БеларусьМаксим Лисенко: «В Португалії автобус здав назад. Ривкін сказав, що на ньому ми більше не поїдемо»БразилияКарека – в «Коринтианс», Лукас Селбаш – в «Атлантико»КазахстанВиктор Уго и Део пополнили МФК «Актобе»Кубок УкраиныFavbet Кубок України: відбулося жеребкування попередніх етапівЭкстра-лигаFavbet Екстра-ліга 2020/21. 6 тур. «Енергія» – «Сокіл». АнонсКазахстанВиктор Тарчило: «В Казахстане очень высокий уровень футзала»Женский футзалОлександр Ратич: «Мабуть, нам доведеться дещо змінити вектор розвитку клубу»Экстра-лига«Цифры знают все»: покер Колесникова и два «дубля» ДоманскогоСборная УкраиныОлексій Сагайдаченко: «Є певна важкість відслідковування гравців, які не задіяні у Favbet Екстра-лізі і Першій лізі»Всеукраинский финал АФЛУВсеукраїнський фінал АФЛУ-2020: найкраще досягнення волинського футзалуКазахстанКубок Казахстана пройдет в октябреПервая лига Назар Бугайчук: «"Любарт" виступатиме в Першій лізі, яка попередньо стартує наприкінці жовтня»РоссияСергей Скорович: «Спорт высших достижений не может быть легким ни для спортсменов, ни для тренеров»БразилияМаркиньос Шавьер будет работать в ОАЭБразилия«Магнус» подписывает ДжониЭкстра-лигаЕкстра-футзал. Сезон 2020/21. Випуск № 5Кубок УкраиныFavbet Кубок України: жеребкування попередніх етапів – 24 вересняРоссияНиколай Иванов: «Я всегда ставлю перед собой максимальные цели»Всеукраинский финал АФЛУАндрей Заводян: «Победа в АФЛУ далась нам не очень легко, но и не так тяжело, как это могло бы казаться»ФранцияСборные Молдовы и Франции обменялись победами

Ігор Москвичов: «За нинішніх реалій забивати набагато складніше»

Головний тренер «Кардинала-Рівне» Ігор Москвичов підбив підсумки сезону у Favbet Екстра-лізі та поділився планами команди на майбутнє

 Як оціните рішення Асоціації футзалу України щодо завершення сезону у Favbet Екстра-лізі та розподілу місць згідно з результатами регулярного чемпіонату?
– Знаєте, коли є незавершені справи, а у нинішній ситуації я маю на увазі сезон – це завжди погано. Є регламент чемпіонату, тобто певні норми, яких ми маємо дотримуватися. Однак, коронавірусу теж ніхто не чекав. Зрештою, маємо те, що маємо. Загалом, рішення є логічним. Далі чемпіонат було продовжувати доволі важко. Тут питання і у постійних тестуваннях щодо наявності COVID-19. Це дуже дорога процедура. Зали досі є зачиненими, існують питання щодо переїздів та розселення. Тобто, загалом, рішення є правильним.

Те, що «Продексім» став чемпіоном – це абсолютно заслужено. Команда продемонструвала лідерські якості та заробила гандикап. Тим не менш, як на мене, варто було вважати чемпіонат незіграним, оскільки ми так і не змогли дограти решту матчів. Всі будують різні плани. Хтось прагне додати саме у матчах другого етапу. Однак, розумію, що у такій ситуації взагалі важко приймати рішення, адже частина команд хочуть грати далі, а інші бажають завершити чемпіонат.
 
– «Кардинал-Рівне» став першою командою з ТОР-6, яка офіційно пішла у відпустку. Чому було прийняте таке рішення та коли плануєте відновлювати тренування після такої паузи?
– На час карантину ми розписали план для гравців з індивідуальними завданнями. Спочатку він був сформований до четвертого квітня. П’ятого та шостого ми чекали на розуміння ситуації щодо подовження карантину, і футзалісти отримали завдання на решту часу. Це тривало до того дня, коли АФУ прийняла рішення про завершення чемпіонату. Загалом, ми стали першою командою, яка пішла у відпустку, оскільки просто не маємо змоги тренуватися у залі. Це наша головна проблема. Доки питання з залом не вирішиться – важкувато робити якісь прогнози.
 
Якщо так складеться ситуація, що спорткомплекс ДЮСШ №4 все ж буде зачинений й надалі, то, можливо готуватимемося в іншому місті. Точно можу сказати, що команда збереться у Рівному, а далі будемо дивитися. Окрім того, потрібно з’ясувати й дати старту нового сезону. Це також допоможе у розумінні ситуації щодо початку підготовки до нового сезону. Все ж, сподіваюся, що вона проходитиме у нашому залі.

 

– Як загалом оціните результат у Favbet Екстра-лізі для команди?
– У Favbet Екстра-лізі «Кардинал-Рівне» посів те місце, якому відповідав рівень гри команди. Було б несправедливо, якби ми розташувалися нижче або вище. Загалом, і до того як я очолив команду, і після були як вдалі, так і невдалі матчі за нашої участі. Коли я прийшов до команди – було поставлене завдання щодо споглядання у майбутнє. Тобто, ми вже робили певні напрацювання на наступний сезон. Перед початком чемпіонату озвучувалася мета щодо боротьби за більш високі позиції, а потім вона змінилася на завдання, яке я озвучив раніше, оскільки наздогнати той-таки «ІнБев» було важкувато.
 
Загалом, якби не коронавірус, то період перебудови команди минув би швидше. Натомість, у зв’язку з цією ситуацією ми відкотилися на кілька кроків назад. Було видно, що команда поступово виходить з психологічної ями. Звичайно, провали були. Наприклад, поразка з рахунком 2:8 від «ХІТа» у Києві. Цю зустріч, однозначно, можна занести до пасиву. Тим не менш, хлопці почали додавати в якості гри та її розумінні. Досить поступово, але у тактичному плані команда додавала.      
 
– Якщо виїзний матч чемпіонату з «ХІТом» став найгіршим для команди, то який поєдинок можете відзначити в якості найкращого?
– Тут відзначу також поєдинок з киянами. Однак, зупиню свій вибір на рівненському матчі у рамках Кубка України. Як на мене, саме у цій зустрічі найкраще виходило втілювати на паркеті те, що ми планували заздалегідь. З «Продексімом» також вдалося здобути непоганий результат – 2:2. Поєдинок чимось був схожим. Однак, щодо якості футзалу – перевагу віддам матчу з «ХІТом».

– Коли Ви очолили команду – майже одразу поставили питання щодо позиції воротаря. На місце першого номера «Кардинал-Рівне» орендував у «Продексіма» Іллю Бакінського. Чи лишилися задоволеними його діями?
– Так, я лишився задоволеним. Незважаючи на те, що він молодий кіпер, однак, своїм досвідом Ілля допомагав іншим нашим воротарям – Владиславу Масалову та Олександру Дяченку. Загалом, скажу, що в Іллі Бакінського були декілька провальних матчів, але, водночас, він багато разів рятував команду та своїми діями допомагав нам набирати очки.
 
– Чи плануєте його залишити у складі команди й на наступний сезон?
– Ілля перебуває на контракті у «Продексімі». Звичайно, якщо ми матимемо змогу, я б з радістю залишив його у «Кардиналі-Рівне» і на наступний сезон. У складі херсонців продовжують грати і Ципун, і Савенко. Тож, якщо буде можливість, ми проведемо перемовини з керівництвом «Продексіма» щодо подовження орендної угоди.

– Питання щодо найближчого резерву. Команда «Кардинал-ДЮСШ №4» вже другий рік поспіль посідає третю сходинку в Юнацькій Екстра-лізі. Чи дивитеся в якості майбутньої перспективи у її бік?
– Звичайно, відвідую кожний домашній матч «Кардинала-ДЮСШ №4». Спілкуюся з наставником команди. Трьох її виконавців ми залучаємо до тренувальнь з основою. Головне – максимально відповідально ставитися до тренувального та ігрового процесів. Інколи молоді гравці думають: якщо вони тренуються з основою, то на заняттях з командою ЮЕЛ не потрібно викладатися на всі сто відсотків. Загалом, слідкуємо за хлопцями і цінуємо прогрес футзалістів та успіхи тренера в його роботі.
 
– Те, що двоє гравців «Кардинала-ДЮСШ №4» отримують регулярні виклики до юнацької збірної України прискорює їхній розвиток для того, аби здобувати досвід і розвиватися та у майбутньому отримувати шанси на рівні Favbet Екстра-ліги?
– Тренування з основою – це важливий досвід для хлопців. Однак, головне – це ігрова практика: як міжнародний досвід у складі збірної України, так і матчі ЮЕЛ. Такий досвід помножений на професіоналізм та кропітку працю дозволить їм у майбутньому отримати свій шанси і у Favbet Екстра-лізі.

– Кілька питань про минуле. У команду «АРПИ Запоріжжя» Ви прийшли в якості тренера-консультанта вже по ходу сезону 2018/2019 та з початком наступного чемпіонату мали стати її головним тренером. Тим не менш, команда припинила своє існування. У чому причина?
– Головною причиною того, що «АРПИ Запоріжжя» не бере участі у змаганнях всеукраїнського рівня є відсутність належних грошових надходжень. Куратором команди та її віце-президентом був заступник губернатора Запорізької області Едуард Гугнін. Він був представником партії «Солідарність». Від нього залежала фінансова допомога для команди. Окрім того, зверталася увага на те, що знаходитися не на топових ролях у найвищому дивізіоні не надто хочеться, а для того, щоб боротися за ТОР-3 або ТОР-6 потрібен був більший бюджет.

– Ви є одним з найкращих бомбардирів в історії українського футзалу. Зважаючи на те як розвивається цей вид спорту, як вважаєте, коли було складніше: забивати за часів Вашої кар’єри гравця або за нинішніх реалій?
– Не буду якось себе возвеличувати. Вважаю, що раніше забивати було простіше. На початку моєї кар’єри футзал лише ставав на ноги. Більшість людей приходили у цей вид спорту з футболу. Тобто, бомбардирам було досить просто адаптуватися. Є ворота та м’яч: ти маєш забивати як на полі, так і на паркеті. Воротарям призвичаїтися до паркету було досить складно. На початку моєї кар’єри ця позиція була досить слабкою. Не можна сказати, що воротарів не було. Однак, вони багато падали та лягали. Тобто, використовували футбольні елементи. Досить часто це полегшувало завдання щодо забиття голів.

Пізніше з’явилася досить непогана воротарська школа. Взагалі, вважаю, що наші голкіпери є одними з найкращих в Європі. Корнєєв, Попов, Сухомлинов, Іваняк, Ципун, Зозуля, Литвиненко – це ті, кого так одразу згадуєш. Тут є і люди, які починали грати ще у 1990-х, і ті, хто й зараз перебуває на провідних ролях. Воротарська позиція є однією з найсильніших в українському футзалі. Саме тому, за нинішніх реалій забивати набагато складніше.
 
– Як компенсуєте відсутність футзалу в Україні: дивитеся якісь архівні матчі або плей-офф чемпіонату Білорусі?
– У березні-квітні передивився багато матчів. Серед них була кінцівка регулярного чемпіонату у Білорусі та вже згадані архівні поєдинки. Зараз взяв невеличку паузу. Було багато вільного часу і я передивився велику кількість поєдинків. Трохи перенаситився цими відео. Зараз хочеться шукати щось нове, щоб урізноманітнювати тренувальний процес. Тим не менш, до старту нового сезону ще залишається багато часу, аби зайвий раз проаналізувати все необхідне для плідної роботи.
 
 Якби Ви могли додати до складу своєї команди одного українського футзаліста – хто б ним став?
– Ним би став Михайло Волянюк.
 

Джерело – Прес-служба Асоціації футзалу України
Фото: НФК «Ураган»МФК «Кардинал-Рівне»

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2018 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.