БеларусьПремьер-лига-2021/22. Тур 5. LIVE!Первая лига Володимир Гриник: «На безлюдний острів взяв би Ярослава Писька – ловив би мені рибу і співав»Чемпионат мираЗапасной вратарь сборной Казахстана на ЧМ в Литве получил полмиллиона призовыхЭкстра-лигаParimatch Екстра-ліга 2021/22. 7 тур. LIVE!Первая лига Негель, Бакум, Чеберяк, Семенченко, Салтанов і Морено – гравці «SkyUp»Первая лига Перша ліга 2021/2022. Представлення учасників зони «Схід»КазахстанСтал известен календарь чемпионата Казахстана сезона-2021/22Первая лига Перша ліга 2021/22. «Любарт» (Луцьк) – «КІВС Енергія-2» (Львів). АнонсПервая лига Андрій Федюк: «Ми не стоїмо на місці, нам вдалось домовитись про співпрацю з Віталієм Багряком»ИталияИталия-2021/22. Тур 1-2. С места в карьерСборная УкраиныОлег Шайтанов: «Матчі з Португалією були дуже інформативними»Экстра-лигаParimatch Екстра-ліга 2021/22. Тур 7: анонсФутзал в миреУзбекистан-2021/22. Тур 1. «Локомотив» идет без потерьКазахстанИгита: «Я еще не наигрался!»Сборная УкраиныЖіноча збірна України зазнала поразки від Португалії у повторній контрольній зустрічіСборная УкраиныАнна Шульга: «Потрібно продемонструвати характер й не боятися суперника»Экстра-лигаРоман Гураль та Максим Цар – гравці КІВС «Енергії-2»КазахстанКубок Казахстана-2021: определились полуфиналистыРоссияФелипе Парадински: «Чемпионаты Бразилии, Испании и России находятся практически на одном уровне»Первая лига Андрій Задорожний: «Після участі у Lviv Open Cup 2021 прийняв рішення, що якщо рухатись, то тільки в першу лігу України»

Злочин без покарання або чи є межа натуралізації?

Збірна Азербайджану нелегітимно натуралізувала колишнього гравця збірної Ірану.


Шафієї (№5) у складі «Аразу» 

Історія футзалу знає чимало випадків натуралізації. Багато гравців спочатку виступало за свою рідну національну збірну, а потім за іншу. В цьому плані дуже показовими є випадки бразильських гравців, таких як: Александр Феллер, Сіріло, Фабіано Ассад, Лейтао, Лусіо, Саад Ассіс, Сержао, Вінісіус Бакаро. У кожного з них своя унікальна історія, наприклад, Саад Ассіс перед тим як одягнути футболку збірної Італії виступав за «Селесао» цілих 5 років, а Сіріло, Фабіано Ассад і Вінісіус Бакаро крім головної команди своєї Батьківщини грали і за її команду U-23. Серед жінок найбільш показовою є остання італійська натуралізація Ренатіньї, яка зі збірною Бразилії по два рази вигравала студентський і дорослий чемпіонат світу, а на Lviv Freedom Cup розписалася у воротах нашої збірної.
 

Шафієї у складі збірної Ірану у матчі проти збірної Бразилії на турнірі Гран-прі

Одначе всі вони грали у товариських матчах або турнірах, які ФІФА не вважала офіційними. Як в цьому аспекті не згадати Олега Солодовника, котрий виступав за рекордну кількість збірних – аж 4 (СРСР, СНД, Росії і України), причому за збірну Росії він зіграв на Кубку світу-1992, а за збірну України на чемпіонаті Європи-1996. Втім, варто сказати, що тоді футзал лише робив перші серйозні кроки, а перший чемпіонат Європи отримав статус експериментального та й федерації між собою домовилися про такий «трансфер».

Проте випадок, який стався нещодавно, виходить за будь-які межі. Ця історія почалася ще з основного раунду Ліги чемпіонів УЄФА, а точніше з виступу там азербайджанського «Аразу». Волею жеребу в групу до клубу з Баку потрапив і український «Продексім». Як ви могли звернути увагу, чемпіон Азербайджану задіяв у матчах лише 6 польових гравців. Річ у тім, що 4 іранських легіонери «Аразу» (Хаді Ахмаді, Хаді Резван, Вахід Шафіеї, Амір Шоджаеї) не отримали візи. Що цікаво, троє з них (крім Резвана) в заявці клубу на Лігу чемпіонів проходили як азербайджанці.
 

Збірна Азербайджану перед матчем зі збірною Словаччини (26.10.2019, відбір до КС-2020). Шафіеї під №5.

Далі — більше. Попереду в міжнародному європейському календарі був запланований основний раунд відбору до Кубка світу-2020. І у складі збірної Азербайджану в ньому зіграла трійка «аразівських» іранців (протоколи матчів проти Словаччини, Чорногорії, Молдови). Здавалося б, що це черговий звичний для футзалу випадок масової натуралізації, але не все так просто. Річ у тім, що Вахід Шафіеї впродовж 2 років виступав за збірну Ірану і не просто грав, а навіть став одним з найкращих бомбардирів чемпіонату Азії 2014 року, забивши 8 м’ячів. 

Відкриваємо останню редакцію Статуту ФІФА (червень 2019) і дивимось сторінку 74 «Право виступу за збірні Асоціацій». Тут нас цікавить пункт 5.2: «Будь-який гравець, який вже брав участь у матчі (повністю або частково) в офіційному змаганні будь-якої категорії або будь-якого типу футболу за одну Асоціацію, не може грати у міжнародному матчі за збірну команду іншої Асоціації». Можна перечитати й інші пункти, але вони лише підтверджують цей. А чемпіонат Азії – це головні футзальні змагання, які проводить АФК: куди вже офіційніше?

Зрозуміло, що футзальна громадськість різко відреагувала на цей випадок і всі затамували подих у передчутті дій ФІФА щодо Азербайджану.

Майже одразу на іранському сайті fut5al.ir з’явився коментар самого гравця, який виглядав максимально безглуздо:

«Деякі інформаційні агенції та інформаційні сайти стверджують, що я, разом з трьома іншими іранськими гравцями, які грають в чемпіонаті Азербайджану, отримав громадянство і виступав за збірну Азербайджану.

Я це заперечую. Все моє життя і дім в Ірані, і я приєднався до збірної Азербайджану з дозволу та при узгодженні тренерів національної збірної Ірану.

Приєднання до національної збірної Азербайджану взагалі мало не політичні, а суто спортивні мотиви, але деякі ЗМІ кажуть нібито ми змінили громадянство, але це не так.

Зараз я вже залишив азербайджанський «Араз» і уклав контракт з індонезійською командою, і прошу ЗМІ не поширювати подібну інформацію».
 
 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

DEAL DONE : Akhirnya Cosmo FC Jakarta memperkenalkan pemain asing pertamanya yaitu @vahid.shafiei8. Sebelumnya, Vahid bermain untuk klub liga Iran, Sunich Saveh Club. Layak ditunggu bagaimana kiprah Vahid bersama Cosmo FC Jakarta di Pro Futsal League 2020 dan patut di tunggu juga kejutan transfer dari Cosmo FC Jakarta #BeritaFutsal

Допис, поширений Berita Futsal (@berita.futsal)


І дійсно, дуже швидко після цього Шафіеї «заліг на дно» в Індонезії, перейшовши в тамтешній «Космо» з Джакарти, де грає і досі.

Нещодавно Азербайджан оголосив склад збірної на матчі елітного раунду відбору на Кубок світу-2020 і Шафіеї серед викликаних від гріха подалі немає. 

Як бачимо, з часу виступів іранця за збірну Азербайджану пройшло вже 3 місяці, а ФІФА жодним чином не відреагувала на цей кричущий випадок. Ця ситуація вкотре яскраво демонструє «серйозне зацікавлення» Міжнародної федерації футболу футзальними справами. А висновки кожен зробить свої.

Андрій Гулій, ​futsalua.org

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2016-2021 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.