Футзал в миреЧемпіонат світу серед студентів: де дивитись?ТурнирыТурнир в Гомеле. День 3. Все по местамФутзал в миреВиктор Кравцов: «Матчи на Кипре проходят как праздник»ТурнирыКиївський ХІТ – переможець IХ Кубка Водяна!Экстра-лигаСпаринги: «Ураган» обмінявся перемогами з чемпіоном ЛитвиКазахстанСергей Коридзе: «С лучшими игроками всегда интересно работать»КазахстанДуглас – лучший футзалист Казахстана сезона-2017/18Экстра-лига«Енергія» – «Heiro» 9:1. Впевнена перемога у першому матчі у ПольщіТурнирыТурнир в Гомеле. День 2. Ничья лидеров и крупная победа «Сокола»Экстра-лигаСтаніслав Гончаренко: «Я щасливий бути учасником нового сезону»Экстра-лигаВолодимир Валявка: «Як на мене, то краще перший матч чемпіонату грати на виїзді»Женский футзалОлег Шайтанов: «Ми зробили все, щоб привести дівчат до єдиного рівня готовності»Женский футзалЖіноча збірна України зіграє з ПольщеюТурнирыКубок на призы В.Водяна. День 2. В финале – ХИТ и кишиневское «Динамо»Экстра-лига«Продэксим» в первом матче межсезонья обыграл венгерский «Nyírgyulaj KSE»ТурнирыМеждународный турнир в Гомеле. День 1. Такие разные похожие матчиЭкстра-лигаЕдуард Босенко: «Максим Павлюк хотів зустрітись у першому турі або з «ХІТом», або з «Продексімом»Экстра-лигаОлександр Бубен: «Зараз навряд чи можна ділити суперників на зручних та незручних»ТурнирыВ Одессе стартовал Кубок на призы В.И. ВодянаЭкстра-лигаЕкстра-ліга: відбулось жеребкування календаря нового сезону

Хто від Києва: футзал столиці вимагає кроку на новий рівень

Sport.ua намагається розібратися у ситуації, яка заважає аматорським колективами перейти у професіонали та аналізує потенційний склад представництва від київського регіону у наступному сезоні у Першій лізі.

Якщо по ситуації з переможцем Другої ліги та півфіналістом Кубку України «Епіцентр К3» усе більш-менш зрозуміло, то спробуємо розібратися, у якому стані перебувають інші футзальні лідери регіону і що нас очікує в наступному сезоні.

Микола Сергієнко, віце-президент Федерації футзалу м. Києва:

- Що заважає сильним аматорським клубам перейти на рівень вище?
- Головна проблема в тому, що гравцям, які можуть грати на рівні Першої чи Екстра-ліги, фінансово невигідно виступати за такі клуби, тому що на аматорському рівні вони мають змогу грати за 5-6 команд і заробляти більше, ніж у професійному клубі. Наступною проблемою є те, що зараз бракує потужних фінансових спонсорів. Компаніям, які зараз цікавляться футзалом, не цікаво виходити на всеукраїнський рівень, бо вони бояться «світитися». Зараз склалася така ситуація, що якщо компанія підтримує спорт, значить у неї є зайві кошти. Ну і ще однією проблемою є те, що аматори грають «брудний» час. Вони фізично не витримують і не знають, як правильно грати у такому форматі, бо у них немає практики. Іноді ігри з «чистим» часом затягуються на 1,5 години. А команди не знають, як правильно розподілити сили.

- Що ФФК робить для того, щоб посунути ситуацію з мертвої точки?
- У цьому році буде переломний момент. Ми плануємо з осені зробити так, щоб один гравець міг грати не більше ніж за дві команди, а в наступному році плавно перейти до формату «один сезон – одна команда». Зараз нашим завданням є систематизувати усі турніри, що проходять під егідою ФФК і наповнити базу даних. Гравець зможе виступати у декількох турнірах, але за умови, що це буде у складі однієї і тієї ж команди.


Олег Лук’яненко, головний тренер команди «ХІТ» (Київ):

- Що Ви думаєте з приводу нового проекту Першої ліги?
- 20 років АМФУ особливо нічого не робила і все пливло за радянським сценарієм. Хочеться, щоб перша ліга стала такою якою була в 1993-1998 роках, коли давала тодішній вищій лізі хороших гравців і сильні команди. Думаю, що це перший крок до покращення ситуації.

- Чи готова ваша команда заявитися в Першу лігу, зважаючи на новий проект чемпіонату?
- Перед нами завжди стоїть задача перемагати, а не брати участь. Наразі наша команда не достатньо укомплектована для участі у Першій лізі. З гравцями склалася дуже цікава ситуація. У Києві немає команди Екстра-ліги і це дуже погано, бо гравці шукають собі місце. Зараз така структура, як «Епіцентр», активно розвивається як у плані бізнесу, так і у плані футзалу. Багато хороших гравців йде до них. Якщо конкретно, то це питання вирішиться десь у серпні місяці.

- Які перспективи розвитку у аматорських команд без переходу на вищий рівень?
- Так і бути, розкриваю Вам деякі карти. З наступного сезону планується зонально проводити чемпіонат України серед аматорських команд. У кожній області і у кожному місті проводиться чемпіонат, і найсильніші команди будуть виходити у фінальну частину цього аматорського турніру. Тобто фіналісти першості Києва будуть брати участь у фінальних змаганнях аматорського чемпіонату України. Переможець цього аматорського чемпіонату матиме право виступати у першій лізі. Я думаю, що командам це буде дуже цікаво. Сподіваюся, що президенти клубів сприймуть цю ідею і підтвердять участь у цьому офіційному чемпіонаті.
Досить уже варитися у власному соку і обігрувати одне одного, треба виходити на новий, ще вищий рівень. А далі буде видно: є Перша ліга, є Екстра-ліга, проводяться чемпіонати світу і Європи серед любительських команд. Є куди зростати і куди рухатися – це розуміють керівники КФЛ, бізнес-ліги та інших ліг, тому з ними ведуться перемовини, щоб вийти на новий якісний рівень у розвитку київського футзалу.

Олександр Гурин, головний тренер команди «Барс» (Бровари):
 
- Чи готова Ваша команда заявитися в Першу лігу, зважаючи на новий проект чемпіонату?
- Наша команда зайняла 2-ге місце в центральній зоні 2-ї ліги, програли ми тільки кременчуцькому «Лукасу». Мені це цікаво, і до мене вже дзвонили Олег Лук’яненко і Валерій Михальський. Були б кошти, то ми б із задоволенням грали в Першій лізі. Я зараз веду переговори з мером на предмет фінансування.

- Чого не вистачає серйозним аматорським клубам для того, щоб перейти на рівень вище?
- Командам не вистачає коштів і спонсорів, до того ж у регіонах брак хороших виконавців, біля яких би росла молодь. Київ виграє в цьому плані, бо тут є школи: «Динамо», «Арсенал», «Оболонь», РВУФК, ДЮСШ... І ті, хто не заграв у футбол, перекваліфіковуються у футзал. Але від Києва нема ЖОДНОГО представника у вищій лізі, а «Київ-НПУ» в першій лізі пасе задніх. Ми просили АМФУ провести фінал другої ліги України в Броварах на паркеті у прекрасному залі. Нове керівництво прийняло рішення грати на ЦСКА в «немитому і слизькому», і я, дивлячись фінал «Лукас» – «Епіцентр К3», бачив, як гравці боялися травмуватися і не показали тієї гри, на яку здатні: Крупін, Цвелих, Валєєв, Шевченко, Шайтанов, Шклярук... У столиці футзал був, є і буде, а у Броварах, Борисполі, Вишгороді і т.д. його треба розвивати. Хоча Бровари зараз переживають футбольно-футзальний бум. У чемпіонаті міста два роки поспіль беруть участь по 28 команд!!!

- Які перспективи розвитку у аматорських команд без переходу на вищий рівень?
- Перспективи – участь у масі турнірів УМБРО, КМФЛ, Бізнес-ліги. Хоча в БЛ не футзал, а міні-футбол, бо 5 гравців в полі забагато, через це губиться динаміка і комбінаційність.


Євген Смоловик, граючий тренер «Епіцентр К6» (Київ):

- Що Ви думаєте з приводу нового проекту Першої ліги?
- Це позитивні зміни, оскільки команди зможуть витрачати на переїзди менше коштів і часу.

- Чи готова Ваша команда заявитися в Першу лігу, зважаючи на новий проект чемпіонату?
- Так, наша команда дуже хоче зробити цей крок уперед. У нас молода і збалансована команда, і ми вже ставили це питання перед керівництвом. Якщо керівництво виділить бюджет, то візьмемо участь. Але це стане зрозуміло ближче до початку наступного сезону.

 



Тарас Шпичка, граючий тренер «Епіцентр К2» (Київ):

- Що Ви думаєте з приводу нового проекту Першої ліги?
- В принципі, дуже цікавий проект. Мені здається, що це сприятиме популяризації футзалу в нашій країні і будуть залучатися нові колективи. Треба спробувати і якщо він «піде», то мені здається, що це непоганий варіант.

- Чи готова Ваша команда заявитися в Першу лігу, зважаючи на новий проект чемпіонату?
- У нас уже були розмови і ми думали над цим питанням. В принципі, команда висловлює згоду, а ми все обміркуємо з керівництвом. Нам було б цікаво, бажання є.

- Тобто зараз ситуація в команді 50/50?
- Ну десь так. Зараз усе обговорюється на стадії вирішення.

- Чого не вистачає серйозним аматорським колективам для того, щоб зробити крок вперед, тобто у Першу або Другу лігу?
- Відповідь буде дуже банальна – не вистачає грошей, в першу чергу. Раніше так було, бо довгі переїзди, проживання і харчування сильно били по бюджету. Якщо зараз це буде регіонально, то, думаю, вийде на новий рівень і більше команд зацікавляться саме Першою лігою.

- Які перспективи розвитку у аматорських команд без переходу на вищий рівень?
- У нас люди мають отримувати гроші, а якщо працювати і грати, то це дуже складно. Тому, коли люди працюють, то вони і грають у таких турнірах, як першість міста чи щось подібне. Перша ліга – це вже більш професійне змагання і до нього треба серйозно підходити. Необхідно тренуватися принаймні раз на день, а якщо людина працює, то це важко. Ну і фінансова складова. Людина має бути зацікавлена і повинна отримувати відповідну платню, щоб могла повністю віддаватися футзалу.


Сергій Буянов, граючий тренер «ISTIL»:

- Що Ви думаєте з приводу нового проекту Першої ліги?
- Завжди приємно, коли київський футзал росте і вже є аматорські команди, які можуть конкурувати з командами Першої ліги, а можливо і вище. Особисто я дивлюся на нього тільки з позитивної точки зору. Питання внесків і фінансування – це вже інший момент.

- Чи готова ваша команда заявитися в Першу лігу, враховуючи таку реорганізацію?
- Це серйозне питання і зараз розглядати ми його можемо тільки на словах. Для цього треба підрахувати бюджет, зіставити можливості хлопців, можливості команди, можливості спонсорства. Коли це буде предметна розмова, то я зможу Вам точніше сказати про нашу участь або не участь.

- Тобто на наступний сезон можливість цього ви не розглядаєте?
- Ми розглядаємо цю ситуацію, але все, знову ж таки, залежить від фінансування команди. Перша ліга – це виїзди, а у нас є хлопці, які працюють на різних роботах і роботодавці їх не відпустять. Є такі структури, у яких усі влаштовані в одному місці, як-от у «Епіцентрах» і їм легше. Ми про цю можливість розмовляли, але щось гарантувати на 100% я не можу.

- Які перспективи розвитку у аматорських команд без переходу на вищий рівень?
- Тут обов’язково потрібне зростання. У будь-якої команди видно зростання, коли вона досягає якихось успіхів на ранг вище. Якщо команда починає грати у нижчому дивізіоні і потихеньку піднімається вгору – це показує прогрес команди. Працювати на перспективу – це перш за все. Наша команда і наше керівництво дотримується цього принципу. Ми починали з нижчих дивізіонів, але клас і амбіції ростуть, тому завжди хочеться грати у серйозніших турнірах з сильними командами, яких у Києві, на мою думку, достатньо.


Петро Штупун, президент команди «Фарсі Фарм» (Київ):

- Що Ви думаєте з приводу нового проекту Першої ліги?
- У мене до нього двояке ставлення. Однозначно не можу сказати, підтримую я цю ініціативу чи ні. Мені здається, що для тих команд, які складаються зі співробітників якоїсь фірми, це буде добре, а ось для тих команд, які залучають гравців високого рівня це буде не так добре. Зрозуміло, що хочеться залучити більшу кількість команд. Та чи підвищиться рівень чемпіонату від цього? Всі хочуть грати у сильному чемпіонаті. З одного боку будь-яке нововведення треба вітати і якщо люди прагнуть чогось, то це завжди добре. Будь-які зміни, як правило на благо, навіть якщо призводять до негативного результату, бо це досвід і можна подивитися як воно буде. З іншого боку мені здається, що впаде рівень чемпіонату і футболістам буде не цікаво грати.

Звісно, що у нас є декілька команд, таких як «Епіцентр К3», «ХІТ» та ще декілька, які засиділися і їм давно треба грати у Першій лізі, навіть цьогорічного формату. Проте є команди, які не готові вкладати стільки грошей.

- Чи готова Ваша команда заявитися в Першу лігу, враховуючи таку реорганізацію?
- Ми готові грати всюди, де цікаво і де є сильні команди. Якщо фінансування буде дозволяти, то ми підтримаємо такий формат. Просто зараз у Києві футболісти грають у 5-6 командах і цим заробляють собі на хліб. Якщо ми будемо грати у Першій лізі, то мені доведеться принаймні вдвічі підвищити їм зарплатню і, відповідно, бюджет команди, бо вони не зможуть зіграти за інший клуб. Ми зараз живемо у неспокійний час і не знаємо, що на нас очікує завтра.

- Які перспективи розвитку у аматорських команд без переходу на вищий рівень?
- Який розвиток аматорських команд? Тільки у їхніх спонсорах і організації. Якщо буде стабільне фінансування, то буде і розвиток. Наразі нашим конкретним завданням є гідно виступити і увійти в трійку призерів у чемпіонаті Києва з пляжного футболу, а далі завдання будемо ставити по мірі їх надходження. Звісно ж хочеться грати у хорошому чемпіонаті і добиватися там результату. У цьому році було приємно грати у суперлізі  Києва, яка була прирівняна до другої ліги чемпіонату України, бо там були хороші футзалісти і хороші команди.

Як бачимо проблеми є у всіх, але за сприятливого збігу обставин у наступному сезоні у Першій лізі представництво київського регіону зможе дещо розширитися. Очікуємо на зміни і будемо тримати руку на пульсі подій разом з вами.

Андрій ГУЛІЙ, спеціально для Sport.ua

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2018 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.