Сборная УкраиныЄвген Іваняк: "Замість того, щоб додавати з кожною грою, ми регресували"ЛьвовКубок УЕФА. Ох, уж этот Тотошкович: Энергия уступила чемпиону СловенииЭкстра-лигаКубок УЄФА-2016. "Енергія" - "Кремлін-Бісетр": Післямова тренерівДнепрСуперкубок Днепра по футзалу. Онлайн трансляция на FFDO TVКубок УкраиныКубок України 2016/2017. RED (Київ) - СумДУ (Суми). Прев'юСумыТанцуют все? Обзор собрания АРМФС (программа "Спорт Ревю" от 5 октября 2016)УкраинаВідеозвіт першого дня Кубка УЄФА у Львові. Найяскравіші моменти!Экстра-лигаСергій Коваль: «У грі з Аргентиною ми терпіли, як справжні українці»ХарьковскаяПревью 4-го тура осеннего турнира на кубок СК ВИРТА 2016ХарьковскаяЛучшие голы 5-го тура 30 кубка ФК УниверЛьвовБізнес ліга футзалу Львова сезону 2016/2017, 2-й тур (оновлюється)ХарьковскаяДайджест Виктора Родионова от 12.10.16КиевСуперкубок Киева по футзалу будет разыгран уже в ближайшее воскресеньеОдесскаяОдесский «Delivery» готов бороться за победу в первой лигеЭкстра-лигаСергій Піддубний: «Кварцяний називає нас кімнатними футболістами»Ветераны«Ветеран» (Недригайлів) - переможець традиційного турніру в БілопілліЛьвовКубок УЄФА-2016. "Енергія" - "Кремлін-Бісетр": Важлива перемога на стартіУкраинаУкраинские клубы в еврокубкахХарьковЛучшие голы 3-го тура Кубка СК "Вирта"ЖитомирЖитомиряни посперечаються з миколаївцями за звання Чемпіона України серед підрозділів ВДВ

Черговий похід на Європу: історія "Енергії" в єврокубках

Цього тижня "Енергія" втретє у своїй історії захищатиме честь України в Кубку УЄФА з футзалу. У двох попередніх єврокубкових кампаніях "зелено-білі" успішно долали основний етап, однак далі елітного раунду львів'яни, як і жоден український клуб, не проходили. Напередодні третього старту "Енергії" у футзальній Лізі чемпіонів пропонуємо пригадати перші два виступи...

Перемога в чемпіонаті України 2006/07 дозволила львівській "Енергії" дебютувати в Кубку УЄФА. Вже на початку липня "зелено-білі" дізналися своїх перших єврокубкових суперників. Жереб відправив українського чемпіона до Болгарії, де підопічним Юрія Кобзаря належало зіграти з господарями міні-турніру - "Пікаділлі" з Варни, фіналістом сезону 2003/04 - португальською "Бенфікою" та переможцем одного з попередніх раундів. Вже згодом до групи 2 основного раунду потрапив вірменський "Політехнік".

Кубок УЄФА з футзалу. Основний раунд.
Група 2 (Варна, Болгарія). 13-16 вересня 2007 р.

У першому матчі львів'яни зійшлися з господарями - напівпрофесійною командою, більшість граців якої працювали в мережі супермаркетів "Пікаділлі" - звідси й назва болгарського клубу. Особливих проблем у дебютній грі Кубку УЄФА в "енергетиків" не виникло. Автором першого історичного гола на євроарені став Андрій Паршиков, який залишив свій "автограф" вже на стартовій хвилині, а загалом відзначився хет-триком. Крім нього, у воротах "Пікаділлі" розписалися ще семеро львів'ян. У підсумку був зафіксований справжній розгром з двозначним рахунком 10:1. 

Цікаво, що вже наступного дня болгарські ЗМІ визначилися з причинами такого фіаско свого чемпіона від українського клубу. Так, на думку болгар, бюджет львівської "Енергії" становить не менше 2 мільйонів євро, а кожен з футболістів отримує в місяць не менше 7000 євро!



13.09.07 "ПІКАДІЛЛІ" (Болгарія) - "ЕНЕРГІЯ" (Україна) - 1:10 (1:3)
Енергія: Кардаш (Кіркіж, 31) - Легчанов, Паршиков, Вацяк, Кондратюк - Федюк, Піддубний, Якунін, Луців - Овсянніков, Кузь.
Голи: Бойчо Марев (12) - Паршиков (1, 6, 24), Якунін (14), Легчанов (22), Вацяк (29), Федюк (31), Кузь (33), Піддубний (36), Луців (38).

"БЕНФІКА" (Португалія) - "ПОЛІТЕХНІК" (Вірменія) - 17:2 

Наступного дня львів'яни забезпечили собі путівку до елітного раунду, наколотивши "повну торбу" вже вірменському "Політеху". Підсумковий рахунок також був двозначний - 11:2. Сергій Піддубний і Денис Овсянніков "оформили" по дублю, а Сергій Якунін "вистрелив" хет-триком. Цікаво, що перед завершальною грою з португальською "Бенфікою" в обох команд була абсолютно однакова різниця забитих-пропущених м'ячів - 21:3...

14.09.07 " ЕНЕРГІЯ " (Україна) - " ПОЛІТЕХНІК " (Вірменія) - 11:2 (7:1)
Енергія: Кардаш (Кіркіж, 21) - Легчанов, Паршиков, Вацяк, Кондратюк - Федюк, Піддубний, Якунін, Луців - Овсянніков, Кузь.
Голи: Піддубний (3, 15), Якунін (4, 4, 40), Вацяк (6), Легчанов (12), Кузь (17), Федюк (37), Овсянніков (40, 40) - Єгігарян (2, 23).

"БЕНФІКА" (Португалія) - "ПІКАДІЛЛІ" (Болгарія) - 4:1

Протистояння з чемпіоном Португалії мало визначити переможця змагань у Варні. На екваторі першого тайму українці пропустили два м'ячі, однак завдяки голам Овсяннікова і Легчанова зуміли піти на перерви за нічийного рахунку - 2:2. У другому таймі забивала тільки "Бенфіка". До того ж, основний голкіпер Володимир Кардаш та старожил "Енергії" Сергій Піддубний, який днем раніше відсвяткував свій 31-й день народження, були видалені з майданчика. Останній гол у ворота чемпіонів України забив один з кращих футзалістів сучасності Рікардіньо.

 
16.09.07 "ЕНЕРГІЯ" (Україна) - "БЕНФІКА" (Португалія) - 2:6 (2:2)
Енергія: Кардаш (Кіркіж, 26) - Легчанов, Паршиков, Вацяк, Кондратюк - Кузь, Піддубний, Федюк, Якунін - Луців, Овсянніков.
Голи: Овсянніков (17), Легчанов (17) - Гонсало Алвес (9, 37), Хосе Марія (10, 23), Арналдо (34), Рікардіньо (35).

"ПІКАДІЛЛІ" (Болгарія) - "ПОЛІТЕХНІК" (Вірменія) - 6:2

ПІДСУМКОВА ТАБЛИЦЯ

1. "Бенфіка" (Лісабон, Португалія)              3 0 0 27-5 9

2. "Енергія" (Львів, Україна)                     2 0 1 23-9 6

3. "Пікаділлі" (Варна, Болгарія)                   1 0 2 8-16 3

4. "Політехнік" (Єреван, Вірменія)                0 0 3 6-34 0



Сергій ПІДДУБНИЙ,гравець СК "Енергія":

- Які враження від перших двох поєдинків основного етапу у Варні?

- Не скажу, що в першому матчі з болгарами, який був для нас найважливішим у турнірному плані, було легко. З боку може здаватися. Але рахунок - це таке. Господарі також хотіли добре виступити. Хоча зрозуміло, що вони слабкіше нас. Якщо б вони грали в нашій першості, то, можливо, і в десятку потрапили. А вірмени - це приблизно рівень нашої першої ліги.

- А "Бенфіку" можна порівняти з українськими командами?

- Це зовсім інший рівень і клас гри. У нас грають не так. Мені важко сказати, чи ми слабкіше, чи вони більш сильні, але за стилем гри - це інший футзал. Вони грають чисто по-бразильськи, робота з м'ячем на дуже високому рівні. Ми грали з російськими командами, так вони за стилем більш близькі до нас - організовані, дисципліновані. А ось португальці, іспанці більше грають на техніці. Це, можна сказати, різні школи.

Наприклад, у сербів та інших балканців теж є своя специфіка. У свій час у складі "Енергії" перебував серб Суруджич, тоді, вважаю, він вніс новизну в гру команди - сповідував силовий стиль, який трохи відрізняється від того, як грають в Україні. На мою думку, на позиції "стовпа" він був би одним з найсильніших в нашому чемпіонаті.



Кубок УЄФА з футзалу. Елітний раунд.
Група "D" (Єкатеринбург, Росія). 14-17 жовтня 2007 р.

Перший матч у Єкатеринбурзі підопічним Юрія Кобзаря знову належало провести проти господарів. Гра почалася для львів'ян невдало: вже на 3-й хвилині Агапов потужним ударом пробив Кіркіжа, який став основним воротарем після видалення Кардаша в останньому матчі основного раунду. А в середині першого тайму "енергетики" поступалися 0:2. І автором цього голу став не хто інший, як колишній гравець "Інтеркасу" Ільдар Макаєв, який відзначився в першому ж своєму офіційному поєдинку за новий клуб. Доречі, до "ВІЗ-Сінари" запоріжець перебрався разом з ще одним українцем Дмитром Бондарем.

 
Варто віддати належне "енергетикам", вони взяли себе в руки і довели, що вміють тримати удар. У другому таймі були можливості у львівської команди змінити рахунок на табло, але зробити це вдалося лише на 39-й хвилині, коли Сергій Якунін завершив свій прохід по правому флангу точним ударом в дальній кут. Кульмінація поєдинку настала через кілька секунд, коли господарі заробили 6-й фол. До м'яча підійшов штатний виконавець цього стандарту Валерій Легчанов, але, на превеликий жаль, реалізувати цей 10-тиметровий йому не вдалося.



Юрій КОБЗАР, головний тренер СК "Енергія" (Львів):

- Ми готувалися до цієї гри і прекрасно розуміли складності, які нас очікують. Склали план на гру, але нам його не вдалося реалізувати. У "ВІЗа" ще були моменти, і вони могли вирішити гру заздалегідь в свою користь. Думаю, ми витиснули все з того, що могли. Дуже шкода, що не забили в кінці матчу 10-метровий. Не вистачає нам практики ігор з такими суперниками. Чемпіонат України слабкіше. По суті справи в цьому році ми зіграли дві гри з серйозними суперниками, з "Діною" і в основному раунді кубка УЄФА з "Бенфікою". Цього мало. Поки що все закономірно.

14.10.07 "ВІЗ-СІНАРА" (Росія) - "ЕНЕРГІЯ" (Україна) - 2:1 (2:0)
Енергія: Кіркіж - Легчанов, Брунько, Паршиков, Вацяк - Луців, Федюк, Овсянніков, Якунін - Кондратюк.
Голи: Агапов (3), Макаєв (12) - Якунін (39).

"ХАПОЕЛЬ-ІРОНІ" (Ізраїль) - "КІП-ДЕВА" (Румунія) - 3:5



У другому матчі елітного раунду чемпіон України переграв найсильнішу команду Ізраїлю "Хапоель Іроні" - 4:3. Всупереч очікуванням багатьох шанувальників "Енергії" матч для нашої команди не вийшов легким. У першому таймі підопічним Юрія Кобзаря вдалося відзначитися один раз – гол на свій рахунок записав Віталій Брунько, який добив м'яч у ворота після дальнього удару Сергія Вацяка.

Незабаром після перерви ізраїльтяни відновили рівновагу в рахунку. Але вже незабаром Олександр Кондратюк вивів свою команду вперед, а ще через хвилину вдруге вразив ворота суперника Віталій Брунько. Однак не минуло й хвилини, як "Хапоель" скоротив розрив у рахунку – 2:3.

Благо, тут же Андрій Паршиков довів перевагу "Енергії" до двох м'ячів. Далі ізраїльтяни перейшли на гру з п'ятим польовим гравцем, і за 4 секунди до сирени один м'яч таки відіграли. Перемога нашого чемпіона дозволила господарям турніру "ВІЗ-Сінарі" достроково вийти у "Фінал чотирьох" - в іншому матчі уральці переграли чемпіона Румунії "КІП-Деву" 10:3.

15.10.07 "ЕНЕРГІЯ" (Україна) - "ХАПОЕЛЬ-ІРОНІ" (Ізраїль) - 4:3 (1:0)
Енергія: Кардаш - Легчанов, Паршиков, Вацяк, Брунько - Піддубний, Овсянніков, Кондратюк, Федюк - Луців, Якунін.
Голи: Брунько (14, 30), Кондратюк (28), Паршиков (33) - Заблоцькі (27), Сабаж (32, 40).

"ВІЗ-СІНАРА" (Росія) - "КІП-ДЕВА" (Румунія) - 10:3



"КІП-Дева" є базовим клубом збірної Румунії, яка через сито жорстокого відбору пробилася у фінал чемпіонату Європи. До того ж, посилена угорськими легіонерами і на чолі з колишнім тренером збірної Угорщини, за плечима якого не один турнір Кубка УЄФА. Примітно, що рік перед цим донецький "Шахтар" програв в елітному раунді тій ж "Деві", що не могло не насторожити, і повинно було налаштувати на серйозну боротьбу.

Втім, після першого тайму підопічні Юрія Кобзаря поступалися 0:2, а в середині другого - і взагалі 0:4. І лише в останній чверті матчу у "енергетиків" заграло самолюбство, і вдалося відіграти три м'ячі, причому останній влетів у ворота суперників за 44 секунди до сирени після удару Сергія Якуніна (до цього відзначилися Андрій Паршиков та Валерій Легчанов) - 3:4. Тож, підсумком першої єврокубкової сесії львівської команди стало третє місце в групі елітного раунду Кубку УЄФА.

17.10.07 "КІП-ДЕВА" (Румунія) - "ЕНЕРГІЯ" (Україна)  - 4:3 (2:0)
Енергія: Кардаш - Легчанов, Паршиков, Вацяк, Брунько - Піддубний, Овсянніков, Кондратюк, Федюк - Луців, Якунін.
Голи: Пантелімон (15), Моломфелан (17, 27), Добре (23) - Паршиков (30), Легчанов (36), Якунін (40).

"ХАПОЕЛЬ-ІРОНІ" (Ізраїль) - "ВІЗ-СІНАРА" (Росія) - 1:3



ПІДСУМКОВА ТАБЛИЦЯ

1. "ВІЗ-Сінара" (Росія)          3 0 0 15-5 9

2. "КІП-Дева" (Румунія)        2 0 1 12-16 6

3. "Енергія" (Україна)         1 0 2 8-9 3

4. "Хапоель-Іроні" (Ізраїль)  0 0 3 7-12 0

 
Олександр СТЕФАНКІВ, президент СК "Енергія":

 - Головне - це підхід до справи. У "ВІЗ-Сінари" є прямий зв'язок команди і школи з вихованцями, які постійно грають у першості Росії. Команда - це вершина піраміди, куди мріють потрапити. В команду приїжджав іспанський фахівець і два тижні працював у школі, розповів про сучасні технології підготовки. У клубі серйозний тренерський штаб, куди входить тренер воротарів, окремий тренер-статист, який збирає та аналізує інформацію щодо матчів. Це все і складає основу результату. Це і швидкість виконання, і швидкість роботи з м'ячем. З десяти комбінацій вони дев'ять завершують так, як воно і повинно бути, а у нас ситуація, на жаль, навпаки: десять виходів, і один-два завершуються так, як воно повинно бути в ідеалі. Для цього повинна бути легкість виконання, технічна оснащеність і голова.

А вже у квітні 2008 року "ВІЗ-Сінара" з Єкатеринбурга стала найсильнішим клубом Європи. У півфіналі російська команда переграла казахський "Кайрат" (4:1), а у фінальному протистоянні у серії післяматчевих пенальті була сильнішою за іспанський "Ель Посо". Володарями Кубка УЄФА з футзалу стали й два українці - Ільдар Макаєв та Дмитро Бондар. Невдовзі ці гравці збірної України перебралися до Львова, де кілька сезонів успішно виступали у складі "Тайму", а в січні 2011 року обидва футзалісти одягли вже футболки "Енергії". За два роки Бондар і Макаєв знову зіграють у Кубку УЄФА, але це – вже інша історія, тож про неї завтра.

Джерело - energia.lviv.ua

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.