СумскаяАндрей Бурдюг: "Нам с Колей Белоцерковцем было на кого равняться и к чему стремиться"Экстра-лигаОрест Боргун: «Хочу как можно быстрее вписаться в игру команды»Экстра-лигаЭкстра-лига-2018/19. Тур 1. Лучшие голы, комбинации и сейвыБеларусьУкраинские голы в Беларуси-2. Девять голов от девяти бомбардировСборная УкраиныОлександр Косенко оголосив список гравців, які візьмуть участь у турнірі в ІраніЭкстра-лигаРоль стандартів у розрізі команд Екстра-лігиПервая лига Олександр Хурсов: «Добре, що чемпіонат Першої ліги розділений на два етапи»Экстра-лигаЕкстра-футзал-2018/19. Випуск 1Футзал в миреНаши за границей. Бондарь и Овсянников вновь забиваютПольшаУкраинские голы в Польше-1. Четыре бомбардира – пять головВетераныВетераны. Все победители и лауреатыКиевРуслан Хоботов став новим головою Федерації футзалу КиєваПольша​Польша. 1 тур. Сумской день в Экстраклассе (+ видео)Экстра-лигаЛьвів’янин Володимир Кардаш отримав нагороду від АФУПортугалияПортугалия-2018/19. Лучшие голы 1-го тураПервая лига Перша ліга: став відомий календар першого туруСборная УкраиныСемь игроков «Продэксима» вызваны в национальные сборныеИспанияИспания-2018/19. Лучшие голы, комбинации и сейвы 1-го тураРоссияРоссия. Суперлига. 3-й тур. Месть «Новой генерации» была страшнаПольшаРоман Смирнов: «Чемпионат будет сложным и интересным»

Валентин Вакула: «Хотілося б більше працювати разом з клубами та спільно розвивати футзал»

Інтерв'ю зі спортивним директором АФУ Валентином Вакулою


Прес-служба Асоціації футзалу України поспілкувалася зі спортивним директором АФУ Валентином Вакулою щодо футзального сезону, який добігає свого завершення та перспектив на новий сезон.

– Валентине Івановичу, футзальний сезон 2017/2018 років майже закінчився. Підбийте його підсумки.
– Так, цьогоріч залишилося провести лише фінал Кубка України серед жіночих команд. Щодо підсумків, то тут є позитивні, а також негативні моменти. Серед того, що можна занести до активу – 10 команд Екстра-ліги. На жаль, одеський «Юні-Ламан» знявся після 8-ми турів зі змагань у зв’язку зі зміною власників  клубу та спонсорів, не догравши навіть перше коло. Тому треба було переформатувати таблицю згідно з регламентом. Цей сезон ознаменувався великою кількістю несподіваних результатів та серйозною щільністю у турнірній таблиці. Зокрема, останній учасник плей-офф визначився лише у заключному турі та обійшов свого суперника лише за різницею забитих та пропущених м’ячів.

Деякі користувачі у соціальних мережах розмірковують з приводу того, що багато українських гравців виїхали за кордон. Однак, медаль завжди має два боки. Завдяки тому, що велика кількість гравців поїхали в іноземні чемпіонати, розкрилися молоді гравці, які отримали свій шанс. Тобто, ми отримали змогу побачити маленьких зірочок, які мають засяяти на рівні своїх клубів та збірної України.

Дуже важливим аспектом є медійна складова. Особливо це стосується співпраці з телеканалом «ХSport». Протягом сезону було показано багато матчів у прямому ефірі, підвищилась якість телевізійних трансляцій. Особливо хочу відзначити роботу у цьому напрямку МФК «Кардинал-Рівне».

Також необхідно згадати позитивні рухи з боку керівництва МФК «Титан» з Покровського. Після капітального ремонту було надзвичайно приємно бачити спортивну арену містечка. Також вперше всі матчі цього клубу було показано в прямому ефірі у мережі Youtube.

Всі матчі проходили згідно з календарем. Сезон в Екстра-лізі пройшов досить добре. Натомість, у Першій лізі клуби були розподілені на дві підгрупи по чотири команди у зв’язку з тим, що учасники здебільшого представляли східну та західну частини України. Такий формат чемпіонату не є достатньо цікавим, значно краще виглядав другий етап, куди кваліфікувалися по дві найкращі команди з кожної групи. На жаль, не обійшлося без неприємних ситуацій. Команді «МКВ» було зараховано поразку через власну необачність. У другому очному матчі між цими командами «АРПИ Запоріжжя» здобув виїзну перемогу та довів, що по праву здобув золоті медалі Першої ліги.

Не менш цікавими видалися змагання у Кубку України. До Фіналу Чотирьох знову потрапив учасник аматорських змагань, що вже стало певною традицією. Це досить добре. Наступного сезону я не вбачаю необхідності у тому, щоб змінювати формат Кубка. Це дає змогу аматорським колективам спробувати свої сили на тлі професійних клубів. Однак, ми завжди дослухаємося до більшості команд-учасниць.

–​ У Другій лізі цього сезону збільшилася кількість команд. Розкажіть про технічні аспекти проведення цих змагань.
– Якщо є якісні організатори на місцях – все проходить доволі просто. Друга ліга є всеукраїнським змаганням, однак, на стадії групового етапу команди змагаються за регіональним принципом, що дозволяє мінімізувати витрачений час та кошти. Команди, які взяли участь у Другій лізі залишилися досить задоволеними їхнім проведенням. Ми провели Фінал чотирьох та виявили чемпіона. Цього сезону у Другій лізі взяло участь 28 команд. Натомість, минулий сезон нараховував 19 учасників. Також маємо відзначити, що кількість регіональних груп збільшилася з п’яти до семи. Ці змагання максимально узгоджують інтереси команд-учасниць (як щодо термінів, так і щодо дат проведення матчів), однак, нині серйозно поступаються у рівні свого висвітлення. Дуже сподіваюся, що це є тимчасовим явищем.

Потрібно продовжувати працювати та розширювати географію і тоді буде ще цікавіше. Деякі кажуть, що АФЛУ є альтернативою цим змаганням. Я вважаю, що це лише підтримує розвиток футзалу в Україні, оскільки учасники Другої ліги мають нагоду впродовж сезону грати з командами сусідніх регіонів на всеукраїнському рівні. Якщо будуть паралельно тривати і АФЛУ, і Друга ліга – це лише призведе до збільшення кількості команд. Всі хочуть грати. Чим більше офіційних змагань, тим більше практики у футзалістів.  

–​ Розкажіть детальніше про причини технічної поразки одеського «МКВ»?
– Все доволі просто. Згідно з регламентом команди мають самостійно вести облік жовтих карток та зобов’язані самостійно контролювати цей процес. Гравець одеситів, який мав пропускати матч за перебір жовтих карток (прим. автора – матч 3-го туру «АРПИ Запоріжжя» – «МКВ» мав пропускати гравець одеситів Сергій Златов) провів зустріч на паркеті. У цьому є і певна об’єктивна причина. Незадовго до цієї зустрічі головний тренер одеської команди Роман Смирнов переїхав працювати до Польщі. Можливо, він не проінформував свого правонаступника. Можливо, і працівники асоціації не подумали, що варто попередити команду, аби вона з’ясувала чи є у неї дискваліфіковані гравці.

Сьогодні існує думка, що варто публікувати дані про дискваліфікації гравців. Це не є прерогативою Виконавчої дирекції асоціації. Ми лише контролюємо ситуацію, а дані про отримані картки своїми гравцями повинні бути безпосередньо у клубів. Це визначено регламентами змагань і Дисциплінарними правилами ФФУ. Велика кількість команд звертається до нас перед початком туру, щоб перевірити такі аспекти. Асоціація завжди готова допомогти, але писати про це на сайті я вважаю недоцільним, оскільки у разі будь-якої технічної помилки незрозуміло хто нестиме відповідальність. На мою думку, керівництво «МКВ» могло звернутися до нас після від’їзду тренера і просто попросити допомогти розібратися у ситуації з картками. На жаль, довелося прийняти таке рішення, адже саме так АФУ мусила вчинити за регламентом.

– Незабаром відбудеться фінал Кубка України серед жіночих команд і вже визначено місто, яке його прийматиме. Розкажіть як відбувається підготовка до цього турніру?
– До фіналу турніру потрапили київський «IMS-НУХТ» та харківська команда «Tesla». Було проведено конкурс, оскільки обидва учасники надали свої пропозиції щодо місця проведення фінального поєдинку. Президія АФУ підтримала варіант щодо проведення цієї зустрічі у Харкові. За останні декілька років жіночий футзал у Харкові набирає оберти. Дуже давно у Харкові не було сильної професійної жіночої команди. Матч відбудеться у Палаці спорту «Локомотив». Це арена міжнародного рівня. Єдине, що відзначу – це побоювання щодо кількості глядачів. Хочеться, щоб зал був заповненим. Ми контактуємо з клубом «Tesla» і його керівництво робить все від себе залежне, аби заповнити зал і провести матч на високому рівні. Було б добре, якби це допомогло залучити спонсорів та вболівальників на регіональному рівні.

– Розкажіть чому півфінальна стадія Кубка України серед жіночих команд складалася з одного матчу?
– Важко щось коментувати. Як спортивний функціонер я цього не розумію. Ми отримали лист від клубу «ПЗМС» щодо відмови від участі у півфінальних матчах проти команди «IMS-НУХТ». Як на мене, причини такого вчинку не є обгрунтованими. Я вважаю, що потрібно грати у футзал, а не шукати якісь неспортивні моменти та винних у власних поразках. Маю зазначити, що після цього листа велися перемовини щодо продовження участі полтавської команди у Кубку України. Клуб відмовився, тому Комітетом з проведення змагань було прийнято рішення зарахувати «ПЗМС» технічні поразки та зняти з подальшого розіграшу Кубка України серед жіночих команд. Таким чином «IMS-НУХТ» став фіналістом цього турніру.

– Як оціните футзальний сезон у жіночих змаганнях?
– Передусім, маю відзначити , що збільшилася кількість команд на всіх рівнях. Ми мали 9 команд у Вищій лізі та 10 команд у Першій лізі. Маємо три всеукраїнських змагання у різних вікових категоріях. Це є наочною демонстрацією розвитку жіночого футзалу. Якість та організація бажають кращого. Однак, ми перебуваємо на правильному шляху. Перед наступним сезоном ми збиратимемо представників команд та вирішуватимемо подальші завдання. Нині більшість підтримує розширення Вищої ліги або ж бодай збереження кількості команд, а зважаючи на це вже будуватиметься структура всієї піраміди жіночих змагань.

– Дайте оцінку того як в усіх лігах відбувається комунікація з клубами?
– Комунікація з клубами є нормальною. Я в якості спортивного директора постійно спілкуюся з начальниками команд. Завдяки комунікації можна вирішувати будь-які питання. Це і трансферні, і регламентні моменти, статистику вони отримують за підсумками кожного туру командам Екстра-ліги, а також учасникам іншим змагань за їхніми запитами. Це досить добре. Однак, слабкою є комунікація з боку клубів. Ми надсилаємо листи, пропонуємо проведення нарад президентів та інших представників команд, готуємося до цього, а з їхнього боку відсутня будь-яка реакція.

Наведу простий приклад. На початку квітня усім клубам Екстра-ліги був надісланий проект календаря та Регламенту на наступний сезон, а також проект Меморандуму етики та чесної гри для президентів. Було надано три тижні, щоб команди зі своїми спеціалістами обробили ці дані. Вчасно свою пропозицію надіслала лише «Енергія» і вона стосувалася арбітражу. З невеликим запізненням свої побажання відправив «Ураган». Жоден інший клуб своїх пропозицій не надав. Однак, потім коли ми підписуємо меморандуми, календарі та інші документи, асоціація починає отримувати велику кількість запитань від команд. Ми надсилаємо проекти регламентів і чекаємо на пропозиції та зворотний зв’язок. Хотілося б більше працювати разом та розвивати футзал разом, адже важко самостійно щось вирішити коли немає ані зауважень, ані пропозицій.

Дуже легко висловлювати у соціальних мережах певні образи. Натомість, конструктиву немає. Хотілося б обговорювати ці питання предметно і в офіційному спілкуванні. Хочеться, щоб на засіданнях збиралося не 3-4, а 10 президентів і ми спільно щось вирішували. На жаль, поки що належного зворотного зв’язку ми не бачимо.

– Розкажіть детальніше про систему обнулення карток на фінальних стадіях плей-офф Екстра-ліги та у Кубку України.
– Для того, щоб залучити більшу кількість якісних гравців та бачити більше глядачів на трибунах у матчах стадії плей-офф було вирішено обнулити всі картки за підсумками регулярного чемпіонату. На кожній стадії після трьох зароблених карток гравець попускав матч (навіть у наступній стадії), а якщо команда проходила до наступної стадії – картки підлягали обнуленню.

У Кубку України гравці попускали матч, отримавши дві жовті картки. Перед Фіналом Чотирьох клуби висловили невдоволення з приводу того, що гравці пропускатимуть вирішальні матчі і потрібно анульовувати картки перед півфінальною стадією. Як на мене, це не є правильним. Ми приймали колегіальне рішення з президентами клубів щодо обговорення регламенту. Окрім того, Дисциплінарні правила Федерації футболу України, які грунтуються на Дисциплінарних правилах УЄФА та ФІФА чітко розписують те, скільки разів і коли можна обнульовувати картки. Ці правила є у вільному доступі на сайті Федерації футболу України і кожен може з ними ознайомитися.

– Поділіться планами щодо проведення всеукраїнських змагань наступного сезону.
– Попередньо обговорювалася дата початку нового сезону. Він стартуватиме восьмого вересня матчем за Суперкубок України. Орієнтуємося на участь в Екстра-лізі 10 команд. За попередньою інформацією до 9 учасників попереднього сезону приєднається «АРПИ Запоріжжя». Загалом, внесення змін до формату Екстра-ліги не планується.

Додатково для учасників Екстра-ліги запропоновано впровадити нове змагання під назвою Кубок ліги, яке проводитиметься для клубів Екстра-ліги під час офіційних вікон збірної. Воно отримало попереднє схвалення від керівників клубів. Цей турнір дасть змогу командам проводити більшу кількість матчів протягом сезону.  

У Першій лізі орієнтуємося на 8-10 команд-учасниць. Однозначно розглядатимемо питання щодо зміни формату до позаминулорічного (гра у 2 кола між собою з роз’їздами). Також будемо обговорювати можливість проведення стадії плей-офф після завершення регулярного чемпіонату. Дата старту так само визначиться за підсумками спілкування з командами.

Стосовно Другої ліги. Працюємо над розширенням географії, збільшенням кількості регіональних груп та відповідно кількості команд. Регіональний етап буде розігруватися за звичною схемою (два кола з роз’їздами), а стадія плей-офф може зазнати змін, зважаючи на кількость команд.

Джерело -
Прес-служба Асоціації футзалу України

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2018 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.