Чемпионат ЕвропыЕВРО-19 (U-19). Квалификация. Группы 2, 3, 6. LIVE!Кубок УкраиныПродэксим – Титан. Анонс матча 1/2 финала Кубка УкраиныСборная УкраиныЮнацька збірна України кваліфікувалася до фінальної частини Євро-2019Чемпионат ЕвропыЮнацька збірна України здолала Румунію у рамках Основного раунду Євро-2019Детский футзалЧемпіонат України (U-11): результати матчів третього ігрового дняЧемпионат ЕвропыЄвгеній Козлов: «Маємо вийти на матч проти Румунії з холодною головою і гарячим серцем»Экстра-лигаХави Родригес: «Достижение успеха зависит от работы, и больше ни от чего другого»КиевВіталій Мамчур: «Якби не було прогулянок з французькою бульдожкою і скотч-тер'єром, можливо, не було б і "Юрінновації"»ПольшаЯнуш Шимура: «Для популяризации футзала нужна системная работа, начиная со школьной скамьи»Кубок УкраиныФінал чотирьох. Знайомство з суперником. Food Centre - СумДУБразилияБразилія оголосила склад на товариські матчі з Сербією і ПольщеюЭкстра-лига«Екстра-футзал»-18/19: випуск № 23Чемпионат ЕвропыИспания U-19 – второй участник финальной стадии ЕВРО-2019ПортугалияПортугалия-2018/19. Лучшие голы 23-го тураДетский футзалЧемпіонат України U-11. Підсумки другого ігрового дняЮношеский футзалСьогодні юнацька збірна України стартує в Основному раунді Євро-2019Чемпионат ЕвропыЮнацька збірна України здобула перемогу у стартовому матчі Основного раунду Євро-2019Экстра-лигаХави Родригес: «Были я, вратарь и мяч – я знал, что я могу изменить историю футзала Испании»Экстра-лигаЭкстра-лига-2018/19. Лучшие голы, комбинации и сейвы 18-го тураСборная УкраиныЮнацька збірна України вирушила до Скоп`є

Віталій Мамчур: «Якби не було прогулянок з французькою бульдожкою і скотч-тер'єром, можливо, не було б і "Юрінновації"»

Президент, тренер, універсальний гравець і взагалі людина, яка собою уособлює «Юрінновацію»  це все про нього.


Віталій Мамчур розповів нам про історію виникнення команди, таємницю довголіття аматорського колективу, роль психології у футзалі, найкращого воротаря у світі, «прорублене вікно на Захід» і подальші плани команди.

 В одних джерелах написано, що команда «Юрінновація» створена 2009 року, а в інших – 2010 року. Коли ж вона насправді була створена і як? 
 2009 рік згадувався в одному з інтерв'ю в контексті того, що в цьому році виникла ідея про створення футзальної команди. Зокрема, в тому році Клаудіа Кардинале «звела» мене з сусідом - любителем футболу, розмови з яким про футбол під час прогулянок з Клаудією та Річем закінчилися тим, що в команді сусіда я і почав свій футзальний шлях. Однак, в тому ж році ця команда припинила своє існування. Але «олімпійський» вогник був підібраний мною у вигляді ідеї про створення власної команди. Із окремих представників команди сусіда, моїх колег, колишніх студентів, родичів та їхніх друзів і формувався початковий склад команди, яка отримала назву, однойменну з найменуванням юридичної компанії, одним із засновників якої я і був, - «Юрінновація».

Формальним роком виникнення ФК «Юрінновація» можна вважати 2010 рік, коли команда взяла участь у перших своїх футзальних турнірах. Зокрема, навесні-влітку 2010 року команда була учасницею декількох футзальних бліц-турнірів, а восени 2010 року – розпочала свій шлях одночасно у двох повноцінних чемпіонатах (в Броварах і Києві).

Ось такий «ефект метелика». Не було б прогулянок з французькою бульдожкою і скотч-тер'єром, можливо, не було б і цього інтерв'ю.

 Що Ви вважаєте найбільшим досягненням команди за весь час її існування? 
 На цей момент, можна вже стверджувати, що одне з досягнень - це довголіття аматорської команди. В активі і те, що всі ці роки команда залишається вірна організаційним принципам «аматорського статусу», не залучаючи за плату гравців «високого рівня». У нас грають ті, хто бере участь в тренувальному процесі. При цьому участь у турнірах і тренувальному процесі, необхідне екіпірування для офіційних ігор - безплатна опція для гравців. Радує і таке досягнення, що нинішній склад команди намагається грати саме у футзал, реалізуючи особливості футзальних премудростей і відповідних напрацювань на тренуваннях, а не загравати з його великим братом - футболом. До того ж, в іграх сьогоднішня футзальна «Юрінновація» намагається досягати цілей більшою мірою за рахунок командної гри. Про це свідчить і статистика цього сезону - у нас забивають майже всі, включаючи воротарів.

 В чому секрет довголіття аматорського колективу? 
 Не буду лукавити. Під назвою ФК «Юрінновація», та в певному її складі, як окрема одиниця команда живе і діє тільки завдяки моєму стійкому інтересу. Загалом, якщо копнути трохи глибше, існування деяких команд можна вважати умовним. Ви знаєте, що під різними назвами інколи грають одні і ті самі особи. Заради жарту і наша команда брала участь у деяких турнірах під назвою «Steppe penguins» (у перекладі «Степові пінгвіни» – прим. авт.). Водночас, якщо продовжити «копати», то додавання навіть однієї іншої особи привносить іншу якісну характеристику, що надає право вважати таке утворення окремою одиницею.

 Ви захоплюєтеся теорією спортивної психології. Можете згадати випадок, коли ці знання стали в нагоді на практиці? 
 Як правило, багатьох цікавлять питання, пов'язані з психологією досягнення успіху в спорті. Аксіомою можна вважати твердження про те, що при рівності інших характеристик команд-суперниць (тактична, технічна, фізична й інша готовність) і за наявності рівних інших умов (наприклад, суддівство) переможе та, яка в момент протиборства була більш психологічно налаштована на перемогу. Більше того, навіть слабша за іншими показниками команда може перемогти за наявності відповідного психологічного стану. Приклад з досвіду нашої команди в цьому сезоні Чемпіонату Києва. На відбірковому етапі Першої ліги ми примудрилися програти командам, у яких могли виграти. Остання гра в групі у нас була вирішальною. Перемога в ній давала нам можливість грати в більш високому дивізіоні і боротися за вихід у Вищу лігу чемпіонату Києва з футзалу. Проблема була лише в тому, що суперник сильний і переконливо виграв у всіх матчах нашої групи. Ніхто, крім нас, особливо і не вірив, що ми можемо виграти. Однак, суперника врятував від поразки лише вдало реалізований пенальті в наші ворота, поставлений за пару секунд до кінця матчу. Але і при цьому ми забили свій «переможний» гол, але м'яч влетів у ворота на мить пізніше сигналу про закінчення матчу (мова йде про матч з «Viatec», який завершився з рахунком 6:6 – прим. ред.). Ось Вам і віра в перемогу, належна спортивна мотивація та інше з області психології.
 

 Ви колись казали: «Футзальний воротар повинен грати у "полі" не гірше, ніж польові гравці.» І після того якраз на широкому загалі з’явився Ігіта. Ви вважаєте, що це ідеальний воротар майбутнього? 
Леонардо де Мело Вієйра Лейте, який отримав прізвисько «Ігіта» через те, що часто грає за межами власного воротарського майданчику, як і знаменитий в минулому колумбійський футбольний воротар  Рене Ігіта. Леонардо неодноразово визнавали найкращим воротарем світу. Це, мабуть, і є відповідь на питання. У футзалі команда з таким воротарем завжди буде мати козирі у порівнянні з командою, яка не має воротаря з такими якостями. Головне, щоб такий воротар не забував про свою основну функцію: організацію оборони воріт своєї команди. При цьому я не згоден з деякими думками про те, що стиль гри Ігіти вбиває футзал. Щоразу виходячи за межі власного воротарського майданчику воротар ризикує. І це це проблема протилежної команди, яка за таких обставин «сідає» і не намагається відібрати «келих шампанського».

 Де Вам більше подобається грати - у воротах чи у полі? 
 Мені подобається грати як у ролі польового гравця, так і воротаря. Іноді дискомфортно міняти позицію безпосередньо під час гри. При цьому більш дискомфортно, коли під час гри змінюється функція з польового гравця на воротарську. Якщо на грі є воротар, який не має проблем зі здоров'ям і який тренується з командою, то я граю як польовий гравець. 

 Ви маєте тренерську ліцензію з футзалу. Що Вас спонукало її отримати? 
 Є така. Отримання тренерської ліцензії не було самоціллю. Коли я приймав рішення про участь у відповідній програмі навчання, я не планував тренувати інші команди. А для участі в тренувальному процесі «Юрінновація» тренерська ліцензія мені не потрібна. Цікаво було отримати нові знання від першоджерел. Нашому тренерському випуску в цьому сильно пощастило. Окрім занять, що проводила Федерація футболу України і Асоціація футзалу України, третина наших занять була в межах футзальних тренерських курсів, які вперше були організовані ФІФА для України (FIFA Futsal Coaching Course, Kyiv, 25-29 / 1/2016). Проводив заняття інструктор ФІФА з футзалу Міко Мартіч (відомий в минулому футзаліст збірної Хорватії, засновник і власник Futsalplanet.com, а також тренер збірної Фінляндії з футзалу та ін.). Як викладач з багаторічним стажем, зазначу високий рівень проведення теоретичних і практичних занять. Крім цього, Міко надав всім охочим багато як друкованих, так і відеоматеріалів з футзалу, в тому числі повні тренувальні цикли деяких відомих команд. При цьому на заняттях було багато представників «еліти» футзалу України (гравці, тренери), з якими була можливість познайомитись ближче і які також поділилися своїми секретами. Якщо коротко, то було дуже цікаво і корисно.
 

 У Києві і у Луцьку є чимало різноманітних аматорських турнірів, але 2016 року ви стали ідейним натхненником і організатором турніру Friends Futsal Fest у Луцьку. Чому саме у Луцьку і чим він відрізняється від усіх інших подібних турнірів? 
Наприкінці 2015 року разом ми з дружиною 2016 року планували відвідати Шацькі озера. Проте дружина померла… Я вирішив реалізувати заплановане. Якраз в нашій команді адаптувався представник Волині Руслан Іванович Корпош, який водночас був одним з керівників Асоціації футзалу Волині. На початку 2016 року з Русланом та деякими іншими представниками команди, з якими були дружні стосунки, «за келихом пива» досить спонтанно виникла ідея разом відвідати не тільки ті озера, але й, оскільки ми об'єднані футзалом, взяти там участь у турнірі з футзалу. За допомогою Руслана був організований як турнір Friends Futsal Fest у Луцьку, так і відпочинок на Шацьких озерах. З того часу щороку на вихідних, пов'язаних з Днем Конституції України, ми граємо у цьому, вже традиційному, турнірі і відпочиваємо на озерах. 

 «Юрінновація»  частий учасник різноманітних волинських турнірів. Як Ви прорубали «вікно на Захід»?
 Апетит приходить під час гри. Під час першого турніру Friends Futsal Fest у Луцьку виникло бажання регулярно брати участь у різних турнірах за межами Києва. Оскільки «вікно на Захід» вже було прорубане, то у вересні 2015 року вперше взяли участь у традиційному Кубку «Волинської газети» з міні-футболу. З того часу участь у волинському турнірі стала для нас також традиційною. Зараз, крім згаданих турнірів на Волині, «Юрінновація» є традиційним учасником змагань з футзалу,  що проходять кожного року наприкінці липня в Одесі. 2019 року ми плануємо (подали заявку) зіграти вже на міжнародному рівні в рамках турніру «ISTRIA FUTSAL MASTERS CUP 2019», що буде проведений у м. Пореч (Хорватія). Це буде перший міжнародний турнір для команди за межами України, після якого можна буде остаточно заявити, що «Юрінновація» прорубала «вікно на Захід».

 Раніше «Юрінновація» грала у Вищій лізі Києва, але останнім часом у Першій. Чи є в планах повернення на старі вершини? 
 Як в минулому, так і в цьому сезонах – це було одним з основних завдань. Не впоралися. Проте, на відміну від минулого сезону, нинішня ситуація в команді краща. Мова йде про стабільність складу та про більш відповідальне ставлення членів команди до тренувального процесу. У зв'язку з цим, якщо ситуація не погіршиться, то ми у наступному сезоні будемо виборювати право участі у Вищій лізі та плануємо зіграти також у турнірах всеукраїнського масштабу (Кубок України, Друга ліга України). 
 

 Нещодавно після довгого періоду «Юрінновація» здобула свій черговий трофей – Select Futsal Cup. Як вам вдалося здобути цю перемогу і наскільки ви задоволені діями своєї команди?
 Звичайно, всі гравці були задоволені такому здобутку. Тим паче, що в рамках турніру був позитивний результат й з командами-суперницями з Першої ліги чемпіонату Києва. Проте цей успіх – відносний. Основною метою участі у цьому турнірі було підтримання "футзального тонусу" під час тривалої перерви, пов'язаної з новорічними святами. На жаль, цей "трофей" не допоміг досягти відповідного результату у наступних відповідальних матчах Чемпіонату Києва. Але, у будь-якому випадку, успіх у цьому турнірі можна вважати лакмусовим папірцем того, що ми на правильному шляху – "вода камінь точить" (навіть при незначному, але постійному впливі на що-небудь реально досягти помітних результатів). 

Джерело - Прес-служба ФФзК

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2018 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.