КазахстанКака: «Будущий год определит мою работу в Казахстане»ИспанияИспания-2018/19. Лучшие голы и сейвы первых матчей 1/2 финала плей-оффИталияИталия. Финал. Матч 1. «Аква&Сапоне» громит «Пезаро»ИспанияИспания. Плей-офф. 1/2 финала. Матч 1. «ЭльПосо» дожимает «Хаэн» в овертаймеЭкстра-лигаЭкстра-лига-2018/19. 2 этап. 7 тур. Лидер меняется, интрига закручиваетсяПортугалияПортугалия. Плей-офф. 1/2 финала. Снова сенсация, теперь от «Фундао»ЧехияЧехия. «Спарта» громит «Сварог» в первом матче финала плей-оффИспанияИспания. Плей-офф. 1/2 финала. Матч 1. «Барса» побеждает по пенальтиРоссияТемур Алекберов сложил полномочияПольшаНаши за границей. Дубль Николая МорозоваРоссияНиколай Канивец: «Большое спасибо всем!»КазахстанКайрат Оразбеков: «Ужесточение лимита негативно отразится на развитии казахстанского футзала»Беларусь«Пластырем залепил и бегал еще месяцок». Игроки минской «Столицы» – о любимых футзалкахКазахстанИгита: «Что главное в жизни? История, которую мы сделали. Что остается? Сделать эту историю еще весомей.»Экстра-лигаЕкстра-ліга. Другий етап. 7-й тур. Прогноз від Миколи ГрициниБеларусьБеларусь. 1/4 финала плей-офф. 2-3 матчи. Голы украинских бомбардировИспания«Мовистар Интер»: кардинальных изменений не будетБразилияБразилия-2019. 5 тур. Лучшие голы, финты и сейвыРоссияДенис Абышев: «Тюмень» окажется среди ведущих клубов Европы» Экстра-лигаКлуб бомбардирів Олександра Яценка станом на 23.05.2019

Перша ліга: перші підсумки, перша частина



Перша ліга: перші підсумки, перша частина

Майже два місяці минуло зі старту футзального чемпіонату в першій лізі. Перед новорічною паузою Аматорська футзальна ліга України підбиває перші підсумки.
Наш журналіст Андрій Гулій поцікавився у представників команд першої ліги:

1. З проблемами якого характеру довелося зіштовхнутися при підготовці до цього сезону?
2. Що вас спонукало заявитися у першу лігу? (тільки для команд-новачків)
3. Як оціните першу половину сезону для своєї команди?
4. Чи можливі зміни у складі команди?
5. Які завдання поставлені на другу половину сезону?
6. Як оціните рівень організації та висвітлення турніру у першій лізі?


Рудольф Бехер, головний тренер «Говерли» (Ужгород), зона Захід

1. Лише з фінансами – не були дотримані домовленості. Усі гроші платилися із запізненням, наприклад, мені треба була почати тренувати з літа, а я почав лише за 20 днів до початку чемпіонату. Це при тому, що люди переходили футболу у футзал – це просто нереально. Тому зрозуміло, що ми пропускали по 19-ть, 15-ть голів.

2. Це була не наша пропозиція, а ініціатива йшла з Києва, де нам це і запропонували. Вони зробили нам пропозицію, а я запитав у Олександра Шуфрича – він сказав: «Гайда!». От так усе і закрутилося.

3. Для нас негативно, але ми не могли виступити краще, бо гравці не підготовлені. Загалом, то все було нормально і суддівство теж. Нас добре приймали на виїзді і ми усіх гарно зустрічали, коли були господарями.

4. Не думаю, але будуть задіяні ті гравці, які не могли до цього грати через різні причини. Можливо я ще додам пару гравців з дубля футбольної команди, якщо це буде можливо. Однак, знову ж таки, треба переучувати, але будемо старатися. Найголовніше, щоб наш президент Олександр Шуфрич добре фінансував команду. А зі своєї сторони я зроблю так, щоб не було ніяких проблем.

5. В цьому сезоні пізно говорити про якісь завдання. Пограти до кінця, набратися позитивного досвіду, щоб хлопці зрозуміли, що так просто нічого не дається і треба серйозно тренуватися і ще раз тренуватися, хоча вони й мають бажання. Ми і так йшли в першу лігу не за місцями, а пробуватися, набратися досвіду, і побачити як це все робиться. Дасть Бог, якщо все буде добре, у нас буде інша команда і ми будемо серйозніше до цього ставитися. Повторюся, цього року була наче пробна версія, щоб ми знали на майбутнє як вести справи. У нас не було ніяких хибних ілюзій, але треба було це зробити, щоб знати що таке перша ліга і з чим її їдять. І на наступний рік, коли знатимемо що це і як це – тільки вперед!

6. Рівень організації високий і ніяких претензій немає. Видно, що це не «колгоспний футзал» і все «на рівні», існують певні вимоги. Усе так, як має бути. Я ще працюю у службі безпеки футбольного клубу «Говерла» і знаю як усе це має бути. От можу сказати, що усе відповідає такому ж рівню, як і там - ті самі вимоги, ті самі проблеми і ті самі шляхи їх вирішення.

Роман Бірук, віце-президент «Апперкоту» (Ковель), зона Захід

1. На мою думку, у нас у футзалі давно існує одна проблема – він нікому не потрібний, окрім самих футзалістів і пари людей, яким це цікаво. Ніякої допомоги від міської влади не дочекаєшся. А так все те, що й раніше було. В цьому році трішки легше, бо змінилося керівництво в Києві і вони ставляться покраще, ніж попереднє.

3. Для нас все склалося успішно. Мені здається, що рівень команд дещо слабший за минулі роки, а можливо це ми з кожним роком ростемо.

4. У нас всі хлопці місцеві ковельські, які грають у футбол. Декого можливо й дозаявимо, але це будуть футболісти з нашого міста.

5. Ціль - перемогти у кожній грі, а як таких завдань по турніру немає.

6. Рівень висвітлення значно підріс. Можна досить оперативно подивитися результати матчів, проглянути відео того як грають команди з інших зон. Ну і, як я вже зазначав раніше, організація самого чемпіонату в цьому році краще.

Юрій Бойко, головний тренер «Енергії» (Южноукраїнськ), зона Центр

1. Ми остаточно дізналися, що будемо грати тільки перед заявкою на чемпіонат. Через це у нас не було підготовчого збору. Хлопці зіграли у футбол і одразу перемкнулися на футзал.

2. Наше місто Южноукраїнськ раніше мало футбольну команду другої ліги і жіночу баскетбольну команду вищої ліги. У місті є хороші спортзали, а команд не залишилося і мер Євген Кваснєвський у своїй передвиборчій кампанії пообіцяв, що поновить участь футбольної команди у чемпіонаті. Проте вийшло так, що ми заявилися у футзальну першу лігу у зв’язку з тим, що команда стала чемпіоном Миколаївської області.

3. За цей період ми встигли відчути усю серйозність переходу з чемпіонату області у першу лігу. Це великий стрибок, який позначається на результаті команди. Будемо готуватися і підбирати тих людей, які зможуть тягнути цю команду. Найголовніше, що уболівальники приходять дивитися не тільки на нас, а й на суперника. Для міста приємно, що розвивається футзал і є до чого прагнути.

4. Наш президент каже, що в клубі мають грати переважно южноукраїнські гравці. Проте будемо брати хлопців і з сусіднього Вознесенська. Зараз проходить чемпіонат Миколаївської області – звідти теж обираємо гравців, які зарекомендували б себе з кращого боку. Тож будемо переглядати людей і дозаявляти.

5. Як звичайно у перший рік – подивитися хто є хто, перевірити себе на рівні команд, які показують результат і грають у футзал. У нас в принципі футзалістів немає, бо всі з футболу і у березні він знову почнеться. Тоді вже вони постануть перед вибором футболу або футзалу, але це ще залежатиме від керівництва як атомної станції, так і міста, якщо вони будуть ставити за мету розвиток футзалу.

6. Я вважаю, що висвітлення результатів на хорошому рівні. Оперативно можна подивитися склади, авторів голів, порушників. Що ж до організаційних моментів, то нам телефонують з Асоціації і підказують, так що тут теж питань нема. Єдине, що хочу зауважити, так це те, що дисциплінарні покарання за три жовті картки – це дуже мало для футзалу. Є ігри, які проходять по-бойовому, але це не означає, що вони хамські. Думаю, що треба збільшити це покарання хоча б до п’ять карток або ж якось визначати ступінь серйозності порушень. Це контактний вид спорту. Так, 800 гривень – це не багато, але вони все одно впливають на бюджет клубу, який у нас зараз тільки стабілізується.

Валентин Цвєлих, граючий тренер «Лукаса» (Кременчук), зона Центр

1. Підготовка у нас пройшла успішно. Ми залишилися в Кременчуці, причому вже другий рік поспіль. У нас не було ніяких проблем, крім того, підсилилися двома гравцями. Вдало провели збори, зіграли у Харкові на турнірі «Kharkiv Open Cup», де й перемогли.

2. В першу чергу амбіції керівництва клубу. У нас вийшло створити хорошу команду з місцевих гравців, адже у нас тільки двоє приїжджих. У минулому сезоні ми грали в чемпіонаті міста, Кубку міста, другій лізі і Кубку України – перевіряли свої сили. Після цього було прийнятно одноголосне рішення про те, щоб перевірити себе на вищому рівні.

3. Добре, що цього року перша ліга розширилася і стала більш «регіональною». Намагаюся слідкувати за усіма іграми в трьох зонах, бо в цьому сезоні виступає багато знайомих. Коли почнеться другий етап, то відсіються суперники, яким ще рано грати у першій лізі, хоча вони все одно молодці, що прийняли таке рішення, - там буде цікавіше. Я бачу, що є 12 боєздатних колективів.

4. Наразі ніяких трансферів не плануємо, бо і так маємо боєздатний колектив. У нас в команді зараз 13 гравців – 2 воротарі і 11 польових, от ними й будемо догравати чемпіонат.

5. Усі ми по життю максималісти і завданням стоїть посісти якомога вище місце, а бажано і виграти, там паче, що це нам під силу.

6. Усі ми чудово знаємо, що нещодавно змінилося керівництво Асоціації і часу пройшло небагато. Є певні погрішності, але сподіваюся і вірю, що нове керівництво на правильному шляху. Думаю, що далі все буде прогресувати і підніметься на інший рівень. Хотілося б, щоб стало побільше кваліфікованих суддів. А загалом, то хотів би усіх привітати з прийдешніми святами і побажати великих перемог!!!

Ігор Калінін, президент «Одеси» (Одеса), зона Центр

1. Не перший і не другий рік існує проблема того, що не впорядковані усі турніри на території міст. Це головна проблема, яка заважає при створенні команди.

3. На сьогоднішній день результат команди прогнозований. Хотілося б більшого, але маємо те, що маємо. Четверте місце після першого кола – це те, на що ми наразі здатні.

4. Так, у нас буде дозаявка на друге коло. Трьох гравців виведемо зі складу, а трьох заявимо.

5. Найголовніше завдання – успішно закінчити сезон, тобто щоб не знятися.

6. В принципі нічого не змінилося. Я безпосередньо спілкуюся з Олегом Лук’яненком, який відповідає за першу лігу. У плані роботи з ним є великий позитив. Він ні в чому не відмовляє, завжди увійде в положення, шукає шляхи виходу з важких ситуацій і т.п. Щодо організації самої першої ліги, то ми приїжджаємо в Кременчук, а там немає електронного табло – це ж елементарна річ! За 3000 гривень можна хоч якесь табло зробити. Є й проблема із залами, але не ми її вирішимо. А от висвітлення набрало рівень , бо тепер можна зайти на один сайт, на інший і щось почитати по першій лізі. Багато команд мають свої сайти і можна подивитися якісь відеоінтерв’ю, анонси, огляди – раніше такого однозначно не було.

Сергій Песоцький, головний тренер «СумДУ», зона Схід

1. В принципі як таких проблем не було, просто хотілося б підвищитися у класі. В першу чергу, ми завоювали це право. Питання так і залишилося відкритим, бо фінансування тільки одного університету нам вистачає тільки для першої ліги, а для екстра-ліги потрібні зовсім інші гроші. Нам не вдалося знайти спонсора і підготовка велася саме до першої ліги.

3. Ми зробили певні висновки. Ви самі розумієте, що команда не може протягом кількох сезонів триматися у верхній частині першої ліги і весь час завойовувати призові місця. Просто мотивація у футзалістів трохи знижується, адже люди не можуть реалізовувати свої можливості. Підвищення у класі дало б великий поштовх для розвитку футзалу на Сумщині. Оскільки наша команда декілька років поспіль ставала призером, а наступного кроку не було, то ми трохи переглянули свої плани. У нас переважно молодь і ми підсилилися декількома досвідченими гравцями.

4. Задача – зайняти перших три місця, але основна боротьба попереду. Основні матчі припадають на зимові свята, тому доведеться приділити багато уваги тому, щоб якось відсвяткувати і водночас тримати команду в тонусі. 
Про завдання на весь сезон говорити ранувато, бо є певні проблеми із затримками у фінансах. Намагаємося працювати із молоддю, з другою командою , підживлювати її. Сподіваємося на те, що Сумщина давно грає у футзал, у нас були представники у вищій лізі та й ми там грали, так що сподіваємося, що знайдеться спонсор або все ж таки керівництво і області, і міста відгукнеться на наші прохання. Також надіємося і на АФУ, що буде зроблена робота спільно з «Екстра-лігою», щоб провести круглі столи з керівниками області, щоб можна було вирішити проблему і команда від міста грала в екстра-лзі. Тим паче, зараз такий час, що екстра-ліга потребує кількісного розширення. Я не думаю, що наша команда буде виглядати дуже слабко, бо досвіду у чотири роки виступів у «вишці» має вистачити, щоб ми гідно представляли свій край в елітному дивізіоні.

5. Я поки що не бачу сильних змін. Хіба що можу сказати, що в цьому році трохи зменшилися витрати на роз’їзди, а також судді приїжджають не з віддалених районів України, а десь з Харківської області, Києва – у цьому плані полегше. Асоціація відгукнулася на наше прохання. Що стосується регламентних норм, то може і є певні непорозуміння, але вважаю, що це все усувається в робочому порядку. Про підсумки роботи можна говорити по закінченню сезону, а зараз все рухається більш-менш нормально.

Раніше було дуже важко подивитися результати матчів першої ліги, а зараз йде дуже хороше висвітлення на сайтах «Моноліту» і «Лукасу», є можливість подивитися матчі центральної зони. В цьому плані є зрушення. Я із задоволенням переглядаю огляди матчів і маю уявлення про інші команди. Західної зони чомусь немає – не знаю чому. Може там до команд інтерес поменше. А от в центральній і східній зоні все на виду і всі відео викладають як на сайтах Асоціації, так і на сайтах клубів, у тих, у кого вони працюють.

Ігор Салівон, граючий тренер «Рятівника» (Ромни), зона Схід

1. Напевно, як у більшості команд, фінансові негаразди, але це наше особисте. А так особливих проблем не було.

2. Ми чотири роки брали участь у чемпіонаті Сум з футзалу, причому в останні три роки були у призерах. Тому з керівництвом вирішили вийти на новий рівень і спробувати на ньому свої сили.

3. Результат поки що незадовільний, а от якістю гри я, як тренер, задоволений. Ми гідно виглядали в останній грі в Донецьку і могли вивезти звідти очко. Нам трохи не вистачає ігрового досвіду, але думаю, що друге коло буде простіше, бо у нас буде більше домашніх матчів, так що будемо наздоганяти суперників.

4. Так, можливі. Зараз розглядаємо варіанти і на друге коло підсилюватися будемо однозначно.

5. Взагалі на цей рік конкретних завдань керівництво не ставило. Основне зараз – гідно зіграти, перш за все у домашніх матчах. На наступний сезон вже будемо ставити завдання і намагатися їх виконати.

6. Нам немає з чим порівнювати. Якби ми не перший рік грали, а так… Наразі нас усе влаштовує і усім задоволені. Будемо грати, а далі буде видно що і як.
 
Андрій Гулій, спеціально для Аматорської футзальної ліги України 

 

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2018 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.