Экстра-лига«Продексім» тріумфує на «Lviv Open Cup-2020»Экстра-лига«Food Centre-Sumy» розгромно поступився «ХІТу» в контрольному матчіЖенский футзалАлександр Ратич подал заявление об отставке с должности главного тренера «Будстар-НПУ»ИспанияСтранная война Луиса Рубиалеса: до основанья, а затем…БеларусьЮрий Дубков: «Если бы не футбол, был бы продавцом сахарной ваты»БеларусьАртём Липский – новый игрок МФК «Минск»Экстра-лига «Food Centre-Sumy» проведе два матчі з «ХІТом»ПольшаВиктор Андраде возвращается в ПольшуИспанияЛукао: «Я вингер, который также умеет играть на позиции «столба»Экстра-лигаТаблиця переходів Favbet Екстра-ліги. Літо 2020РоссияТоп-10 интересных форм футзальных командРоссияРоссия-2019/20. Суперлига. Плей-офф. 1/4 финала. Трое известных и Тюмень против СамарыЭкстра-лигаКубок Львівщини-2020. День 3. «ІнБев» і «Кардинал-Рівне» поборються за бронзові нагородиБеларусь«Борисов-900»: 19 лет, 63 соперника, 587 матчейЛитваЕвгений Рывкин: «В Локомотиве работал принцип — В нашем деле главное — не попасться»ИспанияФабио: «Думаю, я был прав, когда перешел в такой клуб, как «Пальма»ПортугалияХоссейн Тайеби: «Очень рад присоединиться к «Бенфике»РоссияВ протесте отказать! Виноват не нарушитель, а пострадавший...ИспанияАнтонио Вадийо: «Мы продолжаем стучаться в двери к грандам»КазахстанКака — о чемпионате Казахстана: «Никакой уверенности, много сомнений»

Збірна України втратили 3 позиції у світовому і у європейському рейтингах: що це означає?

Після завершення основного раунду відбіркового етапу до Кубка світу-2020 для нас відбулися неприємні зміни у світовому і європейському рейтингу збірних.

Фото: Павла Кубанова

У світовому футзальному рейтингу збірна України втратила 3 позиції і опустилася на 12 сходинку. До прикладу наші суперники по основному раунду відбору іспанці залишилися на 2 місці, серби піднялися з 14 на 13 місце, а французи опустилися з 20 на 21 місце.

У верхній частині рейтингу теж чимало змін. Діючий чемпіон світу збірна Аргентини, яка блискуче провела відбір до Мундіалю, вигравши усі 6 матчів, в тому числі з Бразилією, піднялася з 5 на 3 місце. Відповідно збірна Росії опустилася з 3 на 4 місце, а збірна Португалії з 4 на 5.

Загалом же цей рейтинг ні на що не впливає і просто дозволяє приблизно співставити силу збірних. Хіба що можна згадати, що на початку його створення у далекому 2005 році збірна Україна посідала аж 5 місце.

Тепер переходимо до більш серйозних речей, тобто до рейтингу збірних УЄФА, який дійсно має велику вагу.

Останніми роками «жовто-блакитні» стабільно трималися на 5 сходинці, тобто одразу за грандами. Таке високе місце дозволяло нам розраховувати на потрапляння в умовний другий кошик і сприятлий жереб у відбіркових турнірів. Ось, наприклад, рейтинг УЄФА перед стартом відбіркового турніру до Кубка світу-2020.
 

Відкриваємо регламент відбіркового турніру до Кубка світу-2020 у Європі і читаємо розділ «Офіційний європейський футзальний рейтинг» (с.40). Там чітко прописано, що коефіцієнт розраховується на основі виступів збірних у фінальних частинах трьох останніх великих форумів (чемпіонат Європи, Кубок світу) і кваліфікаційних турнірах до них.

Не варто забувати і про те, що УЄФА керується принципом «у будь-якій незрозумілій ситуації дивись рейтинг чоловічих збірних», бо саме на його основі проводилося жеребкування відбіркових етапів новостворених турнірів – жіночого чемпіонату Європи і юнацького чемпіонату Європи U-19.

Схоже, що після старту відбіркової кампанії УЄФА вирішила дещо змінити підходи до його формування, бо під кінець року був оприлюднений новий рейтинг збірних, але в ньому ми опустилися на 6 сходинку. Там були враховані лише виступи у попередньому і основному раундах кваліфікації до Кубка світу-2020. В основному раунді ми виграли 2 гри, але не змогли подолати Словенію і втратили одну позицію. 

Потім відбувся основний раунд кваліфікації, де «жовто-блакитним» вдалося набрати лише 1 очко в 3 матчах. Зважаючи на викладене вище, дещо дивним виглядає легковажне ставлення до результату останньої гри з Францією певної частини вітчизняної футзальної спільноти, що мовляв той матч вже ні на що не впливає.

Після завершення основного раунду кваліфікації УЄФА знову оновила рейтинг і в ньому ми втратили ті самі 3 позиції, що і в світовому рейтингу, опустившись на 9 місце. Як бачимо, від старту кваліфікації нас обігнали збірні Сербії, Азербайджану, Хорватії та Італії.

 

Підсумовуючи невдалий виступ у кваліфікації ми перемогли лише в 2 матчах і здобули 2 нічиї в 6 іграх, що і дало нам на поточний момент такий низький коефіцієнт. Якщо дивитися потенційно, то ми недобрали 1 бонусний бал за вихід на Кубок світу і 5 бонусних балів за можливий вихід в плей-оф Мундіалю, а також можливі очки, здобуті на груповому етапі.

Якщо в плей-оф відбору за вихід на Кубок світу-2020 Чехія і Фінляндія обіграють Хорватію та Сербію відповідно, то наше падіння в рейтингу УЄФА може стати ще боліснішим, бо ці збірні продовжать набирати бали в свій коефіцієнт в цьому циклі і матимуть змогу нас обігнати.

Отже, у подальшому жереб у відбіркових турнірах для нас буде не таким прихильним, як до цього, і повертати втрачені позиції у рейтингу тепер буде дуже складно. На останок ще раз наголосимо, що навіть у відбірковому турнірі важливий результат кожного матчу.

Андрій Гулій, futsalua.org

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2018 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.