Чемпионат ЕвропыКака: «Натурализация нужна не для чистого результата, а для развития футзала в стране»Чемпионат ЕвропыИтоги ЕВРО-2022Сборная УкраиныУ Києві відбулася зустріч журналістів із головним тренером та гравцями збірної УкраїниЧемпионат ЕвропыОлександр Косенко: «Приємно, коли підходили гравці і тренери інших команд, і казали, що у нас дуже гарна команда»Чемпионат ЕвропыЮрий Кобзарь: «Выступление Абакшина и Чернявского, игравших за любителей, говорит об огромном потенциале украинского футзала»Сборная УкраиныПетро Шотурма: «У півфіналі при пробитті пенальті взяв на себе відповідальність, як капітан»Чемпионат ЕвропыСергій Усаковський: «Хочу побажати Кака здоров’я та успіхів, а збірній Казахстану увійти в топчетвірку команд світу»Футзал в миреАргентина – переможець Копа АмерикаСборная УкраиныВасилий Симонов: «Желаю «Продэксиму» в ближайшем будущем гордиться воспитанниками херсонского футзала»Сборная УкраиныУболівальники зустріли збірну України по прильоті з Нідерландів в аеропорту БориспільЧемпионат ЕвропыПортугалия защитила титул и стала двукратным чемпионом ЕвропыЧемпионат ЕвропыІгор Чернявський: «Не кожна команда створює таку кількість гольових нагод біля воріт збірної Іспанії як ми»Кубок УкраиныParimatch Кубок України-2021/22: 1/8 фіналу. Матчі-відповіді. Результати, огляди, відеоЧемпионат ЕвропыІгор Корсун: «Ми працюємо саме заради таких емоцій, які були під час чемпіонату Європи»Чемпионат ЕвропыДмитрий Бербенцев: «Некрасивы высказывания диванных экспертов и лживых тренеров о нашей сборной и «Продэксиме»Чемпионат ЕвропыПетро Шотурма: «Ми зробили все, що могли, проте, думаю, у майбутньому ще скажемо своє слово»Футзал в миреКопа Америка-2021. День 6: Аргентина у фіналі зійдеться з ПарагваємЧемпионат ЕвропыОлександр Косенко: «Я хочу, щоб гравці самі повірили, що можна перемагати найкращі збірні»Чемпионат ЕвропыЄвро-2022. Україна поступилася Іспанії та посіла четверте місцеЧемпионат ЕвропыСергей Скорович: «Для победы в финале нужно выложиться без остатка»

Олександр Косенко: «Приємно, коли підходили гравці і тренери інших команд, і казали, що у нас дуже гарна команда»

Головний тренер збірної України з футзалу Олександр Косенко дав інтерв'ю за підсумками виступів команди на чемпіонаті Європи

Фото: пресслужба УАФ

На чемпіонаті Європи з футзалу, який нещодавно завершився в Нідерландах, збірна України вперше за 17 років змогла пробитися до топ-4 найкращих команд континенту. Стартувавши з поразки від Нідерландів, «синьо-жовті» обіграли Сербію і завдяки перемозі сербів над Нідерландами зуміли вийти з групи.

У чвертьфіналі Україна здолала збірну Казахстану, яка останнім часом входить до топ-збірних, а у півфіналі дала битву Росії. На жаль, за рахунку 2:3 капітан збірної України Петро Шотурма не реалізував пенальті на останній хвилині матчу, а після цього підопічні Косенка не реалізували ще один момент, щоб зрівняти рахунок. В поєдинку за третє місце проти Іспанії, з якою наша збірна історично грає дуже важко, нашій команді не вистачило ні сил, ні емоцій. Однак навіть четверте місце на першості континенту – це величезний успіх для українського футзалу.

— В стартовому матчі на Євро збірна України досить несподівано поступилася Нідерландам. Не очікували такого спротиву від господарів турніру?
— Ми серйозно готувалися до поєдинку проти Нідерландів. У них досить потужна команда. У Нідерландів є гравці, які виступали в чемпіонаті Італії. Це не аматори, як дехто говорить. Загалом, Нідерланди дуже додали в плані тактики, а з технікою у них і так порядок. Їхній тренер колись сам грав, і він добре підготував команду. Але ми були готовими до цього. Що трапилося на початку другого тайму? Я і сьогодні не можу дати відповідь на це питання. Два м’ячі, які ми пропустили, вибили нас із колії, ми перестали грати в ту гру, в яку грали в першому таймі. Але це не тільки проблема цього матчу. Пропущені голи на нас серйозно впливали упродовж усього турніру. Ми втрачали ігровий ритм, починали переживати за результат. Тобто переставали грати в ту гру, в яку можемо грати. В матчі проти Нідерландів це проявилося найсильніше. Трохи рахунок скоротили, але зрівняти не вдалося. Хоча ми розуміли, що навіть нічия нам дуже сильне допоможе в плані турнірної боротьби.

— Під час матчу із Португалією ви слідкували за тим, як розвиваються події у матчі Нідерланди – Сербія?
— Так, безумовно.

— Що подумали, коли Нідерланди повели в рахунку 2:0?
— Подумали, що нам треба вигравати в Португалії. Коли там рахунок став 2:0, у нас було 0:0. Ми розуміли, що нам потрібна лише перемога. Коли ми пропустили гол, у паралельному матчі серби вже вели 3:2. Але ми все одно грали до останньої секунди і хотіли перемогти.

— Після поразки Нідерландам для України, по суті, кожен наступний матч на Євро був як фінал. Усвідомлення того, що відступати немає куди, мобілізувало команду?
— Я дуже вдячний хлопцям, що це не стало для них додатковим тягарем. Їм це, навпаки, додало сил та емоцій. Нас залишилося мало, не було можливості проводити ротацію, але хлопці витримали. Я їм дуже за це вдячний.

— Якщо абстрагуватися від результату і оцінювати лише якість гри. Який матч вдався найбільше? Або, можливо, ви можете виокремити відрізки гри в декількох поєдинках?
— Ідеального в світі не існує. У будь-якої команди у грі є хороші моменти, але є й ті, над якими потрібно працювати. Ми не є винятком. По самовіддачі та емоційній складовій до хлопців немає питань. В кожному матчі хлопці билися. По відрізкам матчів зараз не можу сказати – це потрібно переглядати. Єдине, можу сказати, що в поєдинку із Росією не вдався початок матчу. Це однозначно.

— Як ви вирішували для себе, коли переходити на гру з п’ятим польовим гравцем? Той же Казахстан у матчі з нами отримав три мячі у порожні ворота. І ми, хоч і забивали у більшості, але і пропускали…
— Ми ще до матчу плануємо, що будемо грати в п’ять польових, якщо щось піде не так. Це все вирішується по ходу гри разом з асистентами, також ми спілкуємося з хлопцями щодо того, як вони почуваються на майданчику. Завдяки такому спілкуванню легше прийняти важке рішення.

— Вже в Нідерландах збірна України зіштовхнулася із проблемою коронавірусу. Наскільки карантин вплинув на команду?
— Ми туди приїхали здоровими, з тестами. Однак вже в Нідерландах хлопці підчепили хворобу. Педяш перехворів безсипмтомно, Журба не хворів, але жив в одному номері з Педяшем, тому теж був на самоізоляції. Радевич перехворів найважче, деяка слабкість була у Разуванова. Гравці з усіх команд, які хворіли, жили на окремому поверсі в готелі.

— Що ви винесли для себе як тренер винесли з континентального форуму?
— Це, безумовно, великий досвід. Я вперше, як тренер, потрапив до топ-4 на чемпіонаті Європи. Приємно, коли підходили гравці і тренери інших команд, і казали, що у нас дуже гарна команда. Тренер збірної Іспанії підійшов і з посмішкою каже: «Я очікував, що буде важка гра. Ми з вами завжди важко граємо. Я вас ненавиджу» (посміхається).

— З Іспанією ви намагалися грати першим номером. Наша збірна готова до цього?
— З Іспанією важко грати від контролю м’яча, бо вони намагаються м’яч нікому не віддавати. Ми намагалися нав’язати їм свою гру. Гра проходила на зустрічних курсах: ми не хотіли засиджуватися біля своїх воріт – намагалися відповідати атакою на атаку суперника.

— Майже у всіх топ-збірних на Євро-2020 були натуралізовані гравці. Як ви ставитеся до залучення легіонерів?
— Я вважаю, що це – неповага до власних гравців. Ми виховуємо молодь, яка має розуміти, що матиме можливість зіграти за національну команду. Можливо, якийсь результат швидкий на окремих турнірах натуралізовані гравці і можуть принести, але це не є гарантією того, що ти перемагатимеш. Тому наразі це питання ми не розглядаємо.

Джерело - Сергій Циба, Sport.ua 

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2016-2022 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.