ЧехияПрикарпатські профі. Підсумки сезону: ЗакордонЮношеский футзал«Montesilvano Futsal Cup»: юнацька збірна України посіла друге місцеЖенский футзал«Montesilvano Futsal Cup»: дівоча збірна України стала переможцем турніру!ИспанияОфициально: Пито – в «Мовистар Интер», Рауль Кампос – в «Пальма Футзал»Футзал в миреКубок азиатских чемпионов-2019: жребий брошенБеларусьНиколай Грицына: «Главное – мы добились поставленной цели»БразилияБразилия-2019. 10 тур. Лучшие голы, финты и сейвыИталияГабриэль Лима: «Пришло время попрощаться с Италией и поблагодарить ее за эти 15 лет»ЛатвияПавел Пикалов и «Локомотив» – в Лиге чемпионов!Женский футзалЮлія Форсюк: «Хочу у ролі капітана привести до чемпіонства ще один клуб»Сборная Украины«Montesilvano Futsal Cup-2019»: збірні України виграли групи, а потім вийшли у фіналиБеларусьЕвгений Змысля: «Всегда хотел поработать с квалифицированным тренером по вратарям, чтобы развиваться дальше»Футзал в миреЮрий Дегтяренко: «Этот финал мы проиграли сами себе»БеларусьДмитрий Поляков: «Ощущение, что все сложилось, как должно было»БеларусьМихаил Грицына: «Я доволен своим выступлением в этом сезоне, но если бы не травма, было бы гораздо круче»РоссияСуперлига России-2018/19. ИтогиРоссияСергей Бутенко возглавит липецкий ЛКСЭкстра-лигаУкраина. Лучшие голы сезона-2018/19. Часть 2БеларусьЕвгений Змысля и Владимир Жигалко перешли в «Столицу»БразилияБразилия-2019. 10 тур. Вассура отдает, Фумаса забивает, «Магнус» проигрывает

Юлія Форсюк: «Хочу у ролі капітана привести до чемпіонства ще один клуб»

Гравець «Будстар-НПУ» і збірної України Юлія Форсюк про найважливіші події своєї кар’єри


Капітан «Будстар-НПУ» і гравець збірної України Юлія Форсюк розповіла про поворотні моменти у своїй кар’єрі, фінансовий бік жіночого футзалу, досвід у «Бурелі», і поділилася планами на майбутнє.

«У першому матчі відчуття збірної не було, бо всі дівчата представляли "Біличанку"»

 В дитинстві Ви займалися танцями і аеробікою. Це допомогло у футзалі?
 Звичайно, дуже допомогло, адже у загальних тренуваннях практично не приділяється уваги таким якостям, як: координація, гнучкість і сила. А ці навички надважливі для футзалу.

 Ваше перше жонглювання м’ячем завершилося повною невдачею і сльозами, але після того через роки Ви встановили рекорд «Біличанки», набивши м’яч 5043 рази. Це була справа принципу?
 Так, це було справою принципу. Але цей рекорд я встановила не для когось, а в першу чергу для себе. І це рекорд не тільки «Біличанки», його внесено у Книгу рекордів України. 

Це була одна з перших моїх перемог над собою, яка дала мені віру у власні сили. Також вона стала доказом того, що поставивши мету і працюючи над її втіленням, можна досягти бажаного результату.

 Ваша старша сестра Леся теж була капітаном «Біличанки». Довелося пограти з нею чи проти неї? І що взагалі відчували граючи пліч-о-пліч чи проти рідної сестри?
 Проти неї я грала тільки на тренуваннях і це завжди було дуже цікаво та емоційно. Разом пограли ми зовсім не довго - вона закінчила спортивну кар’єру. Але я завжди пишалася нею і тим, що вона була багаторічним капітаном «Біличанки».

 Що відчували, коли вас з партнерками загубили у Славутичі в заметіль?
 Спочатку ми злякалися, але я найбільше Я злякалась того, як відреагує на цю ситуацію тренер, бо це були мої перші виїзні змагання. Боялася, що не зіграю на них  так і сталося у перший день змагань.

 Яке командне святкування дня народження Вам запам’яталося найбільше? Можливо, те, коли для Вас зробили замок з піску?
 Так, дійсно, якщо взяти найоригінальніше вітання, то це замок із піску та трон. А взагалі всі дні народження в мене проходили  на тренувальних зборах, тому щось особливе згадати тяжко.
 

 Свого часу в «Лагуну-УОР» з «Біличанки-НПУ» перейшли Аліна Горобець і Катерина Шеремет. Однією ногою там були і Ви, але в останній момент вирішили залишитися в Україні. Що стало причиною цього?
 Причини моєї відмови «Лагуні-УОР» були особистими. А також те, що за багато років повної віддачі тренуванням і клубу відчувалася втома, втрата мотивації (7 чемпіонств, 5 Кубків) і нерозуміння того, що у футзал можна грати на професійному рівні, так як на той час було у Росії.

 Кажете, що призупиняли кар'єру, бо не було мотивації через багато виграних трофеїв, але ж зараз їх ще більше. Де брати нову мотивацію?
 А Ви знаєте хоч одного гравця в Україні, який виграв ці трофеї з трьома різними клубами у ролі капітана? Не зрозумійте мене неправильно, але це вже як спортивний інтерес (посміхається). Хочу як капітан привести до чемпіонства ще один клуб. 

 Згадайте свій дебют у збірній. Які сподівання тоді були?
 Це був матч зі збірною Узбекистану, були приємні емоції. Але відчуття збірної не було, ми просто переодягнули ігрову форму, оскільки всі дівчата представляли «Біличанку».
 

«Було бажання залишитись у "Бурелі", але головний тренер робив акцент на бразилійок»

 Після «Біличанки-НПУ» Ви робили перерву у кар’єрі, а після неї опинилися в «Тюмені». Що зрозуміли і що змінилося за той час, коли не грали?
 У моєму відношенні до гри та футзалу не змінилося нічого. Я зрозуміла, що маю ще багато сил для втілення своїх мрій і бажань, а також сподівалася зіграти у перших офіційних міжнародних змаганнях.
Також після  потрапляння до «Тюмені», я зрозуміла, що таке професійний клуб. Причому у всіх відношеннях  від побудови структури клубу, тренувального процесу і до того, що займаючись своєю улюбленою справою та викладаючись на 100% ти можеш достатньо солідно забезпечити своє життя.

 В одному з інтерв'ю Ви казали, що зарплатню в 1000 євро в Іспанії отримують лише суперзірки жіночого футзалу. Але ж це не великі гроші для спортсмена. Невже в Росії тоді платили значно більше?
 Скажу так: у Росії я мала значно вищу заробітну платню, ніж в Іспанії. Значно  це у кілька разів вищу, хоча вона була близькою до 1000 євро. Навіть у порівнянні з тим, які я мала умови в «IMS-НУХТ», хоча це і було, тут, в Україні. Так що в Іспанії я мала значно гірші фінансові умови, ніж у «Тюмені».

 Чому так несподівано залишили «IMS-НУХТ»?
 Ситуація з моїм припиненням виступів за столичний клуб була спровокованою. Я не мала іншого вибору окрім як піти, бо поважаю себе як спортсмена і особистість. Насправді, зізнаюся чесно, на той час я планувала закінчити кар’єру саме у цьому клубі. 

Умови в «IMS-НУХТ» у мене були відмінні, клуб мав чітку стратегію розвитку і я мала чудові стосунки з президентом клубу. Загалом то і сьогодні вони майже не змінилися. Єдине, що зараз ми дуже рідко спілкуємося...
Але те, що я прийняла рішення залишити клуб з Києва, дало мені багато нових випробувань, за які я вдячна долі. Завдяки цій ситуації збулися деякі мої мрії. Також я отримала безцінний досвід, якого ніколи не отримала б залишившись грати в Україні.

І зараз я повернулася на Батьківщину з новими силами та натхненням. Але тепер «IMS-НУХТ» став для мене найпринциповішим суперником.
 

 У сезоні 2017/18 Ви зіграли за «Бурелу» 27 матчів і забили 9 голів. Як самі оціните той сезон для себе? Це був найважчий сезон у психологічному і фізичному плані з огляду на кількість матчів і рівень суперників?
 Так, для мене це був найважливіший і водночас найтяжчий сезон в кар’єрі. Насправді це кількість матчів тільки в чемпіонаті, а ще були ігри Кубку Королеви Іспанії і Кубку Галісії. Загалом за сезон вийшло 37 матчів, в яких я забила 15 м’ячів. Без образ, але для такої кількості в Україні потрібно провести 2-2,5 сезони. А про рівень матчів я, мабуть, і говорити не буду.

Оцінюючи той сезон, скажу, що не видала його на 100%. Був період адаптації і вивчення мови, період з ушкодженням, коли пропустила декілька тижнів тренувань і важливих матчів. 

Проте цей сезон багато змінив у моєму розумінні футзалу і моїх професійних навичках гравця, а також додав деяких особистих якостей у звичайному житті.

 Сезон тоді видався фантастичним, бо за чемпіонство практично до кінця боролися 4 команди. Причому чемпіона  «Джимбі Ролдан» - ви спочатку обіграли 4:0, але потім програли їм 1:4.
 Він справді був цікавим і надзвичайним. Цією поразкою ми втратили чемпіонство, оскільки на той момент були першими у турнірній таблиці, а вони лише четвертими.

 Що стало причиною Dашого відходу з «Бурели»? Не хотіли залишитись?
 Бажання, залишитись було  це навіть не обговорюється, адже «Бурела» вважається найпрофесійнішим жіночим клубом Іспанії. Керівництво клубу запропонувало новий контракт, але ключовим став фактор головного тренера. Його вектор направлений на гравців з Бразилії. У нас в команді їх було п’ятеро, троє з них  гравці збірної Бразилії. Бувало таке, що я виходила на майданчик з чотирма бразилійками.
 

 Чи зможе «Будстар-НПУ» кинути виклик «IMS-НУХТ» у боротьбі за чемпіонство?
 Не хочу випереджати події  час покаже. Але поганий той солдат, що не мріє стати генералом.

 Всі уболівальники і експерти покладають на Вас головні сподівання як на лідера у збірній і у своєму клубі. Відчуваєте через це на собі підвищений психологічний тиск?
 Абсолютно ніякого тиску, навпаки є додаткова мотивація і бажання виправдати сподівання, що покладені на мене. Хочеться демонструвати ще більш якісний футзал та допомагати партнерам по команді, як у клубі, так і в збірній, досягати найвищих результатів та гучних перемог.

 Колись Ви говорили, що до професійного підходу до справи в Україні ще далеко. Яка ситуація зараз?
 На жаль, ситуація не змінилася.

 Найсильніший партнер і суперник.
 В Україні як партнер і суперник – Юлія Тітова.

А загалом – Дані і Сілені з «Бурели». Я грала, як з ними, так і проти них, коли захищала кольори «Леганесу».

 У якій країні найсильніше зацікавлення жіночим футзалом з тих, де грали?
 Це без сумнівів Іспанія.

 Ви пограли у трьох сильних чемпіонатах, були учасником чемпіонату світу і Європи. Чи можете сказати, що кар’єра вдалася або ж чогось бракує для такого висновку?
 Кар’єра вдалася, але закінчувати її я ще не збираюся, бо є кілька не втілених задач.

 Яких саме?
 Про не втілені задачі говорити не буду, бо не в моїх правилах і принципах декларувати свої цілі.

 В одному з інтерв’ю Ви казали, що після закінчення кар’єри хочете займатися аеробікою. Плани не змінилися?
 Змінилися кардинально.

 Також Ви говорили, що маєте мрію по завершенні кар’єри гравця, але її ще не час розкривати. Час настав чи ще ні?
 Це питання має пряме відношення до попереднього, тому нехай ця мрія поки що залишиться певною інтригою.

Андрій Гулій, futsalua.org

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2018 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.