Футзал в миреКакау может возглавить сборную ИранаПольшаЭкстракласа-2021/22. Тур 7. Победные голы Максима Паутяка и Виталия КолесникаЧемпионат мираРефери из Кыргызстана Нурдин Букуев установил рекорд чемпионатов мираРоссияАрнольд Кнауб: «О несостоявшемся переезде в Бундеслигу ничуть не жалею»Сборная УкраиныІрина Дубицька: «Збірна Фінляндія на турнірі Lviv Freedom Cup-2020 і зараз приблизно на тому самому рівні»БеларусьПремьер-лига-2021/22. Тур 6. Осечка ВРЗ и победная серия БЧСборная УкраиныОлег Шайтанов: «У січні в нас спаринги з Іспанією, на початку лютого — зі Швецією» ИталияИталия-2021/22. Тур 5. «Падуя» увеличивает отрывСборная УкраиныЮлія Форсюк: «Відразу після фінального свистка до кінця не повірили, що змогли здобути омріяний результат»Лига чемпионов УЕФА«Ураган» у Кубку УЄФА 2011/12: як це булоПервая лига Перша ліга 2021/22. Зона Cхід. 2 тур. «ЗАПОРІЖПРОМГРУП» і «SkyUp» поки без втратПервая лига Перша ліга 2021/22. Зона Захід. 2 тур. «Любарт» зазнав другої поразки поспільЭкстра-лигаParimatch Екстра-ліга 2021/22. 8 тур. «Продексім» обіграв «Ураган» і наблизився до лідерівИспанияИспания-2021/22. Лучшие голы, комбинации и сейвы 3-го тураЧемпионат ЕвропыУкраїна вийшла у "Фінал чотирьох" Євро-2022: українська воротарка забила шалений голКазахстанИгита: «Испытываю немного горечи»ИспанияИспания-2021/22. Тур 3. «Бетис» и «Наварра» творят чудесаЧемпионат ЕвропыЄвро-2022 (жінки). Основний раунд. LIVE!Чемпионат ЕвропыВідбір до Євро-2022. День Х для України і Фінляндії наставЧемпионат ЕвропыЯкко Лайтинен: «У нас есть шанс, который может быть единственным в жизни»

«Нас дискримінують і не дають відповідей»: футзалістки закликають ФІФА започаткувати жіночий чемпіонат світу

Поки що під егідою ФІФА проводиться лише чоловічий чемпіонат світу


Напередодні старту чемпіонату світу з футзалу серед чоловіків, що має розпочатися 12 вересня в Литві, ФІФА отримала листа із закликом заснувати турнір і серед жіночих команд. Це підтвердила AJFSF (Жіноча асоціація футзалу Іспанії), яка надсилала повідомлення.

Крім того, в соцмережах запустили кампанію із гештеґом #WomenPlayFutsalFIFA ("Жінки грають у футзал, ФІФА").

Наразі серед жінок проводиться чемпіонат світу, або "світовий турнір", що було започатковано в 2010 році. Проте ФІФА його не визнає.

Натомість у 2019 році було вперше проведено жіночий чемпіонат Європи з футзалу під егідою УЄФА. Збірна України посіла там четверте місце, у серії пенальті програвши матч за "бронзу" Росії.

З 2005 року також існує жіночий Кубок Америки, а з 2015-го – Кубок Азії. З'явився жіночий футзал і на Юнацьких Олімпійських іграх 2018 року: тоді він замінив у програмі футбол.

Яких змін хочуть гравчині

Футзалістки вимагають, аби їх припинили "маргіналізувати" та називають небажання ФІФА санкціонувати жіночий чемпіонат світу нарівні з чоловічим "глибоко дискримінаційним" і таким, що "порушує гендерну рівність", – цитує лист спортсменок The Guardian.

Ініціаторкою звернення стала Наталія Оріве – гравчиня Першої ліги та президентка Жіночої асоціації футзалу Іспанії. Лист було адресовано президенту ФІФА Джанні Інфантіно.

Заклик підтримали інші провідні футзалістки, зокрема бразилійка Амандінья, яку шість разів визнавали найкращою гравчинею світу, капітанка збірної Іспанії Аніта Лужан, яка перемогла на минулому Євро, та дворазова чемпіонка Азії разом із Іраном Фереште Карімі.
“Нас дискримінують, – заявляє Оріве. – Це ключовий момент. Я не хочу вживати слово "дискримінують", щоб здаватися жертвою. Але я роблю це, тому що це реальність. Це дуже несправедливо. Чому це відбувається? В них немає відповіді".

На думку Оріве, така позиція ФІФА "протирічить їхнім власним етичним принципам", адже в стратегії, присвяченій жіночому футболу, яку асоціація оприлюднила в 2018 році, "вони говорили про рівність та інклюзивність. Але забувають про футзал. Без жодних пояснень".

Карімі ж називає відсутність жіночого чемпіонату світу "найбільшою слабкістю ФІФА", але сподівається, що "ця дискримінація скоро зникне, і жінки-футзалістки досягнуть своєї мрії".

 
В одному з пунктів стратегії розвитку жіночого футболу зазначено, що ФІФА планує організувати "жіночі змагання з футзалу", проте ще не реалізували цю ідею.

Як пояснюють представники організації, вони ще в процесі вивчення жіночих змагань з футболу, у тому числі й футзальних. "Запровадження нових турнірів має відповідати загальному розвитку спорту", – наголошують у ФІФА.

Що відомо
  • ФІФА проводить чоловічий чемпіонат світу з футзалу з 1989 року.
  • Найтитулованіша команда жіночого футзалу – Бразилія. Ця збірна виграла всі шість чемпіонатів світу.
  • Жіноча збірна України з футзалу брала участь у двох світових першостях – у 2012 і 2013 роках – та посіла п'яте й шосте місця відповідно. За ці турніри команда виграла чотири матчі й забила 45 голів.
  • За даними The Guardian, лише 55 із 211 членів ФІФА мають жіночі команди з футзалу, тоді як 140 мають чоловічі.
Джерело - Катерина Макаревська, Суспільне Спорт

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2016-2021 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.