БеларусьБеларусь-2020/21. Тур 8. LIVE!КазахстанКазахстан-2020/21. Тур 1. LIVE!РоссияРоссия-2020/21. Суперлига. Тур 5. LIVE!РоссияРоссия-2020/21 (жен). Тур 3. Обзоры (обновляется)Бразилия«Пато» подписывает ТьягуКазахстанТрансферы Казахстана: те, о ком еще не рассказывалиИталияИталия-2020/21. Тур 3. LIVE!РоссияАльберт Цайдер: «В футзале мелочей не бывает»Экстра-лигаFavbet Екстра-ліга 2020/21. 10 тур. LIVE!Экстра-лига«ДЕ Трейдинг»: мінус Чуднов і Грицовець, плюс ВоронцовЭкстра-лигаДмитро Шеховцов завершив кар'єруЛига чемпионов УЕФАОпределена дата жеребьевки предварительного раунда Лиги чемпионовЭкстра-лигаFavbet Екстра-ліга 2020/21. Анонс 10 туруПольшаЭкстракласа-2020/21. Тур 9. LIVE!Беларусь«УВД-Динамо» уходит на карантинРоссияДенис Абышев: «Болинью и Вилиана отпустили в Бразилию»Перша ліга 2020/21: старт перенесено на наступний рік, формат буде зміненоВенгрияНаціональна збірна України проведе два товариські матчі проти УгорщиниПольшаМарвін Перкович приєднався до «Ред Девілс»РоссияРоман Адамов: «В «Спартак» сорвался бы из любого клуба»

Данило Єрьомка: «УАФ може врятувати жіночий футзал одним розчерком пера»

Президент срібних призерок України з футзалу розповів про зміни в команді і майбутній сезон


Президент ЖФК «Тесла-Збірна Харківської області» Данило Єрьомка розповів нам про зміни у складі команди, завдання на сезон, оцінив стан жіночого футзалі України і поділився думками стосовно того, що могло б йому дати поштовх для розвитку.

 Ходять чутки, що з «Тесли-ЗХО» пішли принаймні 6 гравчинь. Чи відповідає це дійсності? Які кадрові перестановки відбулися в команді і з чим це пов'язано?
 А ви відразу рубаєте з плеча (посміхається). Перестановки в команді, звичайно, відбуваються, як і після кожного сезону, особливо після того, в якому вийшло не все так, як планували. Не погоджуся з цифрами і з формулюванням «пішли з команди». Узагальнювати я б не став, хоча і є ряд основних факторів, які вплинули на весь футзал загалом, а також на рішення гравців і тренерського штабу в рамках команди.

У зв'язку з пандемією для футзалу настали важкі часи. Саме поняття гри в залі накладає ряд обмежень або навіть заборон. Таких факторів немає або вони присутні у меншій мірі у футболі – все-таки свіже повітря (посміхається).
Крім того, футзал існує за рахунок меценатів, які зараз фінансово теж не в найкращій формі.

Місцеві бюджети можуть або хочуть фінансувати тільки відрядження і збори. Нам, як збірній Харківської області, навіть не захотіли оплатити передсезонні збори, хоча це було обумовлено і описано в бюджеті, затвердженому в спорткомітеті. Думаю, що окремі чиновники в кабінетах знайшли «краще застосування» для цих грошей і це сумно.

Тепер перейдемо до конкретики.

Юлія Титова  профі і я її чудово розумію: сидіти півроку без тренувань з м'ячем, а також в повній фінансовій невизначеності. Юлія вже давно відвідувала тренування футбольного клубу «Житлобуд-2», адже у неї було велике футбольне минуле, та й подруг там багато. Коли їй надійшла пропозиція, ми довго спілкувалися і вирішили, що так буде краще для неї, принаймні на даному етапі. Сподіваюся, що ми все-таки зможемо мати задоволення споглядати її талант на паркеті в майбутньому, коли все налагодиться.

Альона Шевела поїхала додому в Полтавську область і влаштувалася на роботу, що більш прийнятна фінансово, ніж міг запропонувати футзал.

По Марії Васковець, Олені Підгорній, Анастасії Чиженок, і воротарці Ользі Рябовіл були прийняті тренерські рішення.

Не до кінця зрозуміла ситуація з Софією Рубан. Поки що вона ще проходить реабілітацію після травми, яку отримала в Києві у матчі проти  «ІМС-НУХТ». Вона дуже талановита і хороша гравчиня, але для мене це так само моральний ризик. А що, якщо знову?... Я б не хотів цього Софії, яка і так натерпілася за останні роки. Коли оклигає, подивимося, спробуємо потренуватися – тоді і вирішимо.

У цьому сезоні буде інша команда, інший стиль і почерк. На жаль, цього не можна зробити без втрат, але і придбання є.

З «Тесли-2» підтягнули голкіперкок Ірину Кузубову, Огулжан Шалімову, та універсалку Інну Мугурдінову, крім того, до складу повернулася діюча тренерка молоді Аліна Кузіна.

Зі славутицького «КДЮСШ-Олімп» до нас приїхали двоє вихованок Володимира Панченка, які після закінчення школи продовжать навчання в Харкові. Повинен відзначити хороший рівень підготовки гравцчинь «КДЮСШ-Олімп» в індивідуальному плані. Тактично ми з ними ще попрацюємо.

Вишенькою на торті трансферів наразі є Таїсія Бабенко, колишня гравчиня збірної і розформованого клубу «ПЗМС». У міжсезоння вона в складі «Мрії-2006» разом з іншими нашими діючими і колишніми виконавицями (Христиною Єрьоменко, Юлією Дударчук, Оленою Підгорною, Юлією Дехтяр, Марією Тихоновою, Анною Давиденко) стала володаркою Кубка європейських чемпіонів-2020 з пляжного футболу в Назаре, Португалія. Користуючись нагодою хотів би привітати гравчинь і тренерський штаб «Мрії-2006» з цією історичною подією!

Як бачите, ми готуємося до сезону, даємо шанс молоді розкрити свій потенціал, але й досвідчених намагаємося зберегти.

 То як виглядає повний склад команди на сьогоднішній день?
 Воротарки: Вікторія Сагайдачна (капітанка), Ірина Кузубова, Огулжан Шалімова. Універсалки: Єлизавета Кузнецова, Альона Коваленко (обидві з КДЮСШ-Олімп), Таїсія Бабенко (екс-ПЗМС), Аліна Кузіна, Ксенія Бурлаченко, Інна Мугурдінова, Христина Єрьоменко, Христина Степаненко, Юлія Дударчук, Анастасія Калягіна, Яна Дичко (віце-капітанка), Софія Рубан.

 Президент і головний тренер «Будстар-НПУ» Олександр Ратич заявив, що ви запропонували дограти Кубка України минулого сезону одним матчем, але АФУ призначила дгравання у два матчі. Чим була обумовлена ваша пропозиція?
 Наша пропозиція зіграти один матч насамперед обумовлена організаційними і фінансовими аспектами. З одного боку Кубок-2020 потрібно дограти, з іншого боку, що наш суперник по півфіналу «ІМС-НУХТ», що суперник «Будстар-НПУ» «Ладомир», знялися з турніру. Причини різні, але одна з них вагома – команди вже далеко не в тому складі, щоб приймати ці матчі в залік минулого сезону. Найперше це стосується «Будстар-НПУ», боза офіційною інформацією 6 гравчинь покинули клуб, а це їхня «основа».

Юлія Форсюк і Ксенія Гриценко їдуть в Кувейт і вже на валізах. Анна Шульга і Вікторія Кислова на прохання тренера пензенської «Лагуни-УОР» Михайла Борисовича Крюкова провели з нами тренування у Харкові. Станом на п’ятницю вони перетнули кордон і, напевно, вже добралися до лав нового клубу.

Кристина Козаченко знайшла роботу в Дніпрі і ні, вона не вийшла заміж. Можливо, у Олександра Ратича є докази зворотнього або альтернативна реальність, в якій це так, але зі слів Кристини, вітати її ще рано, вона була дуже здивована (посміхається).

В інтерв'ю з Олександром Ратичем ви поставили колюче, але вельми слушне запитання, ким «Будстар-НПУ» збирається грати в новому сезоні. Я дуже сподіваюся, що у них вийде зібрати нову конкурентоздатну команду в найкоротші терміни. Три воротарки і пара польових гравчинь навряд чи зможуть конкурувати навіть проти команд Першої ліги.

Ігрова практика потрібна і я не проти зіграти турнір в форматі, що запропоновав Володимир Гримайло. Можливо, буде ще одна команда, крім наших двох. Загалом ми за будь-який логічно виправданий варіант розвитку подій. Головне, щоб це пішло на користь командам.

 За попередньою інформацією в новому сезоні в чемпіонаті виступатимуть і «Тесли-ЗХО», і «Тесли-2». У вас уже є якесь бачення того, хто гратиме за другу команду?
 Новий сезон приніс і новий формат чемпіонату. З огляду на обставини АФУ доводиться об'єднати Першу і Вищу ліги в одну, а також врахувати фінансові можливості команд Першої ліги в плані роз'їздів. Тому спочатку буде розподіл за регіонами, щоб з одного боку зберегти туровий формат ігор з роз'їздами щотижня, з іншого – мінімізувати видаткову частину на відрядження. З огляду на те, що у нас і раніше була команда Першої ліги, ми потрапили в ситуацію, коли обидві команди будуть виступати в об'єднаній Вищій лізі.

У цьому сезоні в ній буде більше молоді 14-15 років – це наші вихованки з дитячої секції футзалу «Тесли», очолюваної Аліною Кузіною. Крім них буде кілька футзалісток-ветеранок, які і раніше грали в «Теслі-2». У такий спосіб ми хочемо надати ігровий досвід чемпіонату України юним футзалісткам, які цього дуже чекають і заслуговують  на це.

 Які завдання будуть ставитися на сезон перед першою і перед другою командами?
 Ми завжди ставимо максимальні завдання, а це чемпіонство і Кубок. Для «Тесли-2» це буде випробування на міцність, а для основної команди... Якщо вони і тепер не виграють...

 Який план підготовки у «Тесли-ЗХО» і «Тесли-2» до нового сезону? 
 План досить прагматичний. Ми сприймаємо цей сезон як тренувальний для молоді. Найперше працюємо над командними діями, але й індивідуальну техніку для реалізації наших планів на структуру гри теж намагаємося прищепити. Потрібно ж нові таланти відкривати, і повірте, багато гравчинь вже готові засяяти на футзальному небосхилі.

 Які фактори, на вашу думку, найбільше вплинули на те, що рівень нового чемпіонату суттєво знизиться?
 Пандемія зіграла роль каталізатора в цій історії. Хто хотів зберегти команди  зберіг. «ПЗМС» розформували, «ІМС-НУХТ» в сумнівах – там є багато чинників, одним з яких є те, що команді досі ніде тренуватися в повному складі, бо в Києві жорсткіше обмеження по кількості людей. Але я дуже сподіваюся, що Андрій Дмитрович Білоус (президент «ІМС-НУХТ»  прим. ред.) все ж прийме рішення брати участь в чемпіонаті, не зважаючи на всі складнощі, з якими стикається жіночий футзал в наші дні. У нього є й інші аргументи, але думаю, що найкраще буде якщо він сам розповість про всі причини, що призвели до такої невизначеності.

Що стосується «Будстар-НПУ», то мене ошелешив відхід основних гравців. Я можу зрозуміти Юлію Форсюк. Вона  одна з найтитулованіших гравчинь в Україні і пропозиція з Кувейту для неї і Гриценко, напевно, фінансово виправдана. Щиро бажаю їм успіхів, потрібно тримати марку і там. Вікторія Кислова сама домовилася про перехід в «Лагуну-УОР» для себе і Шульги, знову ж таки, певною мірою через фінансові питання з поточним клубом. Та й насправді там чемпіонат набагато більш рівний і вище рівнем, ніж в Україні.

Загалом зараз всім важко, сподіваюся, що до наступного сезону ситуація зміниться на краще.
 

 Минулий сезон був піком для жіночого футзалу України останніх років чи ні?
 Мені складно відповісти на це питання. Пік передбачає подальше падіння. Я все ж сподіваюся, що ми скорегуємося і продовжимо розвиток для подальшого зростання.

 Що треба робити, щоб покращити ситуацію?
 Зараз головне завдання – зберегти футзал і збірну, не втратити напрацювання цих років. Де-де, а в футзалі Україна все ще конкурентоздатна і високо котирується у світі. Українська асоціація футболу (УАФ) спільно з Асоціацією футзалу повинні приділити більше часу вирішенню проблематики нашого виду спорту. Одним розчерком пера вони можуть повернути до футзалу інтерес і дати друге дихання. Для цього необхідно внести поправки в рішення УАФ щодо необхідності мати в структурі чоловічих футбольних клубів Вищої та Першої ліги жіночі команди з футболу АБО футзалу. Зараз потрібно мати тільки футбольні, хоча за чутками в першій редакції була можливість залишити футзал. Це дало б можливість футзальним клубам отримати додаткове фінансування з футболу, де наші бюджети на утримання безболісно розчинилися б на загальному тлі, бо утримання футзальної команди менш витратне. В цій ситуації я згоден з думкою президента «ІМС-НУХТ» Андрія Дмитровича Білоуса.

Андрій Гулій, futsalua.org

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2018 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.