Сборная УкраиныСборной Украины по футзалу – 25-лет!Экстра-лигаЕвгений Ланко: «К игре с Ураганом готовимся как обычно: мы спокойны, мы знаем, что нам нужно»Футзал в миреДеян Джедович: «Задача в этом сезоне одна – стать чемпионом Таджикистана!»Женский футзалДанил Ерёмка: «TESLA ставит перед собой максимальные задачи»ИталияИталия. Финал. Вновь овертайм и вновь «Пезаро» побеждаетИспанияИспания-2018/19. Лучшие голы и сейвы третьих матчей 1/2 финала плей-оффРоссияРуслан Кудзиев: «Мы сделали шаг назад, чтобы сделать в следующем сезоне два вперёд!»БеларусьПоможет ли кто-то «Лидсельмашу»?ЧехияФелипе Конде: «Клуб должен развиваться, иначе соперники будут нас опережать»БеларусьБеларусь. Анонс первых матчей серий за 3-е и 1-е местаБразилияРодриго – есть 300 игр за «Магнус»!Экстра-лига«Екстра-футзал»-18/19: випуск № 33БеларусьБеларусь. 1/2 финала плей-офф. 2-3 матчи. Голы украинских бомбардировРоссияРомуло: «Этот финал был лучшим»РоссияИван Мельников: «Приятно, что мы вошли в историю»ИспанияКто заменит Хесуса Веласко?СербияДіваней: «На жаль, є клуби, які розглядають гравців як об'єкти»ПольшаРоман Вахула: «Півтора роки в Пневах промайнули як сон»ЧехияПражская «Спарта» – чемпион Чехии-2018/19ИспанияИспания. «Барса» выходит в финал

Роман Вахула: «Півтора роки в Пневах промайнули як сон»

Інтерв'ю з одним із найдосвідченіших українських легіонерів у Польщі


Фото: Aleksander Knitter (chojnice.com)


У сезоні 2019/20 Роман Вахула представляв п'ятий клуб Екстракляси  у травні про придбання українця оголосив «Клірекс» (Хожув). - Вони хотіли мене бачити у своєму складі,  говорить колишній гравець «Ред Дрегонс» (Пневи), пояснюючи причини переходу.

 У минулому сезоні Ви забили 10 голів, і записали на свій рахунок стільки ж гольових передач. Який це був сезон у вашому виконанні, якщо спробуєте зробити самооцінку?
 Мені дуже не подобається себе оцінювати. Для цього є журналісти, тренери, уболвальники. Я завжди намагаюся зробити все можливе і допомогти команді заробити три бали.

 У останньому матчі ліги проти «Ред Девілс», Ви забили 100-й гол Екстраклясі (насправді 101-й, про що ми написали окремо  ред.). Обставини цієї події були незвичайними. Гол на останній секунді матчу з дабл-пенальті. Перед ударом трибуни скандували Ваше ім'я, бажаючи, щоб Ви підійшли до м'яча на 10-метровій позначці. Що Ви відчували перед ударом і відразу після нього?
 100 голів у Екстраклясі є для мене певним успіхом, що робить мене дуже щасливим. Дуже хочеться подякувати тренеру, товаришам по команді і уболівальникам за довіру. Я дуже ціную це. Перед ударом я сказав собі, що буде те, що має бути. Дякувати Богу, мені вдалося забити гол, що мене дуже радує.

 «Ред Девілс» виграв лише два матчі з найкращими шістьма командами. Чи цього не достатньо, щоб грати з найкращими? Чи вважаєте Ви, що це було головною причиною того, що ви не потрапили в «чемпіонську» групу?
 Щоб потрапити в першу шістку, перемог з «Клірексом» і «Пястом» дійсно не вистачило. На мою думку, як і в житті, так і в спорті, найголовніше – це стабільність. Нам цього дуже бракувало. Були матчі, які перебували під нашим контролем, але в кінцівці ми втрачали очки.

 Дивлячись на таблицю, можна скласти враження, що ви були надто сильні для «групи боротьби за виживання». Дійсно схоже, що ліга була розділена на сім сильних команд та п'ять інших?
 Мені здається, що це дійсно так виглядало. Коли ми не потрапили у першу шістку, то поспілкувалися з командою в роздягальні, і вирішили, що треба закінчити на сьомому місці. Завдання-мінімум виконали.

 Ви провели півтора сезони в «Ред Девілс». Завели багато знайомств, а також тренували другу команду з Пнев. Яким був цей час у вашому житті?
 Півтора роки минули як сон. У мене багато друзів, як і у моєї сім'ї. Я сподіваюся, що вони залишиться до кінця життя. Я тренував другу команду «Ред Дрегонс». Для мене це було щось нове і приємне. Робота з молоддю була для мене чистим задоволенням.

 Який потенціал молодих гравців з Пнев, котрих Ви мали можливість тренувати?
 Потенціал у молоді проглядається. Простий приклад  зараз три гравці тренуються з першою командою (Давід Кубіяк, Матеуш Горни і Бартломей Гладішевскі  ред.) І це певний успіх для мене, як для їхнього тренера. Я сподіваюся, що у тренера Лукаша Фрайтага ще є кілька хлопців, яких він може запросити до першої команди.

- Поки що в Польщі Ви грали в командах, які боролися за чемпіонство як от «Вісла» або «Рекорд». Я не рахую короткий епізод у «Лех Канцелярії» (Сломники), про яку Ви, мабуть, хочете забути. Яка є різниця, якщо грати за фаворита і в команді-середняку, як можна сказати про «Ред Девілс»?

 У кожній з названих команд були як переваги, так і недоліки. Знаєте, якщо ви боретеся за чемпіонство, то це різні емоції, атмосфера і т.д. Але, з іншого боку, боретесь ви за чемпіонство або за сьоме місце  не можете дозволити собі грати у пів ноги. Так було в «Ред Девілс», тому що ми грали до кінця.

 Після закінчення сезону Ви вирішили перейти в «Клірекс» (Хожув). Як до Вас прийшло рішення змінити клуб і чому «Клірекс»?
 Я отримав пропозицію від клуба з Хожува. Я розмовляв з керівництвом «Ред Дрегонс» (Пневи), ми також довго думали про сім'ю і вирішили переїхати. А чому «Клірекс»? Вони хотіли бачити мене у своєму складі.

 Що буде в наступних сезонах з «Ред Дрегонс», враховуючи, що уболівальники з Пнев не побачать ані вас, ані Лукаша Фрайтага у ролі гравців? Чи буде команда достатньо якісною? Чи Ви вважаєте, що тренер Фрайтаг належним чином підготує команду і «Ред Дрегонс» продовжать боротися за високі місця?
 Я усім серцем бажаю, щоб «Ред Дрегонс» завжди боролися за високі місця. Думаю, що Лукаш з усім розбереться, а знамениті гравці допоможуть тренеру виконати поставлену на сезон ціль. Чи буде команда відчувати, що ми не будемо грати? Вважаю, що це покаже наступний сезон. Скажу одне  незамінних людей немає. Удачі «Ред Дрегонс»!

 Ви оселилися в Польщі доволі давно. Ви тут з 2011 року. Чи плануєте повертатися в Україну?
 З 2011 року я з дружиною і донькою живу в Польщі. Це наша друга країна. Нам дуже приємно, що ми можемо провести час у Польщі. Проте нас дуже сильно тягне до рідного дому. Рано чи пізно ми повернемося в Україну.

 Як Ви сприймаєте рівень польської ліги за ці вісім років, що провели тут? Ми наближаємося до європейського рівня чи віддаляємося від нього?
 З 2011 року рівень ліги зростає. Ми рухаємося вперед маленькими кроками  це показувала і показує «Кадра». Тому що якщо є сильна команда, то, на мій погляд, рівень ліги зростає. Польща наближається до решти Європи, і я дуже радий цьому.

 Чого Роман Вахула хоче досягти в наступному сезоні в кольорах «Клірексу»?
 Я хотів би досягти максимуму. Я розумію, що інші 13 команд також будуть боротися за найвищий результат. Я працюватиму над тим, щоб допомогти новому клубу досягти мети.

 Які Ваші плани на наступні роки вашої кар'єри?
 Перш за все, я хотів би, щоб все було добре зі здоров'ям. Як буде здоров'я, прийдуть і успіхи. Я сподіваюся якнайдовше грати в Екстраклясі.

Джерело
 Mateusz Nizio, futsal-polska.pl

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2018 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.