Экстра-лигаАндре Броканело: «Эта команда обязана побеждать во всех соревнованиях»ТурнирыКубок Водяна-2021. ПревьюЖенский футзал«Леонас - Университет Драгоманова» представил двух новичковБеларусьУчита переходит в «Столицу»Чемпионат ЕвропыСтали известны подробности жеребьевки отборочного раунда ЕВРО U19Детский футзалПідсумки засідання Комітету ДЮФ АФУ: Суперкубок України і заборона на вкидання м’яча за центр майданчику під час ударів від ворітПольшаСторожук и Перкович – из «дьяволов» в «драконы»Первая лига Іван Скіцко – головний тренер «Славути»Турниры«Яско» – переможець «Odessa Open Cup-2021». WeekendЭкстра-лигаІгор Черненко: «Особисто мені соромно, коли ми приймаємо наших суперників у педуніверситеті, але інших варіантів немає»БеларусьЭдимар – новый игрок «Столицы»Бразилия«Магнус» – обладатель Кубка Бразилии-2021Аматоры«Odessa Open Cup-2021». Weekdays. Огляд матчів другого ігрового дняЭкстра-лига«ХІТ» завершив тренувальний збір в УжгородіИспанияМигелин: «Я хочу чувствовать себя игроком, а не пенсионером»Экстра-лига«ДЕ ТРЕЙДИНГ» завершил первый этап подготовки к Экстра-лигеФутзал в миреСборная Ирана – победитель Continental Futsal Championship-2021РоссияИван Мельников: «Мы будем придерживаться своей модели»ПольшаВиталий Лисниченко переходит в «AZS UW DARKOMP Wilanów»БеларусьБарбозинья – игрок «Столицы»

ФК «Енергія» — 20 років: успіхи команди

До 20-річчя львівської «Енергії» вийшов друком буклет, присвячений успіхам команди. До вашої уваги частина матеріалів цього видання.


Переглянути повну електронну версію буклету, з фотографіями та статистикою всіх гравців, Ви можете тут: https://issuu.com/lviv.oblenergo/docs/buklet_energiya_2021_2_ 

СТВОРЕННЯ «ЕНЕРГІЇ»

Клуб заснували 1 червня 2001 року з ініціативи керівників «Львівобленерго» — Олександра Сагури та Володимира Матвіїшина. Перед цим львівські енергетики вдало виступили на турнірі серед енергетичних компаній у Запоріжжі. В той час футзал починав набирати популярність в Україні, тож з’явилась ідея створення професійного клубу. І перед новою командою одразу ж поставили максимальні завдання.

Сезон 2001-2002 років «Енергія» розпочала у Першій лізі Чемпіонату України. Головним тренером енергетиків став Володимир Когут, у минулому відомий футболіст СКА «Карпати». Новоствореній команді було непросто вперше виступати на професійному рівні.

У стартовій офіційній грі, яка відбулась 13 жовтня 2001 року, львів’яни поступились київському «Метрополітену». Але після цього енергетики здобули чотири перемоги поспіль. Зрештою за підсумками регулярного чемпіонату «зелено-білі» посіли третє місце, що дало можливість взяти участь у фінальному раунді. Тут «Енергія» здобула п’ять перемог у шести матчах і «срібло» Першої ліги. Ця позиція дозволила львівським енергетикам розпочати новий сезон у Вищій лізі.

У найвищому дивізіоні команда не одразу дісталась до п’єдесталу. Але впевнено прогресувала і крок за кроком прямувала до мети. «Енергія» впритул наблизилась до трійки призерів, двічі посідала підсумкове четверте місце та двічі виходила до фіналу Кубка ліги. Врешті наполеглива праця принесла результати.

Перше «срібло»

У сезоні 2005-2006 у Вищій лізі брало участь одразу 17 команд. Попри непростий старт у чемпіонаті «Енергія» під керівництвом тренера Тараса Вонярхи видала блискучу переможну серію, здобувши 11 перемог поспіль. Зрештою львівські енергетики офіційно оформили «срібло» в Івано-Франківську в матчі з принциповим суперником — «Ураганом».

Львів’яни перемогли в енергетичному дербі з рахунком 5:2 завдяки дублю Андрія Паршикова, голам Сергія Піддубного, Олександра Бондаря та Віталія Брунька. Так «Енергія» вперше у своїй історії стала срібним призером чемпіонату.

Окрім цього, «Енергія» вийшла до фіналу Кубка України, де дала бій чемпіону і найсильнішій команді того часу в Україні — донецькому «Шахтарю», підсумковий рахунок матчу 3:3. Фортуна посміхнулась «гірникам» лише у серії пенальті.

Кращим бомбрадиром «Енергії» у «срібному» сезоні став Валерій Легчанов, сьогодні — головний тренер команди.

«ЕНЕРГІЯ» — ЧЕМПІОН УКРАЇНИ!

Перше «золото»


Після завоювання «срібла» перед «Енергією» могло бути лише одне завдання — чемпіонство. У сезоні 2006-2007 команду очолив відомий український фахівець Юрій Кобзар. Його помічником став колишній гравець команди Микола Сич. На старті чемпіонату «Енергія» провела виграшну серію з десяти матчів. Окрім цього, «зелено-білі» перемогли основного конкурента за «золоті» нагороди — чинного чемпіона донецький «Шахтар». Причому енергетики вкотре продемонстрували свій міцний характер, адже поступаючись з різницею у три м’ячі команда здійснила камбек і перемогла 4:3.

Звитяга над чинним чемпіоном додала впевненості «зелено-білим». Львів’яни продовжили здобувати перемоги, тоді як конкуренти втрачали очки. Ключовим поєдинком, що суттєво наблизив «Енергію» до чемпіонства, стала виїзна перемога над донецьким «Шахтарем» на другому етапі чемпіонату. Енергетики здолали донеччан з рахунком 6:3, а хет-трик оформив тодішній капітан команди Валерій Легчанов.

А вже за вісім днів, 20 травня 2007 року, у львівському дербі проти «ТВД» енергетики здобули перемогу 3:1 завдяки голам Андрія Паршикова, Віталія Брунька та Валерія Легчанова, і стали недосяжними для суперників у турнірній таблиці.

«Енергія» вперше у своїй історії стала чемпіоном України. Здобуття золотих нагород стало справжнім святом не лише для команди енергетиків, а й усього Львова. З перемогою «Енергію» особисто привітали перші особи міста та області.

Друге «золото»

Втриматись на вершині завжди непросто, потворний шлях до тріумфу часом суттєво важчий, ніж дебют. «Енергія» заслужено стала одним із лідерів українського футзалу і головним претендентом на нагороди. Зрештою у сезоні 2007-2008 року енергетики вдруге здобули «срібні» медалі, пропустивши вперед лише донецький «Шахтар».

У наступному чемпіонаті команда не виконала поставленого перед нею завдання, тож керівники клубу пішли на безпрецедентний крок. Після чергової втрати очок і ще й у матчі з принциповим суперником — івано-франківським «Ураганом», «Енергія» відмовилась від співпраці з більшістю іменитих футзалістів. Догравала першість здебільшого молодь команди, як результат — десяте місце.

Після перезавантаження колективу, який тепер очолював Микола Сич, енергетики у сезоні 2009-2010 вперше приміряли «бронзові» нагороди. А в чемпіонаті 2010-2011 знову відбулись суттєві зміни: до складу «Енергії» приєднались гравці іншої львівської команди, чинного чемпіона — «Тайму», який через фінансові труднощі не зміг продовжити змагання. Об’єднаним колективом керував відомий фахівець Станіслав Гончаренко. Проте енергетики зупинились за крок до «золота», здобувши друге місце.

Врешті у сезоні 2011-2012 «Енергія» знову піднялась на вершину. «Зелено-білі» зуміли оформити золотий дубль — вибороти титул переможця чемпіонату, який проходив під егідою новоствореної організації «Екстра-ліга», та стати володарями Кубка України.

Шлях до успіх був непростий: команда Станіслава Гончаренка здобула 17 перемог, 5 разів зіграла внічию та двічі поступилась. Питання володаря «золотих» нагород було відкритим до завершального туру чемпіонату.

У заключному матчі Екстра-ліги «зелено-білі» приймали вдома «Єнакієвець». Енергетик Сергій Тригубець відкрив рахунок, проте гостям вдалось доволі швидко його зрівняти. Але налаштовані на вирішальну гру енергетики забили у ворота суперників ще чотири голи: двічі відзначився Олександр Бондар, а також Максим Павленко та Сергій Коваль. У результаті львів’яни здобули перемогу з рахунком 5:2. Таким чином енергетики випередили харківський «Локомотив» на один бал у турнірній таблиці.

«Енергія» вдруге у своїй історії стала чемпіоном України, причому знову зробила це вдома перед своїми вболівальниками, які розділили разом з командою радість перемоги.

Третє «золото»

У сезоні 2012-2013 «Енергією» почергово керували три наставники. Зрештою головним тренером команди став відомий у минулому футзаліст Олександр Косенко, який згодом очолив збірну України, а граючим тренером «зелено-білих» став Максим Павленко. Під керівництво цього тандему львів’яни здобули третє місце у чемпіонаті. У «бронзовій» серії «Енергія» здолала луганський ЛТК. У першій грі енергетики зазнали поразки, зате у наступних трьох матчах переконливо перемогли «телефоністів».

Наступного сезону «Енергія» зупинилась за крок до повторення чемпіонського успіху. У півфіналі плей-оф команді Олександра Косенка вдалося пройти «Єнакієвець». А ось у фінальних матчах «зелено-білі» поступились «Локомотиву» і, як результат, стали володарями «срібних» нагород.

В Екстра-лізі сезону 2014-2015 року основу «Енергії» склали лише львівські виконавці. Енергетики зіграли у «малому» фіналі — серії матчів за третє місце, де зустрілись з принциповим суперником івано-франківським «Ураганом». Львів’яни перемогли тричі поспіль в енергетичному дербі і здобули «бронзу».

У 2016 році «Енергія» відзначала 15-річчя з часу створення клубу. І саме у сезоні 2015-2016 енергетики здобули третє чемпіонство у своїй історії. На шляху до фіналу «зелено-білі» здолали «Ураган» та херсонський «Продексім». 

У вирішальних матчах плей-оф команда Максима Павленка зустрічалась з харківським «Локомотивом». Чемпіонська серія вийшла фантастичною за напругою та драматичною за розв’язкою. Перший поєдинок завершився з рахунком 3:2 на користь «Локомотива» , другий матч — 2:3 на користь «Енергії», третій матч — 0:6 на користь харків’ян, неймовірний «камбек» львівських енергетиків у четвертому матчі — 5:2. Вирішальний п’ятий поєдинок відбувся у Харкові.

У ключовому матчі за «золото» енергетики відзначились першими, вели в рахунку 3:1 завдяки дублю Миколи Грицини та голу Тараса Кузя. Проте наприкінці основного часу зустрічі «Локомотив» пішов вперед з п’ятим польовим і зумів вирівняти ситуацію. Таким чином доля «золота» мала визначитись в овертаймі.

Після камбеку на останніх хвилинах залізничники мали б мати психологічну перевагу. Але львівські енергетики були іншої думки. У додатковий час Микола Грицина і Сергій Коваль встановили остаточний рахунок — 5:3 на користь «Енергії».

Далі було тріумфальне повернення до Львова, зустріч із вболівальниками, урочисте нагородження Чемпіонів України і відзначення 15-річчя «Енергії».

Після здобуття чемпіонства команду очолив Валерій Легчанов, багаторічний капітан і кращий бомбардир в історії «Енергії». Незважаючи на доволі серйозні кадрові втрати та прогнози скептиків, енергетики двічі поспіль здобули «срібло» чемпіонату.

У сезонах 2016-2017 та 2017-2018 «Енергія» виходила до фіналу плей-оф, «вибиваючи» у півфіналі одного з основних конкурентів — київський «ХІТ». Проте у вирішальних матчах з херсонським «Продексімом» фортуна відверталась.

Зрештою «Енергія» поквитались з «мельниками» у 2018 році, здобувши перемогу над херсонцями у матчі за Суперкубок.

ЄВРОПЕЙСЬКА АРЕНА

2007


Перемога в чемпіонаті України 2006-2007 дала право «Енергії» на участь у Кубку УЄФА. Львівські енергетики дебютували на європейській арені у 2007 році в Болгарії у місті Варна. Тут «зелено-білі» зустрілись з потужною португальскою «Бенфікою», болгарським «Пікаділлі», який приймав основний раунд на своєму майданчику, та вірменським «Політехніком».

Перший матч львів’яни провели проти господарів. Енергетики не залишили жодних шансів «Пікаділлі» — 10:1 на користь «зелено-білих». У другому турі «Енергія» впевнено здолала вірменський «Політехнік» 11:2, забезпечивши собі вихід з групи.

Португальська «Бенфіка» була фіналістом Кубка УЄФА сезону 2003-2004, тож міжнародного досвіду команді з Лісабона не бракувало. Проте «Енергія» гідно протистояла фавориту. Поступаючись 0:2, енергетики зуміли зрівняти рахунок завдяки дублю Дениса Овсяннікова. На перерву команди пішли за нічийного результату, а в другому таймі португальцям все ж вдалося довести матч до перемоги. Тим не менше енергетики здобули право на участь в елітному раунді Кубка УЄФА.

Наступний етап приймала російська «ВІЗ-Сінара» у місті Єкатеринбурзі. У стартовому поєдинку «Енергія» зустрілась саме з господарями, які згодом цього сезону стали переможцями Кубка УЄФА. Поступаючись 0:2 львів’яни зуміли на 39 хвилині скоротили відставання завдяки голу Сергія Якуніна і були близькими до того, аби зрівняти рахунок. Все ж мінімальну перемогу здобула «ВІЗ-Сінара».

У другому матчі елітного раунду «Енергія» перемогла ізраїльський «Хапоель-Іроні». Чемпіон Ізраїлю добре зіграв на контратаках, проте клас енергетиків все-таки був вищим — 4:3 на користь львів’ян. За «Енергію» дублем відзначився Віталій Брунько, а також Олександр Кондратюк та Андрій Паршиков.

Завершальний поєдинок «зелено-білі» проводили проти румунської «КІП-Дева», яка у попередньому розіграші Кубка УЄФА здолала донецький «Шахтар». Зустріч вийшла рівною і багатою на голи, проте перемогу святкували румуни — 3:4. Авторами забитих м’ячів у складі енергетиків стали Андрій Паршиков, Валерій Легчанов та Сергій Якунін.

2012

«Золоті» нагороди чемпіонату 2011-2012 дозволили «Енергії» вдруге спробувати свої сили на міжнародній арені. Спершу енергетики зіграли в основному раунді Кубка УЄФА, який відбувся у чеському місті Хрудім. Суперниками «зелено-білих» стала місцева команда «Ера-Пак», румунський «Тигру-Муреш» та боснійський «Леотар».

У стартовому матчі проти господарів львів’яни мінімально поступились і ускладнили собі завдання на вихід з групи. За рахунку 0:2 енергетики зуміли зрівняти рахунок завдяки голам Максима Павленка та Дмитра Бондаря. Проте «Ера-Пак» наприкінці поєдинку зумів забити третій переможний м’яч.

У другій зустрічі енергетики реабілітувались, відправивши шість голів у ворота «Тигру-Муреш». Відзначились Ільдар Макаєв, Сергій Коваль, Валерій Легчанов, Денис Овсянніков, Степан Струк та Максим Павленко. Підсумковий рахунок матчу — 6:3 на користь «Енергії».

Завдяки впевненій перемозі у третьому матчі над боснійським «Леотаром» з рахунком 6:2 «зелено-білі» здобули путівку до наступного етапу. Авторами голів у цій зустрічі стали Максим Павленко, Валерій Легчанов, Павло Пічкуров, Сергій Чепорнюк та Денис Овсянніков.

Елітний раунд Кубка УЄФА приймало іспанське місто Мурсія. Енергетикам протистояли чемпіони Іспанії — «Ель Посо Мурсія», Росії — московське «Динамо» та Латвії — «Нікарс».

У першому поєдинку «Енергія» зустрілась з господарями турніру. Перша частина зустрічі була повністю за іспанцями, які відзначились п’ять разів. Але енергетики відновили інтригу в матчі. Наприкінці першого тайму Сергій Коваль забив гол «у роздягальню», а в другій половині зустрічі Денис Овсянніков та Максим Павленко ще більше скоротили відставання.

Все ж «Ель Посо Мурсія» зуміла довести матч до перемоги, відзначившись наприкінці зустрічі у порожніх воротах львів’ян. Поєдинок проти «Динамо» теж виявився невдалим. «Зелено-білі» пропустили п’ять голів, не забивши жодного.

Зрештою львів’яни здобули перемогу у матчі з латвійським «Нікарсом» — 3:1. У цьому поєдинку дублем відзначився Максим Павленко, ще один гол в активі Ільдара Макаєва. Таким чином «Енергія» завершила виступи в елітному раунді Кубка УЄФА на третьому місці у своїй групі.

2016

Завдяки третьому підкоренню чемпіонської вершини «Енергія» не лише здобула право на участь у Кубку УЄФА, а й можливість влаштувати справжнє футзальне свято у Львові. Спілка європейських футбольних асоціацій позитивно відповіла на заявку львівського клубу на проведення основного раунду єврокубків у 2016 році. Тож окрім підготовки команди до ігор, енергетики мали вирішити чимало організаційних питань, аби належно провести турнір, забезпечити комфортні умови командам і вболівальникам.

У першому єврокубковому поєдинку енергетики зустрілись з чемпіоном Франції «Кремлін-Бісетр Юнайтед». Хоча львів’яни пропустили першими, зуміли швидко відігратися, змусивши суперників зрізати м’яч у власні ворота. А далі Роман Кордоба, Тарас Кузь і Олег Легендзевич довели матч до переконливої перемоги — 4:1.

Після цього енергетики суттєво ускладнили для себе ситуацію, поступившись словенському «Брезьє Марібор» — 2:6. Дублем у цьому матчі відзначився Олег Легендзевич. І хоча рахунок на табло не зовсім відповідав тому, що відбувалось на майданчику, три очки здобув саме чемпіон Словенії.

Вирішальний поєдинок групового етапу у Львові енергетики проводили проти чемпіона Угорщини «Ето Футзал Дьор». Аби пройти далі «зелено-білим» достатньо було зіграти внічию. Однак фортуна цього дня відвернулась від команди. Можливо, «злий жарт» зіграв власний майданчик — бажання проявити себе якнайкраще перед своїми вболівальниками призвело до необов’язкових помилок. Двічі угорці виходили вперед у цьому матчі і двічі львів’яни зрівнювали рахунок завдяки голам Миколи Грицини і Тараса Кузя. Проте після третього м’яча відігратися вже не вдалося.

Незважаючи на це, вболівальники надовго запам’ятали футзальні змагання європейського рівня, які відбулось у Львові завдяки енергетикам. А здобутий досвід став дуже доречним команді у майбутньому.

КУБКОВИЙ РЕКОРД

Часто «Енергію» називають кубковою командою, яка в конкретному матчі «на виліт» може здолати будь-якого суперника. І таке реноме в енергетиків недаремно — львів’яни встановили кубкові рекорди, перевершити які досі не може жодна з команд. «Енергія» здобула Кубок України чотири рази поспіль, а також львів’яни є п’ятиразовими володарями цього трофею.

Кубок України 2010-2011

На шляху до першої кубкової звитяги енергетики без особливих проблем здолали нижчих за класом суперників: хмельницьке «Поділля-УМВС» та запорізький «Катран». А ось у чвертьфіналі львів’яни за підсумком двох матчів зупинили потужний харківський «Локомотив».

Фінал чотирьох приймало місто Запоріжжя, де колись розпочалась історія «Енергії». І знаково, що у півфіналі турніру на вболівальників чекав не просто матч, а енергетичне дербі проти «Урагану». Поєдинок підтвердив свій статус, команди по черзі вели в рахунку. Зрештою львівські енергетики здолали іванофранківців, які тоді були підсилені бразильським «десантом», з рахунком 5:3. На хет-трик Сержао «зелено-білі» відповіли хет-триком Ільдара Макаєва, а також голами Дениса Овсяннікова та Михайла Романова.

У фіналі команді Станіслава Гончаренка протистояв «Кардинал-Рівне». Витрачені у дербі фізичні та психологічні сили далися взнаки — відкрили рахунок у грі рівняни на 12 хвилині. Такий розвиток подій не знітив енергетиків і ще до перерви Михайло Романов провів гол у відповідь.

У другому таймі «Енергія» збільшила атакуючий натиск, змушуючи суперників помилятися та порушувати правила. Зрештою рівняни «назбирали» шість фолів і на 36 хвилині арбітри призначили дабл-пенальті. Десятиметровий удар холоднокровно виконав Валерій Легчанов, встановивши остаточний рахунок у матчі — 2:1. «Енергія» вперше у своїй історії стала володарем Кубка України!

Кубок України 2011-2012

У сезоні 2011-2012 «Енергія» мала завдання захисту кубкового трофею. В 1/8 фіналу «зелено-білі» здолали чернівецький «Меркурій», у чвертьфіналі — донецький «Ресурс». А далі, як і в попередньому сезоні, на львів’ян чекало енергетичне дербі.

Фінал чотирьох Кубка України приймало місто Івано-Франківськ, тож у півфіналі «Енергія» протистояла господарям майданчика — «Урагану». І цього разу дербі вдалося. Безкомпромісна боротьба в основний час переможця не виявила. На гол Максима Павленка іванофранківці відповіли м’ячем Сержао. А в серії пенальті нерви виявились міцнішими саме у львівських енергетиків.

У фіналі на «Енергію» чекав харківський «Локомотив», який львів’яни змогли обійти у чемпіонській гонці. У боротьбі за Кубок «зелено-білі» мали довести, що недаремно здобули титул найсильнішої команди України. На 13 хвилині «Енергія» відкрила рахунок завдяки голу Дениса Овсяннікова, згодом Сергій Чепорнюк подвоїв перевагу львів’ян. На останній хвилині матчу харків’яни відквитали один гол, але львівські енергетики перемогу зі своїх рук вже не випустили — 2:1.

Кубок України 2012-2013

Третій успішний похід за Кубком України «Енергія» розпочала у Харкові. Тут енергетики в 1/8 фіналу перемогли місцевий «Моноліт» з рахунком 5:2. А далі «зелено-білі» вирушили до Луганська, який цього сезону приймав Фінал восьми Кубка України. Свої амбіції знову підкорити кубкову вершину «зелено-білим» вчергове довелось доводити в енергетичному дербі. Адже у чвертьфіналі на «Енергію» чекав івано-франківський «Ураган».

Львів’яни здобули впевнену перемогу, відправивши чотири м’ячі у ворота іванофранківців і пропустивши лише один. У складі «Енергії» двічі відзначився Максим Павленко, а також Євген Рогачов та Валерій Легчанов. У півфіналі львівські енергетики здолали київський «Епіцентр». Результативний поєдинок завершився мінімальною перевагою «зелено-білих» — 5:4.

У вирішальному матчі «Енергія» зустрілась з господарями майданчика — луганською командою «ЛТК». Матч був гідним фіналу, в основний час команди переможця не виявили — 1:1. На гол Валерія Легчанова господарі відповіли влучним ударом Максима Бессалова. В овертаймі команди відзначились чотири рази, але рахунок знову залишився нічийним — 3:3. У складі львів’ян авторами голів стали Максим Павленко та Євген Рогачов. І лише серія післяматчевих пенальті визначила переможця — «зелено-білі» втретє здобули Кубок України.

Після цієї звитяги «Енергія» як чинний трьохразовий володар Кубка отримала на постійне зберігання цей трофей, який розігрувався в Україні упродовж останніх 20 років.

Кубок України 2013-2014

Четвертий успішний кубковий сезон львівські енергетики розпочали в 1/8 фіналу впевненою перемогою у Києві над «Епіцентром» з рахунком 6:1. Згодом на енергетиків чекав Фінал восьми Кубка України в Черкасах.

У чвертьфіналі був один із найцікавіших матчів турніру. Адже за право на вихід до наступного етапу змагались між собою «Енергія» та «Ураган». Львів’яни відкрили рахунок завдяки голу Євгена Рогачова, однак наприкінці першого тайму іванофранківці відновили статус кво — відзначився Роман Кордоба. Після перерви Євген Рогачов відзначився ще двічі і приніс перемогу «Енергії» — 3:1.

Успішний виступ в енергетичному дербі додав команді Олександра Косенка ще більше впевненості й у півфіналі львів’яни здобули переконливу перемогу над кременчуцьким «Лукасом» з рахунком 6:3.

У фінальному матчі «зелено-білі» в повній мірі проявили свій кубковий характер. Тут львів’янам протистояв харківський «Локомотив». Двічі залізничники виходили вперед і двічі «Енергія» зрівнювала рахунок завдяки голам Тараса Кузя та Максима Павленка.

В основний час зустрічі надійно відіграв голкіпер енергетиків Володимир Кардаш, а на серію пенальті вийшов воротар «Енергії» Андрій Пітуля. Це було вдалим рішенням тренерського штабу команди. Львів’яни здобули перемогу і вчетверте поспіль стали володарями Кубка України. Цей рекорд золотими літерами вписано в історію «Енергії» та всього українського футзалу.

Кубок України 2017-2018

Наступну кубкову звитягу енергетики подарували своїм вболівальникам через чотири роки. П’ятий Кубок України «Енергія» здобула у сезоні 2017-2018.

В 1/8 фіналу «зелено-білі» отримали у суперники хмельницький «Сокіл». На виїзді львів’яни здобули непросту перемогу з рахунком 4:3. А ось вдома команда Валерія Легчанова не залишила жодних шансів суперникам — 9:0. У чвертьфіналі на енергетиків чекав «міцний горішок» — житомирсько-київський «ІнБев/НПУ». Перший поєдинок завершився бойовою нічиєю 4:4, а в матчі-відповіді львів’яни вирвали перемогу — 3:1.

Фінал чотирьох Кубка України знову приймало Запоріжжя, знакове для енергетиків місто — тут розпочалась історія команди, тут львів’яни вже здобували трофеї. У півфіналі «зелено-білим» протистояла аматорська команда з Києва «Альтернатива». Але легкої прогулянки аж ніяк не вийшло — мінімальна перемога енергетиків з рахунком 3:2.

Фінал Кубка України став справжньою окрасою не лише цього турніру, а й всього сезону. І це не дивно, адже у вирішальному матчі за трофей боролись «Енергія» та «Ураган». Відкрили рахунок в енергетичному дербі львів’яни — на 4 хвилині відзначився Тарас Кузь. Іванофранківці відновили рівновагу на 7 хвилині, однак одразу ж Тарас Кузь оформив дубль і вдруге вивів «Енергію» вперед. Наприкінці першого тайму «Ураган» зумів відігратися, тож на перерву команди пішли за нічийного рахунку.

«Енергія» втретє вийшла вперед на 24 хвилині: Олег Легендзевич технічно п’ятою переправив м’яч у ворота. Цього разу львівські енергетики розвинули успіх — на 25 хвилині втретє відзначився Тарас Кузь. За дві хвилини до завершення зустрічі «Енергія» робить ще один крок до трофею. Сергій Коваль віддав передачу з ауту у штрафний майданчик, яку замкнув Олег Легендзевич без шансів для воротаря. На 39 хвилині «Ураган» відквитав ще один м’яч, але це іванофранківцям вже не допомогло — поєдинок завершився з рахунком 5:3 на користь львів’ян.

«Енергія» здобула впевнену перемогу в енергетичному дербі і вп’яте у своїй історії стала володарем Кубка України!

Суперкубок України 2018

У статусі чинного володаря Кубка «Енергія» отримала право зіграти у матчі за Суперкубок України. Цього трофею ще не було в колекції клубу. Суперником львів’ян став чинний чемпіон —херсонський «Продексім». Саме херсонцям команда Валерія Легчанова поступилась у фінальній серії плей-оф попереднього чемпіонату, тож енергетики були сповнені бажання відквитатись за поразку. Тим більше, що поєдинок за Суперкубок відбувався у Львові.

Початок матчу був за херсонцями. Вже на 7 хвилині «Продексім» вів у рахунку 0:2. Після цього енергетики проявили свій кубковий характер. Львів’яни відновили статус кво завдяки двом голам Мар’яна Пелеха на 10 та 14 хвилині. Проте ще до перерви підопічні бразильського фахівця Карлоса Барбози знову вийшли вперед.

Другий тайм поєдинку став ще більш цікавим, з кожною хвилиною на майданчику зростала напруга. Зрештою свою нагоду реалізували енергетики і вдруге у цьому матчі відігралися. На 34 хвилині відзначився Віталій Ковальчук. А ще через чотири хвилини атаку «Енергії» влучно завершив Олег Легендзевич і «зелено-білі» повели в рахунку.

Херсонці кинулись рятувати матч з п’ятим польовим, але енергетики вистояли у захисті і зберегли переможний результат — 4:3. «Енергія» стала володарем Суперкубка України!

Тренери «Енергії»

• Володимир Когут
• Олександр Стефанків
• Андрій Василитчук
• Сергій Сафонов
• Тарас Вонярха
• Юрій Кобзар
• Микола Сич
• Станіслав Гончаренко
• Олександр Косенко
• Максим Павленко
• Валерій Легчанов

Досягнення «Енергії»

Чемпіон України: 2006/07, 2011/12, 2015/16

Учасник Кубку УЄФА: 2007/08, 2012/13, 2016/17

Володар Кубку України: 2010/11, 2011/12, 2012/13, 2013/14, 2017/18

Володар Суперкубку України: 2018

Срібло Чемпіонату України: 2005/06, 2007/08, 2010/11, 2013/14, 2016/17, 2017/18

Бронза Чемпіонату України: 2009/10, 2012/13, 2014/15

Джерело - ФК Енергія

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2016-2021 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.