БеларусьМихайло Грицина: «Українська Екстра-ліга є більш конкурентноздатною, аніж білоруський чемпіонат»БеларусьВиктор Тарчило в пятый раз признан лучшим тренером сезона в БеларусиБеларусьВ символической сборной чемпионата Беларуси – Евгений Змысля, Михаил Грицына и Евгений КлочкоЭкстра-лигаОрест Боргун – новичок ФК «ХИТ»РоссияРоніньо перейшов у "Сибіряк"РоссияРоссия. «Бронза» – у «Тюмени»Экстра-лигаДмитрий Шувалов – новый главный тренер ФК «ХИТ»Футзал в миреКакау – лучший футзальный тренер Казахстана, Олег Солодовник на втором местеЖенский футзал«Tesla» посіла четверте місце на Torneio Internacional Futsal FemininoЖенский футзалОлег Шайтанов: «Тренер збірної – це одночасно цікава, але і складна робота»Вторая лига«Особенности национального футзала». Вторая лига как соревнования всеукраинского уровняКазахстанДиего Фаверо – новый игрок «Кайрата»Италия«Аква&Сапоне» – чемпион Италии!Офіційно: Артем Фаренюк «ураганівцем»СумыСуми: чемпіон світу-2018 з футболу стане відомий 13 червняЭкстра-лигаОлександр Стефанків: «Енергія» — це візитівка Львова, команда здобуває нагороди для нашого містаФутзал в миреНовости от FutsalMania: Диваней уходит из «Спортинга»Первая лига «Особенности национального футзала». Первая лига: результативный Тарасенко и безошибочная АФУПортугалияПортугалія: «Бенфіка» вийшла у фіналБеларусьКлаудиньо покинул «Столицу»

Олександр Стефанків: «Енергія» — це візитівка Львова, команда здобуває нагороди для нашого міста

Президент СК «Енергія» Олександр Стефанків підсумував сезон 2017/2018, розповів про кадрову ситуацію в команді, поділився думками про новий формат чемпіонату і озвучив завдання на наступний сезон у інтерв’ю клубній прес-службі. 


– Насамперед хотілось би почути Вашу оцінку результатів сезону для «Енергії»: Кубок України, «срібні» нагороди, але все ж чемпіонське звання знову у Херсоні…
– В цілому за сезон ставимо позитивну оцінку. Вчергове команда підтвердила звання кубкової: в гарному стилі, при хорошій грі «Енергія» здобула перемогу в Кубку України у боротьбі з принциповим суперником — івано-франківським «Ураганом». Ну і, звичайно, срібні нагороди — це також здобуток. Можливо і закономірно, що «Продексім» став чемпіоном. Але були нюанси,  які не дозволили нам нав’язати боротьбу і позмагатись за чемпіонство.

Також не потрібно забувати, що команду покинули лідери: брати Грицини, Роман Кордоба, а прийшли новачки, молоді хлопці. Попри все, Валерій Легчанов зумів зробити боєздатну одиницю, на фініш календарного року та на фініш сезону «Енергія» вийшла на хороший рівень і показала пристойний результат.

Окремо хотів би подякувати нашим вболівальникам. Багато в чому саме завдяки їх підтримці «Енергія» у числі найкращих — наші гравці це завжди відзначають. Тож приємно, коли ми знову бачимо заповнені трибуни, люди вболівають,  чуємо колективну підтримку, наші вболівальники їдуть на виїзні матчі  з командою. Хочеться, щоб цей рух і надалі розвивався.

– Зі сторони виглядало, наче команда розпочала чемпіонат не надто впевнено, але згодом набрала обертів. Як вважаєте, який матч чи матчі були у цьому плані переломними?
– Не сказав би, що ми розпочали невдало: поразки чергувались з перемогами. Десь свої очки ми брали, десь втрачали.  Можна згадати домашній матч з «ХІТом»,  коли ми вели 2:0, але поєдинок завершився 2:2. Потім з «Титаном», який з першого туру був серед лідерів, у домашньому матчі при нічийному результаті ми почали грати на перемогу і поплатились. Десь не вистачало терпіння — це якраз був брак досвіду молодих гравців. Через ці ігри ми прийшли до хорошої кінцівки регулярного чемпіонату.  

Згадується завершення року, коли була впевнена перемога над «Титаном» на виїзді — 7:2,  потім була перемога над хмельницьким «Соколом». Команда набрала хід. Хоча далі була невигідна для нас пауза в чемпіонаті, пов’язана з участю збірної України у Євро-2018, команда тримала потрібний рівень і ми здобули Кубок України.

А вже на фініші сезону були свої проблеми: коротка лавка запасних,  результативні помилки арбітрів — звичайно, довести це важко, але помилки були, і про це треба говорити.  

– Справді, багато шанувальників футзалу обурились  неоднозначним суддівством у «золотій» серії. Але були ще й кадрові проблеми: у фіналі не було Тараса Кузя через травму, Володимира Кардаша через вилучення у Херсоні…
– Так, дійсно, чвертьфінальна серія пройшла у силовій боротьбі, навіть за межами правил. І це коштувало нам здоров’я кількох гравців. У першу чергу — це Тарас Кузь, наш основний бомбардир. Ми розуміємо, що без голів немає перемог. Але перед фінальною серією ми його втратили, не зуміли відновити. Так само це стосується Сергія Коваля, який, отримавши травму, не вийшов на свою форму. Олег Легендзевич  після пошкодження у Хмельницьку також зіграв у фіналі не на всі сто.

Ну і ми згадуємо другий матч в Херсоні, коли дії арбітрів явно кидалися в очі, зокрема, вилучення Володимира Кардаша. Звісно, що неприємно програвати фінальну серію з рахунком 0:3. Я думаю, що команда цього не заслуговувала. Але тим не менш, це вже історія.

– Які ще поєдинки сезону, крім тих, що Ви вже згадали, найбільше запам’ятались?
– Завжди запам’ятовуються матчі з «Ураганом». Ми зустрічались з ними і в регулярному чемпіонаті вдома та на виїзді, і у фіналі Кубка України. У всіх цих матчах ми здобули перемоги, і це завжди приємно, адже ці матчі непрості, принципові, команду не потрібно зайвий раз налаштовувати.

Ще хочеться згадати півфінальну серію з «ХІТом», коли команда показала характер і в черговий раз довела, що перемога в регулярному чемпіонаті це ще не означає перемогу в турнірі загалом. У поєдинках плей-оф «Енергія» проявила свої найкращі якості і наперекір деяким прогнозистам, які говорили, що «ХІТ» повинен грати у фіналі, перекреслила це твердження своєю грою.  Дежавю: адже як і минулого року, ми програли перший матч, а потім здобули три перемоги поспіль. Це хороші, приємні спогади про цей сезон.

– Власне можна сказати, що тоді у півфіналі команда і здобула срібні нагороди…
– Так, але апетит приходить під час їди. Ми розуміли, що з Херсоном також можна грати, незважаючи на бразильський «десант». «Продексім» не був на голову вище, і тут мав зіграти спортивний фактор. Але  щось пішло не так, як би нам хотілось.

– Можливо не коректно когось виокремлювати, адже результат здобула вся команда. Але все ж кого гравців Ви могли б виділити?
– З молодих гравців — це, звичайно, Олег Гасюк і Віталій Ковальчук. Вони вже відчули себе гравцями основи, тренер їм довіряє, вони багато часу проводили на майданчику, продемонстрували , що готові грати на високому рівні. Ми розраховуємо на них у наступному сезоні.

Свій рівень підтвердили досвідчені гравці, в яких ми віримо і знаємо — Володимир Кардаш, Андрій Федюк, Степан Струк, Віталій Танський. Ну і, звісно, підтвердили свій потенціал Віталій Радевич та Олег Легендзевич. Команда мала сплав молодості та досвіду при наявності хорошого грамотного тренера, який вміє налаштувати команду, находити потрібні слова для кожного індивідуально. І це дає результат.   

– Днями команда відсвяткувала завершення сезону, водночас згадуємо і про теплу зустріч вболівальників і команди з Кубком України, прийом у міського голови Львова Андрія Садового. Які тоді емоції були? 
– Емоції, звичайно тільки позитивні (посміхається). Перемагати завжди приємно, це радість, якою хочеться ділитись з усіма: з рідними, з близькими, з вболівальниками, з можновладцями. Радий, що представники влади  повертаються обличчям до  команди і ця співпраця у нас продовжується. Хочеться, що це було не тільки вручення нагород чи відзнак кращих гравців, а й щоб була допомога у підготовці молодшого покоління, інфраструктури в місті, телевізійних трансляцій. Сподіваюсь, що такі зустрічі — це крок до подальшої плідної співпраці. Ми хочемо, щоб всі розуміли: «Енергія» — це не тільки «Львівобленерго», а це візитівка Львова, яка захищає честь міста і здобуває ці нагороди саме для Львова.

– Чи є вже якісь напрацювання?
– Так, можна згадати про наміри будівництва нового палацу спорту у Львові на Сихові. Днями з’явилась інформація про виділення державної субвенції на суму 27 млн грн для спорудження цього комплексу.  Звісно, що нова інфраструктура стане поштовхом для подальшого розвитку футзалу у нашому місті.

Ще один важливий напрям співпраці — виховання майбутнього покоління футболістів. Вже створений муніципальний клуб з ігрових видів спорту, де будуть займатись кращі юні футзалісти Львова та області. Сподіваємось на підтримку міської ради у цьому питанні, адже «Енергія» вже багато років доводить, що здобувати найвищі нагороди, виходити на міжнародну арену можна силами своїх львівських вихованців.

– Як «Енергія» планує готуватись до нового сезону?
– Червень у нас — це час відпусток. А 9 липня команда збереться, пройде поглиблений медичний огляд і почне працювати у місті Львові. Після цього виїжджаємо на Шацькі озера, де традиційно проводимо підготовчий передсезонний збір. Далі у Львові команда вже працюватиме в залі для підготовки до наступного чемпіонату.

В планах участь у товариських матчах та турнірах. Зокрема — у товариських поєдинках у Білорусі в місті Гомелі, які організовує клуб «ВРЗ» на початку серпня.  Ця команда теж стала срібним призером, у фінальній серії вони поступились, так що це наші «друзі по нещастю», якщо можна так сказати (посміхається).

Після цього з 15 серпня розпочинається підготовка до студентського чемпіонату світу, який пройде в Казахстані. Є попередня інформація, що четверо наших молодих гравців будуть залучені до лав студентської збірної: Віталій Радевич, Олег Легендзевич, Віталій Ковальчук та Мар’ян Пелех. Тож далі  «Енергія» готуватиметься у Львові без них.

Завершиться міжсезоння традиційним турніром «Кубок Львівщини», який відбудеться з 29 серпня по 1 вересня.

Далі буде безпосередня підготовка до першого поєдинку сезону, матчу за Суперкубок, який відбудеться 8 вересня. Місце його проведення ще буде визначене — це питання поки що відкрите.

– Чи вже відомий склад учасників «Кубка Львівщини-2018»?
– Планується участь восьми команд і сподіваюсь, що цього року турнір відновить статус міжнародного. «Кубок Львівщини» збере найсильніші  команди України за підсумками минуло сезону: чемпіон херсонський «Продексім», володар Кубка України та срібних нагород «Енергія», бронзовий призер покровський «Титан». Окрім цього, підтвердив своє бажання брати участь у турнірі одеський «Епіцентр К Аванагард».  З іноземних команд — це білоруська «Сталіца», тривають переговори також з клубами «Араз» із Азербайджану і «Кайрат» з Казахстану, юнацькою збірною Ірану (U-19), а також іншими командами. Відзначу, що турнір відбуватиметься за сприяння Львівської міської ради. 

– У міжсезоння склад всіх команд так чи інакше змінюється. Як буде в «Енергії»?
– Так, кадрові зміни йдуть, це закономірний процес. В нас така політика в клубі: якщо люди, які вже роками працюють в «Енергії», отримують кращі пропозиції — чи фінансові, чи в якомусь іншому плані — ніхто їм не робить перешкод. І в цьому сезоні ми попрощалися вже, на жаль, з Володимиром Кардашем та Андрієм Федюком. Це наші старожили, наші лідери, яких добре знає Максим Павленко (тренер «Урагану» — авт.). Він зумів їм запропонувати такі умови, щоб вони підписали контракти з «Ураганом», і з наступного сезону вони будуть грати в Івано-Франківську.

Всі інші залишаються в «Енергії», захищатимуть честь клубу у наступному сезоні, тому ніякої катастрофи не сталось. Біля керма залишається Валерій Легчанов, якого визнали найкращим тренером минулого сезону, він має нашу цілковиту довіру та підтримку.

А ряди «Енергії» вже поповнив вихованець нашої дитячої школи, який останні чотири сезони виступав у складі івано-франківського «Урагану» — Мар’ян Пелех; а також вихованець львівського футзалу та футболу Андрій Ременець. Це також один з наших принципів, що в «Енергії» мають виступати більшість львівських гравців. Є переговори ще й з іншими футболістами, але озвучувати це ще рано.

– Вже відомий новий формат проведення змагань у найвищому футзальному дивізіоні України. Розкажіть про нововведення і як Ви їх оцінюєте?
– На жаль, я не зміг бути присутнім на зустрічі керівників команд, де проголосували за зміну формату чемпіонату. Наша позиція однозначна — проти. Не треба видумувати велосипед: більшість провідних футзальних країн багато що пробували, але всі зупиняються на тому, що сезон повинен закінчуватись матчами плей-оф. Для вболівальників це завжди найкраще видовище і саме в конкретному матчі вирішується доля медалей. Тому ми були проти цього нововведення. Але якщо більшість команд проголосувала, тут, на жаль, ми вже нічого не зуміємо поміняти.

Мотивація їхня така, що буде зіграно більше ігор. Ми вже за свою історію проходили низку нововведень, змін схем чемпіонату. Одна з них була така ж, яка пропонується у наступному чемпіонаті. Тоді, до речі, «Енергія» вперше стала чемпіоном, але це сталось вже за кілька турів до завершення турніру. Тож інтрига в чемпіонаті може згаснути ще за декілька турів до кінця, будуть визначені призери та аутсайдери, а матчі на фініші будуть нецікавими і «прохідними». Тим більше, що планується завершення чемпіонату аж на 15 червня. Це взагалі, ми вважаємо, ненормально, це вже не футзальний період, кінець травня це максимальний термін, коли мають відбуватись матчі. Тому ми не прихильники нового формату. Але будемо підкорятись більшості.

– Була ще інформація про новий турнір — Кубок Ліги. Розкажіть про нього…
– Так, ця пропозиція лунала і на попередніх зустрічах, а в цьому році Кубок Ліги має перший раз стартувати. Турнір буде проводитись за територіальним принципом,  команди з’їжджатимуться в одне місто і розігруватимуть путівки в наступний етап Кубка Ліги. З плюсів — можна заповнити паузи в чемпіонаті, можна експериментувати зі складом, є призовий фонд, за який можна поборотись. Тому це нововведення непогане, але як воно приживеться — час покаже.

– Завдання в «Енергії» завжди максимальні попри всі обставини. А на початку наступного сезону є шанс поборотись за Суперкубок з тим же «Продексімом». Чи буде принциповим для енергетиків здобуття цього трофею і загалом які цілі на новий сезон?
– Звичайно, матч за Суперкубок України буде принциповим, аби все-таки довести, що ми не гірші чемпіона. Другий момент, в колекції команди вже є багато нагород різного ґатунку, але Суперкубку немає. Тож хоча цей матч є лише початком змагань і входження в сезон, готуватимемось до нього з усією відповідальністю.

А виходячи на старт чемпіонату, «Енергія» як і завжди буде ставити перед собою найвищі завдання — завоювати Кубок України та золоті медалі. Для цього ми будемо докладати максимум зусиль. І сподіваємось на підтримку наших вболівальників та друзів!   

Джерело - Прес-служба СК «Енергія»

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2017 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.