ЖитомирЧемпионат Житомира по футзалу: команды, на старт!ХарьковПревью 5-го тура осеннего турнира на Кубок СК ВИРТА 2016Кубок УкраиныКубок Украины. «Фаэтон» (Одесса) – ЮВИКО (Днепр). Превью к матчуКиевКиев: состоялась жеребьевка чемпионатаДетиПідсумки Кубка Львівщини з футзалу серед юнаківЖитомирУ неділю стартує Відкритий Чемпіонат м. Житомира з футзалуДнепрЮрий Кива: о ЮВИКО и не только. Часть вторая: с мыслями о Первой лигеДнепрКубок памяти Валерия Арамовича Арутюнова 2016. ФиналыХарьковскаяДайджест Виктора Родионова от 19.10.16Харьковская10 лучших голов 4-го тура Кубка СК "Вирта"Экстра-лигаЕкстра-ліга. 4-ий тур. “Сокіл” – “Енергія” – 3:5. Відеоогляд матчуСборная Украины Дмитрий Сорокин: 6-й фол – моя самая большая ошибка в сборной УкраиныХарьковУ найбагатшого клубу України - обвал зарплатСборная УкраиныЕкс-наставник "Шахтаря" прогнозує катастрофічне майбутнє збірній УкраїниКубок УкраиныВидеосюжет о подготовке «Фаэтона» к ответному матчу Кубка УкраиныЭкстра-лигаРоман Ковальчик: «Футзал в Україні потребує змін»УкраинаВідбулось розширене засідання Комітету дитячо-юнацького футзалу АФУВинницкаяФутбольний тиждень випуск 214КиевУкрсоцбанк - новый обладатель Суперкубка БФЛ (+видео)Желтые ВодыСтарт в Желтых Водах: героический «камбек» «Спарты» (+видео)

Микола Сергієнко: «Футзал у Києві чекає поштовху для подальшого розвитку»

Виконавчий директор ФФзК і член Комітету аматорського футзалу АФУ розповідає про зміни у керівництві АФЛУ, проблеми з новим регламентом всеукраїнських аматорських змагань, наступний сезон у Києві, зникнення «Манзани» та виклики, які стоять перед київською Федерацією.
 

«Регламент харківського Кубка ФК Універ абсолютно не відповідає аналогічному документу АФЛУ»

- Вас нещодавно обрали в Комітет аматорського футзалу АФУ. Що входить у ваші обов'язки?

- В Комітет обрали дев’ятьох членів і нового голову. Головою Комітету Виконком призначив Вадима Феліксовича Каганова. На сьогоднішній момент у нас було одне зібрання, присвячене початку сезону АФЛУ. Поки що нам не сказали як буде працювати новий Комітет, але, виходячи з практики минулих років, я підозрюю, що переважно все буде відбуватися у режимі телефонного спілкування і за допомогою електронної пошти. В принципі, все має бути таким самим: меншість підкоряється більшості, а спірні питання будуть виноситись на голосування Комітетом. Новий Голова Комітету не озвучував мої обов’язки, тому це для мене залишається загадкою.

На сьогодні схема роботи Комітету мені незрозуміла, особливо як саме пройшло голосування за новий регламент АФЛУ. В комітеті 10 чоловік, а при електронному голосуванні я бачив рішення  чотирьох членів. В телефонному режимі з Вадимом Феліксовичем почув, що більшість проголосувала «за» і у підсумку виходить, що восьмеро членів проголосувало «за», а двоє – «проти». Я особисто голосував «проти», оскільки в новому регламенті у Комітету відібрали права на прийняття важливих рішень. Принаймні на папері це для мене виглядає саме так або ж я невірно тлумачу написане. Також мені невідомо хто подав ідею дозволити грати молодим гравцям з Ектра-ліги без прив’язки до фарм-клубу, і хто конкретно підтримав прийняття цього рішення. 

Колишній голова Комітету Сергій Бабіков офіційно сам подав у відставку, але за тих обставин, коли він приймав це рішення, виглядало так, що це було вимушено, оскільки зачепили його гідність. Мені незрозуміло хто буде виконувати і контролювати різноманітні технічні моменти. На цей момент загальна картина мені поки що незрозуміла. Також я не розумію на яких підставах в АФЛУ були прийняті нові члени. Наприклад, харківський Кубок ФК Універ, регламент якого абсолютно не відповідає аналогічному документу АФЛУ. Можу з повною впевненістю сказати, що незрозуміло хто і як приймає подібні рішення, а також хто нестиме за це відповідальність. На сьогодні можна сказати тільки те, що Виконком прийняв кількісний склад Комітету і призначив його керівника. Поки що на зборах ми не почули відповіді хто цим буде займатися. Вадим Феліксович сказав, що тимчасово це «повішено» на нього. Я особисто брав участь у допомозі по роботі з Комітетом і з власного досвіду знаю який обсяг роботи виконувався. Це відбирає дуже багато часу і з цим однозначно  не впорається одна людина, тим більше, якщо у неї ще є основні обов’язки, пов’язані з іншими проектами.

- Що нового слід очікувати учасникам столичних змагань у сезоні 2016/17?

- Питання риторичне. Ми одні з перших почали використовувати переваги широкого медіависвітлення, власного суддівського корпусу та інших напрацювань. Просто ми рано почали. Тому не можу сказати, що новий сезон буде суттєво змінений у порівнянні з попереднім, але він точно буде проведений на рівні минулих років. Це стосується медійного частини, підбору фахівців, які працюють по організації чемпіонату і т. ін. Наша «начинка» максимально заповнена. Залишається все те саме: онлайн-трансляції, фото- і відеозйомка, звіти журналістів, докладна статистика на сайті з фотографіями гравців тощо.

З минулого року у нас затверджена постійна кількість учасників у лігах чемпіонату Києва. Загалом у міській першості бере участь 40 команд: 8 команд у Вищій лізі (ВЛ) і по 16 у Першій (ПЛ) та Другій (ДЛ). Відповідно з минулого сезону у нас закріплений спортивний принцип переходу між лігами і тепер команда, що заявляється у чемпіонат міста, спочатку йде в Другу лігу, а вже звідти рухається вгору. Візьмемо приклад минулого року. 8-ме місце у ВЛ посіла команда «Райффайзен Банк Аваль», тому у цьому році вона опускається в ПЛ, а чемпіон минулорічної Першої ліги «RED» увійшов у «вишку».  «Спецбетон» (7 місце ВЛ сезону 2015/16) програв у плей-офф «ТСП-Манзані-2», яка теж поповнить ряди ВЛ. Звісно, що є винятки. Цього року команда «MOdas» тимчасово припиняє своє існування через нестачу фінансування і проблеми з тренувальним процесом, які не дозволять повноцінно боротися у «вишці». Було прийнято компромісне рішення. Клуб заявиться на Кубок міста з правом можливості зіграти плей-оф в кінці сезону за місце у ВЛ між тими, хто посяде 7-ме місце у ВЛ і 2-ге місце у ПЛ. Організатор команди Олександр Кульша намагається утримати команду «на плаву». Якщо він таки зможе вирішити ці питання, то ми обов’язково дамо їм таку нагоду, бо команда по праву завоювала місце у ВЛ, але з обов’язковою участю у Кубку міста. 

По Першій і Другій лігах перехід відбувається за схожою схемою. З ДЛ команда «Здоровенькі були» потрапила напряму у ПЛ, а команди, що посіли 2, 3, 4-те місця мають право зіграти з тими хто в Першій лізі зайняв 7, 6, 5-те місця відповідно. Проте, знову ж таки, є винятки, бо це все таки аматорський футзал і не всі можуть продовжувати існування. В цьому році ми втратили команду «Епіцентр К1», яка минулого року посіла 4-те місце у ПЛ. Була непогана команда, але, як не дивно, навіть у «Епіцентрів» бувають певні труднощі. Дуже раді, що цього року повертається до нас команда «Фосдайк», щоправда під новою назвою «Good Logistics». Президент – Євген Нецюк. Вони заходять у ДЛ переважно співробітниками, бо поки що у них завдання зайняти призове місце, щоб піднятися у ПЛ, а потім поетапно хочуть нарощувати оберти з претензіями на ВЛ. Також можу додати, що зростає інтерес наших клубів до всеукраїнських змагань. Цього сезону чотири команди беруть участь у Кубку України: постійний  учасник чемпіонату України у Першій лізі «Епіцентр К3», чемпіон Києва «SKIDKA», яка в минулому році пробилася у «Фінал восьми», а також «Manzana-2» і «RED». «RED» буде приймати своїх суперників в СК КПІ, «SKIDKA» по можливості у СК КПІ чи СК ЦСКА, «Manzana-2» в СК НУХТ. «Епіцентр К3» повністю переніс тренувальний процес та ігри у зал КПІ.
 

- А що буде, якщо більше команд захочуть заявитися у Другу лігу чемпіонату Києва?

- У такому випадку у нас є дві пропозиції. Є паралельні змагання – Київська футзальна ліга, що буде проводитися в СК НУХТ. Там є дві ліги – Вища, яка, в свою чергу, ділиться на Суперлігу, Вищу лігу і Першу лігу, а також Корпоративна ліга. Корпоративна ліга – це змагання для команд, які сповідують здоровий спосіб життя для своїх співробітників. Цей дивізіон на 90% складається з подібних команд. Ми пропонуємо командам взяти участь у цих змаганнях. При наявності більшої кількості заявок в ДЛ чемпіонату Києва будуть проходити відбіркові матчі, або можливо збільшимо кілікість учасників до 18. Зараз Комітетом проведення змагань розглядається можливість створення Третьої ліги, але це буде можливо тільки якщо кількість заявок буде на 10-12 штук переважати кількість місць у ДЛ. Тоді ми будемо розуміти, що є команди, які ставлять завдання грати саме в офіційному чемпіонаті з подальшим просуванням вгору за спортивним принципом. 

- Які змагання буде проводити Федерація футзалу Києва (ФФзК) в новому сезоні?

- В цьому році заплановані наступні змагання: чемпіонат Києва з жовтня по березень, Кубок Києва з березня по квітень, КФЛ під егідою ФФзК з жовтня по березень, різдвяний турнір SELECT Cup з кінця грудня до початку січня, Банківська футзальна ліга з жовтня по березень. Вже встигли провести Меморіал Матькова.

- Яка ситуація з дитячим чемпіонатом?

- Дитячий чемпіонат буде проведений з 19 листопада по 5 березня. В цьому році збільшиться кількість вікових груп. Будуть представлені наступні: 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 і  2010 рр.н. Тобто буде 7 окремих чемпіонатів, крім того, по трьом-чотирьом віковим групам узгоджується створення окремо Вищої і Першої ліги. Найменші діти 2008,2009 і 2010 р.н. будуть грати по суботам в СК НУБіП, а інші вікові групи будуть проводити свої матчі в СК «Авангард» в суботу і неділю.

- З’явилася інформація про можливість проведення чемпіонату серед ветеранів, а от про жіночий чемпіонат, який проводився у минулі роки, інформації немає. Розкажіть, яка ситуація з цими змаганнями?

- По ветеранам йде підготовка щодо проведення чемпіонату починаючи з листопада. Буквально нещодавно Виконком назначив Руслана Хоботова керівником Комітету ветеранів. На сьогодні плануємо його запустити в двох вікових категоріях - 35+ і 45+, але наразі нічого не можу сказати. Ситуація п’ятдесят на п’ятдесят. Все залежить від бажання команд. Ми знайшли технічні можливості для проведення цієї першості, але нам потрібне остаточне підтвердження команд, що вони зможуть зіграти. 

По жінкам питання залишається відкритим. На сьогоднішній день ситуація теж п’ятдесят на п’ятдесят. Усі знають, що зараз є проблеми в жіночому футзалі, наприклад, практично розпалася «Біличанка-НПУ». Важко сказати, що буде в цьому напрямку.

Також ми дуже щільно співпрацюємо з футбольною асоціацією студентів (ФАСК). Традиційно буде проводитися чемпіонат і Кубок міста серед студентів. Традиційні строки проведення цих змагань – з грудня по березень.
 

«Manzana зробила крок назад, щоб потім зробити крок уперед»

- Чи буде Київ представлений у Другій лізі чемпіонату України і у якому форматі?

- Столиця у Другій лізі представлена не буде. Вивчивши специфіку нашого регіону, поспілкувавшись з представниками команд, моє особиста пропозиція полягала в тому, шоб надати Вищій лізі чемпіонату Києва статус відбіркового етапу Другої ліги чемпіонату України. Це було б економічно вигідно і зрозуміло для команд. Перед керівниками команд постало питання у яких змаганнях виступати - у всеукраїнському фіналі Другої ліги чи у всеукраїнському фіналі АФЛУ. На сьогоднішній момент турнір з роз’їздами не підтримала жодна київська команда. Я можу це пояснити тим, що наші провідіні команди вже зробили подібний крок, наприклад, «ХІТ» і «Епіцентр К3» вже поповнили вищі ешелони українського футзалу. Не применшуючи заслуги призерів ВЛ Києва, на сьогоднішній момент вони не готові, в першу чергу фінансово, витягувати додаткові економічні навантаження. Керівництво команд прийняло рішення брати участь у київських змаганнях, але в паралельних чемпіонатах. Не є секретом, що всі три призери чемпіонату міста («SKIDKA», «Альтернатива», «PARTIZAN») паралельно грають і в Бізнес-лізі. Поки що у них немає можливості збільшувати свій бюджет для виїзних змагань і вони зупинилися на такому виборі формату. 

- Яка найбільша проблема аматорського футзалу у Києві?

- Найголовніша проблема – відсутність якісних стандартних майданчиків у місті. На сьогодні провідіні зали міста СК КПІ, СК СКА і СК НУХТ не витримують попит і використовуються по-максимум при тому, що ще багато команд мають бажання брати участь у міських змаганнях, але фізично не мають змоги це робити. Тому їм доводиться грати у маленьких залах на місцях, які, на жаль, мають приблизно стандартні параметри. Власники цих залів використовують їх не під змагання, а задля своєї фінансової вигоди, або ж вони зайняті іншими видами спорту.

- Які перспективи футзалу в Києві?

- Розвиток київського футзалу зараз перебуває в тому періоді, коли є об’єктивні причини через які ти не можеш піднятися вище і тебе несе по прямій. Можна сказати, що човен пливе за течією. Щоб розвиватися далі потрібен якийсь сплеск або поштовх, наприклад, покращення інфраструктури або серйозні фінансові вливання в маркетинг, або визнання футзалу олімпійським видом спорту. Поки що нам вистачає можливостей, щоб крива цього графіка не почала спадати і це наше головне досягнення.

- Чому зникла «Manzana»?

- Не можна сказати, що вона зовсім зникла. Вона переживає період стагнації. На вершину вибратися легко, але втриматися там дуже складно. Виступ команди у Першій лізі показав, що вона може нав’язувати боротьбу флагману київського футзалу «ХІТу» і спокійно б зайшла в Екстра-лігу, маючи фінансові та інфраструктурні можливості. На жаль, керівництво до цього не готове і це головна причина. Офіційна версія – проект першої  «Manaza» призупинений на рік. Проте функціонує друга команда, яка минулого року  виграла чемпіонат Київської футзальної ліги. Це говорить про те, що «Manzana-2» достатньо міцна на рівні міських змагань. В її склад входять як робітники компанії, так і частина гравців, які грали за першу команду. Як кажуть: «Іноді треба зробити крок назад, щоб потім зробити два кроки вперед». Думаю, що «Manzana» зараз зробила саме це.
 

- Які команди найближчим часом за своїм потенціалом могли б вийти на той рівень, щоб перейти у професіонали?

- З потенційних команд бачимо, що в цю когорту наполегливо стукається «SKIDKA». Команда минулого року успішно виступила в Кубку України і вже не перший рік розглядає можливість участі в Першій лізі. Команда базується в Ірпені і місцевіа влада обіцяє, але, на жаль, не підтримує команду, хоча у керівництва є бажання піти вище. Поки що вони прийняли рішення грати у міських змаганнях і Кубку України. Ще серед потенційних кандидатів відзначу «Альтернативу», «Чумацький шлях-Academica», «PARTIZAN». Також варто згадати новачка вищого дивізіону чемпіоната Києва – команду «RED», яка зараз веде правильну підготовку по підвищенню у класі. Цього року вони заявилися у Кубок України, а минулого сезону брали участь у Елітному фіналі АФЛУ. Та ж «Альтернатива» стала фіналістом Елітного фіналу АФЛУ. «PARTIZAN» і «Чумацький шлях-Academica» проходять зміну поколінь і зараз не готові так різко переходити на інший рівень, але їхні керівники ставлять амбіційні завдання.

- Чи беруть участь у столичних змаганнях команди з інших міст?

- Достатньо давно у нас грає броварський «Атлетик». Команда зараз грає в Першій лізі Києва, а раніше була у «вишці», просто вона зараз теж переживає зміну поколінь. Хочу віддати належне її керівнику, бо вона існує з далекого 2006 року. Склад команди постійно змінюється, але вони все одно завжди грають  рівні Вищої-Першої ліг Києва. Ще одні гості з Броварів – «Епіцентр К44». «SKIDKA» представляє Ірпінь, а команда «Металіст» - Миронівку. До короткострокових турнірів під егідою ФФзК активно долучається команда «Білі роси» з селища Понорниця, що у Чернігівській області.
 
Андрій Гулій, ​futsalua.org

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.