ИспанияИспания-2020/21. Лучшие голы, комбинации и сейвы 32-го тураФутзал в миреЧемпионат Молдовы в Национальной дивизии будет доигран в укороченном форматеЭкстра-лига«Ураган» – люди тижня за версією «Репортера»БеларусьБеларусь-2020/21. Высшая лига. Плей-офф. 1/4 финала. LIVE!ИспанияИспания-2020/21. Тур 32. Два матча лидеров и неудержимая «Санта Колома»РоссияРоссия-2020/21. Суперлига. Плей-офф.1/4 финала. LIVE!Казахстан«Кайрат» определился с первым новичкомЛига чемпионов УЕФАФінал восьми Ліги чемпіонів УЄФА-2020/21: воротарський аналізЖенский футзал«Металіст 1925» привітав жіночий футзальний клуб «Tesla» з чемпіонствомЖенский футзалАлександр Ратич: «Мы хотели победить, но не любой ценой»Экстра-лигаІгор Борсук отримав пам'ятну футболку на честь 200-го матчуКазахстанОпределены лучшие игроки чемпионата Казахстана-2020/21Экстра-лигаFavbet Екстра-ліга 2020/21. «Ураган» — новий чемпіон України!Первая лига Син Сергія Піддубного дебютував за «Любарт» та зіграв разом із батькомФутзал в миреКубок Либертадорес-2021. 1/4 финала. LIVE!Юношеский футзалВіталій Одегов: «Не всі викликані гравці змогли доїхати на збір юнацької збірної України (U-17)»Футзал в миреЗа пост Подалинского о силовиках на трибунах «Дорожнику» грозили снятием с чемпионата Беларуси, игрока убрали из составаПервая лига Перша ліга 2020/21. «Любарт» (Луцьк) – КІВС «Енергія-2» (Львів). АнонсПервая лига Назар Станкевич: «Ми не планували брати участь у першій лізі, але нашим молодим гравцям потрібна змагальна діяльність»РоссияРоссия-2020/21. Суперлига. Плей-офф.1/4 финала. И в горячке битвы есть место шедеврам

Фінал восьми Ліги чемпіонів УЄФА-2020/21: воротарський аналіз

Відомий фахівець Душан Матіч розбирає гру голкіперів у фінальному турнірі Ліги чемпіонів з футзалу


Пан Душан Матіч, резидент футзального порталу FutsalFeed та тренер воротарів національної збірної Фінляндії з футзалу, зробив великий аналіз виступу воротарів, які зіграли у фіналі восьми Ліги чемпіонів УЄФА, який нещодавно відбувся у Задарі.

У своєму аналізі Душан уважно розглядає наскільки важливими були воротарі кожної команди в турнірі з огляду на відбиті ними удари, втрачені м’ячі та відсоток порятунків.


Фінал восьми Ліги чемпіонів в Задарі (Хорватія) зібрав у фінальному турнірі вісім найкращих європейських команд та продемонстрував всю силу та потенціал футзалу. Це справді ганьба, що трибуни фантастичного залу під назвою «Спорткомплекс Крешимира Чосіча» знову залишились порожніми через протоколи COVID.

Аналіз воротарів ще раз показав наскільки вони є важливими для команди. Я дуже впевнений, що всі згадають грубу помилку Хесуса Ерреро (Мовістар Інтер), якої він припустився проти «Спортінга» у півфіналі, але майже всі вже забули про промах Поли (Мовістар Інтер) по порожніх воротах з 30 см після кутового у виконанні Борхи у тому ж матчі! Але це доля воротарів, і вони всі повинні це усвідомлювати!

Коли мова заходить про воротарів, кожен глядач матиме про них власну думку, яка ґрунтується на емоціях, загальному враженні чи іншому критерії. Але щоб дійти до реалістичного висновку про їхню ефективність, ми будемо використовувати факти. Я повинен підкреслити, що мета цього аналізу не в тому, щоб похвалити чи критикувати когось із воротарів, чи «оцінити» їх в який-небудь спосіб. Очевидно, що виступ воротаря безпосередньо пов’язаний зі стилем гри його команди, ідеями його тренера та стилем гри суперника.

Футзальним воротарям потрібно робити більше ударів

Ну по-перше, цей турнір продемонстрував чіткий розподіл між двома типами воротарів. Ті, яких їхні команди (тренери) використовують у фазі атаки лише для передач із власної сторони майданчика (власного штрафного), і ті, які також можуть бути використані у фазі атаки в ролі іншого (п'ятого) гравця на майданчику!

Воротарі здійснили 20 ударів по воротах у фазі атаки (удари в ситуаціях при грі у більшості в цій статистиці не враховувались). Гітта (Спортінг) забив один м’яч. З цих 20 17 ударів здійснили бразильські воротарі.
  • Ігіта (Кайрат): 3 удари (один матч – зіграв лише 32 хвилини перед вилученням);
  • Ронкальо (Бенфіка): 5 ударів (один матч + додатковий час). Він не використовувався у фазі атаки, коли його команда застосовувала гру у більшості;
  • Гітта (Спортінг): 9 ударів і 1 гол (три матчі).
Ці дані не випадкові, тому що я вважаю, що команди вибрали своїх воротарів, щоб вони були сумісні з системою всієї команди.

Футзальні воротарі і передачі

Тим не менш, якщо ми подивимось на зроблені передачі (руками і ногами) як ще один аспект фази атаки, в якому воротарі мають значний вплив, ми можемо побачити, що воротарі, які використовувались як гравці у фазі атаки, мають значну кількість втрачених м’ячів:
  • Ігіта (Кайрат): 7 втрачених м’ячів (один матч – зіграв лише 32 хвилини перед вилученням);
  • Ронкальо (Бенфіка): 4 втрачені м'ячі, з яких один безпосередньо призвів до пропущеного голу (1 матч + додатковий час);
  • Гітта (Спортінг): 32 втрачені м'ячі! (три матчі).
Варто зазначити, що Хесус Ерреро (Мовістар Інтер) зробив одну гольову передачу для своєї команди.

Якщо ми подивимося на обрізки у фазі захисту (за межами штрафного або м’ячі, які потрапляють у межі штрафного майданчика збоку), лише Пушкар (Добовець) не мав жодної втрати такого роду. Тим не менш, читач повинен мати на увазі, що ця категорія здебільшого залежить від способу гри команди воротаря, тому вона не завжди безпосередньо пов'язана з самим голкіпером. У цій категорії воротарі, які найбільше виділилися:
  • Дідак (Барса) – 15 (3 матчі);
  • Гітта (Спортінг) – 14 (3 матчі);
  • Ігіта (Кайрат) – 5 (1 матч);
  • Цайдер (КПРФ) – 5 (1 матч).
 

Відсоток порятунків краще тільки у хокеї

Коли ми говоримо про відсоток порятунків, ми приходимо до стверджувального факту, що лише воротарі в хокеї мають кращий відсоток порятунків, ніж воротарі у футзалі:
  • Спортінг: Гітта 50/43 – 86% (3 матчі);
  • Барса: Дідак: 32/27 – 84,38% (3 матчі);
  • Мовістар Інтер: Ерреро 24/20 – 83,33% (2 матчі);
  • Кайрат: Ігіта 12/11 – 91,67% (1 матч), Серіков 20/16 – 80% (2 матчі);
  • Бенфіка: Ронкальо 21/18 – 85,71% (1 матч + додатковий час), Андре (1/0 – дабл-пенальті);
  • Югра: Купатадзе 12/10 – 83,33% (1 матч);
  • Добовець: Пушкар 10/8 – 80% (1 матч);
  • КПРФ: Цайдер 11/8 – 72,73% (1 матч);
  • ВСЬОГО: 192/161 – 83,85% !!

Слід підкреслити, що в цьому турнірі «Кайрату» довелося використовувати свого резервного воротаря (Серікова) через червону картку Ігіти. Цей 19-річний юнак завоював симпатії глядачів, бо він хоч і не мав великого досвіду на цьому рівні, але здавався дуже сміливим. У будь-якому випадку, цей приклад показує, що клубам необхідно мати принаймні двох-трьох якісних воротарів, які можуть адекватно допомогти своїй команді в будь-якій ситуації.
 

Якщо ми уважніше розглянемо лише фінальний матч між «Спортінгом» і «Барсою», то можна зробити висновок, що це був дуже важкий матч для воротарів – і фізично, і психічно. Важливість матчу, великі зміни ритму, велика кількість ударів по воротах (Гітта 19/16 (84,21%) – Дідак 15/12 (80%) – четвертий гол «Спортінга» був забитий у порожні ворота), і їхня активна участь у фазі атаки зробили виступ воротарів вирішальним для кінцевого результату. Але це завжди так, коли говорять про воротарів.

Важливість постійної роботи з футзальними воротарями 

Безумовно, цей турнір фіналу восьми у Задарі показав, що роль воротаря у сучасному футзалі надзвичайно важлива і, як така, вимагає систематичних та планомірних тренувань. Важливість техніки, тактики, психологічної підготовки та стійкості, відчуття гри, прийняття рішень, спілкування ... – це лише деякі складові розвитку воротаря.

Однак нереально очікувати всіх цих речей від воротарів без професійної підготовки протягом усього сезону. Необхідність наявності тренера воротарів в штаті кожного клубу (незалежно від рівня змагань) стала обов'язковою умовою для всіх серйозних клубів. І ми навіть не згадали про професійну роботу з воротарями в молодіжних системах клубу...це правильне вкладення в майбутнє.

Джерело - Dušan Matić, futsalfeed.com

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2016-2021 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.