Экстра-лигаУкраинаДмитрий Камеко: «Народ в России не понимает, что к нему относятся как к скоту»Экстра-лигаВ Україні запроваджено надзвичайний стан. Що зі спортом?Первая лига Перша ліга 2021/22. 10-11 тур. Група Захід. КІВС «Енергія-2» обігрує «Славуту», «Ураган-2-КФВ» зрівнюється з лідеромКубок УкраиныParimatch Кубок України 2021/2022. 1/8 фіналу. LIVE!КазахстанАрнольд Кнауб: «Теперь тяжело»Ассоциация футзала УкраиныВідбулася позачергова конференція щодо реорганізації ГО «Асоціація футзалу України»ИспанияИспания-2021/22. Лучшие голы, комбинации и сейвы 16-го тураПервая лига Перша ліга 2021/22. 10-11 тур. Група Схід. «SkyUp» підтверджує лідерство, «Comfort Life» закріплюється в четвірціЖенский футзалВища ліга (жінки) 2021/22. 9 тур. «ЗХО-Тесла» повертає собі лідерство, а «Дніпро» наздоганяє «Будстар-НПУ»КазахстанКарлос Санс подписал контракт с «Кайратом»Первая лига «Інтеру » (Донецьк) – 15 років: вчора, сьогодні, завтраБразилияРанжел вернулся в БразилиюОдессаСергей Таранчук: «Один из португальцев плюнул в Иваняка, мы с Хурсовым сдержали Женю, иначе виновник домой бы не доехал»РоссияСергей Скорович: «После подписания нового контракта я буду заниматься своим любимым делом»БеларусьПремьер-лига-2021/22. Тур 18. LIVE!РоссияСуперлига-2021/22. Тур 11. LIVE!Экстра-лигаParimatch Екстра-ліга 2021/22. 20 тур. «Суми» закріплюються в зоні плей-оф, а «Viva Cup» піднімається на 4 місцеСборная УкраиныОлег Шайтанов: «Початок збору перед Євро заплановано на 14 березня»Женский футзалОгляд зимового трансферного вікна у жіночому чемпіонаті України

Максим Літвінов: «Бразильці – це люди-карнавал»

Український легіонер  «Сварога» про незакінчений сезон і чеський футзал


В цьому сезоні літопис чемпіонату Чехії доповнився записом про ще одного українського легіонера. Максим Літвінов поповнив амбіційний «Сварог» з Тепліце, але провести бодай повний сезон у новому клубі йому не вдалося. Через усім відомі події спортивні функціонери вирішили завершити чемпіонат як є, а не було дограно 2 тури регулярної першості і плей-оф. Тим не менш, у доробку нашого легіонера медаль фіналіста Кубка Чехії і виграний Кубок Устецького краю (щось на кштал Кубка області в Україні). Сам Літвінов став єдиним польовим гравцем команди, який зіграв у всіх офіційних матчах (чемпіонат – 20 матчів/7голів+11 асистів, 3 жовті картки; кубок – 4 матчі/1 гол+1 асист), а також став третім найкращим асистентом команди в чемпіонаті. Саме чеським пригодам і перерваному сезону й була присвячена наша розмова.

 «Сварог» в регулярному чемпіонаті зупинився лише на четвертому місці. Це якісь ваші недопрацювання чи дійсно дуже сильний рівень суперників?
 Ймовірно це сталося через абсолютну незіграність складу, адже протягом цього неповного сезону багато гравців приходило і залишало команду. Тому деякі відрізки сезону ми проводили добре, а деякі – не дуже. Скажу, що під кінець регулярного чемпіонату ми набрали хорошу форму і я впевнений, що в плей-оф зіграли б краще. Але, звичайно ж, не можна не сказати і про високий рівень першої п'ятірки команд, де зібралися дуже сильні колективи, як ті ж «ЕРА-ПАК», «Спарта» і вельми сильно здивував «Інтеробал» з Плзені.

 Що хорошого і що поганого в чемпіонаті Чехії?
 З хорошого виділю те, що багато матчів чемпіонату, а не тільки між лідерами, транслювалися по центральному спортивному каналу, і саме організація цих ігор була завжди на найвищому рівні.

А з поганого те, що Федерація футзалу Чехії ось так швидко закінчила цю першість не догравши ані регулярний чемпіонат, ані плей-оф. І це при тому, що епідеміологічна ситуація в Чехії зараз, напевно, одна з найкращих в Європі.

 Цей сезон можете собі занести більше в актив чи в пасив?
 Певно, що 50 на 50. Проводив хороші ігри, але були і невдалі. З позитивного відзначу те, що я отримав великий досвід європейського футзалу, а також зіграв із зірками світового футзалу.

 З Дмитром Литвиненком підтримували зв’язок?
 Так, звісно, коли зустрічалися з «ЕРА-ПАКом», завжди спілкувалися перед і після матчів.

 Вілде в свої 39 років в порядку?
 Вілде є Вілде. Мені здається, що він в будь-якому віці буде в порядку (посміхається)

 З 44 і 45-річними братами Марешами вдалося перетнутися у грі? Яке враження вони справляють на майданчику? Вони щось дають команді чи більше виконують роль живих легенд?
 Це топові гравці. Коли вони виходили на майданчик, то команда завжди додавала в холоднокровності і майстерності. Залишається тільки позаздрити такому досвіду, як у них.
 

 Порівняйте чемпіонати України, Білорусі і Чехії в організаційному аспекті.
 У Білорусі, звичайно, не вистачає нормальних трансляцій всіх матчів, як це є в Україні. В Чехії теж не всі матчі транслюються, але більшість можна подивитися.

Якби український чемпіонат транслювали на одному спортивному каналі, то до вічтизняного футзалу було б більше інтересу і з боку спонсорів, і звичайних уболівальників. На жаль, у нас дуже рідко відбуваються телетрансляції.

А так насправді ці три чемпіонати практично рівні. Головна відмінність чеського і українського чемпіонатів від білоруського в тому, що в них всі команди тримаються на меценатах, які просто люблять футзал.

 А що ж в Білорусі?
 Напевно, що там «Століца» є єдиним клубом, який прив’язаний до приватної компанії, а всі інші представляють державні підприємства. В Чехії ж всі команди приватні, як і в Україні.

 Все-таки «Енергія» і «Ураган» не є приватними командами.
 Хоч і не приватні, але постійно тримаються на одних і тих самих людях.

 Які особливості футзалу в чих трьох країнах ви б відзначили?
 Як в недавньому інтерв'ю згадав Дмитро Миколайович Камеко, в Білорусі, на відміну від України, команди грають по-різному: хтось в пресинг, хтось в позиційну оборону. Так само і в Чехії: перші п'ять команд переважно грають в пресинг, швидкий атакуючий футзал, а решта команд сповідує низьку оборону і ловить суперників на контратаці. В цьому плані чеський і білоруський чемпіонати дуже схожі.

 Порівняно з українським і білоруським чемпіонатами в Чехії виступає дуже багато легіонерів з далекого зарубіжжя.
 Все одно стверджую, що ці чемпіонати приблизно три рівні. Основний раунд Ліги чемпіонів, коли у Мінську зустрічалися «Спарта», «Столиця» і «Продексім», тому приклад. Так, звісно, у «Спарті» дуже багато зірок, але і «Продексім» і «Столиця» продемонстрували, що це  були три рівні команди. Звичайно, «Барса» є «Барса, хоча «Спарта» і «Продексім» показали дуже хорошу гру і у матчі проти них.

 В Чехії всі команди професійні чи лише деякі?
 Не знаю про інші команди, але в «Сварозі» всі чехи додатково працювали. Наприклад, наш капітан Давід Черни працював на заводі, а ще один із гравців в туристичному агенстві. Думаю, що в інших клубах так само.

 Тобто професіоналами були лише легіонери?
 Так, лише вони.

 Як чехи ставлять до українців?
 Нормально, Чехія  толерантна країна, тому для її мешканців немає різниці українець ти, білорус або ж представляєш ще якусь іншу націю.

 У вас в команді було цілих 6 бразильців. Кажуть, що коли їх більше 3, то стає складно. Як з цим було у вас?
 Було навіть 8 бразильців (посміхається). Звичайно, було трохи важкувато в цій компанії, але коли я з ними здружився, то зрозумів, що це веселі і чуйні люди. Я з ними досі спілкуюся. Взагалі це люди настрою, люди-карнавал (посміхається).
 

 Це не заважало в досягненні потрібного результату?
 Якщо взяти першу гру з «ЕРА-ПАКом» (5:1 – прим. futsalua.org), то можна сказати, що ми діяли як один механізм. А от коли результати стали незадовільними, то почали виникати певні розбіжності.

 Який з клубів, де вам довелося пограти, був найкращим у професіональному плані і в чому це проявлялося?
 Безсумнівно, це харківський «Локомотив». Там професіоналізм був починаючи від президента і закінчуючи всіма іншими, хто мав відношення до клубу. Це і тренерський штаб, і медичний персонал  все було на найвищому рівні!

Це проявлялося в багатьох аспектах, але головне, що було для мене начоно, – це відношення до гравців, тренувальний процес, тренер з функціонального стану, медикаментозна підготовка, харчування. Кожен працівник персоналу відповідав за свій фронт роботи і це виконувалося так, як має бути.

 Ваша п’ятірка головних зірок чеської ліги.
 Воротар: Дмитро Литвиненко (ЕРА-ПК). Універсали: Вілде, Томаш Драховскі (обидва – Спарта), Евертон (ЕРА-ПАК),  Тато (Сварог).

 Які подальші кар'єрні плани?
 Зараз перебуваю у друзів в Харкові і поки що займаюся пошуком команди.

Всім здоров'я, бережіть себе!

Андрій Гулій, futsalua.org

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2016-2022 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.