ТурнирыLVIV OPEN CUP-2018. День 2. LIVE!Сербия​Витор Хуго да Силва – новый игрок КМФ «Экономац»ТурнирыLVIV OPEN CUP-2018. День 1. Град голов от «Титана» и минимальная победа «Энергии»ТурнирыFUTSAL MASTERS-2018. День 2. Дві поразки українських клубівЛига чемпионов УЕФА29.08.2018. Лига чемпионов УЕФА. Предварительный раунд. LIVE!БеларусьВячеслав Цвирко: «От таких предложений не отказываются»Чемпионат мираАрнольд Кнауб: «Никто не верил и не думал, что казахи умеют так хорошо играть»Футзал в миреМежконтинентальный кубок. День 2. Фолья и Леандро Лино – семь голов на двоихЛига чемпионов УЕФАУдачный старт украинцев в Лиге чемпионовТурнирыFUTSAL MASTERS-2018. «Алга Бішкек» – «Ураган» 5:7ПольшаFUTSAL MASTERS-2018: У Польщі стартує міжнародний турнірЛига чемпионов УЕФА28.08.2018. Лига чемпионов УЕФА. Предварительный раунд. LIVE!Германия«Хохенштайн» – победитель международного турнира «Svarog Open Cup»Экстра-лигаПавло Пічкуров: «Хто буде стабільнішим – той і має перемогти у чемпіонаті!»Экстра-лига29 серпня стартує міжнародний турнір “LVIV OPEN CUP 2018”Экстра-лигаРониньо возвращается в «Продэксим»БеларусьМаксим Литвинов: «В Экстра-лиге болею за ХИТ»ОдессаОдесса. Летний чемпионат Лиги Содружества. ИтогиФутзал в миреМежконтинентальный кубок. День 1. «Барселона» громит «Юту»Юношеский футзалИтоги жеребьевки Юношеских олимпийских игр-2018

Роздуми перед стартом. Тренер vs гравці

У ніч з 25 на 26 квітня цього року ми дуже мало спали. Ми  це ваш автор, Олександр Стефанків, Юрій Кобзар та Станіслав Гончаренко. Наставники "Енергії" і "Тайма" завітали у наш номер московського готелю "Комета". Обговорити щойно побачене у півфіналах Кубка УЄФА. Сперечались. Гаряче, але все одно, внаслідок взаємної поваги, в рамках дозволеного. 

Тема "стара как мир". Відсоткове співвідношення у тріумфі команди між тренерами та гравцями. Чию позицію обстоювали професійні тренери Гончаренко та Кобзар
 зрозуміло. Я, озброєний словами Леоніда Федуна про 10% тренерської частки, а головне переможним ходом "Мілана" у Лізі чемпіонів 2006/07, до якого привів геній гравця під №22, а не посередній, проте стовідсотково прийнятний для такого командного проекту тренер, намагався довести протилежне. Президент "Енергії", як і зазвичай стриманий, зайняв нейтральну позицію.

Чесно кажучи, після матчу Євро-2008 Нідерланди
 Росія подзвонив і Кобзареві, і Гончаренку - бувають випадки класичної тренерської перемоги. А бувають  як у півфіналі Кубка світу-2006 Франція – Португалія, що геній гравців перевищує.

Перепрошую за довгий вступ. Просто він актуальний нині - перед стартом міні-футбольного чемпіонату 2008/09. 
Селекційна політика більшості українських клубів (виняток - "Шахтар")
 зайве свідчення того, що в вітчизняному футзалі "висмокчуються" виконавські сили, а гравці змінюють клуби по замкненому колу. "Золото" чемпіонату виграє або тренерська, або ігрова команда.

Тренерські: 

1) "Тайм" (Станіслав Гончаренко
– 8)
Окрім того, що тренер маститий і "свіжий" після піврічної (це при тому, що і навесні під пресом завдань Станіслав Гончаренко не перебував) перерви, так ще й посилення відбувалося саме під нього. 

2) "Енергія" (Юрій Кобзар
 7)
Літня селекційна політика клубу була спрямована те, щоб поглибити дворічні напрацювання Юрія Кобзаря, посилити позитивні моменти і зробити правильні висновки зі стратегічних та локальних помилок. Саме від того, наскільки підопічні сприйматимуть вимоги Юрія Івановича, а кредит довіри саме фахівцю довело розставання з Андрієм Паршиковим, залежить виконання завдань "зелено-білих" у сезоні 2008/09.

3) ТВД (Роман Ковальчик
 6)
Фахівець, не зважаючи на гучні заяви власника клубу, має повну підтримку з боку останнього. І хоча у чемпіонаті "будівельники" далекі від реалізації стратегічних завдань, минулосезонний тріумф у Кубку України дещо зміцнив репутації тренера національної команди. 

Ігрові:

1) "Шахтар" (Олег Солодовник
 6).
4-5 років тому, коли" Шахтар" акумулював найкращі ігрові одиниці і штампував перемоги в чемпіонаті, було ясно, що заслуга Олега Солодовника у них невелика. Виступ на євроарені це доводив. Як тренер для мене затвердився після перемоги над тодішнім чемпіоном Європи "Шарлеруа" у січні 2006-го
 то уже був послаблений з точки зору виконавської майстерності "Шахтар". Проте все одно селекційна політика, надто  нині, спрямована на залучення ігрових індивідумів, а тренер, як людина, яка знає команду з глибини і має досконалий досвід гравця, повинен допомогти класним гравцям (якщо бразильці справді такі) розкритися.

2) "Ураган" (Сергій Гупаленко
 5,5).
Керівництво клубу явно зробило крен на запрошення іменитих майстрів. Тренерське питання, за неофіційною інформацією, вирішувалося через контакти з Валерієм Водяном і, це уже достовірно, Олександром Косенком, але був обраний найпростіший варіант. Динаміка покращення результатів у насичене іграми міжсезоння за логікою повинна перерости у відповідні показники уже в офіційних іграх. І якщо навіть чемпіон не обіграв зміцнілий івано-франківський проект, проект без Пилипіва, на нейтральному майданчику у Чехії, хто дасть гарантію, що це будуть не найвищі показники? 

3) "Єнакієвець" (Микола Шевцов
 5,5).
Донбасці залюбки брали талановитих виконавців, але як на мене, сповна розкритися вони не можуть. Можливо, через характеристики місцевого майданчику - його звуженість явно не для "технарів". 

4) "Планета-міст" (Анатолій Осадчий
 5,5)
Запрошення Шевченка, Задорожного, Москалюка, Шпички, збори в Туреччині та участь у турнірі в Єкатеринбурзі, де команда пропустила вперед тільки чемпіонів Європи, доводить, щонайменше, "призові" амбіції клубу.

Роман ШАХРАЙ

Джерело – www.energia.lviv.ua

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2018 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.