Экстра-лигаFavbet Екстра-ліга 2020/21. 1/2 фіналу плей-оф. Анонс перших матчівИспанияДаниэл Шираиши: «Мы не можем уступить в финалах дважды одной и той же команде»Вторая лигаДруга ліга України 2020/21. Результати жеребкування чвертьфіналівЭкстра-лигаДаніел Роза: «Я дуже щасливий в Україні»Вторая лигаНазар Бугайчук: «З суперників відзначу «Сервіт», бо рівень чемпіонату Києва дозволяє упродовж всього сезону грати у повній напрузі»Вторая лигаВторая лига Украины 2020/21. Харьков. «Гепард» всех обогналЧемпионат ЕвропыЗбірна України кваліфікувалася на чемпіонат Європи 2022 рокуКиевВиктор Цой: «Когда играл в «Граните», то возил в Беларусь термобелье и коньяк «Bolgrad»Экстра-лига«Продэксим» расстался с Андреу ВаргасомСборная УкраиныРегресс футзала в Украине. Часть 1. СборнаяЭкстра-лигаСергій Журба: «З «Ураганом» романтичного футзалу буде мінімум»Чемпионат ЕвропыЕВРО-2022. Отборочные матчи. LIVE!КазахстанКака: «Кайрат» стремится повышать уровень мастерства не только среди игроков, но и тренеров»Чемпионат ЕвропыТьяго Болинья: «Боль не помешает мне выйти и сыграть»Футзал в миреТоп-3 проблемы самостоятельности и самоидентичности футзалаЭкстра-лигаЄвген Рогачов: «На чемпіонаті світу мали відносно сприятливу сітку, а потім несподівано втратили ґрунт під ногами»КиевВідійшов у вічність Сергій КобецьЭкстра-лигаМатчі «Ураган» – «ХІТ» відбудуться за присутності глядачівЖенский футзалДЮСШ ім. Бутовського посів п'яте місце у жіночій Вищій лізіВторая лигаДруга ліга України 2020/21. Київ прийме Фінал восьми

Андрій Білоус: «Хочемо зробити жіночий чемпіонат Києва таким, щоб на нього хотілося рівнятися»

Голова Комітету жіночого футзалу Федерації футзалу Києва (ФФзК) підбив проміжні підсумки сезону для очолюваного ним комітету, а також розповів про проблемні моменти і поділився планами на майбутнє.

 

 Що вас спонукало долучитися до команди ФФзК і стати головою Комітету жіночого футзалу?
 18 вересня 2018 року на позачерговій конференції ФФзК президент Асоціації футзалу України Сергій Васильович Владико запропонував ввести мене як президента одного з київських клубів до складу міської Федерації. А вже на початку 2019 року я запропонував виконкому ФФзК Програму розвитку Комітету жіночого футзалу. Її схвалили і мене вибрали головою Комітету.

 Гравчиня вашого клубу Анастасія Кліпаченко стала секретарем Комітету. Вона сама проявила ініціативу в цьому напрямку чи ви її попросили про допомогу?
 Мені був потрібен помічник в реалізації своїх планів. Я запропонував цю посаду Анастасії, а вона й погодилась. Мій вибір зупинився на ній, бо вона має досвід спілкування і зв’язки, як у київському, так і у всеукраїнському жіночому футзальному колі.

 Як ви шукали команди для участі в чемпіонаті міста?
 Ми розмістили інформацію про те, що планується проведення чемпіонату міста Києва, і попросили всіх охочих звертатися за контактами, вказаними у оголошенні. Зрозуміло, що також підключили і сарафанне радіо і власні зв’язки. Та ж Анастасія у особистих розмовах поширювала цю інформацію. У такий спосіб ми зібрали пул охочих. На жаль, не всі встигли заявитися. Вже після того, як сформувався склад учасників і були проведені деякі ігри, надходили дзвінки про бажання взяти участь у першості. Тож думаю, що у наступному сезоні команд буде ще більше.

 Які проблеми в київському жіночому футзалі ви можете виділити?
 В першу чергу виділю проблему залів для проведення матчів. В поточному сезоні ми це питання вирішували за допомогою керівництва команд-учасниць. Майже всі колективи чемпіонату міста студентські, бо професійним командам, таким як «IMS-НУХТ» і «Будстар-НПУ» заборонено у ньому брати участь, і керівництво багатьох ЗВО пішло нам назустріч та виділяло зали для проведення матчів. Це основна проблема, яку ми хочемо вирішити.

 А як щодо кадрового потенціалу команд-учасниць? Все-таки в футзал грає значно менше дівчат, ніж чоловіків.
 Однак 7 команд ми зібрали. Виявляється, що навіть крім двох професійних команд у Києві є кому грати. У міському футзальному чемпіонаті брали участь і футбольні команди, але я не бачу в цьому проблеми. Якщо люди виявляють бажання грати у наш вид спорту, то будь ласка. Потім кількість переросте в якість. Головне – почати грати у футзал.

 Яким був цей сезон у чемпіонаті міста і які плани щодо його догравання?
 Цей сезон перший, а тому головним завданням було покласти початок роботи і подивитися які є складнощі у тому, щоб якісно провести чемпіонат. Як кажуть: перший млинець глевкий. От і перший чемпіонат гладко не пройшов.

Особливо серйозною була проблема календаря, яка виникла через все той же брак залів. Календар формувався в ручному режимі ледь не тиждень в тиждень, тобто час і дата проведення матчів чергового туру визначалися на початку тижня, тому що хтось був задіяний у футболі, хтось ще десь. Першість проходила непросто і, як багато наших чемпіонатів, не була дограна через епідемію COVID-19.
 
У представників всіх команд є розуміння того, що чемпіонат треба дограти. У планах визначено це зробити у вересні, але все буде залежати від того, яке рішення буде прийнято щодо форми навчання студентів, бо більшість команд представляють ЗВО. Якщо навчання зроблять дистанційним, буде дуже складно догравати першість, адже багато студенток приїжджі і будуть недоступні. Тому нам залишається чекати інформації щодо форми навчання, а вже після цього приймемо остаточне рішення щодо можливого догравання, але в планах це точно є.

 Чи є якась співпрацю на рівні клуб «IMS-НУХТ» – Комітет жіночого футзалу ФФзК?
 Я б хотів розмежувати, що президент «IMS-НУХТ» – це президент «IMS-НУХТ», а голова Комітету – це голова Комітету. Воно не повинно перетинатися, тому що це різні організації і одне не повинно впливати на інше. В діяльності Комітету я намагався по максимуму задіяти тільки себе і Анастасію, щоб не з’явилося чуток мовляв «IMS-НУХТ» якось впливає на київський футзал саме як клуб. Мені здається, що двох людей наразі достатньо, щоб реалізувати намічені на цей сезон плани.

 Чи є в планах створення дублюючого складу «IMS-НУХТ», який би грав у чемпіонаті міста?
 Щорічно у Першій лізі нас представляють команди, але вони завжди не з Києва. Тому давно стоїть питання, щоб за рахунок нашого студентського резерву зробити дублюючий склад, який би награвався в чемпіонаті Києва. Якби не всесвітні катаклізми, то, можливо, ми б прийшли до цього питання і в новому сезоні, тому що певні напрацювання у нас були, але зараз на часі інше.

 «IMS-НУХТ» чотири рази поспіль виграв чемпіонат, але цьогоріч зробив крок назад, посівши 3 місце за підсумками недограного чемпіонату. З чим пов'язуєте те, що не вдалося захистити чемпіонський титул?
 Відповідь на це питання криється в ньому самому - недограний чемпіонат. Але я розділив би це питання на дві частини: якісну і кількісну.

По-перше, в зимове трансферне вікно ряди нашої команди поповнили, вперше в історії українського жіночого футзалу, три легіонерки з Бразилії. Це дозволило нам отримати досвід роботи з легіонерками і зрозуміти, що існує й інший жіночий футзал, відмінний від того, в який грають українські команди. І це на собі відчули гравчині нашої команди, чого, на жаль, не змогли зробити представниці інших команд. Думаю, що вони були б «приємно здивовані».

По-друге, так, нам присудили третє місце за результатами лише першого з двох етапів чемпіонату сезону 2019/20, але «Барселона» програла свій перший матч 1/8 фіналу ЛЧ-2017 ПСЖ 0:4, а «Ліверпуль» програв свій перший тайм фіналу ЛЧ-2005 «Мілану» 0:3. А втім, ми всі прекрасно знаємо чим у підсумку закінчилися ці протистояння.

Тому я вважаю, що в ігрових видах спорту, яким є і футзал, не можна визначати переможця змагань до фінального свистка останнього матчу. Але, мабуть, керівництво АФУ і члени її виконкому іншої думки.

 Які плани у Комітету жіночого футзалу на майбутнє?
 15 липня відбувся виконком Федерації футзалу Києва на якому обговорювались плани на новий сезон. Основне питання, яке треба вирішити, щоб йти далі – визначитися із залами і вимогами керівництва спорткомплексів до виконання санітарних норм. Було доручено зв’язатися з керівництвом усіх залів, щоб отримати від них необхідні вимоги, систематизувати їх і довести до учасників чемпіонатів. Це стосувалося в тому числі і жіночої першості. В планах – дограти поточний сезон у вересні і десь у листопаді почати новий чемпіонат, щоб нормально його провести з урахуванням недопрацювань першості 2019/20. Тобто щоб новий сезон пройшов з більшою кількістю команд і більш чітким графіком, і щоб він був схожий на той чемпіонат, на який хочеться рівнятися.

Думаю, що ближче до кінця серпня буде визначеність із залами та навчальним процесом, відповідно і у представників команд буде розуміння по складах своїх команд. Ми постійно перебуваємо з ними на зв’язку і маємо саме таку інформацію. Як тільки ці два фактори стануть відомі, тоді вже можна буде говорити про кількість команд, календар і точну дату початку наступного сезону.

Джерело  Пресслужба ФФзК

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2016-2021 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.