Экстра-лигаFavbet Екстра-ліга 2020/21. 1/2 фіналу плей-оф. Анонс перших матчівИспанияДаниэл Шираиши: «Мы не можем уступить в финалах дважды одной и той же команде»Вторая лигаДруга ліга України 2020/21. Результати жеребкування чвертьфіналівЭкстра-лигаДаніел Роза: «Я дуже щасливий в Україні»Вторая лигаНазар Бугайчук: «З суперників відзначу «Сервіт», бо рівень чемпіонату Києва дозволяє упродовж всього сезону грати у повній напрузі»Вторая лигаВторая лига Украины 2020/21. Харьков. «Гепард» всех обогналЧемпионат ЕвропыЗбірна України кваліфікувалася на чемпіонат Європи 2022 рокуКиевВиктор Цой: «Когда играл в «Граните», то возил в Беларусь термобелье и коньяк «Bolgrad»Экстра-лига«Продэксим» расстался с Андреу ВаргасомСборная УкраиныРегресс футзала в Украине. Часть 1. СборнаяЭкстра-лигаСергій Журба: «З «Ураганом» романтичного футзалу буде мінімум»Чемпионат ЕвропыЕВРО-2022. Отборочные матчи. LIVE!КазахстанКака: «Кайрат» стремится повышать уровень мастерства не только среди игроков, но и тренеров»Чемпионат ЕвропыТьяго Болинья: «Боль не помешает мне выйти и сыграть»Футзал в миреТоп-3 проблемы самостоятельности и самоидентичности футзалаЭкстра-лигаЄвген Рогачов: «На чемпіонаті світу мали відносно сприятливу сітку, а потім несподівано втратили ґрунт під ногами»КиевВідійшов у вічність Сергій КобецьЭкстра-лигаМатчі «Ураган» – «ХІТ» відбудуться за присутності глядачівЖенский футзалДЮСШ ім. Бутовського посів п'яте місце у жіночій Вищій лізіВторая лигаДруга ліга України 2020/21. Київ прийме Фінал восьми

Денис Пашкевич: «Матч зірок – це неймовірна подія для Рівного»

Голова Асоціації футзалу Рівненської області підбив підсумки футзального сезону на Рівненщині.

–​ Розкажіть більше про футзальні змагання на Рівненщині. Вони охоплюють лише обласний центр чи інші міста також?
– Ми проводимо змагання під назвою Аматорська ліга Рівненщини. Вона складається з двох ліг. Це 23 команди: 12 у Другій лізі та 11 – у першій. Матчі другого за рангом дивізіону вже давно завершилися. У Першій лізі ми визначили чемпіона. Це «Рівнестандарт-ДЮСШ №4». Однак, поєдинок, в якому вирішиться доля 3 та 4 місць провести не вдалося.

Також, ми не встигли завершити поєдинки ветеранських обласних змагань 35+. Спільно з Асоціацією футболу Рівненської області відкрили спільний проект під назвою Дитячо-юнацька футбольно-футзальна ліга. Взимку діти грають у футзал, влітку – у футбол. Цим займається одна людина. У чемпіонаті U-12 взяло участь 32 команди. Він охопив всю область. На жаль, у категорії U-14 змагання навряд чи відбудуться. Також проводимо змагання у категорії U-9 в якості чемпіонату Рівного.

Загалом, якщо казати про Аматорську лігу Рівненщини, то у ній бере участь лише одна команда не з Рівного. Це «Свиспан-Костопіль». Цьогоріч ми спільно з Асоціацією футболу Рівненської області затвердили проект чемпіонату області. Раніше ми його проводили, і у ньому брали участь збірні районів. Тепер на виконком Асоціації футзалу Рівненської області було винесене питання такого чемпіонату, який проводитиметься за системою спарених турів. У нашій області є сім залів. Тож, за такою схемою плануємо провести чемпіонат у сезоні 2020/2021. Це буде спільний проект з Асоціацією футболу Рівненської області. У серпні-вересні проведемо зустріч з представниками потенційних команд-учасниць та детальніше обговоримо цей план з ними.

–​ Плануєте догравати змагання, які залишилися після завершення карантину?
– У Першій лізі ми визначимо володаря бронзових медалей та команду, яка посіла четверте місце, і отримає кубок «за волю до перемоги». Для цього потрібен всього один матч. Звичайно, він буде проведений. З представниками ветеранських команд також є домовленість щодо продовження сезону. Швидше за все ці поєдинки проходитимуть по буднях, оскільки розпочнеться футбольний сезон. Рівненщина є дуже залежною від цього виду спорту. Загалом, винятково футзальні команди можна перелічити на пальцях однієї руки. Тим більше, що частина їхніх гравців також влітку грає у футбол.

– Чи є системні спонсори або партнери, які допомагають функціонуванню Асоціації футзалу Рівненської області?
– Є декілька партнерів, з якими існують механізми співпраці. Однак, якогось титульного спонсора немає. Бюджет області чи міста до нас не доходить. Основні надходження – це внески команд.

– Наскільки працює маркетингова складова у популяризації чемпіонатів під егідою Асоціації футзалу Рівненської області?
– Передусім, ми транслюємо всі матчі Першої ліги на ютуб-каналі асоціації та робимо хайлайти. У кожному матчі та турі ми визначаємо найкращого гравця, який отримує подарунки. На сайті проводяться голосування за найкращий гол місяця.

Насправді, я б відзначив ситуацію, що близько 80% наших команд не мають спонсорів, і внески оплачують самі гравці. Є й інша ситуація. Команда «Рівнеобленерго», яка має фінансування, але просто не має гравців, оскільки багато людей їдуть за кордон. Здебільшого, до Польщі. Більш заможні команди, наприклад, оржівський «ОДЕК», підтримують форму за рахунок футзалу взимку, але вже у лютому, коли у нас відбувається кульмінація змагань, вони налаштовуються на свої завдання у футболі. Проводять збори та забороняють футболістам грати у футзал. Тож, відбувається певний відтік кадрів, і рівень футзалу знижується.

– Як працює школа арбітражу на Рівненщині для поповнення кадрів у всеукраїнських змаганнях?
– У нас вже протягом трьох років працює «Школа молодого арбітра». Навчання у ній проводить Юрій Веремчук. Зараз важкувато затягнути молодих арбітрів у футзал. На сьогодні в асоціації є 12 арбітрів. З них – один арбітр Favbet Екстра-ліги – Володимир Дзюра. Іван Гуранець та Володимир Кулай – це також молоді та перспективні арбітри. Однак, Володимир бачить себе у великому футболі, а Іван є голкіпером команди «Рівнестандарт-ДЮСШ №4». У нас вони працюють у ДЮФФЛ. Я сам також ходжу на заняття школи. Вона працює, але важко затягнути арбітра у футзал, оскільки зарплатня є досить низькою. У нас мало команд, і відповідно, невелика кількість матчів. Тим більше, коли «Кардинал-Рівне» грає вдома, то Володимир Дзюра працює третім арбітром і нікуди не їде. А один матч Favbet Екстра-ліги на місяць – це замало, щоб підтримувати форму у належних кондиціях. Насправді, у нас дуже маленькі внески. Участь у Першій лізі становить 8500 гривень, а робота арбітра – це всього 100 гривень за матч. З такими фінансовими надходженнями ми просто не можемо її підвищити, тим більше, що частина з учасників досі не сплатили внески. Навіть у футболі, де платять 1000 гривень, бажаючих для роботи не так багато. Всі обирають Польщу, де заробляють значно більше.

– Наскільки для Рівного важливі такі події як минулорічний Матч зірок?
– Матч зірок – це неймовірна подія для Рівного. Повний ажіотаж на трибунах. Було дуже цікаво. Вдячний президенту «Кардинала-Рівне» Володимиру Валявці, який доклав великих зусиль, щоб цей поєдинок відбувся саме у нашому місті. Поєдинок став справжнім футзальним святом. До цього ми проводили Матч зірок рівненського та волинського футзалу. На обидвох подіях зал був повним. Звичайно, масштаби трохи різні. Думаю, якби у нашому залі було більше місць – то подивитися на найкращих українських футзалістів прийшло б більше людей.

– Якою є Ваша думка щодо рішення про укладання тристоронніх договорів щодо розвитку футзалу в області, а також контроль за дотриманням правила «один гравець – одна команда». Як це вплине на розвиток футзалу на Рівненщині?
– Правило «один гравець – одна команда» вже давно є законом на Рівненщині. Про інший формат ми й не задумувалися. Це крок вперед, і місця для молодих футзалістів. Можливо, впродовж року чи двох кількість команд в змаганнях може дещо знизитися, але потім молодь підросте й буде прогресувати.

Щодо тристоронніх договорів – це більше плюс для інших областей, які не мають співпраці з футбольними асоціаціями. Для них таке рішення є можливістю сісти за стіл перемовин та прийти до певних результатів. На Рівненщині такої проблеми немає. Ми давно й успішно співпрацюємо з обласною асоціацією футболу та є однодумцями.


Джерело – Прес-служба Асоціації футзалу України

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2016-2021 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.