Футзал в миреБиро Жаде без Лиги чемпионов, «кайратовские» бразильцы возвращаются в ИспаниюФутзал в миреВиктор Иванютин: «Ехали в Ужгород на матчи со сборной Украины, а в автобусе вместо заднего стекла — жестяная пластина»КазахстанЖенская сборная Казахстана не явилась на квалификацию к Евро-2022 — КФФ молчитЭкстра-лигаФедір Пилипів: «Вважаю, що доля фінальної серії майже вирішена»РоссияРоссия-2020/21. Суперлига. Плей-офф. 1/4 финала. LIVE!ИталияИталия-2020/21. Плей-офф. 1/4 финала. LIVE!Казахстан«Кайрат» – чемпион Казахстана-2020/21Женский футзалМария Васковец: «В Харьков мы однозначно едем за победой»Футзал в миреОпределена символическая сборная ЛЧ-2020/21, Зики Те — лучший игрокПервая лига Павло Концеба поповнив «Славуту»Женский футзалКсения Гриценко: «Матч против «ЗХО-Теслы» будет для меня как финал»Экстра-лигаFavbet Екстра-ліга 2020/21. «ХІТ» в рік 15-річчя з медалями, а «Енергія» на 20-річчя — безБеларусьБеларусь-2020/21. Плей-офф. 1/8 финала. LIVE!РоссияДмитрий Прудников: «Сейчас все мысли только о плей-офф»Экстра-лигаFavbet Екстра-ліга 2020/21. Серія за 3 місце. «ХІТ» – «Енергія». АнонсАссоциация футзала УкраиныЧто для гандбола хорошо, то для футзала смертьЭкстра-лигаFavbet Екстра-ліга 2020/21. Медальні серії. Два різні свята, але празникує тільки «Ураган»Лига чемпионов УЕФААлекс Мерлим: «Кайрат» – это клуб, в котором хотят играть все»Первая лига Перша ліга 2020/2021: оприлюднено календар групового етапуРоссия​Россия-2020/21. Тур 18. Прошлогодние финалисты сойдутся на ранней стадии

Екстра-ліга. Наші за кордоном

Огляд виступів українських легіонерів в чемпіонатах європейських країн

Саме час звернути свій погляд за межі нашої безкрайньої Неньки і подивитися на здобутки наших закордоном. Почнімо з одного з найсильніших чемпіонатів, а саме російського. У суперлізі є три екс-українці. Через зміни регламенту у цьому сезоні вони усі знову перейшли до категорії «легіонер» і це змусило Олексія Кудлая завершити свою багату кар’єру. Тепер він опановує новий фах – помічник головного тренера. Впевнений, що співпраця з таким фахівцем як Юрій Руднєв, багато чого дасть у розрізі подальших кроків на цій стежині. Їхній «Сибіряк» перебуває на третій сходинці у турнірній таблиці і має непогані перспективи поборотися за бронзові нагороди, хоча робити якісь прогнози ще зарано.
 
Сергій Ситін проводить вже свій п’ятий сезон у киті російського футзалу московській «Діні», де заслужив капітанську пов’язку. Грає Сергій добре і нижче певного рівня не опускається, в цьому сезоні на його рахунку 5 голів у 10 матчах чемпіонату (1/2 у Кубку Росії).
 
Дуже невдалим цей сезон можна назвати для екс-воротаря збірної України Олексія Попова, який перейшов з «Динамо» у «Діну» в пошуках ігрової практики. Проте, все через ту ж зміну регламенту, і перевищення кількості легіонерів у імператорському клубі, Олексій намагався перейти в оренду в «Єнакієвець», але РФС наклав вето на цей перехід. Воротар досі чекає відповіді з ФІФА з приводу вирішення цієї ситуації, а сезон то в самому розпалі…

Тепер перейдемо до тих, хто має можливість бути викликаним у збірну України. Владислав Лисенко перейшов у стан новачка суперліги глазівського «Прогресу». Наразі команді немає чим радувати своїх уболівальників – все ж таки рівень суперліги і «вишки» суттєво відрізняється, тож Владислав потрапив під справжній «обстріл». В кожному матчі доводиться демонструвати усю свою майстерність буквально без перепочинку. Глазівці міцно захопили останню сходинку і навряд чи зможуть з неї піднятися. До того ж в дебютному матчі Владислав ще й заробив вилучення, але, все одно, пограти на такому рівні дорогого коштує. До семи матчів у чемпіонаті Владислав додав ще один у Кубку, причому у цих восьми матчах йому довелося витягати м’яч зі своєї сітки 36 разів.
 
Ще один потенційний кандидат у збірну Михайло Романов (11/2 у чемпіонаті, 1/0 у Кубку) стабільно виступає третій сезон за пітерський «Політех», от тільки конкуренти в цьому сезоні підсилилися і зачепитися за 8-ме місце представникам Північної столиці буде вкрай складно.

У вищій лізі (аналог української першої) українська діаспора потужно представлена у «Портовику» (Владивосток), причому дуже вдало себе проявляє. Команда посідає другу сходинку, що дозволяє сподіватися на підвищення у класі (тут аби фінанси дозволили). Головний тренер команди – Сергій Бутенко підписав двох екс-ураганівців Микиту Тменова (який минулі півроку провів на Батьківщині у друголіговому «Епіцентрі К2») і Максима Аветисяна. Обидва гравці демонструють, що повірили в них недаремно і внесли вагомий влад у високу позицію команди (в чемпіонаті у Микити 10/8, у Максима 11/8+3/3 у Кубку).
 
У вищій лізі Білорусі честь України відстоює багато відомих вітчизняних виконавців, тож пройдемося по командам. Сергій Крикун, який після кілька сезонної паузи повернувся у вітебський «Вітен» (9/5 в чемпіонаті, 6/6 в КУЄФА) і став одним з небагатьох українців, окрім представників «Локомотива», який в цьому сезоні грав в Кубку УЄФА. До речі, «Вітен» гратиме в елітному раунді, тож побажаємо білорусам подальших успіхів у турнірі. За «МАПІД» заявлений уродженець Харкова, воротар Олександр Белінскі (Пєтухов), щоправда в заявку на ігри він не потрапляє, а ось інший українець Юрій Рузін виконує роль запасного голкіпера, виходячи час від часу на декілька хвилин (4/0). За «Нєман» з Березівки одну гру зіграв вихованець донецької ДЮСШ-5 Євген Шулаков.

За «БЧ» (Гомель) стабільно виступає Олександр Даниленко (7/1). В «ЦКК» (Світлогорськ) є 42-річний український воротар Олександр Гужва, який задовольняється епізодичними появами в заявці на гру. На суперників «Лідсельмаша» (Ліда) жах наводить Дмитро Іванов (8/6), який непогано провів минулий сезон в «ЛТК», але, на диво, перебрався у слабкіший чемпіонат. А ось у міклашевському «Граніті» висадився справжній львівський десант – Сергій Вацяк (9/2), Василь Денис (9/1) і Олег Калуцький (8/4).
 
У польській екстраклясі українців теж немало і тішить те, що там вони на провідних ролях. Олег Зозуля тренує команду «Ред Девілс», яка після шести турів, на жаль посідає передостаннє місце, але уся боротьба ще попереду. Допомогти своєму тренеру у важку хвилину завжди готовий Віталій Колесник (6/3). У «ГАФі» не менш результативно грає Денис Демишев (5/3). Вдвічі більше українців грає за щецинську «Погонь 04»: Сергій Шаровара (6/0) і Олександр Шамотій (6/3).

Ну і як не згадати ще одних представників нашої країни у Кубку УЄФА – Романа Вахулу (5/5 в чемпіонаті, 2/1 в КУЄФА), який зараз є чи не одним з кращих гравців польського чемпіонату, і Сергія Задорожного (5/2 в чемпіонаті, 2/0 в КУЄФА), котрі разом приносять славу «Віслі Кракбет». Їхній клуб не зміг подолати попередній раунд і усі амбіції доводиться відкладати на наступний сезон, правда для цього знову доведеться виграти чемпіонат.
 
В Молдові український футзал презентує Євген Фролов, який відомий в Україні своїми виступами за низку запорізьких команд у першій лізі. У сезоні 2011/2012 виступаючи за «Джокер» у дивізії В (аналог минулорічної української другої ліги) Євгенові вдалося забити 43 м’ячі у 22-х матчах (додав ще 8 у 6-ти матчах Кубку). Вже в наступному сезоні він перейшов в команду «Воїнца» і майже повторив свій подвиг (20/40 у чемпіонаті, Кубок – 3/8). Цього сезону «Воїнца» підвищилася у дивізію А (аналог нашої першої ліги), але Євген обертів скидати не збирається і у двох матчах відзначився чотирма м’ячами.
 
Джерело –
extra-liga.org.ua

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2016-2021 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.