БеларусьБеларусь-2020/21. Тур 8. LIVE!КазахстанКазахстан-2020/21. Тур 1. LIVE!РоссияРоссия-2020/21. Суперлига. Тур 5. LIVE!РоссияРоссия-2020/21 (жен). Тур 3. Обзоры (обновляется)Бразилия«Пато» подписывает ТьягуКазахстанТрансферы Казахстана: те, о ком еще не рассказывалиИталияИталия-2020/21. Тур 3. LIVE!РоссияАльберт Цайдер: «В футзале мелочей не бывает»Экстра-лигаFavbet Екстра-ліга 2020/21. 10 тур. LIVE!Экстра-лига«ДЕ Трейдинг»: мінус Чуднов і Грицовець, плюс ВоронцовЭкстра-лигаДмитро Шеховцов завершив кар'єруЛига чемпионов УЕФАОпределена дата жеребьевки предварительного раунда Лиги чемпионовЭкстра-лигаFavbet Екстра-ліга 2020/21. Анонс 10 туруПольшаЭкстракласа-2020/21. Тур 9. LIVE!Беларусь«УВД-Динамо» уходит на карантинРоссияДенис Абышев: «Болинью и Вилиана отпустили в Бразилию»Перша ліга 2020/21: старт перенесено на наступний рік, формат буде зміненоВенгрияНаціональна збірна України проведе два товариські матчі проти УгорщиниПольшаМарвін Перкович приєднався до «Ред Девілс»РоссияРоман Адамов: «В «Спартак» сорвался бы из любого клуба»

Роздуми про новий сезон Юнацької Екстра-ліги (U-17)

Розмова піде про найстаршу вікову категоріяю дитячо-юнацького чемпіонату України з футзалу – U-17


В одному зі своїх попередніх матеріалів я торкався теми змін, які з цього сезону відбуватимуться в українському дитячо-юнацькому футзалі. Так, зміні є, і вони, вочевидь, будуть на краще. Якщо не в цьому сезоні, то у подальшому – точно. Але сьогодні хочеться поговорити про інше. Сьогодні ми поговоримо про те, кого варто чекати у цьому сезоні у двох найстарших вікових категоріях дитячо-юнацького чемпіонату України – U-15 та U-17. Одразу скажемо, що розмова піде про Вищу лігу (U-15) та Юнацьку Екстра-лігу (U-17). Перша ліга в обох згаданих дивізіонах, вочевидь, буде сформована пізніше, коли закінчиться осіння частина футбольного сезону (на жаль, більшість команд, які беруть участь у футзальних змаганнях, здебільшого підв’язані до футболу, а футзал вони розглядають як підтримку ігрового тонусу під час зимової паузи, і від цього, на жаль, поки що нікуди не дітись). Тому, перейдемо до елітних дивізіонів.

Юнацька Екстра-ліга (U-17)
 

Ігор Тимців

За останні кілька сезонів ЮЕЛ показала дуже високий рівень. І результати не змусили на себе довго чекати. Нинішня юніорська збірна України складається фактично повністю з тих гравців, які пройшли «горнило» матчів ЮЕЛ. Окрім того, деякі з юних футзалістів, які встигли пограти у ЮЕЛ, вже потроху з’являються у матчах дорослої FAVBET Екстра-ліги (зокрема, можна згадати Чудного, Тимціва, Кваснія, Дичука). Тому, можна сказати, що одну зі своїх задач – готувати гравців до виступів у FAVBET Екстра-лізі – ЮЕЛ виконує. До того ж, майже завжди у Юнацькій Екстра-лізі грали не менше шести команд (максимум – вісім). Проте, зараз ситуація така, що наразі, якщо ЮЕЛ стартує вчасно (не забуваємо про карантинні обмеження та територіальний поділ на зони у залежності від рівня небезпеки захворюваності на коронавірус), то на старт сезону теоретично готові вийти п’ять команд. Принаймні, саме так розповів автору цього матеріалу заступник Голови Комітету дитячо-юнацького футзалу АФУ Максим Чубінський. За його словами до старту в новому сезоні ЮЕЛ готові харківська ДЮСШ «Хвиля», чорноморський «Іллічівець», рівненський «Кардинал – ДЮСШ № 4» (щоправда, не виключено, що команда з Рівного не матиме прив’язки до «Кардинала», оскільки у її складі гратимуть юні футзалісти, які є як у заявці «Кардинала-Рівне» на цей сезон, так і у складі «Рівнестандарту»), львівська КІВС «Енергія» та івано-франківська Академія НФК «Ураган». Стосовно останньої команди треба зазначити, що у її структурі відбулись певні зміни. Зокрема, частина гравців (і далеко не останніх, до речі) пішла в Академію «Прикарпаття», тобто – у великий футбол. А це означає, що якщо «Ураган» таки стартуватиме у ЮЕЛ, то склад «драконів» буде значно оновленим (це, до речі, стосується і команди U-15). Втім, як буде насправді – подивимось ближче до старту чемпіонату.

Отже, по факту зараз маємо п’ять команд. Чотири з них це старожили ЮЕЛ, адже вони відіграли всі сезони (щоправда, якщо вважати команду з Харкова послідовником збірної Харківської області, то її теж можна назвати старожилом). Але, звичайно, хотілося б, аби до когорти учасників ЮЕЛ ще хтось додався.

Невеличкий відступ. Вже під час роботи над цим матеріалом з’явилась інформація, що ДЮСШ «Хвиля», можливо, не братиме участь у новому сезоні ЮЕЛ. Є варіант, що харків’яни, можливо, гратимуть у чемпіонаті України серед 19-річних (робоча назва цих змагань – Молодіжна Екстра-ліга). Однак, є і такий варіант, що слобожанці не гратимуть, ані в ЮЕЛ, ані в МЕЛ. Тобто, у старших категоріях «Хвиля», можливо, і не гратиме. За таких обставин залишається сподіватись лише на те, що ми зможемо побачити команду з Харкова бодай би у Першій лізі. Як буде насправді – подивимось. Але зараз, якщо вже уточнювати наявну інформацію, то ми маємо чотири команди, які планують грати у новому сезоні ЮЕЛ. Це івано-франківська Академія НФК «Ураган», львівська КІВС «Енергія», рівненська ДЮСШ № 4 та чорноморський «Іллічівець» (залишається лише дізнатись, чи буде команда Олександра Каплуна об’єднуватися з ДЮСШ з Роздільної, чи буде грати у ЮЕЛ своїми силами).

Враховуючи нинішню ситуацію з числом команд у Юнацькій Екстра-лізі, хотілося б проаналізувати (або хоча б трохи пофантазувати), хто теоретично міг би вже у цьому сезоні поповнити склад учасників Юнацької Екстра-ліги (U-17).

Дуже хотілося побачити у ЮЕЛ столичну ДЮСШ № 25, яка у минулому сезоні у блискучому стилі стала першим чемпіоном Вищої ліги (U-15). Знову ж таки – за інформацією від Максима Чубінського, київській ДЮСШ № 25 суттєво скоротили фінансування. Тому, навряд чи киян, враховуючи цю обставину, влаштує формат «дім-виїзд». А так хотілося побачити умовних Пастуха, Мілевського, Кармаліту (особливо останнього) на рівні ЮЕЛ. Однак, як розповів автору цього матеріалу головний тренер команди ДЮСШ № 25 Олександр Кривенда, Дмитро Мілевський та Олександр Кармаліта обрали футбол. Хоча їх перспективи у футзалі були куди більш кращими. По-перше – вони були «на олівці» у головного тренера юнацької збірної України Віталія Одегова. По-друге – вони реально могли би бути зірками цього сезону ЮЕЛ (за умови, якби ДЮСШ № 25 не скоротили фінансуваня, і вона би брала участь у цих змаганнях). Відомо, що той же Кармаліта (до речі, його батько – відомий у минулому футболіст Євген Кармаліта) пішов у столичний «Локомотив». Щодо інших зірок столичної ДЮСШ № 25 (того ж Пастуха, а також Сніцаренка, Тимчака), то, вочевидь, нам доведеться спостерігати за цими хлопцями у рамках чемпіонату Києва.

Ще одним колективом, який теоретично міг би заявитись у Юнацьку Екстра-лігу, є представник Черкас – «Дніпро-80», який став переможцем Першої ліги (U-15). У цій команді є, на кого звернути увагу, і є передчуття, що черкащани чинили б гідний опір фаворитам та старожилам ЮЕЛ. Але, на жаль, школа «Дніпро-80» більше орієнтована на футбол (що, в принципі, і не дивно, адже «Дніпро-80» – це школа з серйозними футбольними традиціями), тому вона буде використовувати футзал як практику під час зимової паузи. Знову ж таки – дуже шкода, що команда Валентина Горкуна не буде учасником Юнацької Екстра-ліги.

У контексті цього можна згадати ще одну команду з Черкас – КДЮСШ-1 «Дніпро». Ця команда у минулому сезоні брала участь у Першій лізі (U-17). Її основу складали переважно хлопці 2004 року народження, які у цьому сезоні ще можуть грати серед 17-річних. Там теж є, на кого подивитись. І участь підопічних Романа Халявки не тільки додала би яскравих барв самій ЮЕЛ, а і стала вагомим кроком уперед для самих гравців. Однак, вочевидь, ми цю команду теж побачимо в Першій лізі через ті самі причини, що і «Дніпро-80».
 
З Центральної Конференції переходимо на Західну. І хоча вона представлена у ЮЕЛ дуже широко, та все-таки є команди, які могли би замахнутись на участь у новому сезоні Юнацької Екстра-ліги. Одразу на думку спадає хмельницький «Сокіл». Подоляни брали участь у першому сезоні ЮЕЛ. Однак, після того, як хмельницький клуб «побив горщики» з Асоціацією футзалу України, юнацька команда «соколят» не грала у ЮЕЛ. До того ж, у минулому сезоні «Сокіл» не виставив жодної команди у дитячо-юнацькому чемпіонаті України – бодай би в одній віковій категорії. Хоча якби «Сокіл» зайшов, то від цього ЮЕЛ виграла би – в цьому навіть немає сумнівів. Так, зіркове покоління хлопців 2002-2003 р. н. вже переросло категорію U-17. Але є всі підстави вважати, що «соколята» 2004-2005 р. н. були би гідними конкурентами на рівні ЮЕЛ.

Також можна згадати і про луцький «Любарт». Минулого сезону ця команда грала у Першій лізі (U-15), але, якщо чесно, зірок з неба не хапала. Однак, знаючи керівництво «Любарта», яке поступово рухається до своєї основної мети – потрапляння до FAVBET Екстра-ліги – можна було би передбачити, що лучани були би не проти відчути на собі і рівень ЮЕЛ. Знову ж таки – тут пріоритетним питанням є прогрес гравців, і Юнацька Екстра-ліга могла би допомогти юним футзалістам «Любарта» зростати в ігровому плані. До того ж, ні для кого не буде секретом, що після того, як до лав юніорської збірної України почав викликатись Владислав Сизик, керівництво та тренерський штаб «Любарта» мають надію, що згодом представників Волині у збірній буде більше. А якщо врахувати, що наразі основу «юніорки» складають гравці, які пройшли ЮЕЛ, то у «Любарта» теоретично має з’явитись ще один стимул для того, щоб заявитися на наступний сезон саме у цей чемпіонат. Як буде на практиці – подивимось. Треба також зважати на те, що основу юнацької команди «Любарта» наразі складають футзалісти, яким по 14-15 років. Але з іншого боку – коли Юнацька Екстра-ліга була лише започаткована, і проводився її перший сезон (тоді ще – у віковій категорії U-16), то деякі команди грали дуже юними складами, де переважно на майданчик виходили 13-14 річні гравці. То, може, і «Любарту» треба спробувати ризикнути?  

Від Південної Конференції до ЮЕЛ міг би приєднатись енергодарський «Темп-ЗАЕС». Ця команда брала участь у дебютному сезоні ЮЕЛ, граючи тоді ще переважно гравцями 2004 р. н. Зараз ці гравці підросли, і там є, на кого звернути увагу (про деяких представників цієї команди «5х5» свого часу писав окремий матеріал). Однак, ймовірно, ми побачимо «Темп-ЗАЕС» у Першій лізі, як і у минулому сезоні. Знову ж таки, причина банальна – фінанси, які не дозволяють брати участь у змаганнях з форматом «дім-виїзд». Звичайно, у Першій лізі підопічні Ігоря Черненка будуть серед фаворитів. Але водночас Юнацькій Екстра-лізі не вистачатиме бойових команд, з характером.

Як вже, мабуть, багато хто встиг помітити, серед потенційних учасників нового сезону ЮЕЛ немає одного зі старожилів Ліги – команди «Футзал-Дніпро». Ця команда довгий час грала майже одним і тим же складом, і після закінчення минулого сезону фактично всі гравці цієї команди попрощалися з дитячо-юнацьким футзалом, оскільки вже перетнули віковий ценз. А зміни цим хлопцям (деякі з них, до речі, викликались у юніорську збірну України) наразі немає, оскільки, за словами президента клубу Олександра Богуша, «Футзал-Дніпро» наразі переживає стан своєрідного перезавантаження, і зараз у структурі клубу лише хлопчики 2014 року народження. Хоча ще нещодавно у структурі «Дніпра» були юнаки 2007 року народження, яких можна було би далі награвати. Однак, на жаль, доведеться змиритися з фактом, що «Футзал-Дніпро» змушений розпочати все спочатку. Що ж, можливо, після цього перезавантаження команда Олександра Богуша та Андрія Консевича повернеться більш сильною.

В принципі, місце команди з Дніпра могла би зайняти інша команда з цього міста – «Олімпія+». Однак, знову ж таки – не факт, що «олімпійці» готові грати у форматі «дім-виїзд» зі спареними матчами. Хоча подивитись на цю команду було би цікаво. Тим більше, якщо врахувати, що команди, які тренував Олександр Юзик (ще за часів існування Вищої ліги, до того, як вона трансформувалась в Екстра-лігу) здебільшого були непоступливими та з характером. І немає сумнівів у тому, що ці риси Олександр Дмитрович прививає і своїм нинішнім вихованцям. І Юнацька Екстра-ліга могла би ще більше розвинути ці ігрові риси футзалістів «Олімпії+». Однак, щось підказує, що якщо ми десь і побачимо «Олімпію+», то, вочевидь, у Першій лізі.

Отже, давайте підіб’ємо підсумок. Теоретично п’ять команд у нас є (все-таки, давайте поки що не скидати з рахунків харківську «Хвилю»). І тепер додайте сюди згадані вище команди. А це – сім команд. У підсумку в нас могла би бути Юнацька Екстра-ліга, яка розрахована не на 8-10 команд, а це міг би бути серйозний турнір, де грали би дванадцять команд. Це був би рекорд ЮЕЛ за кількістю команд-учасниць. Окрім того, це значно розширило б вибір потенційних кандидатів до юніорської збірної Віталію Одегову, адже підготовка до відбору на Євро-2023 (U-19) розпочнеться фактично одразу після закінчення юніорського Євро-2021. Звичайно, той факт, що не буде відбору на Юнацькі Олімпійські Ігри, які перенесені на 2026 рік, десь спростить задачу тренерському штабу нашої збірної. Але слідкувати за потенційними кандидатами до нової «юніорки» потрібно вже зараз. І, можливо, якби було більше команд, то і вибір був би більшим, чи не так?

Джерело  Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2018 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.