КиевКиев. Высшая лига. 4-й тур: «Альтернатива» впервые теряет очкиБеларусьБеларусь, 11-й тур: разгром в Лиде, дубли Кордобы и БагрякаЖитомирЖитомир: дует лідерів залишається незміннимЗапорожскаяЗапорожье. 4-й тур: «Колесо-Центр» продолжает побеждать, «Сич Юнайтед» - много забиватьЧеркасскаяЧеркаси. Екстра-ліга. 1-й тур: "Дніпро" програє "Шарму"ИталияТриумф Патриарки: новый тренер помог "Пескаре" обыграть чемпиона ИталииЭкстра-лигаЭкстра-лига-2017/18. Тур 9: четыре «дубля» в Запорожье и триумф отечественного производителяПервая лига Перша ліга-2017/18. Тур 1. Дебютант обігрує чемпіона (оновлюється)Футзал в миреИспания. Лучшие голы, комбинации и сейвы 10-го тураПортугалияЧем опасна «Брага»?Экстра-лигаЭкстра-лига-2017-18. Тур 9: «Сокил» – победитель первого круга (обновляется)Юношеский футзалЭкстра-лига (U-16)-2017/18. 1 тур. LIVE!ЛьвовЛьвів. Гранд ліга. 1-й тур. LIVE!Футзал в миреТретье Эль классико в Примере, и снова плюс три в пользу "Мовистар Интера"ЛьвовПетро Грева: «Наша ціль – розвиток сільських команд Львівщини»Экстра-лигаЭкстра-лига-2017/18. Тур 9. LIVE!ВинницкаяСуперкубок Винницы у "Сатурна"!Экстра-лигаВалерій Директоренко: "Максим Войток може зіграти вже в матчі з ХІТом в Житомирі"Юношеский футзалЄвген Козлов та Едуард Нагорний: «Дуже хочеться мати шанс ще зіграти з Португалією і перемогти»ХарьковскаяЛучшие голы 9-го тура Кубка ФК Универ осень 2017

Анонс нового сезону Першої ліги. Дякуємо, що жива

Завтра розпочнеться черговий сезон Першої ліги і він стане одним з найважчих в її історії. Взагалі вся історія другого за силою дивізіону українського футзалу наче кардіограма пацієнта зі своїми злетами і падіннями. Майбутній сезон стане ще однією низькою точкою на цій кардіограмі, але в цьому випадку, все-таки, треба радіти тому, що пацієнт хоча б живий, хоч і перебуває на апараті штучного дихання.

До початку осені начебто все йшло за планом, адже вдалося зібрати шість команд, підготувати який-не-який календар, але стабільний ветеран першолігових змагань «Епіцентр К3» (Київ) несподівано відмовився від участі у новому сезоні. Це подія зламала всю схему і довелося шукати вихід з цього становища. Вихід знайти вдалося, правда, ціною певних жертв. В цьому сезоні командам Першої ліги дозволили брати участь у своїх локальних змаганнях та навіть заявляти діючих футболістів-професіоналів, а також «підігнали» схему проведення під формат Другої ліги. Якщо відкинути певні умовності, то 5 команд Другої ліги стали учасниками Першої (Енергія-2-ЛДУФК/Енергія-2-ЛЮ-Альтернатива, Віза-Вторма, Ураган-2-КФВ, АРПІ, Soltex/Дніпро, МКВ). Таким чином, Перша ліга плавно злилася з Другою і єдиною їхньою відмінністю є назва. Чесно кажучи, деякі колективи, які збираються брати участь у Другій лізі виглядають значно потужніше за першолігові команди, але маємо те, що маємо. 

А з цікавих фактів відзначимо те, що у Західній групі кожен другий матч матиме статус івано-франківського дербі у різних варіаціях, а у фінальному раунді їхня кількість може зрости ще більше. 
 
Група Захід

Енергія-2-ЛЮ-Альтернатива (Львів)



 
Судячи з назви може здатися, що це дубль львівської «Енергії», але це не зовсім так. Це львівський аматорський клуб «Альтернатива» розбавлений молодими «енергетиками» і ще деякими гравцями під брендовою вивіскою. Минулого сезону у Гранд-лізі Львова «альтернативники» зірок з неба не хапали і розташувалися в середині турнірної таблиці.

Однак на Першу лігу заявка виглядає значно потужніше і, в першу чергу, за рахунок десанту з «Енергії»: Василя Зінича, Назарія Войтовича і Богдана Стефанківа. Можна було б у цей список включити ще й Тараса Абрамчука, але парадокс полягає в тому, що саме з «Альтернативи» він і прийшов в «Енергію», тому, можна сказати, повертається назад.

Ще з примітних особистостей відзначимо Віталія Ковальчука («Енергія-2», «Княжий ринок»), Миколу Лецишина («Енергія-2», «Спортлідер-2») і Тараса Мацика («Княжий ринок»), якого в останній момент вичепили у «Галицької здоби». Окремо виділимо екс-ураганівця Павла Миколюка, який через певні проблеми юридичного характеру так і не зумів перейти в «Енергію», але тепер хоча б у фарм-клубі «енергетиків» засвітиться. Тренувати всю цю «солянку» доручили знаному місцевому дитячому тренеру Назару Станкевичу.

Перед стартом змагань видається, що команді з потрійною назвою буде складно протистояти більш досвідченим івано-франківським колективам. Видається, що львів’яни будуть вести боротьбу за третє місце разом з фарм-клубом «Урагану», якщо там будуть регулярно посилювати команду гравцями «основи».
 
Епіцентр К10 (Івано-Франківськ)


«Будівельників» сміливо можна вважати фаворитом західної зони. По-перше, кістяк команди зберігся і має за плечами двосезонний досвід гри у більш сильній Першій лізі, хоч і з не дуже хорошим результатом. По-друге, перенесення старту чемпіонату дозволить граючому тренеру Роману Ярому після повернення зі США пропустити зовсім небагато ігор. По-третє, під час трансферного вікна вдалося зберегти головну ударну силу колективу Назарія Даніва. Так що коли, як не зараз, коли рівень змагань нижче, ніж був, робити кроку уперед? 

З постатей згадаємо Василя Красія, який пройшов дубль «Урагану» (хоч він уже і справжній ветеран «десятих»), Віталія Рябоконя (Спортлідер+), Михайла Макогона (футбольне «Прикарпаття»). З цікавого маємо те, що «будівельник» Ярослав Конкольняк з цього сезону виступає у футбольній Другій лізі за «Прикарпаття», але паралельно зможе допомогти і своїм партнерам по маленькому майданчику. 

З негативних моментів маємо прихід і відхід в останній момент Сергія Філя. Екс-кардиналівець явно не загубився б у Першій лізі, але прийняв рішення їхати піднімати молдавський футзал. Востаннє таким з наших гравців займався, здається, Валерій Замятін.

Так що стабільний склад і набутий досвід мають допомогти «Епіцентру К10», якщо не виграти свою зону, то бодай посісти у ній друге місце.
 
Віза-Вторма (Івано-Франківськ)


«Віза-Вторма» - чудовий приклад команди, яка поступово розвивається. «Мануфактурники» два роки поспіль вигравали обласний чемпіонат і Кубок, виступали у Всеукраїнському фіналі АФЛУ, а також спробували свої сили у Другій лізі, де в чвертьфіналі поступилися «АРПІ». 

Багато гравців команди пройшли з нею цей шлях і мають шанс заявити про себе на вищому рівні. Виділимо ми, знову ж таки, тих, хто пройшов структуру «Урагану»: Василя Баланика, Романа Горбатого, Ігоря Кушецького, які добре відомі наставнику франківчан Івану Скіцку. До речі, Ігор Кушецький у 25 років навіть спробував на смак професійний футбол у ФК Тернопіль. Ярослав Сем’янчук більше відомий своїми виступами у проффутболі («Тепловик» (Івано-Франківськ), ФК Тернопіль) .

«Родзинки» франківцям додають троє діючих гравців друголігового «Прикарпаття»: захисники Віктор Данищук («Енергетик» (Бурштин), «Нива» (Тернопіль)) і Віктор Яневич («Чорногора» (Івано-Франківськ), «Енергетик» (Бурштин) , «Нива» (Тернопіль)), а також півзахисник Олег Веприк. Про Веприка розмова окрема, адже у нього за спиною солідна футбольна кар’єра: «Карпати» (Львів), «Спартак» (Івано-Франківськ), МФК «Миколаїв», «Кримтеплиця» і навіть один матч за молодіжну збірну України.  Данищук і Веприк вже пробували свої сили у футзалі у Кубку України, а Яневич тільки почне відкривати для себе футзал на такому рівні.

Як бачимо, у «мануфактурників» є все, що пройти у фінальний етап, тож спрогнозуємо їм боротьбу за 1-2 місце у своїй групі.
 
Ураган-2-КФВ (Івано-Франківськ)


Дубль «Урагану» після паузи довжиною в три сезони повертається у Першу лігу. Допомагати юнакам у ролі «дядьок» з першої команди відрядили Олександра Гірку, Дениса Зеленкевича, Василя Кефу, Тараса Левандівського і Тараса Тарасовича.
Є у складі і прізвища, які добре відомі уболівальникам «драконів»: Вадим Їжаковський, Святослав Данилишин. Не забуваємо і про гравців збірної України U-17 (Володимир Гнатковський, Андрій Душинський, Мар’ян Масевич, Владислав Завертаний, Олег Негела) для яких цей сезон стане хорошим плацдармом для подальших звершень у кар'єрі.

З огляду на молодість і дебют на подібному рівні, можемо припустити, що «дракони» можуть посісти останнє місце у групі, але навряд чи результат є головним для них у цьому сезоні. Та й якщо «відрядження» гравців з основи будуть регулярними, то можна зазіхнути і на вищі місця.
 
Група Схід

АРПІ (Запоріжжя)



Бронзовий призер Другої ліги в цьому сезоні вирішив зробити крок вперед і підвищився у класі, правда, судячи з антуражу, запорожці особливих змін не помітять.

Команді вдалося зберегти основу, мабуть, за винятком Антона Тарасенка. Не забарилося і якісне підсилення в особі Івана Гурка з «Viva Cup» і Андрія Чуднова з «Продексіма», яких зайвий раз представляти не треба. Приєднався до колективу також Сергій Тімченко, який виступав у Першій лізі за донецьку ДЮСШ-5.

Крім того «видавці» вирішили додати екзотики у Першу лігу і заявили трьох мароканців, які у минулому сезоні у складі Запорізького державного медичного університету вийшли у Фінал чотирьох студентського чемпіонату України: Фіде Зіузіу, Яссіна Ессаргіні і Халіда Сауді. Тренує всю цю строкату компанію наддосвідчений екс-воротар-бомбардир Олег Зозуля, який зробив собі ім’я на тренерській ниві у сусідній Польщі.

Також важливим фактором є те, що у Запоріжжі уболівальники скучили за великим футзалом і на домашніх матчах мають забезпечити «видавцям» хорошу підтримку.

На цю мить саме запорізька команда виглядає головним фаворитом у боротьбі за «золото» Першої ліги. Однак майданчик прямокутний, м’яч круглий, а «дев’ятки» у воротах завжди вільні, тож подивимося як воно буде насправді.
 
Дніпро (Черкаси)


Новостворений черкаський «Дніпро» є нічим іншим як «Солтексом», який минулого року виступав у Другій лізі. Хлопці тоді впевнено виграли свою черкаську зону і в чвертьфіналі навіть нав’язали боротьбу потужному «Княжому ринку», але далі не пройшли. 

Відверто кажучи, на футзальних майданчиках ніхто з черкащан себе ще не проявляв на такому рівні, тож вони зможуть, як-то кажуть, «на світ подивитися і себе показати». 

По футбольному напрямку зі складу можна виділити екс-гравців черкаського «Славутича» Євген Трафанділова, В’ячеслава Ткаченка, Олександра Лобова і В’ячеслава Дєєва. Ну і куди ж без екс-гравця «Черкаського Дніпра» і «Миру» (Горностаївка) Антона Вакуленка. Зважаючи на відсутність у всіх хорошого саме футзального досвіду, можна тільки привітати рішення керівництва запросити на роль граючого тренера екс-гравця «Княжого ринку» Назара Яцишина. Якщо чесно, то останніми роками всі тільки й чекали, що «Княжий ринок» заявиться в Першу лігу, а вийшло так, що команда взагалі припинила існування. Так що повертатися у «великий футзал» Назару доведеться з далеких Черкас.

У прогнозах ризикнемо зазначити, що черкащани будуть боротися з одеситами за друге місце у групі.
 
МКВ (Одеса)


Одесити теж робили крок за кроком у своєму розвитку і ось настав той час, коли вони таки дійшли до Першої ліги. 

У стані підопічних Романа Смірнова цим літом все було доволі спокійно, якщо не враховувати того, що тріо гравців перейшло в «Епіцентр К Авангард». Зате повернувся з «Делівері», якого вже не стало, «свій» Владислав Сніцар і на місці головна ударна сила в особі Коллінса Йапарама.

У складі одеситів і немало гравців, які вже виступали у Першій лізі у складі інших команд: Микола Чумак, Володимир Опарівський, Олексій Моторний (всі виступали за МФК Одеса), Євгеній Кавун («Рятівник» (Черкаси)), Тарас Бурлака («Дніпро» (Дніпропетровськ)).

Ну і куди ж без Антона Гая, брата того самого Олексія Гая, який виступав за збірну України і донецький «Шахтар». Антон провів не таку яскраву футбольну кар’єру, але дещо бачив, тут і українські «Металург» (Запоріжжя), «Іллічівець», «Фенікс-Іллічівець» і білоруський «Дніпро», і азербайджанський «Кяпаз». Додайте до цього виступи за збірні України U-15 і U-18. Останні роки Антон грає у футзал за «МКВ» і доволі непогано себе проявляє. 

Минулий сезон у Другій лізі для Романа Смірнова і його підопічних видався не надто вдалим: друге місце у своїй групі звело їх у плей-оф з «АРПІ», де вони зовсім трохи поступилися. У новому сезоні у одеситів буде не один, і навіть не два шанси взяти у запорожців реванш. 

Віддамо «червоним» невелику перевагу у боротьбі за друге місце.
 
СумДУ (Суми)


Завершуємо представлення групи абревіатурних команд минулорічним чемпіоном Першої ліги сумським «СумДУ».

На перший погляд «студенти» виглядали одним з головних фаворитів цього сезону. По-перше, рекордна заявка з 26 гравців. По-друге, якісні трансфери – повернувся Ярослав Пєсоцький і з екстра-лігового «ІнБев/НПУ» для підсилення воротарської позиції взяли Богдана Паламарчука. По-третє, більш низький рівень самої Першої ліги і бажання здобути рекордний – третій титул переможця цього дивізіону. В цьому пазлі майже все сходилося до останніх днів трансферного вікна, коли були відзаявлені практично всі лідери колективу: Дмитро Ігумнов, Максим Мисловський, Євгеній Петраков, Данило Параконний, Роман Зеленський… Як стало відомо, усі вони продовжать свою кар’єру у команда нижчої за рангом Другої ліги.

Після таких подій Сергію Пєсоцькому не позаздриш, адже йому доведеться створювати новий колектив. Проте керманичу «студентів» до цього не звикати і він вже не раз дивував усіх результатами у схожих ситуаціях. Так що «СумДУ» цілком під силу засоромити наш прогноз, а поки що він вказує на те, що пройти в фінальний етап «студентам» буде майже нереально.

Андрій Гулій, ​futsalua.org

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2017 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.