Экстра-лигаРуслан Остапчук: «Моя задача – не портить четверку и стараться забивать мячи»Испания«Кайрат» и «Барселона» согласовали трансфер ДугласаЭкстра-лигаЭкстра-лига-2017/18. Финалы. Первые матчи... (обновляется)РоссияРоссия. Суперлига. 22-й тур. LIVE!ВетераныВетераны "40 плюс". Мнения. Дмитрий Толмачев – лучший игрок финального этапаЭкстра-лигаЭкстра-лига-2017/18. Финалы. Первые матчи. LIVE!Ассоциация футзала УкраиныПІСЛЯМОВА-27. Огляд окремих ігрових епізодів + ВІДЕОВетераныВетераны "40+". Лауреаты Третьего регулярного чемпионата Украины (+ ФОТО)Футзал в миреКакау подписал контракт со сборной КувейтаБеларусьБеларусь. 1/4 финала плей-офф. Первые матчи: овертайм в Лиде и драма в ОршеРоссияМини-футбол в России – жив или мёртв?ХарьковЛучшие голы 16-го тура Кубка ФК Универ весна 2018Экстра-лигаВіталій Танський – найкращий гравець квітняФутзал в миреТроє українців здобули Кубок НімеччиниСборная УкраиныОлександр Косенко: «Зіграємо на турнірі в Ірані, а також зі збірними Франції та Португалії»Экстра-лигаЭкстра-лига-2017/18. Финалы плей-офф. Первые матчи. Анонс: удастся ли реванш?Экстра-лигаОлег Безуглый: «Футболист не может одновременно полноценно работать и играть» Экстра-лигаРоман Кіндратів: «Кожна гра для нас була, як фінал»БеларусьБеларусь. 1/4 финала плей-офф. Первые матчи. LIVE!ИспанияFutsalMania: вопрос о переходе Дугласа в "Барселону Ласса" практически решен

Олександр Косенко: «Зіграємо на турнірі в Ірані, а також зі збірними Франції та Португалії»

Головний тренер збірної України – про плани національної команди в другій половині 2018 року

Тренерським штабом національної збірної України остаточно визначений план товариських матчів, які наша головна команда проведе у другій половині 2018 року. Більш детально про нього та своїми думками щодо майбутніх суперників у ексклюзивному інтерв’ю офіційному сайту Асоціації футзалу України поділився головний тренер збірної України Олександр Косенко. 

– Олександре Петровичу, травень – це час, коли всі національні збірні верстають свої плани на наступний сезон, визначаються з суперниками, з якими будуть проводити товариські матчі в офіційні вікна УЄФА. Чи є з цим визначеність для нашої головної футзальної команди?
– Перше вікно УЄФА, яке буде у вересні ми плануємо використати для участі у міжнародному турнірі в Ірані за участі господарів, а також збірних Японії та Таїланду. У друге вікно УЄФА наприкінці жовтня зіграємо з Францією, а на початку грудня будуть два товариські матчі з Португалією. Матчі з французами будуть на виїзді, а з Португалією – вдома. Це плани збірної до завершення 2018 року.

– На іранському турнірі наші суперники – це винятково азійські збірні. Чим вони для вас виявилися привабливими, коли приймалось рішення щодо поїздки нашої команди до Ірану?
– Так, це все представники азійського футзалу, але вони дуже відрізняються. Якщо брати збірні Японії і Таїланду, то в них невисокі за зростом, швидкі та в’юнкі гравці, і з такими командами буде дуже цікаво зіграти. У попередні роки ми грали з такими збірними як Сербія, Словенія, Хорватія – все це габаритні команди, в яких багато фактурних гравців. Зараз хотілося б зіграти зі збірними, які грають в інший футзал. Це провідні команди Азії, і хотілося б перевірити себе на їхньому рівні.

– Серед суперників, з яким збірній України доведеться грати в Ірані, вирізняються господарі. Збірна Ірану – одна з небагатьох, в якої наша збірна жодного разу не вигравала. У п’яти матчах лише одна нічия. Свого часу і Ви грали проти іранців. У чому така незручність та особливість цієї команди?
– Збірна Ірану – це таке собі поєднання дуже якісної фізичної готовності з сильними індивідуальними якостями. Для іранців не проблема піти в обіграш на одного, і навіть двох суперників. У той самий час це все відбувається не на шкоду командним діям. Спочатку йде командна гра, а якщо по ситуації потрібно обігрувати суперника один в один, то іранці володіють гарним дриблінгом, а в захисті вони відпрацювують на всі 100 відсотків. Недарма збірна Ірану є такою командою, яка серед світових збірних може обіграти будь-кого, у тому числі і Бразилію з Іспанією.

– Наш суперник у жовтні – збірна Франції. Які враження у Вас залишилися від двох матчів французької команди у Словенії: проти Іспанії та Азербайджану?
– Зіграти з Францією бажання було вже давно. Це одна з європейських збірних, які найбільше прогресують, що і довів чемпіонат Європи на якому французам не вистачило досвіду. З ними буде дуже цікаво зіграти – це самобутня команда, у складі якої є гренадери, але вони високотехнічні.

Виступ цієї збірної у Словенії мене не здивував, і можна було очікувати від неї несподіванки на чемпіонаті Європи. Франція тільки підтвердила, що вона цікава,  команда, що прогресує і може бути проблемою для будь-якого суперника. Про неї ще можу додати, що Росії з французами було складно у відбірковому турнірі, а плей-офф з Хорватією і став підсумком того, що Франція заслуговувала того, щоб бути представленою на чемпіонаті Європи.

– І, нарешті, у грудні на збірну чекає найбільш привабливий суперник – діючий чемпіон Європи, яким є Португалія. Знову пригадуючи Словенію, за іменами та класом іспанці сильніші, але у фіналі вони поступилися опонентам. Що стало вирішальним у перемозі португальців у фіналі, який вони завершували ще і без Рікардіньо?
– Я ще на чемпіонаті Європи після першої гри Португалії казав, що ця збірна – не лише один Рікардіньо. У цій команді зараз зібралась чудова генерація гравців, про що свідчать і матчі «Спортинга» в єврокубку. Тренерам вдалося знайти «золоту середину» гри на високих швидкостях, в яких немає авантюрних дій, і це органічно поєднується з тим, що може дозволити собі тільки Рікардіньо. Це імпровізація, коли в нього все виходить, і він практично не помиляється. Рікардіньо є тим лідером, який веде решту гравців, підтримує їх, надає їм впевненості, що вони можуть досягти великого результату. Португальці ж не випадково піднялися на вершину, вони до неї йшли певний час, коли були і поразки.

Так, я читав такі думки, що Дуглас зі збірної Казахстану дуже сильно відіграв на чемпіонаті Європи, не гірше, ніж Рікардіньо. Але все ж вважаю, що саме Рікардіньо за сукупністю був найкращим на Євро, і його вагома заслуга, що Португалія виграла чемпіонат Європи.

– В якому місті відбудуться матчі з Португалією?
– Розглядається декілька варіантів, але остаточного рішення ще з цього питання немає.

– Якщо загалом говорити про наступний сезон, то виходить, що він взагалі пройде без офіційних матчів?
– І тут ще остаточно зарано казати. В 2018 році точно їх не буде, а за весну 2019 ще з боку УЄФА рішення немає. Є деякі задумки, але чи будуть вони втілені в життя, скоріш за все, дізнаємось влітку.

– Ваш дебют в якості головного тренера відбувся 4 роки тому зі студентського чемпіонату світу в Іспанії. За 2 роки наступний чемпіонат у Бразилії Україна пропустила. Чи є вже остаточне рішення щодо участі збірної України в студентському чемпіонаті світу, який 19-26 серпня пройде в Алмати?
– Так, збірна України на ньому зіграє, і зараз я працюю над переліком кандидатів, які зможуть взяти участь.

– Які Ваші думки з приводу того, яким складом Україна буде представлена в Казахстані?
– За віком у ньому можуть брати участь гравці до 28 років, але ми будемо розраховувати на більш молодших футболістів. Треба буде перевірити у дії найближчий резерв збірної.

– Чи планується якась спеціальна підготовка до цього чемпіонату, зважаючи на те, що саме в серпні йде завершальний етап підготовки клубів до нового сезону?
– Попередня розмова з президентами клубів з цієї теми була, і попередня домовленість є, що потрібних гравців перед чемпіонатом світу на короткостроковий збір відпустять. На скільки днів – точно стане відомо влітку, але те, що такий збір буде, це вже однозначно. Така домовленість є.

– Багаторічний перший номер збірної України Євген Іваняк вирішив продовжити свою кар’єру у Вірменії. Чи була у вас розмова з Євгеном з приводу його подальшої кар’єри у збірній?
– Після завершення чемпіонату Європи я з Євгеном переговорив і попросив його не робити одразу ж ніяких заяв. А коли вже мине час, коли він визначиться зі своєю подальшою долею, будемо вирішувати. Поки конкретно про це ми з ним не говорили, це саме зараз не настільки терміново. Нині питання відкрите.

– Найближчої суботи стартує фінальна серія плей-офф. Вас не здивував склад пари команд, які вестимуть боротьбу за золото?
– Коли регулярний чемпіонат завершився і визначилася сітка плей-офф, то «Продексім» виглядав найбільш вірогідним фіналістом з квартету чвертьфіналістів зі своєї частини сітки. А от та частина, де були «ХІТ», «Енергія», «Ураган» та «Сокіл», була менш прогнозованою. Безпосередньо самі поєдинки це підтвердили. Дійсно, всі вони були напруженими, до останнього було незрозумілим, хто дістанеться до фіналу. «Енергія» проявила найбільшу командну згуртованість, скільки було втрачено гравців, але команда не просто там вимучила перемогу, а була сильнішою за «ХІТ». Це заслуговує на повагу.

– Які Ваші очікування від майбутніх матчів фінальної серії плей-офф?
– Хотілося б побачити цікавий футзал. Хотілося б, аби поруч з командними діями гравцями демонструвалися і індивідуальні моменти. Щоб вболівальникам було цікаво. У тренерів зараз багато головного болю: як грати? яку тактику обрати? Нинішній фінал за складом став повторенням попереднього, і це також цікава деталь матчів фінальної серії плей-офф.

Прес-служба Асоціація футзалу України

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2017 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.