Кубок УкраиныКубок України-2019/20. Перший попередній раунд. Результати, огляди, відеоКубок УкраиныКубок України. У першому матчі попереднього раунду «Галицька здоба» поступилася «Максимусу»Бровары“Подарунок” футзальній громаді Броварів від влади містаКазахстанТайнан: «У "Кайрата" есть все, чтобы выйти в финал ЛЧ»Чемпионат мираЧМ-2020. Основной раунд. День 2. Семеро известных и спасительный «дубль» МерлимаЧемпионат мираЧМ-2020. Основной раунд. Группа 3. Азербайджанский «интернационал» одолел ЧерногориюЧемпионат мираЧМ-2020. Основной раунд. Группа 8. Португалия – Латвия. LIVE!Чемпионат мираЧМ-2020. Основной раунд. Группа 6. Франция – Швейцария. LIVE!РоссияАлександр Попов: «В Тюмени еще не было соревнований такого уровня»Первая лига Завтра стартує сезон 2019/2020 у Першій лізіЮношеский футзалLVIV OPEN CUP (U-17). Представлення учасниківСборная УкраиныЗбірна України розпочала відбір на ЧС-2020 з упевненої перемоги БразилияСборная Бразилии: три товарищеских матча вместо Копа АмерикаСборная УкраиныОлександр Косенко: «Хотілося б, аби з кожною грою помилок ставало все менше» Чемпионат мираЧМ-2020. Основной раунд. День 1. Румыния начинает с ничьейФутзал в миреКОНМЕБОЛ отменил Копа Америка-2019ИспанияДуда может вернуться в ПримеруСборная УкраиныОлег Шайтанов оголосив склад жіночої збірної України на матчі зі СловаччиноюАссоциация футзала УкраиныЄвген Гордієнко працюватиме на матчах основного раунду відбору до КС-2020 у РумуніїКазахстанОптимальный состав и статус фаворита. Сборная Казахстана по футзалу стартует в отборе на чемпионат мира

Кубок України. Підсумки «Фіналу чотирьох»: чому виграв «Ураган»?

Отже, кубковий сезон в українському футзалі завершено.


Минуло лише кілька днів після фіналу Кубку України, в якому «Ураган» переміг «Продексім». Івано-франківський клуб переміг заслужено. Та і як могло бути інакше, якщо «дракони» грали вдома? Звичайно, теоретично могло би бути все інакше. Але, як ми бачимо, «Продексім» у фіналі Кубку України був вимушений поступитись. І тепер давайте розберемось, за рахунок чого «Ураган» зміг обіграти чинних чемпіонів України.

Отже, фактор № 1. Безумовно, це рідні стіни. Трибуни Манежу Коледжу фізвиховання, безумовно, стали однією з причин перемоги «Урагану», який у цьому сезоні грає дуже потужно саме на своєму паркеті. І ми вже про це писали. Безумовно, фактор того, що «Фінал чотирьох» Кубку України проводився в Івано-Франківську, став головним стимулом для «драконів» здобути другий за рангом трофей в українському футзалі. Івано-франківська публіка скучила за новими перемогами та трофеями від «Урагану», і поки що підопічні Максима Павленка радують своїх фанів.

Фактор № 2. Помилки. У будь-якому виді спорту не обходиться без помилок. І футзал – не виняток. Особливо коли мова йде про фінальний матч, то ціна помилки стає вищою в кілька разів. А у «Продексіма» цих помилок у фінальній грі Кубку України проти «Урагану» було вдосталь. Почнемо з першої. Вона призвела до забитого «драконами» голу наприкінці першого тайму. Коли за 5,7 секунди до завершення першої 20-хвилинки «ураганівцям» вдалося відбити атаку «мельників», то вони одразу кинули у контрвипад Фаренюка, який забив за 0,7 секунд до перерви. Автор цих строк схильний вважати, що до цього взяття воріт Ципуна призвела втрата підопічними Хаві Родрігеса концентрації на останніх секундах першого тайму. Внаслідок цього «Ураган», повівши в рахунку, отримав ще і психологічну перевагу над суперником. Ще одна помилка «мельників» також призвела до голу. По-перше – у цій атаці, яка знову стала результативною, гравці «Продексіму» спочатку дали тому ж таки Фаренюку прийняти м’яч на «стовпа» та розвернутись, щоб віддати передачу на «п’ятачок», а потім не дограли з Когутом на дальній стійці. Точніше, херсонці дозволили Когуту зіграти на випередження. Наслідком цього став рахунок 2:0 на користь «драконів». Третя ж дуже відверта помилка стала теж результативною. Все почалося з того, що коли Савенко вперше вийшов грати з п’ятим. Вже перший розіграш зайвого призвів до вільного удару в бік воріт «Продексіму». А вже потім була помилка того ж таки Савенка при новому розіграші п’ятого, після якої рахунок став 3:0. І ці три помилки фактично вирішили долю матчу. Так, була потім і четверта, яка призвела до голу Федюка у порожні ворота.

Фактор № 3. Тренерська дуель. З нетерпінням багато хто чекав на тренерське протистояння між Максимом Павленком та Хаві Родрігесом. І ця дуель цілком та повністю залишилась за Максимом Михайловичем. Справа не тільки у рахунку. Подивимось, як грали обидві команди. На відміну від півфінального поєдинку, «Ураган» у фінальній грі вирішив одразу перейти на дві четвірки. У той же момент Хаві Родрігес на старті фінального матчу продовжував застосовувати гру з трьома четвірками, що було видно у першому таймі. Це вже після перерви іспанський наставник «Продексіма» перейшов на дві четвірки, щоб спробувати відповісти своїм високим темпом. Але це рішення було зумовлене тим, що вже треба було відіграватись. Можливо, якби «мельники» з самого початку гри перейшли на дві четвірки, то ще невідомо, як би склалася гра. Окрім того, по ходу другого тайму Родрігес почав шукати оптимальне рішення для гри з п’ятим. Так, у нього був Савенко, який вміє підключатися зайвим гравцем. І саме з акцентом на це іспанський тренер зробив зміну воротаря. Однак, ця ставка не зіграла. А коли все-таки спрацював варіант з Клаудіньо у якості п’ятого, то вже було занадто пізно. План Максима Павленка спрацював у цій грі повністю. Так, «драконам» не вдалося забити швидкий гол, що вони полюбляють робити. Але, як виявилось, у тренерського штабу прикарпатців був план «Б». І він полягав у тому, щоб спочатку подивитись н те, як гратиме суперник, а потім спробувати піймати його на помилці. Так і сталося наприкінці першого тайму. А вже потім «Ураган» міг собі дозволити грати так, щоб водночас контролювати дії «мельників» та вичікувати на спробу нанести разючий удар. І ця тактика повністю спрацювала, в результаті чого «Ураган» здобув вже другий трофей у сезоні.

Отже, підсумовуючи написане, скажемо наступне. Зазвичай у футзалі не буває дрібниць. Але саме вони та «невимушені помилки» «Продексіму», якщо висловлюватись тенісною термінологією, призвели до того, що «Ураган» справедливо переміг у домашньому фіналі Кубку України.

Але тепер ми повертаємось до чемпіонату України. Вже цими вихідними стартує другий етап Екстра-ліги. І там «Ураган» та «Продексім» продовжуватимуть боротьбу. Але тепер вона буде за чемпіонство.

Джерело - Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: НФК «Ураган» (Івано-Франківськ)

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2018 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.