Экстра-лигаFavbet Екстра-ліга 2020/21. Плей-офф. Фінали. LIVE!Первая лига Об'єднана команда «Кардинал Рівнестандарт» зіграє у чемпіонаті Першої лігиБеларусьБеларусь-2020/21. Плей-офф. 1/8 финала. LIVE!Первая лига «Ураган-2-КФВ» зіграє два товариські матчі з учасником першої лігиПервая лига Перша ліга 2020/21. Календар групи СПервая лига Євген Заїченко: «Я підійшов до Фіналу восьми другої ліги в не найкращій формі, але Андрій Чуднов ментально мене налаштував»Экстра-лигаFavbet Екстра-ліга 2020/21. Серія за 3 місце. «Енергія» – «ХІТ». АнонсИспанияИспания-2020/21. Лучшие голы, комбинации и сейвы 30-го тураЧемпионат ЕвропыОсновний раунд жіночого Євро: третім суперником збірної України стала БельгіяЭкстра-лигаІгор Корсун: «Не хотів би залишитися на безлюдному острові з воротарями, бо вони небезпечні хлопці»Чемпионат ЕвропыЖозе Алесио: «Есть команды, с которыми не хотелось бы встречаться»Испания-2020/21. Тур 30. Смена лидера и вылет «Ферроля»ИталияИталия-2020/21. Лучшие голы и сейвы 26-го тураЭкстра-лигаДаниіл Абакшин – найкращий гравець квітня у Favbet Екстра-лізі 2020/21Лига чемпионов УЕФАДуглас: «Несмотря на все трудности, с которыми мы столкнулись вместе, мы остаемся стойкими и сильными»Лига чемпионов УЕФАТайнан: «Благодаря конструктивной критике я строил замок своей мечты»ИспанияДани Сантос уходит, Рафаэль Рато остается, Лин возвращаетсяАзербайджанИсполком АФФА решит, кто представит Азербайджан в Лиге чемпионов УЕФАЛига чемпионов УЕФАОпределены календарь и формат Лиги чемпионов УЕФА сезона 2021/22Чемпионат ЕвропыСтартует квалификация женского ЕВРО-2022

Роман Проць: «Загалом, нововведення у футзальних правилах мають на меті спрощення гри»

Куратор системи арбітражу Асоціації футзалу Львівщини Роман Проць розповів про роботу спостерігачем арбітражу на цьогорічному «Odessa Open Cup», процес виховання молодих арбітрів та навів приклади трактування епізодів за новими правилами ФІФА на турнірі.


– Романе Омеляновичу, цьогоріч Ви вперше працювали в якості спостерігача арбітражу на «Odessa Open Cup». Які враження від турніру та міста загалом?
– Так, «Odessa Open Cup-2020» є першим для мене. Мені дуже приємно приїжджати до Одеси, оскільки ще у 1990-х роках саме у цьому місті я провів дебютний матч в ролі арбітра на всеукраїнському рівні. Турнір є надзвичайно цікавим. Його формат дозволяє кожній команді продовжувати боротьбу від першого до останнього ігрового дня. Однак, такий процес формує велике навантаження для його організаторів. Не є винятком і арбітри та спостерігач арбітражу, яким впродовж чотирьох днів випало провести 55 поєдинків. Зважаючи на вік арбітрів, їм було до снаги впоратися з такою фізичною та емоційною напругою.

– До слова, можна відзначити доволі велику кількість молодих рефері на цьому турнірі.
– Дійсно, «Odessa Open Cup» – шанс для молодих арбітрів проявити себе. Загалом, тенденцію виховання молодих кадрів почав активно впроваджувати Юрій Веремчук ще від часу його каденції на посаді голови Комітету арбітражу АФУ. Цю лінію продовжує і його наступник Сергій Кравцов. Дуже багато сприяння й методичної допомоги надає куратор футзального арбітражу від УАФ Віктор Дердо. Безумовно, і я та мої колеги з комітету намагаємося відшукати, виховати і вдосконалити молоді таланти.

Кожного року усі регіональні асоціації футзалу надсилають рекомендаційні списки кандидатів в арбітри на різні рівні всеукраїнських змагань. Одним з них є аматорські змагання. Окрім місцевих рефері на цьому турнірі традиційно працюють перспективні молоді представники регіональних комітетів арбітражу. Проводячи велику кількість матчів перспективні рефері здобувають неоціненний досвід. Завдяки його поєднанню з систематичною роботою фізичного та методичного вдосконалення, вони поетапно прогресують. Їхньою метою на майбутнє є потрапляння до переліку арбітрів Favbet Екстра-ліги.

– Цей турнір арбітри обслуговують за новими правилами ФІФА. Охарактеризуйте їхню специфіку.
– Станом на сьогодні набрали чинності Правила гри у футзал 2020/2021. Вони переглядалися востаннє у 2014 році, саме тому їхнє оновлення є як ніколи актуальним. Загалом, нововведення мають на меті спрощення гри та упорядкування багатьох аспектів у відповідності до футбольних положень. Зокрема, у другий ігровий день турніру після сирени, яка сповіщує про завершення матчу, м’яч потрапив у ворота. Втім, гол не був зарахований у відповідності до нових положень. Всі серії пенальті складалися з п’яти ударів для кожної з команди. Це лише декілька прикладів з поєдинків «Odessa Open Cup-2020».

– Вже сьогодні стартує «Lviv Open Cup-2020», на якому Ви так само працюватимете. Також довірятимете молодим арбітрам?
– Серед шести учасників турніру п’ять представлятимуть Favbet Екстра-лігу. Однак, формат турніру передбачає товариську зустріч між командами, які є вихідними у певний ігровий день. Безумовно – це шанс для наймолодших перевірити свої вміння, який треба вдало використати. Загалом, рекомендаційний список арбітрів в АФУ від Комітету арбітражу АФЛ налічує 19 осіб, з яких п’ятеро вже проводили матчі Favbet Екстра-ліги, а ще двоє – поєдинки Першої ліги. Загалом, я бачу велику перспективу у вихованні молоді. Саме тому школа футзального арбітражу АФЛ, яку я очолюю, намагається активно і продуктивно працювати у цьому напрямку. 

Джерело  Богдан Ісаєв, прес-служба Асоціації футзалу України

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2016-2021 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.