ФранцияПьер Жаки: «Сборная U21 – это вестибюль главной сборной»КазахстанФернандиньо: «Мои личные цели и задачи «Кайрата» совпадают – везде быть лучше всех!»Лига чемпионов УЕФАЛіга чемпіонів-2020/21: «Продексім» прийме чемпіона Північної ІрландіїЛитваКирилл Красий: «Нас ждет очень насыщенный сезон»БеларусьБеларусь-2020/21. Тур 8. Кто остановит Артема Рося?Экстра-лигаСуддівська післямова. Сезон 2020/21. Випуск 5КазахстанКазахстан-2020/21. Тур 2. LIVE!РоссияРоссия-2020/21. Суперлига. Тур 5. LIVE!РоссияСборная России готовится к квалификации ЕВРО-2022ИспанияИспания-2020/21. Лучшие голы, комбинации и сейвы 6-го тураИспанияИспания – Португалия: Феде Видаль сделал выборСборная УкраиныВизначено склад збірної України на матчі проти УгорщиниПольшаЭкстракласа-2020/21. Тур 9. «Рубка» в Гливице и «камбэк» в КатовицеБеларусьДмитро Камеко: «Безумовно, я найкрасивіший тренер чемпіонату Білорусі»Таджикистан«Сипар» – чемпион Таджикистана-2020ИталияИталия-2020/21. Серия А. Тур 3. «Авеллино» останавливает «хорватскую» «Мантую»ИспанияИспания-2020/21. Тур 6. Три переноса и единственная победа хозяевЭкстра-лигаІвано-франківський «Ураган» святкує 18-річчя клубуЭкстра-лигаFavbet Екстра-ліга 2020/21. 10 тур. Важкий тур для лідерівЭстония«Виймси ФК СМСРаха» – обладатель Суперкубка Эстонии-2020

Олександр Ратич: «Мабуть, нам доведеться дещо змінити вектор розвитку клубу»

Головний тренер і президент чемпіонок України з футзалу розповів про майбутній сезон


Президент і головний тренер київського «Будстар-НПУ» Олександр Ратич розповів нам про кадрові зміни в команді, її філософію, а також поділився інформацією щодо наступного сезону у жіночому футзалі України.

 Чи відбулися в команді кадрові зміни, порівняно з минулим сезоном?
 Наразі команда зібралася повним складом. Не тренується лише Крістіна Козаченко. Ми з нею попрощалися ще десь у квітні місяці. Вона вийшла заміж і займається кар’єрою тренера з фітнесу. Поки що ми не домовилися про продовження співпраці на новий сезон з Вірою Дятел. Наші домовленості спливли у травні. Поки не відомий ані новий формат чемпіонату, ані дата його початку, тому у нас немає з нею ніяких домовленостей. Тож зараз Віра теж не тренується з командою.

21 вересня з нами почала тренуватися Ірина Славич, з якою ми підписали повноцінний контракт на майбутній сезон, тобто до 30 червня 2021 року. Вона хотіла починати тренуватися раніше, але ми дали їй відпочити після Португалії. Саме в цей день ми почали повноцінний тренувальний процес у «втягувальному» форматі. Крім неї, приєдналася до тренувальних занять і Олександра Скибіна з «IMS-НУХТ». Найближчими днями будемо приймати щодо неї якесь рішення. 

Також один день з нами тренувалася Анна Каверзіна з «Ладомира». Наступного дня вона просто була присутня на тренуванні і вже сьогодні її не було. Вона зв’язалася з Юлією Форсюк і сама просилася у команду, попереднього запрошення у неї не було. Однак вона отримала пропозицію від «Колоса». Оскільки для неї було незрозуміло, яким буде новий футзальний чемпіонат, вона прийняла пропозицію ковалівського клубу і гратиме у футбол. 

Зараз ми готуємося до фінальних матчів Кубку України в тому складі, що лишився. На сьогодні це – воротарки Митрофанська, Ковальчук, Славич, а з польових гравців – Прокопенко, Дудка, Застела, Скибіна.

Чотирьох гравчинь ми плануємо віддати в оренду закордон: Форсюк і Гриценко в недовгострокову оренду в Кувейт, а Шульгу і Кислову на весь сезон в «Лагуну-УОР». Вікторія і Анна 19 вересня вилетіли до Росії, але через проблеми з документами повернулись до України. Наразі вони у Харкові очікують на дозвіл на перехід кордону.

 Яка команда орендує Форсюк і Гриценко?
 Чемпіона Кувейту «Аль-Кувейт». Вони щороку запрошують у свій чемпіонат провідних світових гравчинь. Цього року у них в команді мали бути Амандінья і Фіфо, але через те, що Кувейт має певні карантинні обмеження з країнами ЄС і Південної Америки, вони просто не мали змоги запросити цих футзалісток, тому звернулися до мене з проханням зв’язатися з Юлією Форсюк, бо вона має найгучніше ім’я на теренах країн колишнього СРСР. 

Отже, перша пропозиція була по Юлії Форсюк, також їм потрібна була якась атакувальна креативна гравчиня. Тобто вони шукали когось подібного під стиль Амандіньї, щоб були креатив, фінти і яскравість у грі, яка могла б запалювати публіку. У нас якраз Ксенія Гриценко має всі ці якості, тому ми й запропонували її кандидатуру. Змонтували відео з цього сезону, а також надіслали декілька повних матчів. Представники кувейтського клубу їх передивилися і протягом тижня було прийняте рішення, що Гриценко поїде з Форсюк.

За документами наші дівчата вже у Кувейті, їхні міжнародні трансферні сертифікати вже у місцевій асоціації футболу і вони навіть заявлені на сезон. Юлія отримала 23 номер, а Ксенія 25-й.

 А хто ж тоді буде грати? Без них залишиться лише троє універсалок на контракті.
 Зараз у нас на перегляді є декілька невідомих для широкого загалу гравчинь. Є домовленість з Соломією Куп’як, яка нещодавно підписала контракт з «Карпатами», але ми ще на студентських змаганнях домовились про те, що вона буде грати за нас наступного сезону. Ми візьмемо її в оренду. 

Також ведемо перемовини з деякими виконавицями «IMS-НУХТ», бо наскільки мені відомо, команду розпущено, але щодня у них з’являється інша інформація про те, існуватиме клуб чи ні. Якщо вони узгодять зі своїм керівництвом всі деталі переходу, то приєднаються до нас. Згода від них є, але оскільки вони не мають професійних контрактів, то моя принципова позиція полягає в тому, що вони мають вирішувати це питання зі своїм керівництвом. Якби у них були професійні контракти, як у наших дівчат, то маючи згоду гравця, я б уже виходив на клуб з офіційною пропозицією щодо купівля чи оренди. Я вважаю, що це було б чесно і відкрито.

 На коли заплановане догравання Кубка України сезону 2019/20?
 Догравання мало починатися з півфінальних матчів, але «IMS-НУХТ» і «Ладомир» відмовилися в них грати, втім, команда з Володимир-Волинського у чемпіонаті грати збирається. 

«Тесла» пропонувала зіграти один матч, але після того, як Асоціація футзалу України поцікавилась думкою нашого клубу, то відмовилась від цієї пропозиції. На мою думку, це справедливо, адже Кубок України-2020, не зважаючи ні на що, має бути дограний за узгодженим регламентом. Отже, фінал буде з двох матчів з роз’їздами. Дати поки що невідомі, але попередньо це десь кінець жовтня-початок листопада.

 Коли ж стартує новий чемпіонат?
 Якщо все обійдеться без якихось форс-мажорів і посилення пандемії коронаврусу, чемпіонат стартуватиме лише в середині листопада. Вища ліга буде об’єднана з першою, а команди будуть поділені за територіальним принципом. Втім, зараз з’явилися хворі на коронавірус у «Квітці на Камені» і «ДЮСШ-1», тому ситуація складна.

 Який план підготовки вашої команди до нового сезону?
 Всі плани були порушені через те, що невідомо коли розпочнеться чемпіонат, а також тому, що не була дограна попередня першість. Команда мала зібратися 25 липня для проходження медогляду. Далі мали тренуватися на стадіоні, а потім на пляжі. Крім того, ми мали домовленості з рядом угорських команд про проведення товариських матчів і навіть турнірів. Через всі ці події турніри були скасовані. 

Зараз ми зібралися у спорткомплексі. Перші 10 днів дівчата отримували індивідуальні завдання, потім ми всіх доводили до спільного знаменника, а після цього почали повноцінну підготовку до сезону. 

 Чи отримає клуб якісь гроші від оренд своїх провідних гравців?
 Ні, вони йдуть у безплатні оренди. Ми займаємося «благодійсністю», тому що не бачимо сенсу тримати настільки кваліфікованих і сильних виконавиць для того чемпіонату, який планується у цьому сезоні. Звичайно, ми втрачаємо від того, що відпускаємо ледь не весь склад, але ми маємо надію і хочемо запросити більш молодих гравців, працювати з ними, давати їм змогу розвиватися і доводити, що в Україні є наступне покоління футзалісток. Тим паче, що з нами залишається досить досвідчена Анна Прокопенко, а 23-річній Вікторії Дудці вже треба брати на себе більше відповідальності і проводити більше часу на майданчику. Вона грає на одній позиції з Юлією Форсюк, тому в минулому сезоні у неї було мало ігрового часу. Тому були прийняті такі кадрові рішення.

Я, як президент, і більшою мірою як тренер, розумію чому ми відпускаємо наших провідних гравчинь. Рівень чемпіонату для них буде не цікавим і тому ми їх відпускаємо в ті чемпіонати, де вони матимуть більшу кількість матчів високого рівня, а також для того, щоб основні виконавиці збірної України не втрачали свої ігрові кондиції. Тобто крім всього ми думаємо не тільки про свій клуб, а й про національну збірну. 

 Такі суттєві кадрові зміни якось вплинуть на глобальні завдання клубу?
 Ми мали на меті створення клубу європейського рівня, що буде претендувати не лише на найвищі досягнення у чемпіонаті України, а й не буде статистом на міжнародних турнірах. Проте виходячи з тої ситуації, що є, можливо, ми будемо дещо змінювати вектор і йти тим шляхом, що будемо виховувати більш молодих гравчинь, давати їм шанс отримати досвід у сильних європейських чемпіонатах і старатися, щоб це були не команди з нижньої частини турнірної таблиці, а принаймні середняки, а то й вище – це вже залежатиме від дівчат. Наше завдання – підготувати футзалісток, дати їм такі знання, щоб ними стали цікавитись сильні європейські та й азійські клуби, якщо вже вони звернули на нас свою увагу.

Кожна футзалістка повинна розуміти, що зацікавленість буде лише у тому випадку, коли команда, за яку вона грає, займатиме найвищі місця і кожна повинна ставити перед собою мету грати у національній збірній, тоді їхні шанси отримати хороші пропозиції будуть набагато вищими.

Мабуть, вектор буде такий, але при цьому, звичайно, основне завдання полягає в тому, щоб не втрачати своїх позиції в чемпіонаті України.

Андрій Гулій, futsalua.org

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2018 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.