Сборная УкраиныСергій Журба: «Ми намагатимемося швидше рухати м’яч, контролювати гру й демонструвати швидкісний футзал»Футзал в миреОтбор к Евро-2022. Казахстан – Беларусь 5:2. Послесловие: Кака, Лео, Игита, СавинцевКиевМаксим Войток: ​«Футзал и пляжный футбол дополняют друг друга»ИталияИталия-2020/21. Лучшие голы и сейвы 22-го тураФутзал в миреМарокко дважды сыграет с АргентинойЭкстра-лигаДмитрий Шувалов: ​«Шесть команд чемпионата Киева могли бы играть на нормальном уровне в Экстра-лиге»ИспанияКубок Испании-2021: все участники определеныСборная УкраиныВідбір до Євро-2022. Хорватія – Україна. АнонсЧемпионат мираКубок світу ФІФА: порівняння футзального і футбольногоСборная УкраиныВалерій Легчанов здав позитивний тест на коронавірус перед від'їздом до ХорватіїЭкстра-лигаЮнаков, Доманський і Почебут залишили «ДЕ Трейдинг»Сборная УкраиныОлександр Косенко: ​«Хорватія добре нам відома, ми з нею частенько грали»Аргентина«Сан Лоренсо» – обладатель Суперкубка Аргентины-2021Экстра-лигаЯрослав Пєсоцький: ​«Намагатимемося усіх поставити на ноги перед іграми плей-оф Екстра-ліги проти ​«Продексіму»Бразилия​«Магнус» – обладатель Суперкубка Бразилии-2021ИталияИталия-2020/21. Тур 22. Пробуждение «Эль Дьябло» и две неудачи «Аква&Сапоне»ИспанияИспания-2020/21. Лучшие голы, комбинации и сейвы 22-го тураКазахстанКака: «Было бы классно, если бы все граждане Казахстана были такими патриотами и ответственными, как Игита»Алексей Попов: «Сейчас развитие футзала в Украине идет по любительскому сценарию. Можно выделить только «Продэксим» и «Ураган»ИспанияИспания-2020/21. Тур 22. Ничья в «эль классико» и прерванный подъем «ЭльПосо»

Василь Симонов: «Віталію Одегову довелося ліпити збірну з того, що було»

Аналіз виступу збірної України на юнацькому Євро від колишнього президента Української дитячо-юнацької футзальної ліги, екс-голови Комітету дитячо-юнацького футзалу АФУ Василя Симонова.


 Василю Михайловичу, якщо об'єктивно оцінювати ситуацію без крайнощів на кшталт «зради» чи «перемоги», то яким став виступ нашої юнацької збірної на Євро? На рівні очікувань чи гірше?
 З вашого дозволу, почну з другої частини питання. Очікування зазвичай формуються на оптимістичних нотках і, звичайно ж, ми чекали від нашої команди більш успішного виступу, а конкретніше - медалей. Але сталося по-іншому. Чому? Спробуємо розібратися. 

Щоб об'єктивно оцінити виступ нашої юніорської збірної на чемпіонаті Європи, для початку необхідно зробити екскурс в історію. Явним лідером у віковій категорії 2000 року народження до 2014 року була команда «Стирол» (Горлівка), з нею намагалися конкурувати, іноді успішно, команди «ВАОК» (Володимирівка), ДЮСШ Вугледара, «Ураган» (Івано-Франківськ), «Кремінь» (Кременчук). Як бачите, більшість команд з Донецької області. Пізніше цих команд не стало, але до «Урагану» додалися «Спортлідер+» (Хмельницький) і «Темп-ЗАЕС» (Енергодар). Ось це, так би мовити, наш кадровий потенціал, якщо брати до уваги системну підготовку футзальних гравців. Це перший чинник  обмеженість кандидатів з футзальною підготовкою. 

Цю проблему можна було вирішити, і такі пропозиції звучали  зобов'язати клуби Екстра-ліги мати у своїх структурах команди U-19 і проводити серед них чемпіонат України. Але у більшості президентів клубів ця пропозиція не викликала особливого ентузіазму, а АФУ не проявила політичної волі в цьому питанні. Так що виходить  я його зліпила з того, що було. До слова, для цієї команди Асоціацією були створені безпрецедентні умови підготовки, яких не було в жодної іншої юнацької збірної команди України за 25 років українського футзалу. Але і це не допомогло. Тому наші очікування не виправдалися.


Фото: УЄФА

 Хто з гравців міг би постукатись у двері цієї збірної, але туди не потрапив?
 Відразу обмовлюся  не всі найсильніші українські гравці потрапили у збірну. Це другий чинник, який не дозволив виступити успішніше. Це через конфлікт між Асоціацією футзалу України та хмельницьким «Соколом». Таким чином, збірна втратила 4-5 гравців, які мають досвід регулярної гри в Екстра-лізі. Таких гравців в команді Віталія Одегова більше практично немає. Не хочеться ставати на бік когось з учасників цього конфлікту, але він безсумнівно послабив кадровий потенціал збірної України.

 Чому, на вашу думку, ми навіть не пробували нав'язати боротьбу у матчі з Іспанією?
 Об'єктивно іспанська команда на дві голови сильніша за нашу. І на цей момент з таким складом наша команда апріорі не може нав'язати іспанцям відкриту боротьбу. Я маю на увазі техніко-тактичні компоненти гри. Але проявити силу волі, жагу боротьби, напевно, могли. 

Наскільки я розумію, перед командою було поставлено тактичне завдання  не пропустити більше трьох голів, щоб мати право на нічию в матчі з хорватами. Гол зі штрафного Негели розширив цей діапазон до п'яти м'ячів. В команді не знайшлося лідера. Завертаний пропускав цей матч через травму, Федір Овакімян не встиг відновитися після травми, отриманої в квітні в фінальному турнірі студентського чемпіонату України. Ось саме такого харизматичного гравця нам не вистачало в матчах з Іспанією і Хорватією. 

Ці два матчі показали, що Віталій Одегов не довіряє деяким гравцям. Інакше чим можна пояснити, що Едуард Волков, який заробив в кінці першої половини матчу п'ятий і шостий фоли, а потім, зробивши індивідуальні тактичні помилки при третьому і четвертому пропущених голах, догравав матч до кінця. А потім він забив шостий фатальний автогол. Значить тренер вважав, що йому немає рівноцінної заміни. У другій половині матчу гра нашої команди відверто розклеїлася.

 Після другого пропущеного м’яча у матчі з Хорватією було схоже на те, що наша збірна склала зброю. Склалося таке враження, що у нас просто не було «плану Б» при подібному розвитку подій.
 У грі з хорватами нас влаштовувала тільки перемога. І до пори до часу все складалося вдало. Гол Дениса Бланка в контратаці три на два мав додати команді впевненості, але вийшло навпаки. Треба відзначити, що цей матч наша команда грала в сім польових гравців. Мабуть, Віталій Одегов вважав, що інші гравці не здатні грати на результат. Після пропущеного матчу з іспанцями на паркеті з'явився наш капітан Владислав Завертаний. Але, судячи з характеру отриманої травми, схоже, що він грав «на уколах» і гомілковостопний суглоб доставляв йому дискомфорт. Нічим іншим не можу пояснити нехарактерні для нього помилки. 

Може «План Б» і був, але не спрацював. Позиційна атака
 складний елемент командної тактики, і він не є коником нашої команди. А накопичена втома не дозволила нашому обмеженому контингенту вигравати єдиноборства у більш габаритних хорватських гравців. Знову доводиться згадувати про гравців «Сокола». Не завадили б нам в такій грі і Вербовий, і Первєєв, і особливо Абзалов з його фактурою. Ще хочеться відзначити, що останні два роки наша основна ударна сила  перша четвірка  грала в такому поєднанні: Завертаний, Овакімян, Бланк, Сорокін. Проте Овакімян «випав» через травму, Сорокін потрапив в немилість, і замість двох екс-кобрівців Віталій Одегов ввів в першу четвірку Бєлана і Волкова. Зрозуміло, що їм не вистачало зіграності, особливо для позиційної атаки.


Фото: УЄФА

 Хто для вас став відкриттям на цьому Євро?
 Головним відкриттям цього чемпіонату Європи для мене стала збірна Польщі. Лукашу Жебровськи вдалося створити боєздатну команду, яка зробила сенсацію на цьому турнірі. Гравці, зібрані з дев'яти різних клубів, змогли проявити себе як єдиний колектив. А може вся справа в тому, що в Польщі проводяться молодіжні чемпіонати U-16, U-18, U-20 і клуби Екстракляси не вважають стидним мати в своїх структурах відповідні команди.

Хочу закінчити на мажорній ноті і впевнений, що наступна збірна України 2002 року народження, яка бере участь в подібному проекті, стане відкриттям чемпіонату Європи.

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2016-2021 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.