Экстра-лигаІван Скіцко: «Я розумію, як нам складно доведеться у новому сезоні»Экстра-лигаВасиль Кефа і Дмитро Ігумнов – новачки «Food Centre-Sumy»Экстра-лигаДаниєль да Роса Мендонса – игрок «Продэксима»Первая лига «Кардинал-Рівне» знову здолав «ІнБев», а «Food Centre-Sumy» здобув першу перемогу у передсезонних матчахФутзал в миреВладимир Разуванов: «Хочется от себя, конечно, большей результативности»Чемпионат мираОтбор к чемпионату мира-2020. Обзор. Часть 2. ЕвропаРовноСпорткомплекс у Рівному одержить додаткове фінансуванняКазахстанСтало известно, когда «Кайрат» может возобновить тренировкиРоссияРоссия-2019/20. Суперлига. Плей-офф. 1/2 финала. LIVE!Экстра-лига«Viva Сup» і «ДЕ Трейдинг» обмінялися перемогамиПервая лига Віталій Коробка і Владислав Завертаний продовжили контракти з «Ураганом»Экстра-лигаОлександр Хурсов: «На сьогодні вважаю «Ураган» «темною конячкою»Ивано-ФранковскІгор Овчар: «Запорука усіх моїх досягнень, великих і малих звершень – це однозначно моя сім’я»КазахстанКака: «Нет другого эффективного метода развития, кроме как делать упор на детский футзал»ИспанияХуан Эмилио: «Я иду туда, где стремятся к титулам»РоссияСергей Скорович: «В полуфинале Суперлиги все четыре клуба будут биться до последнего»Польша«Пяст» розкрив усі карти: Роман Вахула і ще сім новачківЭкстра-лигаВячеслав Скоропад: «Я за восемь лет арбитража получил две двойки, а у людей по пять за сезон»Экстра-лига«Food Centre-Sumy» і «Рятувальник» улаштували гольову феєрію в контрольному матчіЭкстра-лигаКлаудиньо: «Моя философия – играть на максимуме своих возможностей»

Україна – Хорватія. Анонс першого товариського матчу

Все менше часу залишається до матчів Елітного раунду відбіркового етапу чемпіонату світу, і збірна України активно до них готується.


Фото: Сергій ЛЕВИЦЬКИЙ
 
 яскраве підтвердження цих слів – два товариських матчі проти збірної Хорватії, які пройдуть 2 та 3 грудня у Черкасах. Вибір суперника не є випадковим. Хорватська збірна трохи схожа за стилем на збірну Сербії, яка буде суперником нашої команди в Еліт-раунді. Все-таки, це така ж сама балканська школа. Але при цьому хорватська збірна має дякі свої відмінності. Втім, наразі мова не про те. Зараз річ про те, що у Олександра Косенка дуже мало часу на підготовку до матчів у Сербії, тому ці спаринги з хорватами можна розцінити як генеральну репетицію майбутніх баталій у Сербії.

Можливо, хтось може спитати: а чи не набридло знову грати з Хорватією? Частково тут може бути доля правди, оскільки з «картатими» наші футзалісти зіграють вже вдруге протягом цього календарного року. Нагадаємо, що у квітні «синьо-жовті» грали з підопічними Мато Станковича у Запоріжжі. Тоді наша команда в першому матчі, який проходив на паркеті Палацу спорту «Юність», зіграла внічию 1:1, а у другій грі виграла з рахунком 3:0. Взагалі треба сказати, що поєдинки між збірними України та Хорватії завжди цікаві та непередбачувані. Так вже склалося історично. Мабуть, історію таких по-спортивному шалених протистоянь з «картатими» треба починати з відбору на чемпіонат світу – 2012, коли українці не пустили хорватів на «мундіаль». За це хорвати відповіли у чвертьфіналі домашнього Євро-2012, перемігши «синьо-жовтих» у серії післяматчевих пенальті на очах у більше ніж десяти тисяч вболівальників, які несамовито підтримували своїх улюбленців на трибунах «Спліт Арени». Мабуть, кожний справжній український любитель футзалу пригадає і поєдинок у київському Палаці спорту – це був вирішальний матч за право вийти напряму на Євро-2018, і тоді гол Володимира Разуванова вивів нашу збірну на чемпіонат Європи з першого місця у своїй групі. А ще цікавий факт – збірні Хорватії та України шість років тому грали два товариських матчі в ті ж самі дати, що і зараз – 2 та 3 грудня. Ці поєдинки проводились у хорватському Осієку. Тоді підопічні Євгена Ривкіна, який очолював збірну України, програли у першій грі з рахунком 2:3, проте у другому матчі взяли переконливий реванш – 3:1. До речі, збереглися статистичні дані цих матчів, якими ми зараз залюбки поділимось.

2 грудня 2013 року.
Хорватія – Україна – 3:2
Голи:
Грцич (2), Павич (29, 30) – Д. Бондар (2), Павленко (37)
Хорватія: Юкіч – Шутон, Єловчіч, Протега, Бабіч, Матошевіч, Грбеша, Новак, Грцич, Петровіч, Біліч, Младіна, Чавар, Дуванчіч, Павіч
Україна: Литвиненко, Ципун – Павленко, Рогачов, Овсянніков, Д. Бондар, Камеко, Шпигар, Журба, Білоцерківець, О. Бондар, Федорченко, Разуванов

3 грудня 2013 року.
Хорватія – Україна – 1:3
Голи:
Шутон (29) – Овсянников (4), Павленко (38), Ципун (40)
Хорватія: Юкіч − Грцич, Єловчіч, Новак, Шутон, Протега, Бабіч, Грбеша, Петровіч, Дуванчіч, Павіч
Україна: Ципун − О. Бондар, Камеко, Журба, Білоцерківець, Павленко, Рогачов, Овсянніков, Д. Бондар, Федорченко, Шпигар, Разуванов.

Як бачимо, деякі гравці в обох команд грали і тоді. Тому, якщо ми побачимо склади команд, то побачимо серед них знайомі прізвища. Хоча у хорватів за цей час все-таки сталося набагато більше змін у складі. Щоб зробити саме такий висновок, можна навіть подивитись на склад хорватської команди, який наставник балканців Мато Станкович заявив на нинішні матчі між збірними України та Хорватії. Одразу зазначимо, що як і у квітні, керманич хорватів знову перевіряє найближчий резерв. І в цьому складі є футзалісти, які викликались на квітневі матчі у Запоріжжі, але не потрапили до заявки тепер. Для того, щоб остаточно порівняти склади команд, давайте згадаємо ті самі матчі у Запоріжжі.

9 квітня 2019 року.
Україна – Хорватія – 1:1
Голи:
Білоцерківець (16) – Джураш (2)
Україна: Литвиненко – Микитюк, Шотурма, Радевич, Фаренюк – Журба, Білоцерківець, Королишин, Разуванов – Корсун, Салтанов, Д. Сорокін, Педяш
Хорватія: Башкович – Мартінац, Перішич, Джураш, Хорват – Каньюх, Шутон, Гудашич, Чекол – Юрліна, Матайя

10 квітня 2019 року.
Україна – Хорватія – 3:0
Голи: Шотурма (8), Фаренюк (13), Журба (31 – з 6-метрового)
Україна: Іваняк – Корсун, Шотурма, Разуванов, Королишин – Журба, Д. Сорокін, Салтанов, Білоцерківець – Радевич, Педяш, Фаренюк, Микитюк
Хорватія: Пріміч – Джураш, Хорват, Мартінац, Каньюх – Перішич, Гудашич, Чекол, Шутон – Матайя, Вукелич
Попередження: Разуванов (14) – Хорват (31), Матайя (36)
На 36-й хвилині Королишин (Україна) не реалізував 10-метровий (воротар)

Отже, висновки робіть самі. А тепер презентуємо Вашій увазі склад нинішньої збірної Хорватії, який Мато Станкович заявив на поєдинки у Черкасах.

Воротарі: Жарко Лукетін («Олміссум»), Зоран Пріміч («Скваре»); польові гравці: Ведран Матошевич («Добовець», Словенія), Крістіан Чекол («Футзал Динамо»), Крістіан Грбеша, Тіхомір Новак (обидва – «Спарта», Чехія), Степан Перішич, Йосіп Юрліна, Матей Хорват (усі – «Олміссум»), Франко Єловчич («Реал Рієті», Італія), Душко Мартінац, Лука Періч, Йосіп Шутон, Лука Шутон (усі – «Вргорац»), Крістіан Постружин («Успіньяца Гімка»).

Отже, як ми бачимо, Мато Станкович вірний собі та вирішив викликати на товариські матчі проти збірної України як досвідчених гравців, так і молодих. Деякі з них дуже знайомі українським вболівальникам. Зокрема, Юрліна був одним з найкращих гравців юніорського чемпіонату Європи, де виступала й українська команда. Новак та Грбеша – досвідчені гравці, які неодноразово викликались до збірної Хорватії, а нещодавно грали у складі чеської «Спарти» у рамках Елітного раунду Ліги чемпіонів проти херсонського «Продексіма». Також не варто зайвий раз представляти Матошевича, Єловчича та Хорвата – це теж далеко не останні гравці «картатих». До того ж, Єловчич у цьому складі збірної Хорватії є єдиним представником топ-чемпіонатів, адже він грає за італійський «Реал Рієті». Взагалі можна сказати, що на даний момент це – оптимальний склад збірної Хорватії. Так, без деяких відомих особистостей, але все-таки балканська команда навіть у цьому складі є складним суперником. І від хорватів треба чекати того, що вони зможуть серйозно потріпати нерви збірній Україні. Так, вони, можливо, не будуть постійно грати першим номером – це не їх стиль. Проте, свої моменти вони точно матимуть, і тут вже все залежить від того, як українці даватимуть грати своїм візаві.

До речі, про збірну України. Звичайно, цікаво подивитись і на склад нашої збірної, щоб зрозуміти, чого від неї можна чекати. Власне кажучи, ми і пропонуємо Вашій увазі склад «синьо-жовтих».

Воротарі: Євген Іваняк («ХІТ»), Кирило Ципун («Продексім»); польові гравці: Сергій Малишко, Олег Єрьомін (обидва – «БЧ»), Микола Білоцерківець, Петро Шотурма, Ігор Корсун, Михайло Зварич, Дмитро Сорокін (усі – «Продексім»), Микола Микитюк, Артем Фаренюк (обидва – «Ураган»), Олександр Педяш, Сергій Журба (обидва – «ХІТ»).

Отже, які висновки можна зробити зараз, дивлячись на той склад гравців, яких викликав Олександр Косенко? Перш за все, звертаємо увагу на появу Миколи Білоцерківця, який не поїхав у Північну Македонію на матчі Основного раунду відбіркового етапу чемпіонату світу. Поява цього гравця, звичайно, посилить позицію «стовпа», адже тепер у розпорядженні Олександра Косенка є три гравці, які здатні зіграти на місці номінального четвертого номера – це Разуванов, Фаренюк та Білоцерківець. Ще один момент, який також не скидаємо з рахунків – це варіант з «продексімівською» четвіркою, адже у «Продексімі» Білоцерківець, Корсун, Шотурма та Зварич грають разом. Якщо згадати поєдинки у Північній Македонії, то там були моменти, коли, наприклад, той же Зварич виходив у першій четвірці замість когось зі своїх партнерів по збірній, чим суттєво збільшував ефективність ігрових дій цього квартету. Не буде в цьому складі «синьо-жовтих» зайвим і Олег Єрьомін з «БЧ». Тому, цей склад нашої команди можна назвати з одного боку цікавим, а з іншого – наближеним до бойового. Тобто, можливо, десь на 80% цей склад збірної буде наближеним до того, який вирушить у Сербію на матчі Елітного раунду відбіркового етапу чемпіонату світу.

І, замість епілогу, хочеться сказати кілька слів про місто, де проходитимуть матчі нашої збірної проти хорватів. А саме – про Черкаси. Чому хочеться згадати про них? Тому що хочеться сподіватись на те, що черкаські любителі футзалу будуть більш активними, ніж їх запорізькі «колеги» навесні. Так, звичайно, глядачів у Запоріжжі було наче і багато, але з іншого боку – хотілося б, щоб у нашої команди підтримка на домашніх матчах (навіть на товариських) була більш відчутною та вагомою. І в цьому контексті є надія, що черкаські вболівальники не підведуть. Принаймні, якщо вони вболіватимуть так, як торік за жіночу збірну України, то можна не сумніватись – чоловіча збірна їм віддячить.    

Товариський матч
Україна – Хорватія
2 грудня 2019 року. Україна. Черкаси. Палац спорту «Будівельник» – 19.00.
ПРЯМА ТРАНСЛЯЦІЯ
Прогноз «5х5» – 2:2

Джерело - Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»

P. S. Автор дякує Олегові ЛАНЯКУ за допомогу при написанні цього матеріалу. 

Похожие Новости

Комментарии:

Вы должны быть зарегистрированы чтобы оставлять комментарии. Авторизуйтесь под существующим аккаунтом или создайте новый.

Futsalua © 2018 Проект разработан командой Futsal Ukraine. Все права защищены.