БеларусьПремьер-лига-2021/22. Тур 5. LIVE!Первая лига Володимир Гриник: «На безлюдний острів взяв би Ярослава Писька – ловив би мені рибу і співав»Чемпионат мираЗапасной вратарь сборной Казахстана на ЧМ в Литве получил полмиллиона призовыхЭкстра-лигаParimatch Екстра-ліга 2021/22. 7 тур. LIVE!Первая лига Негель, Бакум, Чеберяк, Семенченко, Салтанов і Морено – гравці «SkyUp»Первая лига Перша ліга 2021/2022. Представлення учасників зони «Схід»КазахстанСтал известен календарь чемпионата Казахстана сезона-2021/22Первая лига Перша ліга 2021/22. «Любарт» (Луцьк) – «КІВС Енергія-2» (Львів). АнонсПервая лига Андрій Федюк: «Ми не стоїмо на місці, нам вдалось домовитись про співпрацю з Віталієм Багряком»ИталияИталия-2021/22. Тур 1-2. С места в карьерСборная УкраиныОлег Шайтанов: «Матчі з Португалією були дуже інформативними»Экстра-лигаParimatch Екстра-ліга 2021/22. Тур 7: анонсФутзал в миреУзбекистан-2021/22. Тур 1. «Локомотив» идет без потерьКазахстанИгита: «Я еще не наигрался!»Сборная УкраиныЖіноча збірна України зазнала поразки від Португалії у повторній контрольній зустрічіСборная УкраиныАнна Шульга: «Потрібно продемонструвати характер й не боятися суперника»Экстра-лигаРоман Гураль та Максим Цар – гравці КІВС «Енергії-2»КазахстанКубок Казахстана-2021: определились полуфиналистыРоссияФелипе Парадински: «Чемпионаты Бразилии, Испании и России находятся практически на одном уровне»Первая лига Андрій Задорожний: «Після участі у Lviv Open Cup 2021 прийняв рішення, що якщо рухатись, то тільки в першу лігу України»

Василь Симонов: «Чотири дні підготовки – дуже маленький термін для приведення збірної в єдине ціле»

Один з найавторитетніших українських футзальних функціонерів поділився своїми думками щодо виступу збірної України в кваліфікації до Кубка світу-2020.

 

Своїми думками щодо виступу збірної України у відборі до Кубка світу-2020 з нами поділився один з найавторитетніших українських футзальних функціонерів, один з піонерів розвитку цього виду спорту на теренах нашої держави, Василь Симонов.

 Василю Михайловичу, якими були ваші очікування від елітного раунду відбору для «жовто-блакитних»?
 Почнемо з того, що наша збірна потрапила в дуже важку відбіркову групу. Фаворит  Іспанія і три приблизно рівних команди  Україна, Сербія і Франція.

Єдиний раз наша команда не вийшла в фінальну частину Кубка світу 2000 року в Гватемалі, але тоді була зовсім інша система відбору. З групи, що складалася з шести команд, виходив лише переможець. І ми на турнірі в Словенії поступилися цим місцем збірній Іспанії (0:1), пропустивши вирішальний м'яч всього за три хвилини до фінального свистка. Нас тоді влаштовувала нічия, і, відверто кажучи, іспанці побоювалися збірну України, ведучи дуже обережну гру. Ще один цікавий факт  тоді на нашому шляху також зустрілися збірні Словенії (3:1), Франції (12:0) та Іспанії.

Надія, звичайно, була. Рівень гравців нашої збірної дозволяв вірити в позитивний результат відбору. Все мала вирішити підготовка команд до відбіркового турніру. Особливо враховуючи новорічну паузу в Екстра-лізі і те, що гравці після новорічних свят ще не набрали оптимальних кондицій. Перший тривожний дзвіночок пролунав після оприлюднення дати початку тренувального збору  27 січня. Для порівняння серби почали свою підготовку 15 січня, а французи 22 січня. Чотири дні підготовки, як на мене, дуже маленький термін для приведення команди в єдине ціле. Дивно, що систему проведення другого етапу Екстра-ліги прив'язували до турботи про національну збірну, а перенести тур 25 січня і провести повноцінну підготовку, а не її економ-варіант, не вважали за потрібне. Судячи з усього, і головний тренер головної команди країни Олександр Косенко не став особливо наполягати на цьому. 

 Чому ми так безбарвно зіграли з сербами?
 У грі з сербами не вийшло виграти. А якщо серйозно, то цю гру, на мою думку, програв тренерський штаб нашої команди. А саме  вибір тактики на гру. Обережна, надійна гра без помилок вже набила оскому. Зверніть увагу на гру четвірки «Продексіма» в цьому матчі: вони не грали, а мучилися. У матчах за свій клуб вони показують іскрометний, широкий, агресивний, красивий футзал. У матчі зі збірною Сербії їм немов обрізали крила. Я розумію, що це сталося не просто так, а була конкретна тренерська установка на цю гру.

А вихід на майданчик одних з найкращих українських гравців, які можуть принести величезну користь в атаці  Фаренюка і Сорокіна, тільки за рахунку 0:3, лише підтверджує вірогідність такої установки.

Можна посилатися на статистику, що ми завдали більше ударів, але це лише відмовки. Думка багатьох українських фахівців футзалу зводиться до того, що з сербами потрібно було грати в агресивний футзал, в три четвірки, підтримувати темп гри. Але цього не сталося. Олександр Петрович знову підтвердив тезу зі свого недавнього інтерв'ю, що у нього особливе бачення футзалу.

Можна згадати, знову ж таки, низку експериментів з четвіркою «Продексіма», яка об'єдналася лише в останніх перед відбором товариських матчах з хорватами.

 Чому ж у матчі з іспанцями ми побачили зовсім іншу збірну України? 
 Тому що, як я вже зазначав, у нас досить сильна збірна команда. По матчу з іспанцями видно, що наші гравці їх не бояться: рух, агресивність, все те, чого не було видно у грі з сербами. І як за помахом чарівної палички гра команди за добу кардинально змінилася в кращий бік. Не вистачило ігрової майстерності для реалізації створених моментів і, звичайно ж, горезвісний «нефарт», яким прийнято прикривати вади в підготовці команди.

Але, знову ж таки, повторюся, вирішальний матч був програний напередодні. Іспанців ми чомусь не боїмося, а сербів злякалися. І це були не гравці.

 Вам не здається, що проблеми нашої збірної у цьому відборі почалися ще з матчу зі Словенією? За великим рахунком обидві команди влаштовувала нічия, але словенці до кінця ризикували і намагалися виграти, а ми в кінці намагалися втримати нічию.
 Це все ті ж проблеми «обережності». Але згадайте ще й наступний матч з командою Північної Македонії. Перший тайм завершився з рахунком 4:0, а другий  1:1. Це при тому, що було зрозуміло, що нам потрібна якомога краща різниця м'ячів для завоювання першого місця у групі. І фактично саме в цьому матчі ми й позбавили себе перемоги у групі основного раунду кваліфікації.

 На вашу думку, викликали усіх найсильніших наших гравців чи ще хтось міг би допомогти?
 Запрошення гравців  це прерогатива головного тренера, його особливе бачення футзалу. Мені некоректно про це говорити. Але впадає в око, що виключили з числа кандидатів до національної збірної братів Грицин. З  якої причини  мені невідомо.

 Яким бачиться майбутнє для нашої збірної?
 Далі на нас чекає відбір на Євро-2022. Нам доведеться надолужувати падіння в європейському і світовому рейтингу. Але найбільше мені хочеться дізнатися відповіді на деякі питання. Чия була ініціатива, щоб провести тренувальний збір всього за 4 дні? І чи буде дана оцінка деяким моральним аспектам в поведінці головного тренера національної збірної команди України? Чи знало про це керівництво АФУ?

 Що саме ви маєте на увазі?
 Я маю на увазі те, що 27 січня почався короткостроковий збір головної команди країни, а 21-26 січня головний тренер збірної брав участь у ветеранському турнірі «Andalusia Football Fest» в Іспанії, захищаючи кольори команди «STAVNI KYIV» (Южноукраїнськ). Вдумайтеся ще раз: 27 січня  початок збору, а 26 січня  фінал ветеранського турніру. І, можливо, це відповідь на моє перше запитання. Просто Олександр Петрович напередодні найважливіших відбіркових матчів до Кубка світу замість підготовки збірної вирішив віддати перевагу участі у ветеранському турнірі. Це, на мій погляд, є неприпустимим і являє собою плювок в обличчя всім людям, яким небайдужа доля національної збірної. Повірте, що безпосередньо перед збором у головного тренера є маса роботи. Це і вивчення гри суперників, і складання/коригування конспектів навчально-тренувальних занять на мікрозборі, і спілкування з гравцями, тренерами команд, з  яких запрошені гравці в збірну, вирішення оргпитань безпосередньо зі збором та відбірковим турніром і т.п. І замість всього цього віддатися атмосфері ветеранських турнірів - це, чесно кажучи, нонсенс.

 Але ж до основного раунду кваліфікації ми готувалися взагалі 3 дні, отже не Олександр Петрович винен, що такі маленькі вікна зробили в календарі на підготовку до цих матчів.
 Не можна порівнювати рівень команд і відповідальність цих двох відбіркових етапів. До підготовки до елітному раунду треба було підійти більш серйозно. Косенко був зобов'язаний брати участь у створенні плану-календаря національної збірної на сезон. Він мав передбачити паузи в календарі Екстра-ліги для підготовки збірної. Я думаю, що АФУ і президенти клубів Екстра-ліги пішли б назустріч його побажанням. Проте, судячи з усього, Олександр Петрович не прагнув бути наполегливим, вирішивши пожертвувати підготовкою збірної заради ветеранського турніру. 

 Чого ви очікуєте від матчу з французами?
 Від цієї гри чекаю тільки перемоги. Об'єктивно наша команда сильніша. У питаннях тактики французи ще виглядають «сирими». У них ще неймовірно багато технічного браку, так званих невимушених помилок. Ну і впевнений, що наша команда, яка не перебуває під тягарем його величності результату, покаже хорошу гру.

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2016-2021 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.