. Якщо про домашній матч, то по букві закону зараз можуть за таке ставити. Тим більше перед сезоном говорили, що за будь-яку гру рукою у штрафному суддя має право поставити пенальті. Прийняли, то прийняли таке рішення. Легше переживати, коли ти переміг в цих матчах.
 
А по харківському матчу, то це елемент пляжного футболу. Коли через себе б’є людина, то… треба щоб із суддівського корпусу нам пояснили, як діяти в таких ситуаціях. Не те, що я захищаю свою команду, але це момент висмоктаний з пальця. Це неоднозначний епізод. Буду просити консультації. Треба розуміти захисникам, як надалі діяти. Прикро, що є два пенальті у двох іграх. Але вони обидва різні. Краще, щоб були зараз, а не навесні. 
 
 Використання воротаря як п’ятого польового: Войтовича до травми часто так використовували, він навіть по воротах бив… 
– Пам’ятаю удар в матчі з ХІТом, нам гол після нього забили (сміється – прим. автора)
 
 …Пітуля не часто так діє. Цей елемент тільки при наявності Назарія будете використовувати на повну?  
– Ні. Ми це відпрацьовуємо. Частково минулого року перед шісткою. Не завжди виходило. Все зумовлено новими тенденціями у футзалі. В Португалії часто воротарі грають як п’яті польові. Вони створюють більшість, пересмикують. Це така опція, яку треба розвивати поки не змінили правила. Ми працюємо над цим елементом методом спроб і помилок. Треба, щоб не тільки воротар визначав подальшу дію, рух м’яча, а щоб і чотири польові знайшли потрібні позиці, зрозуміли дії суперника і як їм треба далі діяти. Ми ще не можемо грати так нахабно, як збірна Казахстану чи «Кайрат» свого часу. У них все було до автоматизму награно. Ми ж не беремо цей елемент як основний у грі, а тільки як опцію, де треба буде контролювати темп. Відпрацьовуємо не тільки Войтовича, а й Пітулю й Чудного. На весну ця опція має бути. Ми не новатори в Україні, в інших командах теж використовують. Якщо не йдуть на половину суперника, то просто стають в сторону і допомагають вийти із захисту чи збити темп.   

 
Тарас Кузь – найкращий гравець вересня у Favbet Екстра-лізі 2020/21

 Що Ви зробили з Кузем?
– Після повернення з Івано-Франківська в нього подвоєна енергія у всьому. Він і так завжди був емоційним та підкупляв своєю самовіддачею. Після «Урагану» він приїхав дуже мотивованим і хоче довести, що може, і може ще краще, ніж раніше.
 
 Чи очікувати поповнення в команді?
– На сьогодні про це ніхто не говорить. Жоден тренер не відмовиться від висококласного гравця. Зараз ще може бути заявка, але не ведемо про це розмов. Наразі є ким грати. Так, лавка на плей-оф потрібна більша. Але наразі перевіримо всіх, хто є. Матчі до паузи покажуть на якому рівні наші гравці. Наразі ніхто не випадає з обойми і виконують все, що треба.  
 
 Когось із молодих гравців КІВС будете залучати?
– Вони й так в обоймі. У КІВСі займаються, а у випадку дискваліфікації чи травм готові долучитись до команди. Наприклад, Юрій Яремчук, після травми Войтовича залучений, працює і все добре. Це ж стосується і польових гравців. Вони працюють і чекають свого шансу. Але треба їх брати не для кількості, а щоб вони могли вийти й допомогти команді.  
 
 «Енергія» на першому місці – це сюрприз для багатьох. Яка реакція в команді та керівництві на лідерство в чемпіонаті?
– Не йде мова про ейфорію. Ми розуміємо, що маємо працювати. Є завдання на сезон і треба його виконувати. Можна завершити регулярний чемпіонат на першому місці, потрапити в плей-оф на восьму команду й вилетіти. Що потім робити?
Є гра, є «Продексім» і до нього готуємось, а місце не має значення. Головне, щоб молодь бачила прогрес, додавала у впевненості. Завдання зайняти перше місце в регулярці ніколи не стояло. П’єдестал розіграється в квітні-травні, тому теперішнє місце нічого не варте. Дає тільки перевагу свого майданчика у плей-оф. Головне відчути переможний дух і тут я задоволений. Цей результат показує, що ми йдемо правильним шляхом. Я дуже задоволений, що ніхто з команди не пішов і ми продовжили розвиток. Всі, хто пройшов важкий шлях двох попередніх сезонів, вийшли на новий рівень.

 Розмовляв Станіслав Безушко

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2016-2021 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.