Россия12.00. МФК «КПРФ» – АФК «Кайрат». Международный турнир в ТюмениЭкстра-лигаМаксим Павлюк: «Второй тайм мне понравился»РоссияВеликая «Дина» и пресловутый человеческий факторФутзал в миреНовости от FutsalMania: Батерия возвращается в ИспаниюБеларусьДмитрий Шамли: «Гомельское дерби – это дерби вдвойне»Футзал в миреЗавтра стартует RECORD MASTERS CUP-2018Чемпионат мираЧоловіча студентська збірна України побореться за «бронзу»Чемпионат мираЖіноча студентська збірна України – у фіналі чемпіонату світу!Экстра-лига«Продэксим» вновь крупно обыграл «Мимель»УкраинаВітання з Днем Незалежності УкраїниЧемпионат мираЧемпіонат світу серед студентів. Чоловіки. Півфінал. Росія – Україна. АнонсЧемпионат мираЧемпіонат світу серед студентів. Жінки. Півфінал. Україна – Франція. АнонсФутзал в миреДенис Овсянников и Дмитрий Бондарь переходят в румынскую «Информатику»Чемпионат мираЧемпіонат світу серед студентів. Жінки. Група «А». Ізраїль – Україна – 2:6Экстра-лигаОлег Лук’яненко: «Сподіваюся, що новачки стануть підсиленням для нашого колективу»Чемпионат мираЧемпіонат світу серед студентів. Чоловіки. Чвертьфінал. Україна – Польща – 5:3Экстра-лига«Ураган» двічі переграв «червоних дияволів» Экстра-лига«Продэксим» в Ужгороде разгромил «Мимель»Первая лига Перша ліга: коментарі представників команд перед стартомЧемпионат мираСтудентський чемпіонат світу: чоловіча збірна України у чвертьфіналі зіграє з Польщею

Український футзал: надія на майбутнє?

Не секрет, що наш футзал уже давно переживає далеко не найкращі часи. Причин для цього було вдосталь, і зупинятися на них не будемо, бо це тема окремої розмови. Можна лише стверджувати, що коли в усьому світі цей вид спорту стрімко розвивається, то в нас він рухається в протилежному напрямку. Так було давно, й маємо надію, що точку неповернення ми ще не пройшли. Недавно в АМФУ змінилося керівництво, й новопризначена команда відразу почала працювати над деякими болісними питаннями. Можливо, її дії не завжди виважені, але не помиляється лише той, хто нічого не робить. Саме для цього й був представлений новий проект першої ліги, до обговорення якого можуть долучитися всі.

Але почнемо згори нашої футзальної піраміди, себто - з Екстра-ліги. Із моменту її заснування було проведено два чемпіонати і в обох виступало лише по сім команд. На черзі старт наступного, відтак продовжуються пошуки команд, які би зголосилися взяти в ній участь… Проте чи так однозначні думки президентів клубів про розширення "елітного" дивізіону? Запитаємо про це безпосередньо у них.



Сергій КРИЛОВ, президент харківського "Локомотива":
- Це, звісно, добре, якщо кількість команд у Екстра-лізі буде більшою, та не хотілося, щоби це йшло в збиток якості футзалу, тобто збільшувати кількість учасників у будь-який спосіб - це не той шлях, який нам необхідний. Команди мають бути достатньо кваліфікованими, щоби був певний змагальний процес. У нас кажуть, що треба розширювати Екстра-лігу, але за будь-яку ціну цього робити не варто. Зараз у нас сім команд, наступного сезону планується вісім і всі вони достатньо хорошого рівня, кожна гра представлятиме велику зацікавленість для глядача, бо результат наперед не буде відомим. Це добре як для глядачів, так і для професійного зростання футзалістів.
Звісно, що вісім команд не достатньо, але маємо те, що маємо. У будь-якому випадку - це крок уперед порівняно з сімома. Парна й непарна кількість колективів - теж дуже важливо, тому що за непарної кількості команд одна завжди пропускає тур. Було би 10 - було б іще краще, 12 - узагалі чудово! Але будемо йти вперед невеликими кроками…




Олександр БУБЕН, президент івано-франківського "Урагану":
- Позитивно ставлюся до можливого збільшення кількості команд у Екстра-лізі. Тим паче, що в нас зараз немає можливості залучити команди до більш-менш прийнятної кількості (16–18 команд). Усі зрушення у цьому напрямку є позитивними.
Справді, можливі якісь прохідні матчі, але це рік-два, відтак команди підтягнуться. Для вищих за класом колективів буде можливість знайти собі гідного суперника, як це зараз відбувається, попри те, що "Спортлідер+" грає перший рік. Тим більше, що на цей час ми не будемо відмовлятися від плей-оф, отже можливість грати на високому рівні залишиться. Цьогорічний плей-оф показав, наскільки напруженими можуть бути матчі. Якщо узагальнити, то не вбачаю у цьому проблеми.




Олександр СТЕФАНКІВ, президент львівської "Енергії":
- Треба розширити склад учасників Екстра-ліги. Можливо, десь пожертвувати якістю виконавців, але залучити більше команд. Упроваджуватимемо це у життя. Є два варіанти розвитку подій. Наскільки мені відомо, підтягнути інші команди ми не зможемо. Про донецький "Сапфір": чутки, що така команда хоче заявитися в Екстра-лігу, але офіційної інформації поки що немає. Зрозуміло, що 7–8 команд - це неповноцінний чемпіонат. Тому вважаємо, що треба розділяти його на дві зони й залучати найкращі команди першої ліги.




Юрій ШАЦЬКИЙ, президент луганського ЛТК:
- У цьому складі Екстра-ліга грати не може. Із такою кількістю команд це просто несерйозно. Я - за збільшення кількості учасників, тому що грати чотири кола, відтак одна команда тур завжди пропускає, дуже багато перерв через це, тож є незручності. На переїзди дуже великі витрати. Деякі команди, з урахуванням плей-оф, по дев'ять
 разів зустрічаються одна з одною.
Щодо думки, що розширення кількості учасників призведе до зниження рівня чемпіонату, то можна, щоби грали дві команди - "Локомотив" та "Ураган", і буде високий рівень чемпіонату. Зрозуміло, що колективи, які увіллються, будуть слабкіші. А як інші команди зростатимуть? Де потім брати гравців? Усі борються за місця, результати, а молодих гравців у командах майже немає, по 1–2 виконавці. Так, рівень чемпіонату певною мірою впаде, але схема там яка: розбиваємо чемпіонат на дві групи, а потім по чотири команди борються в плей-оф. Знову вісім команд, знову вони борються, й це буде на тому ж рівні. Зате ті команди, які намагаються потрапити в Екстра-лігу, отримають необхідний досвід, який вони більше ніде не отримають. Усередині першої ліги гравці не будуть рости.




Володимир ВАЛЯВКА, президент "Кардинала-Рівне":
- До збільшення кількості команд ставлюся позитивно, адже це й є одним із головних завдань Екстра-ліги. Зараз зарано щось говорити про зниження її конкурентоздатності через збільшення кількості учасників. Наскільки мені відомо, то майже точно буде команда з Донецька, відтак про зниження рівня мова точно не йтиме.




Андрій НОВІКОВ, президент "Єнакієвця" (Єнакієве):
- У нас є пропозиція підтягнути лідерів першої ліги, розділити Екстра-лігу на дві зони на першому етапі. Відповідно зменшимо вступний внесок на першому етапі й збільшимо на другому, коли команди вийдуть у фінальну частину турніру. Ця пропозиція має право жити, бо я обговорював це в регіоні і є два донецьких клуби, які зацікавлені в такому форматі.

Як бачимо, більшість президентів клубів Екстра-ліги однозначно вважає, що лігу необхідно кількісно розширити, причому навіть можна пожертвувати рівнем новачків. Один Сергій Крилов висловив думку про те, що за будь-яку ціну цього робити не варто, тож згадаймо, як було колись: АМФУ часто штучно намагалася тримати велику кількість команд у тоді ще вищій лізі, а це призводило до того, що багато команд просто недогравали чемпіонат.

Усім командам, які бажають заявитися в Екстра-лігу, варто брати на озброєння досвід ЛТК, який щороку робить крок уперед не тільки в ігровому плані, а й в плані розвитку своєї інфраструктури. У цьому розрізі тільки з оптимізмом сприймаються новини з Хмельницького, де "Спортлідер+" переїжджає в новий зал, який своїми силами й ремонтує. Окрім того, хмельницький клуб відкрив ДЮСШ, проводить різноманітні футзальні турніри під своєю егідою, намагається налагодити роботу з уболівальниками - це перші ознаки того, що хмельничани вийшли на правильний шлях.

У першій лізі ситуація ще гірша. Ліга, яка колись була кузнею талантів і команд для найвищого дивізіону нашої країни, перетворилася на якесь змагання для "галочки" і вже давно вимагала суттєвих реформ. Думкою про проблеми та новий проект реформування нижчого за рангом дивізіону поділилися президенти клубів, які вже брали участь у цьому турнірі й знають про проблеми зсередини.

Анатолій ПУЧКА, президент "Титана-Зорі" (Покровське):
- Керівництво АМФУ надто пізно змінилося, а попереднє відбило все бажання, тому про першу чи Екстра-лігу нічого не думаю. Займатися на тому ж рівні, що й раніше, ми вже точно цим не будемо. Наша команда, до речі, недавно виграла чемпіонат із футзалу серед сільських команд товариства "Колос". Найімовірніше, що команду буде розформовано. Усі гравці, які професійно хотіли займатися футзалом, уже грають у "Спортлідері+", "Енергії". Ось недавно ЛТК підписав контракт із двома нашими вихованцями - Міліньким і Чорним…

Олександр МОРОЗ, президент ковельського "Шансу-Авто":
- Новий проект першої ліги, який пропонує АМФУ, нічим не змінився в кращий бік для команд, бо фінансові витрати майже такі ж. Має бути один внесок, і жодна команда не має платити зарплатню суддям та інспекторам, бо навіть у чемпіонаті області такого нема. Команди туди не підуть, я з усіма президентами на Заході спілкувався. Краще грати у чемпіонаті області, ніж витрачати таку суму грошей. Звісно, що, з футзальної точки зору, цей формат цікавий, але все впирається у фінанси: оплачувати команду до 15 чоловік - це одна сторона питання, а оплачувати роботу суддів - інша. 

Довелося спілкуватися з президентом обласної асоціації, казав йому, що треба робити кардинальні зміни, бо футзал розвалиться. У нашій країні гроші не так легко заробляються, а на футзалі вони навпаки витрачаються. Наша команда три роки грала в першій лізі, тож знаю, що таке судді та інспектори. Необхідно докорінно змінювати арбітраж, бо там стільки негативного, що не мені вам розповідати. Усі судді "старі", нові не долучаються. Через такі проблеми це питання стоїть болісно.

Наш футзал у жахливому стані, 7 клубів у Екстра-лігу ледь назбирали. Із низів треба піднімати команди. Ми грали у чемпіонаті області, то там і команд багато, бо внесок, здається, 8 тисяч, і туди все входило. Цей чемпіонат на голову вищий за першу лігу, бо приїжджали грати люди зі Львова, та інших міст. Внесок у першій лізі має бути майже 16–17 тисяч гривень за все. "Шанс-авто" також грав і в чемпіонаті Брестської області, а це - друга ліга Білорусі, а там теж внесок у межах розумного, а не космічний, бо треба людей годувати й платити їм зарплатню. Якщо ж суддя приїжджає й отримує зарплатню від команди, то це смішно. Я питав у Польщі, питав у Білорусі, але ніде такого немає.

Ігор КАЛІНІН, президент ФК "Одеса":
- Зміни, які пропонує АМФУ в новому проекті першої ліги оцінюю позитивно, оскільки буде ближче добиратися. Сьогодні маємо зрозуміти, що таке перша ліга - це аматори чи професіонали? На який період це створюємо? На сьогодні підтримки в нашому місті в цьому напрямку - повний нуль, тому команда тримається на ентузіастах, які люблять цю справу й хочуть розвивати футзал. Перший крок АМФУ зробила, сподіваємося, що будуть і другий, третій… Команда однозначно виступатиме у першій лізі. Перепоною на виступах у Екстра-лізі є два моменти. Перший - це фінанси, другий - було би з ким. Щоби купувати гравців, у нас немає грошей, та й чи треба їх купувати в мільйонній Одесі? Треба ростити своїх, а для цього потрібен час. 

Команда, яка зараз є, це той максимальний рівень, який можемо запропонувати в Одесі на сьогодні, тому що в нас відбувся провал між поколіннями. Те покоління, яке я очолював 2006 року, коли ми перемогли в першій лізі та посіли четверте місце у вищій лізі, відійшло, а заміни ніякої немає. Поколінню, яке зараз у нас у команді, ще рости й рости. Принаймні ми три сезони граємо: 4-ті, 3-ті, 5-ті. А з "Локомотивом" ми вже на другий сезон вийшли у вищу лігу, маючи в пасиві дві поразки за весь чемпіонат. Треба все це розвивати й піднімати.

Віталій ЛЯСКОВСЬКИЙ, головний тренер житомирського "Візажу":
- Розділення на чотири зони - це дуже хороша ідея. Зараз тривають розмови про об’єднану команду від Житомира в першу лігу. Безпосередньо "Візаж" брати участі не буде, тільки об’єднана команда із загальним бюджетом і т. д. Тобто її мають скласти фінансово спроможні лідери першості міста. Образно кажучи, йти з бюджетом у 200 тисяч, який є в кожної команди, нерозумно. Тому треба об’єднати три-чотири бюджети й боротися за перше місце. Якщо команди позбудуться своїх певних амбіцій, то цей проект можна буде втілити в життя.

Як бачимо, проблеми найрізноманітніші: від нестачі гравців високого класу до потреби в перебудові всієї суддівської системи. Уже позитивом можна вважати те, що АМФУ пішла на зміну самого формату проведення турніру, не кажучи вже про те, що в Асоціації обіцяли почути кожного. Звісно, що за один сезон вирішити цілий мішок проблем, які накопичувалися роками, не вдасться, але рухи у цьому напрямку здійснюються.

Попри таку складну ситуацію, трапляються й світлі плями, наприклад, київський "Епіцентр К3". Команда пройшла шлях од любительського колективу на місцевому рівні до півфіналіста цьогорічного Кубка України й налаштована рухатися тільки вперед. Київ давно чекає на свою команду Екстра-ліги, тож імовірно, що вирішення цього питання ляже на плечі саме "будівельників", оскільки саме вони можуть похизуватися фінансовою стабільністю та бажанням спробувати сили на ще вищому рівні.

Володимир ГОНЧАРОВ, президент київського "Епіцентру К3":
- Плануємо взяти участь у першій лізі, але остаточне рішення ухвалимо пізніше. Ми поступово крокуємо й ставимо перед командою все вищу й вищу мету, починаючи з аматорського футзалу, відтак друга ліга, Кубок України… Маємо на меті піднятися в Екстра-лігу. А в наших майбутніх планах стоятимуть найвищі цілі.

Нам же залишається тільки чекати наступної наради представників команди першої ліги, а також установчих зборів президентів клубів Екстра-ліги - вони мають відповісти на запитання, в якому форматі пройдуть ці змагання, хто саме буде брати в них участь, а також до яких змін готова АМФУ, щоб піти назустріч командам. Без сильної першої ліги неможлива сильна Екстра-ліга, а без належного рівня "елітного" дивізіону надалі буде страждати наша збірна - це замкнене коло, яке, сподіваємося, буде розірвано вже найближчим часом.

Джерело - 
sport.if.ua

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2018 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.