БеларусьБеларусь-2020/21. Тур 8. LIVE!КазахстанКазахстан-2020/21. Тур 1. LIVE!РоссияРоссия-2020/21. Суперлига. Тур 5. LIVE!РоссияРоссия-2020/21 (жен). Тур 3. Обзоры (обновляется)Бразилия«Пато» подписывает ТьягуКазахстанТрансферы Казахстана: те, о ком еще не рассказывалиИталияИталия-2020/21. Тур 3. LIVE!РоссияАльберт Цайдер: «В футзале мелочей не бывает»Экстра-лигаFavbet Екстра-ліга 2020/21. 10 тур. LIVE!Экстра-лига«ДЕ Трейдинг»: мінус Чуднов і Грицовець, плюс ВоронцовЭкстра-лигаДмитро Шеховцов завершив кар'єруЛига чемпионов УЕФАОпределена дата жеребьевки предварительного раунда Лиги чемпионовЭкстра-лигаFavbet Екстра-ліга 2020/21. Анонс 10 туруПольшаЭкстракласа-2020/21. Тур 9. LIVE!Беларусь«УВД-Динамо» уходит на карантинРоссияДенис Абышев: «Болинью и Вилиана отпустили в Бразилию»Перша ліга 2020/21: старт перенесено на наступний рік, формат буде зміненоВенгрияНаціональна збірна України проведе два товариські матчі проти УгорщиниПольшаМарвін Перкович приєднався до «Ред Девілс»РоссияРоман Адамов: «В «Спартак» сорвался бы из любого клуба»

Максим Лисенко: «Після гри в техаський холдем називав Безуса Паркінсоном»

Воротар «Вітена» Максим Лисенко розповів про свої виступи у складі гранда білоруського футзалу і конкуренцію


Голкіпер «Вітена» (Орша) Максим Лисенко в третій частині інтерв’ю розповів нам про свої виступи у гранді білоруського футзалу, стосунки з Романом Безусом, жонглювання, карти, ліміт на легіонерів в Білорусі і воротарську конкуренцію.

Перша частина  Максим Лисенко: «В Португалії автобус здав назад. Ривкін сказав, що на ньому ми більше не поїдемо»

Друга частина  Максим Лисенко: «В Казахстані Цой був начальником, а я йому допомагав на складі»
 

«Вважаю, що краще грати під тиском, ніж сидіти в теплій ванні і боротися за 4-8 місце»
 
 Як взагалі відбувся ваш перехід у «Вітен»? 
 В Орші грали матч за Суперкубок зі «Столицею». Після гри поспілкувався з Дмитром Клочком, який і повідомив, що керівництво і тренер хотіли б мене бачити в команді. «Вітен» - команда з амбіціями і кращими умовами. Це однозначно був крок вперед для мене.

 З 2018 року ви у «Вітені» вже виграли три Суперкубки, чемпіонство і бронзові нагороди. Наскільки все відрізняється у новій команді від того, що було у «Дорожнику»?  
 Так, виграв три Суперкубка, а якщо врахувати ще й «Дорожник», то вже чотири рази поспіль їх виграю.

Головна відмінність в амбіціях. Не те що б хлопці в «Дорожнику» не хотіли виграти чемпіонство, просто це бажання повинно ще чимось підкріплюватися. У «Вітені», як для Білорусі, хороші умови. Є відмінний зал, з якого не виганяють в першу ж секунду після закінчення тренування. Є можливість відвідувати тренажерний зал, медичний супровід, ну і стабільне фінансування. Спасибі за все це Костянтину Івановичу Путіло. Всього цього в «Дорожнику» немає.

 «Вітен»  один з флагманів білоруського футзалу. В ньому постійний тиск через боротьбу за трофеї. Наскільки комфортно почуваєте себе у такому середовищі?
 Думаю, що будь-яка людина хоче вигравати перші місця. Немає таких, хто сказав би: «Ні, я хочу посісти п’яте місце». У всіх видах спорту в командах, які борються за чемпіонство, завжди присутній тиск. При переході я розумів це і прагнув до цього. Вважаю, що краще так, ніж сидіти в теплій ванні і боротися за 4-8 місце.

 Якщо порівнювати «Вітен» і «Локомотив», то в якому з цих клубів структура вибудувана на більш серйозному рівні?
 Серйозніше було в «Локомотиві». І не забувайте, що я порівнюю команди, в одній з яких грав 7 років тому, а в іншій  зараз. Та й якщо порівняти теперішні українські команди із «залізничниками», то все одно думаю, що в цьому плані харків’яни були б і зараз попереду.

«Локо» тренувався в дуже хорошому комплексі, в якому був чудовий ігровий зал, тренажерний зал, сауна. Українські команди зараз в таких спорткомплексах не базуються. 

Якщо говорити про штат клубу, то єдина відмінність в тому, що в «Локомотиві» були лікар і масажист, а у «Вітені» лікар і масажист  це одна людина. «Локомотив» проводив збори як в Україні, так і за кордоном, грали спаринги з топовими командами європейського футзалу. У «Вітені» теж хороші умови на зборах, але не вистачає ігор з командами високого рівня. У всьому іншому все плюс-мінус на хорошому рівні.

Я б сказав, що в «Вітені» зараз є всі умови, щоб прогресувати і займати високі місця, але є куди рости і до чого прагнути.
 

 Звідки у вас пристрасть до карткових ігор і чи були якісь цікаві випадки, наприклад, як у Сергія Рибалки з Ігорем Суркісом в деберц?
 Не те що б пристрасть саме до карт, просто я азартний. В дитинстві на наліпки грали, в школі в ЧЮ  була така гра на дріб’язок. Зараз на виїздах граємо в карти.

Була весела історія десь в класі восьмому, напевно. Я ще був в Кременчуці. Ми грали в покер, а якщо точніше, то в техаський холдем . Хтось міг не знати всі комбінації або правила, але все рівно грали. Замість фішок кидали монети. В одній з роздач на кону був хороший банк і після ріверу залишилося пару хлопців, одним з них був Рома Безус. Поки хтось ще думав, він підійшов дещо з’ясувати, тремтячими руками показав карти і заїкаючись тихо запитав: «Чотири карти більше ніж фул хаус?». У нього тоді було каре. Після цього випадку жартував над ним, казав на нього Паркінсон (посміхається).

 Які у вас взагалі стосунки з Романом Безусом?
 Хороші, підтримуємо дружні стосунки. Літом у відпустці або на Новий рік зустрічаємося з нашими спільними друзями.

 Це ви з ним разом десь по дітям грали?
 Так, я з ним грав в одній юнацькій команді з 5 по 9-й клас.
 

«Були розмови про можливі виступи за збірну Вірменії»

 Де ви навчилися жонглювати і якою максимальною кількістю предметів?
 Навчився на тренуваннях в «Локомотиві». Євген Семенович під час пауз між вправами давав воротарям завдання жонглювати м'ячами – тенісними або футзальними. Можу жонглювати 2-3 предметами, бо як впоратися з чотирма ніхто не показував, а я особливої мети перед собою і не ставив.

 Які у вас асоціації з клубом «Місто»?
 З Кубком ФК Універ, бо там проводили нагородження турніру, а ще з хорошим пивом, яке там варять.

 Скільки вже прізвиськ у вас було під час кар’єри і яка найоригінальніша?
 У командах завжди була одне прізвисько - Лисий, через прізвище Лисенко. Або ж зверталися на ім'я. А от у рідному місті з дитинства називають Лама. Коли ми грали в футбол у дворі, то я стояв на воротах. Одному з моїх друзів подобалося як грає Бернар Лама, от на його честь він мене і прозвав Лама.

 Що змінилося у білоруському футзалі за ці 5 років, що ви там?
 Чогось кардинально хорошого я не бачу. Зі сторони Асоціації ніяких покращень немає. Наприклад, четвертий рік поспіль одна і та сама медаль за Суперкубок, як в ДЮСШ – сміх крізь сльози.

Один плюс, що в цьому році будуть транслювати один матч туру по телебаченню. І то команди повинні підлаштуватися під вільний час в програмі телеканалу. Якщо ж  хтось не захотів грати в час, запропонований каналом, то трансляції не буде.
Змінився ліміт на легіонерів. Раніше ті, хто мав посвідку на проживання не вважалися легіонерами. В топових командах бувало і по 7 легіонерів, зараз вже роки два такого немає, а посвідка на проживання вже нічого не дає. В минулому році в заявці могло бути 5 легіонерів, а в цьому році тільки 4 і є ще нюанси.
 

 Часом не було пропозицій змінити громадянство на білоруське, як це зробив Євген Змисля?
 Ні, таких пропозицій не надходило. Були розмови про те, щоб грати за збірну Вірменії, але до справи так і не дійшло (посміхається).

 Як виник цей варіант з Вірменією? 
 За «Борисов-900» грає футзаліст збірної Вірменії Саркіс Маргарян. Від нього і дізнався, що тренер збірної розглядає мою кандидатуру, але  далі розмов справа так і не пішла.

 Як взагалі вдається витримувати конкуренцію у «Вітені» з двома досвідченими воротарями? Наскільки важко відчувати, що ти не залізний перший номер, а йде часта зміна воротарі? І чому ви не потрапили в заявку на матч за Суперкубок?
 Конкуренція ніколи нікому ще не заважала, а тільки стимулює до росту. А ротація на воротарській позиції - це звичайна ситуація в футзалі, якщо в команді кілька хороших воротарів.

В перший рік у «Вітені» був період, коли була якась психологічна яма, м'яч валився з рук. Причин для виправдання розповідати не буду. А Олександр Мороз тоді додав, здорово грав. Матчів 5 поспіль я навіть не виходив на заміну.

Бачучи це розумів, що на той момент я був слабшим і це мене підганяло. Намагався стати краще через роботу на тренуваннях і все вийшло. Отримав свій шанс у чвертьфінальній серії плей-оф з «Борисовим-900» і після того відіграв всі матчі в основі зі однією зворотною заміною. Я тоді розбив лоб об ворота. Лікар зашив рану і я повернувся назад у гру.

Хотілося б грати більше, але через ліміт на легіонерів маю те, що є. У нас в команді 5 легіонерів, а в заявці можуть бути тільки 4. Не зовсім раціонально саджати польового гравця-легіонера і випускати мене, коли в команді є ще два достойних воротарі, а Андрій Чурілін ще й є гравцем збірної Білорусі. З цієї причини я й пропустив матч за Суперкубок та інші ігри  чемпіонату.

 Чого ви очікуєте від майбутнього виступу в Лізі чемпіонів?
 Досвіду виступів в Лізі чемпіонів у мене немає, тому все буде цікаво і хвилююче. Звичайно, хочеться добре виступити і щоб був шанс на вихід у фінал восьми. Проте розумію, що скористатися ним буде дуже важко.

Андрій Гулій, futsalua.org

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2018 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.