РоссияРоссия. Финалы. Четвертые матчи. LIVE!Футзал в миреАлександр Савинцев в «Столице»ИспанияЄвген Іваняк і Сергій Бутенко – про перший матч фіналу чемпіонату ІспаніїРоссияРоссия. Финалы. Третьи матчи. LIVE!Экстра-лига«Особенности национального футзала». Экстра-лига, часть 2: лавина трансферов и армия болельщиковЭкстра-лигаІгор Колихаєв: «Ведемо перемовини з двома легіонерами»Экстра-лигаОфіційно: Андрій Ременець — гравець «Енергії»ОдессаОдесса. Лига Содружества. Удачная неделя для «Черного моря»ИспанияИспания. Финал. 1 матч. «Мовистар Интер» дожимает «Барсу» в овертаймеЖенский футзалМикола Кудацький: «У Києві над нами цинічно познущались»Экстра-лига«Титан» підписав чотирьох новачківКиевУ Києві відбудеться 2-й турнір пам’яті Євгена КіндяковаЖенский футзал"TESLA" візьме участь у міжнародному товариському турнірі в ПортугаліїФутзал в миреНовости от FutsalMania: Барбоза приходит, в «Барбозу» уходятЭкстра-лигаОфіційно: Мар’ян Пелех виступатиме в «Енергії», Андрій Федюк та Володимир Кардаш залишили клуб ИталияИталия. Финал. «Лупаренсе» сравнивает счет в серииБеларусьБеларусь. Итоги чемпионата в цифрах. А там на четверть наш народ...Экстра-лига«Особенности национального футзала». Экстра-лига, часть 1: Х-спорт, InStat и другиеКазахстанТрансфер Дугласа в «Барселону» под угрозой срываЭкстра-лигаТріо "ураганівців" перейшло в "Продексім"

Роман Вахула: «У Вісли найпалкіші уболівальники в Польщі»

Колишній гравець «ТВД» та «Шахтаря» Роман ВАХУЛА про нинішній польський етап своєї кар’єри
 

- Романе, розкажи, будь ласка, як ти потрапив у футзал? Чому саме він, а не футбол?
- Ще з дитинства, як і всі хлопці, грав з друзями у футбол. Оскільки мені дуже подобався цей вид спорту, то з 9-ти років батьки віддали мене до спортивної школи. Там я займався у секції великого футболу до 11-го класу. На одній з ігор були присутні викладачі кафедри футболу ЛДУФК, які запропонували мені  спробувати вступити на навчання до цього закладу, куди я успішно і вступ). У 2002 році потрапив на перегляд до першолігового міні-футбольного клубу «ТВД». З цього часу і почалась моя футзальна кар’єра.

- Як виник варіант з Польщею?
- У 2011 році команда «ТВД», за яку я тоді виступав, не догравши до кінця чемпіонату, припинила своє існування. Я і ще двоє гравців нашого клубу отримали пропозицію поїхати на перегляд до польського клубу «Вісла». Після перегляду керівництво клубу запропонувало мені підписати контракт. Узгодивши всі умови і порадившись з сім’єю, погодився на підписання.

- Який взагалі статус футзалу в Польщі?
- На мою думку, польський футзал перебуває зараз на стадії успішного розвитку. У Екстракласі 4-5 команд, які дійсно професійно займаються футзалом, а всі інші суміщають роботу з виступами у клубах. Тут є всі необхідні умови для тренувань та відновлення, зокрема, хотілося б відзначити рівень залів у Польщі.

- «Вісла» була фаворитом минулого чемпіонату, але в фіналі поступилася «Академії». Чого не вистачило для перемоги?
- Так, дійсно, минулого сезону ми були фаворитами у чемпіонаті, перед фазою плей-офф команда з другого місця відставала від нас більше  ніж на 20 очок. Вважаю, що для перемоги нас не вистачило фізично і психологічно, оскільки уже в перших іграх плей-офф давалась взнаки фізична втома. І, можливо, занадто швидко ми перемогли в думках… Тому цього року і стараємось підійти до цієї фази чемпіонату більш відповідально.

- В це міжсезоння команда підсилилася, але зараз йде лише на 7-му місці. З чим пов’язаний такий спад?
- Справді, початок сезону був для нас не досить вдалим, але ми стараємось виправити ситуацію, і вважаю, що  з кожною грою ми додаємо. Добре, що є фаза плей-офф, в якій ще все може змінитись, і вірю, що на нашу користь.

- За великим рахунком, ти грав у трьох командах – «ТВД», «Шахтарі» та «Віслі». Чим кожна з них тобі запам’яталась?
- У «ТВД» я провів найбільше часу, багато чим завдячую цій команді. В нас був прекрасний колектив, з більшістю хлопців й надалі підтримую дружні стосунки.
У команді «Шахтар» провів лише півроку, оскільки після цього команда розпалась. Вважаю цей етап добрим досвідом у своїй спортивній кар’єрі.
З теперішнім клубом «Вісла», думаю, ще багато чого попереду, але вже зараз можу сказати, що це хороша команда, в якої чи не найпалкіші уболівальники в Польщі….

- Певний час ти був основним гравцем збірної. Чи хотілося б знову одягнути футболку національної команди?
- Так, я мав змогу неодноразово виступати за збірну України, багато чого навчився в цей час. Якщо б мене запросили до лав національної команди - я б з радістю погодився, адже захищати синьо-жовті кольори для мене завжди було і буде честю.

- Ти грав на чемпіонатах світу та Європи. Що тобі найбільше там запам’яталося?
- Найбільше запам’ятався високий рівень організації цих турнірів, а також можливість побачити майстерність найкращих команд світу. Особливо цікавою для мене була півфінальна гра чемпіонату Європи 2007 року Іспанія-Португалія. Тоді у ході поєдинку Іспанія програвала 0:2, змогла зрівняти рахунок і довести до післяматчевих пенальті, після чого виграла путівку до фіналу, і стала чемпіоном Європи.

- Як ти вважаєш, чи зможе хтось скласти конкуренцію бразильцям та іспанцям?
- Дійсно, це два гранди світового футзалу, але зараз з’явилися не менш боєздатні національні команди - Італії, Аргентини, Росії, що й довів останній чемпіонат світу.

- Які перспективи у нашої збірної?
- На мою думку, оновлений тренерський штаб зможе сформувати потужний колектив, який у майбутньому складе конкуренцію світовим грандам, - чого я й бажаю нашій національній дружині.

- Окрім футзалу, чим ще займаєшся у чужій країні?
- До Польщі я переїхав зі своєю сім’єю - дружиною Орисею та донечкою Веронікою. Фактично весь вільний час проводимо разом. Дуже часто гуляємо містом, адже Краків старовинне і цікаве місто, чимось схоже на Львів, тут завжди є на що подивитися. За майже два роки встиг з деякими хлопцями непогано потоваришувати, тому ще іноді проводжу час з ними.

- Наскільки великий інтерес польських ЗМІ до футзалу?
- Польські ЗМІ дуже пильно стежать за подіями, що відбуваються у національному, а також міжнародному футзалі. Зокрема, тут є більше 5 інтернет-порталів, які повністю присвячені міні-футболу. Також є інтерес з боку телебачення, наприклад минулого року кілька ігор з кожного туру транслювалися в прямому ефірі на польському телебаченні. Цього року виникли труднощі з фінансуванням, і наразі трансляції припинені, проте обіцяють відновити до кінця чемпіонату. На іграх присутні чимало журналістів з радіо, преси, які роблять свої нотатки, беруть інтерв’ю у гравців та тренерів.

- Як ти оцінюєш час, проведений в Польщі?
- Загалом оцінюю позитивно. На даний момент мене  влаштовує виступати за теперішній клуб та перебувати у цій країні.

- Наскільки у Польщі знайомі з українським футзалом?
- З українським футзалом в Польщі досить добре знайомі. Деякі українські команди проводять тут тренувальні збори, беруть участь в турнірах, товариських матчах. Це збільшує інтерес поляків до подій, що відбуваються у чемпіонаті України.

- Які у тебе спортивні цілі?
- Насамперед - це здобути чемпіонство з «Віслою», а так, як і кожному спортсмену, хотілося б досягти найбільших вершин.

- Які у тебе найближчі плани?
- Найближчим часом хотів би поїхати з сім’єю до рідного міста Львова, відвідати батьків та побачитись з друзями.

- Ми від щирого серця бажаємо тобі досягти нових вершин у твоїй кар’єрі, а для початку стати чемпіоном Польщі.
- Дуже дякую!

Андрій ГУЛІЙ

Джерело - sport.ua

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2017 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.