Первая лига Первая лига. 8-й тур. LIVE!ВетераныВетераны "40 плюс". Этап 1. День 3. LIVE!КазахстанЛев Кім: «Ми знаємо, що українські колеги завжди готові люб’язно нас прийняти»Екстра-ліга (U-16). 8-й тур. LIVE!ВетераныВетераны "40 плюс". Этап 1. День 2. Пять разгромов и драматичная ничьяЧемпионат ЕвропыТелеканали «Футбол 1»/«Футбол 2» покажуть Чемпіонат Європи з футзалу 2018Андреев и Пустота. Часть 2. Королевство кривых зеркалЧемпионат ЕвропыСборная Казахстана по футзалу прибыла в КиевАссоциация футзала УкраиныАсоціації футзалу України та Казахстану підписали Угоду про співпрацюВетераныВетераны "40 плюс". Первый этап. День первый: уверенные победы фаворитовЗакарпатскаяФутбольно-аналітична програма "Час футболу"Экстра-лигаТарас Кузь: «На Євро збірній під силу дійти до півфіналу» Экстра-лига«Сокіл» у Польщі: перемога та нічия (+відео)ХмельницкийСергій Голов та Святослав Самусь: «Завдання на сезон – стати чемпіонами»Футзал в мире22.30 Португалия - Таиланд. LIVE!Ассоциация футзала УкраиныКомітет дитячо-юнацького футзалу провів чергове засіданняВетераныВетераны "40 плюс": четыре претендента и один бразилец!Кубок Украины«Екстра-футзал»: випуск № 17ВинницкаяФутбольний Тиждень 280 від 24.01.2018Сборная УкраиныУкраїна – ІнБев/НПУ: передостання репетиція перед Євро

Олександр Косенко: "Просто так ніхто не посунеться і не звільнить нам місце у півфіналі Євро"

Ексклюзивне інтерв'ю із наставником нашої футзальної збірної від сайту ua-football.com


За тиждень у Словенії стартує фінальна частина чемпіонату Європи з футзалу. Українська збірна на останніх чотирьох континентальних турнірах стабільно виходила з групи, проте завершувала свій шлях після першої стадії плей-офф - 1/4 фіналу. Наприкінці минулого тижня "жовто-сині" зібралися на завершальний перед турніром збір, а вже завтра проведуть один із двох спарингів - проти "Інбев/НПУ". 27 числа українці зустрінуться зі збірною Казахстану, після чого нашу команду очікує виліт до Словенії. Про останні новини з табору збірної, комплектацію, тенденції та надії Олександр Риженко поговорив із наставником національної збірної Олександром Косенком.

- Які останні новини? Всі в строю?
- Всі в строю. Поки не плануємо нікого довикликати. Будемо працювати з тими, кого викликали.

- Який настрій у хлопців після кубкових матчів?
- По різному. Але, я думаю, пройде час, всі проймуться збірною і забудуть клубні справи. Тому будемо з усіма спілкуватися, розмовляти.

- Над чим в першу чергу працюватимете до старту Євро?
- Над взаєморозумінням, награвати зв'язки. Це основний момент. Щоб хлопці притерлися один до одного. Це найголовніше, тому що часу не так багато. В принципі, багато хлопців один з одним грають [в чемпіонаті], тому будемо використовувати якісь клубні зв'язки.

- Що можете сказати про суперників українців по групі?
- На Євро слабких команд вже не буває. Як би це банально не звучало, але так і є. Румуни завжди були технічною, самобутньою командою. Вони можуть будь-якому супернику нерви попсувати. Плюс вони взяли кілька бразильців. Тому буде непросто.

Ну, а Португалія - це один із грандів європейського футзалу на чолі з Рікардіньо. Буде цікаво зіграти з ними.

- Дуже широку дискусію викликав список запрошених вашим тренерським штабом гравців. Наприклад, чемпіон України - "Продексім" - представлений одним Ципуном, поточний лідер дивізіону - "Титан" - взагалі нікого не делегував до збірної. Зате з останньої команди ліги, "Урагану", прибуло відразу двоє. Як підбирали склад?
- Ми викликаємо гравців, які підходять нашому тренерському погляду. На наш погляд. Суб'єктивний погляд. Ми нікому не нав'язуємо свою точку зору. Перед нами стоять завдання, ми хочемо їх виконати. На нашу думку, це найсильніші гравці.

Одна людина вважає так, друга - інакше. До іншого тренеру були б питання, чому викликали інших гравців. Я зараз не буду розглядати окремо кожного, у кого які сильні сторони. У кожного тренера своє бачення, своє розуміння. Це нормально. Інший тренер викликав би гравців під своє бачення. Ми бачимо так: викликали тих гравців, які, на наш погляд, у даний момент непогано зіграють на Євро.

А там тільки час покаже, чи праві ми чи ні. Невдало виступимо - підуть розмови. Це природно. Добре зіграємо - скажуть, що все правильно робимо. Будемо старатися і розраховуємо на тих хлопців, яких викликали до збірної.

- Раніше збірну практично на сто відсотків представляли гравці українського чемпіонату, зараз "розкид" став трохи ширший. Як вважаєте, це плюс для збірної?
- Якщо гравці виступають в сильному чемпіонаті, вони, природно, прогресують, кожну гру проводять на максимумі. Тільки граючи в хорошому, сильному чемпіонаті можна прогресувати, надалі зростати як футболісту. Зараз деякі хлопці роз'їхалися, але ми все одно на них розраховуємо.

У нас не так багато "легіонерів", насправді. Так, більше, ніж зазвичай. Так складається життя, що виїжджають люди за кордон, а добре це чи погано - знову ж таки, все залежить від рівня чемпіонату та рівня гри.

- У чому для вас відрізняється цей Євро від попереднього?
- За очікуваннями хотілося пробитися якомога далі. Не програти, як на минулому Євро за три десятих секунди [наша збірна пропустила гол від Сербії під звук сирени].

Завжди очікуєш чогось хорошого і позитивного. Хочеться виступити якомога краще і пройти якомога далі. А як буде, гра покаже.

- Останні секунди фатального матчу із сербами у вас часто перед очима стоять?
- Спочатку було, часто згадувалося. По гарячих слідах практично кожен день думав, чому так сталося. Значить, не дограли до кінця. Для нас це дуже великий урок, що грати потрібно навіть не до останньої секунди. Буває таке, що і після сирени м'яч залітає у ворота і зараховується. Треба грати поки суддя не свиснув.

З часом вже відпускає. Не будеш же весь час жити минулим. Зараз потрібно постаратися правильно винести уроки з того матчу.

- У вас є досвід фіналів чемпіонатів Європи, правда, в якості гравця. Чого не вистачає нинішній збірній, щоб підібратися до досягнення команди початку 2000-х років?
- Важко сказати, чого не вистачає. Якби знали, напевно, все зробили для того, щоб вистачало і пробилися б до фіналу. Треба продовжувати працювати, тренуватися, удосконалювати майстерність: командну, індивідуальну. Кожен день, кожну годину. Якщо ми будемо жити цим, працювати, прогресувати, тоді зможемо вийти до фіналу. По-іншому у фінал чемпіонатів Європи не пробиваються. Напевно, це не тільки у футзалі, а скрізь у спорті так: треба проробити величезну роботу, досягти високого рівня майстерності, щоб дійти до вирішального матчу.

- Які сильні сторони ви б могли виділити у нинішній збірній України?
- На мій, знову ж таки, чисто суб'єктивний погляд, збірна України - це симбіоз працездатності і непоганого технічного оснащення. Не віртуозного, як у бразильців, але достатній рівень техніки у нас є, щоб втілювати ідеї в життя. Тому нам треба поєднувати працездатність з технічною майстерністю - знайти ту золоту середину, щоб ми не перегравали, але в той же самий час не били по трибунам.

Плюс командний дух. Без нього, напевне, не тільки збірна України, а й будь-яка команда нічого не досягне.

- У даний момент в українській Екстра-лізі немає стабільного лідера. "Продексім" минулого року виграв чемпіонат, хоч не був лідером регулярного сезону. Зараз Херсон взагалі тільки в середині таблиці, а лідирує "Титан", який рік тому, по суті, ні на що не претендував. Таке "розмаїття" на вершині таблиці в плюс для збірної?
- Візьмемо ігри Кубка України [напередодні паузи на Євро українські клуби проводили матчі 1/8 фіналу Кубка]. Зустрічалися перший в Екстра-лізі "Титан" і останній там же "Ураган". Івано-франківці переграли лідера на його полі. Це говорить про те, що у нас кожна з дев'яти команд Екстра-ліги може обіграти кожну.

Зараз у нас немає явно вираженого лідера. Хто краще на даний момент готовий, той і перемагає. Один місяць одна команда на ходу, інший - інша. Лідери змінюються. Напевно, цим і цікавий чемпіонат.

Ну, а в плані, що немає явно вираженого лідера, це нормально. Це весь час тримає гравців в тонусі, не дає їм розслабитися, на кожну гру треба виходити в оптимальній формі. Немає явних аутсайдерів, проти яких можна вийти і зіграти в півноги.

- Чи ставило керівництво Асоціації завдання дістатися до певної стадії?
- У нас ще буде збір [він відбувся вже після інтерв'ю]. Нам ньому нам повинні озвучити завдання безпосередньо на чемпіонат Європи. В процесі підготовки, зрозуміло, озвучувалося, щоб ми пройшли якомога далі, а зараз конкретно повинні сказати.

Зрозуміло, хочеться потрапити до фіналу. Напевно, всі хочуть на чемпіонаті Європи потрапити до фіналу, просто так туди не приїжджають. Перед нами завдання поставлять - постараємося його виконати.

- Чи є у футболістів збірної якийсь фінансовий стимул "вмирати" за результат на чемпіонаті Європи?
- От якраз на цих зборах повинні озвучити, яка премія нас очікує. Думаю, вона буде тільки за виконання результату. Це виходячи з досвіду минулих чемпіонатів: тільки за виконання результату, прохід чвертьфіналу, півфіналу, а просто за вихід з групи нічого не буде. Напевно, знову ж таки.

Невихід з групи - це буде поганий результат. Завдання-мінімум - це вихід з групи. Сенс їхати на чемпіонат Європи і не виходити з групи? Хоча, зрозуміло, все може статися.

- Збірна стабільно в останні роки виходить з групи і так само стабільно вилітає в 1/4-й. Чи немає якогось психологічного бар'єру у команди, що ніяк не вдається пройти до півфіналу?
- Якщо не вдається, напевно, можна і так говорити. Якщо б це було один-два рази, а так вже протягом багатьох років [чотири рази поспіль] і до нашого тренерського штабу, і зараз.

Мабуть, є свого роду психологічний момент. Тим більше, то за три десятих пропустимо, то шостий фол заробимо на чемпіонаті світу. Не знаю, чому так відбувається. Значить, треба більше працювати, щоб подолати стадію. Щоб пройти кожен рубіж і залізти ще вище, треба вкладати ще більше зусиль. Просто так ніхто не посунеться і не скаже: "Ось, проходьте до півфіналу". Потрібно проявляти надзусилля і показувати максимум своїх можливостей, тоді тільки можна пробитися далі.

Фото - Павло Курбанов

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2017 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.